Home / Πληροφορική / Γραμμή εντολών
single

Γραμμή εντολών

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης DNS: ipconfig /flushdns
Η γραμμή εντολών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν αλλάξαμε DNS, καθώς τα Windows χρησιμοποιούν μια κρυφή μνήμη που θυμάται τα DNS που χρησιμοποιούσαμε πριν την αλλαγή.
Έτσι, για να βεβαιωθούμε ότι τα Windows λαμβάνουν διευθύνσεις από τους νέους διακομιστές DNS, αντί να χρησιμοποιούν τους παλιούς, εκτελούμε την ακόλουθη εντολή μετά την αλλαγή των DNS:
netsh wlan show networks
ipconfig /flushdns
Γραμμή εντολών
Έλεγχος αρχείων συστήματος για προβλήματα: sfc /scannow
Η εντολή αυτή σαρώνει όλα τα αρχεία συστήματος των Windows και αναζητά τυχόν προβλήματα. Εάν τα αρχεία συστήματος λείπουν, έχουν αλλαχθεί παράτυπα, ή είναι κατεστραμμένα, αυτός ο έλεγχος θα τα επιδιορθώσει.
sfc /scannow

Ο έλεγχος αρχείων συστήματος θα επαληθεύσει την ακεραιότητα κάθε προστατευμένου αρχείου του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή μας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Έλεγχος σκληρού δίσκου: chkdsk
Η εντολή chkdsk (Check Disk) ουσιαστικά τρέχει την ίδια διαδικασία ελέγχου που κάνει και ο έλεγχος σκληρού δίσκου των Windows, για να εντοπίσει και να διορθώσει σφάλματα στο σύστημα αρχείων.

Έτσι, εάν υποψιαζόμαστε ότι ο σκληρός δίσκος μας αποτυγχάνει, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια σάρωση με μη αυτόματο τρόπο. Η πιο βασική εντολή είναι η ακόλουθη:

chkdsk c:
Θα σαρώσει αμέσως τη μονάδα C χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Τρέχοντάς τη με την παράμετρο /f, η γραμμή εντολών θα διορθώσει τα προβλήματα που θα εντοπίσει. Αν όμως την τρέχουμε στον δίσκο που βρίσκονται τα Windows, θα μας βγάλει μήνυμα να τρέξει τον έλεγχο στην επόμενη επανεκκίνηση.

chkdsk /f

Απελευθέρωση χώρου στον σκληρό: cipher
Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τη διαχείριση της κρυπτογράφησης. Ωστόσο, έχει μια επιλογή που καθαρίζει σκουπίδια δεδομένων σε μια μονάδα δίσκου, διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί να ανακτηθεί κανένα διαγραμμένο αρχείο.

Έτσι, αν θέλουμε αρχεία που έχουμε διαγράψει να μην υπάρχει περίπτωση να ανακτηθούν, αυτή η εντολή θα απελευθερώσει χώρο στον αντίστοιχο δίσκο C:, D:, κ.λ.π.
cipher /w:c:

Αναλόγως με τη χωρητικότητα του δίσκου και τον κενό χώρο, η εντολή αυτή μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Όπως αναφέραμε στην αρχή, μπορούμε να τη διακόψουμε ανά πάσα στιγμή, πατώντας ταυτόχρονα Ctrl + C.

Επιτάχυνση της σύνδεσης στο Internet: ipconfig /release
Πολλές φορές υπάρχουν ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τρέχουσα IP μας και να κάνουν τη σύνδεση ή την περιήγησή μας στο Internet αργή.
Θα μπορούσε να είναι μια διένεξη IP ή ακόμη και ένα πρόβλημα στον διακομιστή DHCP. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια απλή επαναφορά διεύθυνσης IP είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε τέτοια προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο εντολές.

ipconfig /release

Στη συνέχεια, εισάγουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter ξανά.

ipconfig /renew

Αυτό θα πρέπει να επαναφέρει τη διεύθυνση IP μας και να επιλύσει τυχόν επιβράδυνση στο Internet που θα μπορούσε να συμβεί λόγω ενός ζητήματος με τη διεύθυνση IP. Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να τεθούν σε ισχύ αυτές οι βελτιώσεις.

Εκτέλεση πολλών εντολών ταυτόχρονα: &&
Όπως είδαμε προηγουμένως, χρειάστηκε να πληκτρολογήσουμε δύο εντολές σε διαφορετικό χρόνο. Ωστόσο, αυτό μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα εκτελώντας όσες εντολές θέλουμε, έτσι ώστε να απλοποιήσουμε τις ενέργειες μας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε το CMD καθώς αυτή την εντολή δεν την αξιοποιεί το PowerShell. Όπως αναφέραμε στην αρχή, αυτή η εναλλαγή εργαλείων είναι πολύ εύκολη με το Windows Terminal.

 

Γρήγορη ανεύρεση IP: ipconfig
Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τη σύνδεση του υπολογιστή μας στο τοπικό δίκτυο (όπως την διεύθυνση IP του και την προεπιλεγμένη πύλη, δηλαδή το router), θα τα βρούμε τρέχοντας την εντολή:

ipconfig
Γραμμή εντολών 1μμmμm

Με το διακόπτη ipconfig /all, η γραμμή εντολών μας δίνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, που περιλαμβάνουν και την κάρτα δικτύου, πόσο διάστημα είμαστε συνδεδεμένοι, πληροφορίες για τον DHCP server, και άλλα.

