Home / Δομικά Θέματα / Ενεργειακή επιθεώρηση και λεπτομέρειες
single

Ενεργειακή επιθεώρηση και λεπτομέρειες

Energy Inspector

Πολλες φορές διατυπώνονται παράπονα από ιδιοκτήτες  που θελουν να εκδόσουν ενεργειακό πιστοποιητικό για το ακίνητο τους σχετικα  με το υψηλό κοστος εκδοσης ενός τετοιου εγγραφου.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Το ενεργειακό πιστοποιητικό δεν είναι ένα απλό χαρτί που εκτυπώνεται από τον μηχανικό.

Για την έκδοση του απαιτούνται μετρήσεις του κτιρίου και του εξοπλισμού Θέρμανσης και Ψύξης που διαθέτει καθώς και υπολογισμοί σε συνάρτηση με τις αποστάσεις του κτιρίου από το περιβάλλον και τις διαστάσεις ανοιγμάτων, υλικά κατασκευής κλπ. Δηλαδη μελέτη.

Όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει αφού συλλεχτούν και καταγράφουν και γίνουν οι επί μέρους υπολογισμοί, πρεπει να καταχωρηθούν στο Λογισμικό του ΤΕΕ για την μελετη ενεργειακης αποδοσης και μετα να βγουν τα αποτελέσματα και να προταθούν τα απαραιτητα μέτρα βελτίωσης.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται υποχρεωτικα να γινει αυτοψία στο ακίνητο για την συλλογή των στοιχείων και έλεγχος των στοιχείων ολων των συστημάτων θέρμανσης, ψυξης, ηλιακων. Εάν δεν υπάρχουν σχέδια πρέπει να γίνει αναζήτηση αυτών στην Πολεοδομία η αποτύπωση των χώρων από τον μηχανικό.

Συμπερασματικά η αμοιβή του μηχανικού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως εμβαδόν χώρου, συστήματα και εξοπλισμός, χρόνος κατασκευής, ύπαρξη σχεδίων, ύπαρξη πιστοποιητικού συντηρητή λέβητα και άλλων ανταγωνισμός μείωσε τις αμοιβές όμως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται αυτές υπερβολικές λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο απασχόλησης του μηχανικού.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε παραπλανητικές διαφημίσεις στο ιντερνέτ που υπόσχονται άμεση έκδοση πιστοποιητικών χωρίς αυτοψία σε πολύ χαμηλές τιμές , διότι αυτά δεν συμμορφώνονται στους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται από τους επιθεωρητές .

Γενικά εάν υπαρχουν όλα τα στοιχεία  αμοιβές με περιπου  30% έκπτωση από τις αμοιβές του ΤΕΕ θεωρούνται λογικες.

Εδώ επαναλαμβάνουμε ότι το κοστος μιας ενεργειακης επιθεώρησης μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν υπαρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα εγγραφα όπως εχει προαναφερθεί σε άλλη σελίδα και να μην χρειαστεί ο Επιθεωρητής να τα ψάξει ο ιδιος.

Δηλαδή κατοψη χώρων,στέλεχος αδείας και  χαρτι κτηματολογίου , χαρτί του τεχνίτη καυστήρων.

Οι κατόψεις και το στέλεχος της αδείας  μπορούν να προσκομιστούν από τον ιδιοκτήτη αφου τις αναζητήσει ο ιδιος στην Πολεοδομία και ζητήσει αντίγραφα τα οποια του χορηγούνται αμεσα.

Για το Δήμο Αθηναίων η υπηρεσία ευρίσκεται Σωκράτους 57 Αθηνα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *