πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

 

 

 

 

 

    

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ" &" Η ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα 

 

 

 

τελευταία ενημέρωση: 26/01/2016

 

ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 Μυθολογία                       Αρχαιολογία

Υποστηρικτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας

Συλλογές Ιστορίας        ΧΑΡΤΕΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

  ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ       ΜΥΡΤΙΣ

Ιστορία - 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης   "Κλίκ... στην Ιστορία"

Σχέδιο μαθήματος            Ιστορία για πιτσιρίκια

  Μεσαίωνας               Β' Παγκόσμιος Πόλεμος  

Ιστορικά παιχνίδια        Ιστορικά ταξίδια

Φτιάξτε το δικό σας μάθημα στην ιστορία!!!

 

  ΙΣΤΟΡΙΑ Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες
ΜΑΘΗΤΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ  Κοινωνική Ιστορία

Μαθήματα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό  περιεχόμενο

Ευρωπαϊκή ιστορία    ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ιστορία on line 1980-1990  
Ο βρετανός ιστορικός Ερικ Χόμπσμπομ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Τα 100 βιβλία που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας Μινωικές αποικίες στην Αμερική;
5 πρόσωπα που άλλαξαν την Ιστορία Πώς το κλίμα άλλαξε την ιστορία
Οι χειρότερες αποφάσεις στην Ιστορία! Το «νάνο-χώμα» των αρχαίων Ελλήνων
  Οι μαθητές μαθαίνουν τον ναζισμό από τις... ταινίες
  Οστέινες πλάκες: τα αρχαία εισιτήρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μυθολογία

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ μυθολογία, θρύλοι και δοξασίες φιλοξενούνται στο www.timelessmyths.com. Οσοι είστε λάτρεις των αρχαίων μύθων, θα βρείτε τον ιστότοπο εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Εκτός από την κλασική αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, θα ανακαλύψετε και ιστορίες από την κέλτικη παράδοση, τα πάντα (σχεδόν) για τον βασιλιά Αρθούρο, το Κάμελοτ και τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης κ.λπ. Το site εκπέμπει εδώ και δέκα χρόνια στον Ιστό και εκτός από τα μυθολογικά στοιχεία που έχει συγκεντρωμένα, θα βρείτε και φωτογραφίες (από αγγεία, τοιχογραφίες, κ.λπ.) που συνδέονται με τις εκάστοτε ιστορίες. Σε κάθε λήμμα παρατίθενται και οι πηγές,  ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την πιστότητα όσων διαβάζετε. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ποιου κόρη ήταν η Αφροδίτη; Πόσες ήταν οι Ωκεανίδες; Ποιος είναι ο Βελλεροφόντης; Τι σχέση είχαν οι Γίγαντες με τους Τιτάνες; Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία σε ένα site  http://www.theoi.com/ που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά έστω κι έτσι, στα αγγλικά, μας φτάνει που υπάρχει. Κάθε λήμμα για κάθε πρόσωπο ή μυθικό πλάσμα συνοδεύεται από σελίδες επί σελίδων βιβλιογραφίας, που περιλαμβάνει από τη Θεογονία του Ησίοδου μέχρι ρωμαϊκά κείμενα, αναφορές του κάθε ήρωα σε συγκεκριμένα σημεία συγκεκριμένων έργων, γενεαλογικά δέντρα, φωτογραφίες από απεικονίσεις σε αγγεία και αγάλματα, και γενικώς… όρεξη και χρόνο να έχετε, να διαβάζετε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Είναι αυστραλιανής έμπνευσης και αφορά κάτι αμιγώς ελληνικό: τη μυθολογία μας. Ο λόγος για ένα site που φιλοδοξεί να μάθει σε ξένους μαθητές την ελληνική μυθολογία μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια, έναν διαδραστικό χάρτη, «γνωριμία» με θεούς, ημίθεους και ήρωες σ' ένα σωρό μύθους που πάντα γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Περιηγηθείτε στον ιστότοπο και απολαύστε τη μυθολογία όπως ποτέ δεν μας τη δίδαξαν στο σχολείο. Και φυσικά αν τα παιδιά σας γνωρίζουν -σχετικά- καλά αγγλικά, μην παραλείψετε να τους συστήσετε το http://www.wingedsandals.com/

 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Μυθικές εμπνεύσεις  ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Από το κεφάλι του Δία γεννήθηκε η Αθηνά, η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Το σχέδιο «Αθηνά» υπηρετεί το όνομά του: με στρατηγικό σχεδιασμό στοχεύει στην αναδιάρθρωση και στη γνώση και όπως κάθε προσπάθεια αλλαγής, έχει αποκτήσει φανατικούς πολέμιους. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο πολιτικός σχεδιασμός ζει τον... μύθο του.

Αφιλόξενος για τους παράνομους μετανάστες

Στο κυνήγι της μαύρης εργασίας

Αντιμετωπίζουν τις καταστροφές

Εχθρός των μαϊμού συνταξιούχων

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχαιολογία

ΑΠΟ ΤΙ πέθανε ο Τουταγχαμών; Ποιοι θέλουν να κλωνοποιήσουν Νεάντερταλ χρησιμοποιώντας το DNA τους; Και ποιες είναι οι ηθικές και επιστημονικές αντιρρήσεις; Κρυστάλλινα κρανία και υπερμεγέθεις σκελετοί: οι πιο διαδεδομένες «αρχαιολογικές» απάτες που κυκλοφορούν.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία τους και πώς εξαπλώθηκαν παγκοσμίως; Το ημερολόγιο των Μάγιας και οι προβλέψεις τους για το 2012. Θα έρθει τελικά η συντέλεια; Αυτά και ένα σωρό ακόμα εξειδικευμένα και πιο εκλαϊκευμένα θέματα αρχαιολογίας είναι συγκεντρωμένα στο www.archaeology.org, τον διαδικτυακό τόπο του αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», που δημοσιεύει όλες τις καινούργιες επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν τον γοητευτικό αυτό τομέα της Ιστορίας. Αισθανθείτε σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς στη βιβλιοθήκη του, ξεφυλλίζοντας τις e-σελίδες του περιοδικού, και μάθετε πράγματα που θα σας συναρπάσουν.

 

Η ζωή πίσω από τη μάσκα Τι σκότωσε τον Τουταγχαμών; Το μυστηριακό προσωπείο του φαραώ Τουταγχαμών κρύβει μια μούμια που δίνει τροφή για μελέτη σε γενεές επί γενεών ερευνητών. Οι θεωρίες για τον πρόωρο θάνατο και τη ζωή του «χρυσού βασιλιά» δίνουν και παίρνουν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα προσλαμβάνουν οι σύγχρονες έρευνες με γενετικό υλικό και αξονικό τομογράφο. Ακόμη πιο βαρύνουσα όμως ίσως αποδειχθεί η νέα ιστορική τροπή στο καθεστώς της Αιγύπτου...

 

Ενενήντα χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου του Τουτανκχαμών «Βλέπω υπέροχα πράγματα» ήταν οι πρώτες λέξεις Ο Κάρτερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον τάφο του Τουτανκχαμών 33 αιώνες μετά από το θάνατό του, ενώ χρειάστηκε έναν χρόνο προκειμένου να καταγράψει τα 5.398 αντικείμενα που βρέθηκαν σ΄ αυτόν: Από όπλα και άρματα μέχρι μουσικά όργανα, ρούχα, καλλυντικά, ακόμη και μια πολύτιμη τούφα από τα μαλλιά της γιαγιάς του Φαραώ! Και δεν τα φωτογράφησε μόνον αλλά και τα σκιτσάρισε, γιατί ήξερε ότι οι φωτογραφίες δεν λένε τα πάντα.  Ο Κάρτερ πέθανε από λέμφωμα το 1939, σε ηλικία 64 ετών, επτά χρόνια μετά το πέρας της ανασκαφής και πριν προλάβει να δημοσιεύσει πλήρως τα ευρήματά του. Ποτέ όμως δεν πίστεψε ότι ασθένειά του οφειλόταν στην λεγόμενη κατάρα της μούμιας, ή την κατάρα των Φαραώ, μία υποτιθέμενη θανατική ποινή για όποιον διαταράσσει τον ύπνο των αρχαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου... Το πλήρες αρχείο του από την ανασκαφή φυλάσσεται στα Αρχεία του Ινστιτούτου Γκρίφιθ στην Οξφόρδη, όπου και συνεχίζεται η δημιουργία σχετικής δικτυακής βάσης πληροφοριών.

 

www.minervamagazine.com -ο ιστότοπος του Ιντιάνα Τζόουνς! Ολα για την αρχαιολογία.

 

Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών

Η «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών» (www.eie.gr/archaeologia) έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και στηρίζεται στην ψηφιοποίηση μιας σειράς διαλέξεων καθηγητών πανεπιστημίου του 1994. Τα κείμενα συνοδεύονται από εικονογραφημένο υλικό (χάρτες, απεικονίσεις, φωτογραφίες, τοπογραφικά, κατόψεις κ.λπ.) και αφορούν τη μορφή της Αθήνας στην προϊστορική εποχή, στους σκοτεινούς αιώνες, κατά την ελληνιστική περίοδο και άλλες ιστορικές περιόδους. Στη συνέχεια μελετάται η τοπογραφία της πόλης στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή και η έρευνα φτάνει μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στον ιστότοπο μπορείτε ακόμα να παρακολουθήσετε ένα βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας με κείμενα Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες Σπύρου Βασιλείου, (παραγωγής 1980).

 

Η τρισδιάστατη ζωφόρος του Παρθενώνα αποδομείται στο Ίντερνετ

Βάψτε μια πλάκα της ζωφόρου του  Παρθενώνα: ψηφιακές εφαρμογές  στο Ίντερνετ

Ένας ιππέας καλπάζει για να βρει τη θέση του στην πομπή των Παναθηναίων- τη μεγάλη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ένα λέιζερ αναζητά τον κατάλληλο συντηρητή για να καθαρίσει τη ζωφόρο, ενώ οι ανακατεμένοι λίθοι της αναζητούν τη θέση τους. Όλα αυτά στον διαδικτυακό τόπο http://www.parthenonfrieze.gr 

που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα, ο Παρθενώνας εμφανίζεται τρισδιάστατος και αποκαλύπτει τα μυστικά του με κατανοητό τρόπο, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μέσα από κείμενα και εικόνες τα παιδιά και οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να δουν με λεπτομέρειες την αρχιτεκτονική και τον γλυπτό του διάκοσμο, χωρίς να λείπουν πληροφορίες για τα Παναθήναια, ερμηνείες για το τι απεικονίζει η ζωφόρος, αλλά και στοιχεία για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του γλυπτού διάκοσμου. Πάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο του Παρθενώνα ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο ανά πλευρά και να διαβάσει κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την παράσταση κάθε λίθου ή να δει τη ζωφόρο μέσα από τα επιμέρους θέματά της, όπως οι ιππείς, τα άρματα, οι θεοί. Για όσους έχουν όρεξη για... παιδιές, η ψηφιακή αναπαράσταση προσφέρει παιχνίδια μνήμης μέχρι παζλ. Όσοι έχουν φιλοδοξίες συντηρητή με το ομοίωμα ενός λέιζερ μπορούν να καθαρίσουν τη ζωφόρο, ενώ όσοι έχουν καλλιτεχνικές τάσεις μπορούν να ζωγραφίσουν τις πλάκες της. Και στο animation «και ξαφνικά το άλογό μου έγινε μαρμάρινο» ένας από τους ιππείς «ζωντανεύει» και καλπάζοντας ψάχνει να βρει τη θέση του στην πομπή και όταν τη βρίσκει «μαρμαρώνει».
Η εφαρμογή για τη ζωφόρο του Παρθενώνα έγινε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, τις Κ. Χατζηασλάνη και Ε. Καϊμάρα, και από το ΕΚΤ την Ε. Σαχίνη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Παρθενώνα 

 

Τα Μυστήρια της Ελευσίνας ξαναζούν Αποκαλύπτει η έκθεση που γίνεται στο πλαίσιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων Η αρχαία Ελευσίνα μπορεί να είναι γνωστή για το σπουδαίο ιερό της, που αποτελεί εδώ και χιλιετίες πόλο έλξης επισκεπτών- αν και για διαφορετικούς λόγους σήμερα-, δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της πόλης. Ο μετασχηματισμός της από μια κωμόπολη με αγροτική οικονομία, που ήταν ως και τον 19ο αιώνα, σε βιομηχανική πόλη με μεγάλη συγκέντρωση εργατικού πληθυσμού - και με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη αλλά και την αλλοίωση σε μεγάλο βαθμό του φυσικού τοπίου- είχε συνέπειες και στις αρχαιότητες. Πολλά από τα μνημεία της όμως υπάρχουν ακόμη, αρκεί κανείς να τα «ανακαλύψει».

 

«Χωρίς τον κλασικό πολιτισμό έρχονται σκοτεινοί αιώνες»

Η Μαίρη Μπέαρντ, διάσημη ιστορικός και φίλη της Ελλάδας, μιλάει για το Μουσείο της Ακρόπολης, τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας ...........