Έλεγχος της σύνδεσης στο Internet: ping -t
Τώρα που γνωρίζουμε τη διεύθυνση IP της προεπιλεγμένης πύλης με την εντολή ipconfig /all που είδαμε προηγουμένως, μπορούμε να ελέγξουμε διάφορα μέρη της σύνδεσής μας στο ίντερνετ με την εντολή ping -t [διεύθυνση IP].

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη σύνδεση του υπολογιστή μας με το router, γράφουμε την ακόλουθη εντολή, με την IP της προεπιλεγμένης πύλης.

ping -t 192.168.1.1

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη σύνδεσή μας στο γενικότερο ίντερνετ, αντικαθιστούμε την IP με την IP κάποιας διεύθυνσης στο ίντερνετ. Δύο διευθύνσεις που είναι εύκολο να θυμόμαστε είναι οι διευθύνσεις των DNS servers της Google

ping -t 8.8.8.8
και

ping -t 8.8.4.4
Αν οι εντολές αυτές κάνουν timeout, η σύνδεσή μας στο ίντερνετ έχει πρόβλημα, και το πιθανότερο είναι πως πρέπει να καλέσουμε την τεχνική υποστήριξη του παρόχου.

Γρήγορη ανεύρεση IP ενός site: nslookup
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γραμμή εντολών για να εντοπίσουμε γρήγορα τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τον server ενός site. Στο παράδειγμα της εικόνας, πληκτρολογήσαμε το PCsteps.

nslookup

Λίστα συνδέσεων δικτύου και θυρών: netstat
Αυτή η ισχυρή εντολή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ιδίως αν ανησυχούμε ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποιο ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή που συνδέεται στο Internet χωρίς να το γνωρίζουμε.

Εμφανίζει μια λίστα με όλες τις ανοιχτές συνδέσεις δικτύου στον υπολογιστή, μαζί με τη θύρα στην οποία είναι συνδεδεμένος.

netstat -an
Γραμμή εντολών 1μμmμλλ

Για να δούμε πιο αναλυτικά αν υπάρχει ανεπιθύμητη διαδικασία από άγνωστο ή ύποπτο λογισμικό στον υπολογιστή μας, μπορούμε να επικολλήσουμε την ακόλουθη εντολή που είναι ακόμα πιο ισχυρή:

netstat -b -o 5

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης, η συγκεκριμένη εντολή netstat εμφανίζει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και ενημερώνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Λίστα με πληροφορίες υλικού: systeminfo
Αν θέλουμε να δούμε βασικές πληροφορίες σχετικά με το υλικό του υπολογιστή μας, όπως μητρική, επεξεργαστής, μνήμη, κ.λ.π, πληκτρολογούμε αυτήν την εντολή:

systeminfo

Η λίστα των drivers: Driverquery
Η εντολή αυτή δημιουργεί μια λίστα με όλους τους drivers που είναι εγκατεστημένοι στα Windows.

 

Ποια συσκευή ξυπνάει το PC από την αναστολή λειτουργίας: powercfg
Το powercfg είναι μια πολύ ισχυρή εντολή για τη διαχείριση και παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί ενέργεια.

Ιδίως μια παραλλαγή του θα μας δείξει ποια συσκευή ενεργοποιεί το PC από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εντολή για να σταματήσουμε το ανεπιθύμητο τυχαίο ξύπνημα του υπολογιστή μας.

powercfg /lastwake
Συνδυαστικά, ως δεύτερη εντολή μπορούμε να επικολλήσουμε την ακόλουθη:

powercfg -devicequery wake_armed
Οι συσκευές που είναι υπεύθυνες για την τυχόν αφύπνιση του υπολογιστή θα εμφανιστούν στη γραμμή εντολών.

Όλες οι εντολές στη γραμμή εντολών: help
Οι παραπάνω ήταν οι πιο απαραίτητες εντολές. Αν θέλουμε να δούμε μία συνολική λίστα με τις πιο χρήσιμες εντολές μέσα στη γραμμή εντολών, αρκεί να γράψουμε “help” στο CMD και να πατήσουμε Enter. Αυτή την εντολή δεν την αξιοποιεί με τον ίδιο τρόπο το PowerShell.

help
Γραμμή εντολών 32αa

Συνοπτική λίστα
Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές από αυτές τις χρήσιμες εντολές.

DIR (Directory): Περιεχόμενο Φακέλου
CD (Change Directory): Αλλαγή Τρέχοντος Φακέλου
ATTRIB: Εμφάνιση και αλλαγή χαρακτηριστικών των αρχείων
MKDIR (Make Directory): Δημιουργία φακέλου
REN (Rename): Μετονομασία αρχείων και φακέλων
XCOPY /s /i: Αντιγραφή Φακέλων
MOVE: Μεταφορά αρχείων και φακέλων
DEL (delete):Διαγραφή Αρχείων
RD (Remove Directory):Διαγραφή κενών φακέλων
Tracert: Έλεγχος προβλημάτων στη σύνδεση του ίντερνετ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *