Home / Δομικά Θέματα / Νέο Εξοικονομώ 2
single

Νέο Εξοικονομώ 2

Ξεκινησε το νεο Εξοικονομω με πολλα προβληματα που οφειλονται σε ελλιπη ενημερωση..

Για αστοχίες και περιορισμένες προσδοκίες ως προς την πραγματική επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» κάνουν λόγο φορείς της αγοράς. Με αφορμή το σχετικό οδηγό για το νέο πρόγραμμα οι φορείς εξέφρασαν τις ενστάσεις τους προς το υπουργείο οι οποίες αποτελούν συνέχεια προτάσεων που είχαν αποστείλει στους αρμοδίους για πρακτικά και τεχνικά θέματα της εφαρμογής του προγράμματος.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ΠΟΜΙΔΑ, ΠΑΣΥΔΙΠ και ΠΣΕΜ σε επιστολή τους προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ο οδηγός ενθαρρύνει περισσότερο την απλή ανακαίνιση παρά την πραγματική ενεργειακή αναβάθμιση. «Η απαίτηση για αναβάθμιση με επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% ή 70% για τις κατηγορίες 3 έως 7 είναι αμελητέα, αφού στην πρώτη περίπτωση το κτίριο μπορεί να παραμένει ακόμα και στην ίδια κατηγορία, ενώ στην δεύτερη κερδίζει μόνο μία, την στιγμή που πάμε για ΝΖΕΒ κτίρια σε καμία δε περίπτωση δεν βοηθάει το κράτος στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τον Ν. 4342/2015, ούτε τον θεματικό στόχο. Επιπλέον θα έχουμε πάλι το φαινόμενο της μονοσήμαντης αλλαγής κουφωμάτων, με συνέπεια τα κονδύλια που θα διατεθούν να μην αποσβεσθούν ΠΟΤΕ. Για λόγους όμως εξυπηρέτησης του ευρύτερου κοινού θα έπρεπε έστω να προβλέπεται μια κλιμάκωση ανάλογα με την κατηγορία του ΚΕΝΑΚ όπως: κατηγορία Η σε Δ, κατηγορίες Ε & Ζ σε Γ και κατηγορία Δ σε Β, ώστε να έχουμε πραγματικά οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας και όχι μια απλή ανακαίνιση χωρίς ουσιαστικό ενεργειακό όφελος, με ορατό τον κίνδυνο απόρριψης του προγράμματος από την Ε.Ε., αφού δεν βοηθάει με κανένα τρόπο να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως χώρα», αναφέρουν σχετικά.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τις πολυκατοικίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμεριστούν τα κόστη για να υπολογιστούν τα ποσοστά επιδότησης ανά ιδιοκτησία. Για τον λόγο αυτό είχαμε προτείνει και επιμένουμε να υπάρχει ενιαίο ποσοστό για τις πολυκατοικίες άνω του 60%, για όλες τις κατηγορίες. Επίσης η αναφορά για εισοδήματα που υπερβαίνουν την 7η κατηγορία δεν έχει νόημα αφού η 7η δεν δικαιούται επιδοτήσεων. Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με τις άλλες διατάξεις καθιστούν ανεφάρμοστη την εφαρμογή του προγράμματος για τις πολυκατοικίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται υπάρχουν ασάφειες ως προς τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα όσον αφορά στις πολυκατοικίες. Όπως σημειώνουν στην σχετική επιστολή «ότι αφορά τις πολυκατοικίες πρέπει να διευκρινιστεί τι ισχύει σχετικά α) για τις αρκετές περιπτώσεις αιτούντων που είναι ιδιοκτήτες περισσότερων του ενός διαμερισμάτων και β) για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών ολόκληρου του κτιρίου. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να καλύπτονται ικανοποιητικά από το πρόγραμμα και αυτές οι περιπτώσεις, δεδομένου ότι, κυρίως στην τελευταία περίπτωση υπάρχει εκ των πραγμάτων η δυνατότητα πλήρους και απόλυτα αποτελεσματικής ενεργειακής αναβάθμισης (deep renovation) ολοκλήρου του κτιρίου, και πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας».

Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων θεωρούν ότι ο οδηγός είναι ελλιπής και ως προς τις προδιαγραφές ποιότητας: «Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 του οδηγού στο τελευταίο εδάφιο αναφέρεται: «Επιπρόσθετα, τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE». Σύμφωνα με τον κανονισμό 305/2011/ΕΕ και την κείμενη νομοθεσία τα συστήματα δομικών υλικών που καλύπτονται από Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση υποχρεούνται να έχουν ΕΤΑ και σήμανση CE», επισημαίνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *