ΧΟΡΟΣ - ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στη Θράκη ο χορός είναι συνυφασμένος με την ζωή και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της. Οι γιορτές και  τα πανηγύρια  περισσότερο για τους κατοίκους της υπαίθρου αλλά και για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, είναι τρόπος ζωής, είναι μορφή επικοινωνίας, είναι μορφή διασκέδασης. Οι σχέσεις γίνονται πιο ανθρώπινες και πιο ζεστές, αφού πιασμένοι χέρι με χέρι χόρευαν  και τραγουδούσαν.

Ο χορός για τους Θρακιώτες είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου.

Δεν είναι τυχαίο πως και μέχρι σήμερα οι απανταχού ευρισκόμενοι Θρακιώτες είναι σε θέση να θυμηθούν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς, αυτούς που χορεύανε οι πρόγονοι τους στις προγονικές εστίες, Ανατολική και Βόρεια Θράκη.

Αρκετές πληροφορίες για τους χορούς της Θράκης στην αρχαιότητα αντλούμε από κείμενα του Πλούταρχου, του Ησίοδου, και του Ξενοφώντα.

Οι χοροί της Θράκης παρουσιάζονται πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί στο τρίπτυχο ΧΟΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.  Η ιδιάζουσα ακόμη συμμετρία κινήσεων του σώματος σε συνδυασμό με συντονισμένα στην ίδια οξύτητα από τους χορευτές, ζωηρά επιφωνήματα, είναι στοιχεία που προσδίδουν ξεχωριστό εντυπωσιακό χαρακτήρα στους Θρακιώτικους χορούς.

Οι χοροί της Θράκης είναι κυκλικοί, αντικριστοί και μικτοί. Έχουν δε διάφορες ονομασίες κυρίως από τον τρόπο ή τις περιστάσεις που χορεύονται, από ιδιαίτερα τοπικά γεγονότα, από εναρκτήριους στίχους τραγουδιών που τους συνοδεύουν κ.λ.π.

Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ διατηρεί 17 χορευτικά χορευτικά τμήματα, όπως παιδικά - εφήβων - και ενηλίκων. Συνολικός αριθμός χορευτών περί τα 350 άτομα διαφόρων ηλικιών. Στο σύλλογό μας υπηρετούμε δύο βασικά στοιχεία της παιδικής ανάπτυξης. Την κίνηση και τον ρυθμό, μέσα από τη συνέχιση της Ελληνικής και Θρακιώτικης παράδοσης. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να αγαπήσουν το χορό, τη μελωδία, την παράδοση και συγχρόνως να νιώσουν την Ελληνική τους ταυτότητα. Ιδανική κινητική αγωγή για τα μικρά παιδιά, λοιπόν, η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, που προσφέρει μια ευρύτερη γνώση του πολιτισμού μας.

Τα χορευτικά τμήματα έχουν λάβει μέρος σε πάρα πολλές εκδηλώσεις τόσο στην πόλη των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής καθώς και σε μεγάλα Ελληνικά φεστιβάλ όπως της Λευκάδας , του Ολύμπου,των Ιωαννίνων,της Καρβάλης, της Νάουσας, σε συμπόσια της IOV όπως στον Τύρναβο, στα Χανιά και στην Αρχαία Κόρινθο και σε άλλα μικρότερα φεστιβάλ διαφόρων Ελληνικών πόλεων. Έχουν αμέτρητες συμμετοχές σε φεστιβάλ του Εξωτερικού όπως Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Κύπρο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κορσική, Σαρδηνία, Πορτογαλία κλπ. Είναι μέλος του Ελληνικού Εθνικού τμήματος C.I.O.F.F και της ΔΟΛΤ-IOV in operational relations with UNESCO.

 

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΟΡΟΥ

Παιδικά τμήματα.  Κάθε Σάββατο 10.00 - 14.00
Χοροδιδάσκαλος: Ανατολάκη Ματένια
   
Εφηβικά τμήματα Κάθε Σάββατο από 19.00 - 20.00
Χοροδιδάσκαλος: Ομηριάδης Αλέξανδρος
   
Τμήματα Ενηλίκων προχωρημένων Κάθε Δευτέρα από 19.00 - 21.00
Χοροδιδάσκαλος: Τσιρογιάννης Δημήτριος
   
Τμήματα Ενηλίκων Αρχαρίων Κάθε Τρίτη από 20.00 - 22.00
Χοροδιδάσκαλος: Μποζάνης Γεώργιος
Τμήματα Ενηλίκων προχωρημένων και παραστάσεων Κάθε Τετάρτη από 18.00 - 22.00  
Χοροδιδάσκαλος: Ομηριάδης Αλέξανδρος

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΧΟΡΩΔΙΑ

Ο Θρακικός κόσμος ήταν και είναι πρωτοπόρος στη μουσική καλλιέργεια. Η μουσική, το τραγούδι, τα όργανα, οι διασκεδάσεις που είναι το αλάτι της ζωής, δρόσιζαν την ψυχή τους και τους χάριζαν την ελπίδα και τη χαρά

Εξ άλλου κοιτίδα της μουσικής υπήρξε η Θράκη ακόμη από τη μυθολογούμενη αποχή. Σ αυτήν πρωτακούστηκε η ενιάχορδη λύρα του Ορφέα και σ αυτήν ήχησαν οι χορδές της συγκινητικά, όταν ο μουσικός πάνω τους με πάθος και βαθύ αίσθημα ύψωνε τη φωνή του μελωδικά.

Όλες οι μεγάλες πόλεις της Θράκης, όπως η Μάδυτος, η Ραιδεστός, οι Σαράντα Εκκλησιές, η Στενήμαχος, η Αδριανούπολη ήταν εστίες όπου φώλιαζε η μουσική δραστηριότητα της ψυχής του Θρακικού λαού.

 Έτσι η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν.Σ ΕΡΡΡΩΝ στο σύνολο των δραστηριοτήτων της μέσα από το Τρίπτυχο ΤΡΑΓΟΥΔΙ- ΜΟΥΣΙΚΗ- ΜΕΛΩΔΙΑ παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια της αλησμόνητης πατρίδας που καταμαρτυρούν τον καημό, την αγάπη, τη λήθη και τα έθιμα των ξεριζωμένων Θρακιωτών. Εκφραστής του τρίπτυχου αυτού είναι και οι χορωδίες ενηλίκων και εφήβων.

- Η Μικτή χορωδία ενηλίκων που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1999 αποτελείται από 50 περίπου μέλη και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις τόσο στην πόλη μας αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος παρουσιάζοντας παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα της Θράκης και Μακεδονίας. Τελευταία δε συμμετείχε σε Διεθνή φεστιβάλ στην Ιταλία και Βουλγαρία αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

 

ΧΟΡΩΔΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Βλαχοπούλου Στέλλα

Κάθε Τρίτη 6.30 – 7.30 μ.μ.

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Στον Σύλλογό μας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη από το 1996. Το περιεχόμενο της αποτελείται από διάφορα βιβλία, όπως: (Ιστορικά – Εκκλησιαστικά – Λογοτεχνικά – Παιδικά ) από τα οποία άλλα είναι αγορασμένα με δαπάνες της Εστίας, άλλα είναι δωρεές μελών, βιβλιοπωλείων της πόλης μας (ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟ) καθώς και δωρεά από την κοινότητα της Μονόβρυσης, την κοινότητα της Μονοκλησιάς, και του Προβατά. Προστέθηκαν δε και οι 100 περίπου τόμοι των ΘΡΑΚΙΚΩΝ που αγοράστηκαν από το Κέντρο Θρακικών Μελετών, μία επένδυση που δίνει την δυνατότητα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν την ιστορία και την λαογραφία της ενιαίας Θράκης.

Με την απογραφή της 31 Δεκεμβρίου 2010 το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης ανέρχεται σε 700 βιβλία. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερη βιβλιοθήκη και ευχαριστούμε όλους εκείνους που μας συμπαραστάθηκαν