 

 

Ημέρα Αρχαιολόγων

 

Κάν'' το όπως οι... Ελληνες

 

Πολίτες και αρχαιολογία

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ένα σχετικά καινούργιο blog που ενημερώνει, παρουσιάζει και διοργανώνει ημερίδες κινήσεων πολιτών της Αθήνας σχετικά με την ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης. Στο http://polispace.wordpress.com/  θα μάθετε κάθε κίνηση που σχετίζεται με τους αρχαιολογικούς χώρους και θα μπορέσετε -αν θέλετε- να συμμετάσχετε στην ημερίδα της 17ης Μαΐου που οργανώνεται από κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά με σκοπό τη συζήτηση και κατανόηση του ρόλου των «αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη ζωή μας καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τις γειτονιές που τους περιβάλλουν». Για περισσότερα επισκεφτείτε το blog.

ΠΑΠΥΡΟΛΟΓΙΑ Το «Facebook» των Αρχαίων Τα σκουπίδια μέσα στα μπάζα της αρχαίας Οξυρρύγχου αποδείχθηκαν θησαυρός. Με τη βοήθεια διαστημικής τεχνολογίας οι ερευνητές αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της αρχαίας ζωής, από τον μουσικό κώδικα του Πλάτωνα και ποιήματα της Σαπφούς ως τα κόλπα των εμπόρων της εποχής

ΚΟΡΥΦΗ

Τα ΅υστικά της Μεγάλης Πυρα΅ίδας

Ιερογλυφικά σε ΅υστικό θάλα΅ο στον τάφο του Χέοπος ανακάλυψε ΅ικρό ρο΅πότ εξερευνητής

Στην αίθουσα ΅ε τα «κρυ΅΅ένα ΅υστικά» της Μεγάλης Πυρα΅ίδας του Χέοπος κατάφερε να κρυφοκοιτάξει ένα ΅ικρό ρο΅πότ και ν’ ανακαλύψει ΅ια σειρά από ιερογλυφικά που κανείς δεν είχε αντικρύσει εδώ και 4.500 χρόνια, δηλαδή από την εποχή που κατασκευάστηκε η πυρα΅ίδα. Το ρο΅πότ εξερευνητής κατασκευάστηκε στο Πανεπιστή΅ιο του Leeds στην Αγγλία, στο πλαίσιο του προγρά΅΅ατος Djedi, από τον ΅ηχανικό Ρο΅π Ρίτσαρντσον και ήταν εφοδιασ΅ένο ΅ε ΅ια ΅ικροσκοπική ελικοειδή κά΅ερα 8 χιλιοστών. Στάλθηκε να σκαρφαλώσει σε ένα από τα τέσσερα πολύ στενά φρεάτια που υπάρχουν στην πυρα΅ίδα. Τα φρεάτια ανακαλύφθηκαν το 1872 και οι αρχαιολόγοι δεν ΅πόρεσαν να εξηγήσουν ΅ε πειστικό τρόπο για ποιο λόγο δη΅ιουργήθηκαν. Τα δύο πρώτα φρεάτια ξεκινούν από την Αίθουσα του Βασιλιά, ψηλά ΅έσα στην πυρα΅ίδα, και ακολουθώντας ανοδική κατεύθυνση καταλήγουν στο εξωτερικό της ΅έρος.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Υποστηρικτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας

Ιστοσελίδες Φιλολογίας 

 

  61 ιστοσελίδες εκπαιδευτικών

 της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ΙΣΤΟΡΙΑ

Μαθήματα Γυμνασίου από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ιστορία

1922 - ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

μεταφορά στο διαδίκτυο μιας δειγματικής διδασκαλίας  με θέμα

Οι Πρόσφυγες της Μικρασίας

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 

Ηλεκτρονική παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας

Με ένα 10λεπτο spotάκι  ταξιδεύουμε στην ιστορία της Ελλάδας από την προϊστορία μέχρι το σήμερα

 

Ποιο έτος σφράγισε την Ιστορία;

«Πόλεμος» στο Διαδίκτυο για την πιο σημαντική στιγμή της ανθρωπότητας

Ο Τρωικός Πόλεμος

Ανθρωποθυσίες στη μινωική Κρήτη

Το χαμόγελο της Μύρτιδος θα λάμψει   Έλαμψε

 

Ιστορία του '21

Blog  ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821

 

Μύθοι του 1821

 

Πατριάρχες και βεζίρηδες

 

Από ήρωες κατάδικοι

 

ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣΑπό τον μυστικισμό στο φολκλόρ

 

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

 

25η Μαρτίου: Μια άγνωστη επέτειος

 

Αλή Πασάς: στα όρια της ιδιοφυΐας και της νεύρωσης

 

Μακρυγιάννης- " Αδελφοί αναγνώστες"

http://www.youtube.com/watch?v=jrP9yXDT6js

kolokotronis o geros tou moria

http://www.youtube.com/watch?v=wQNN9kk_0wM

Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου - Νίκος Ξυλούρης

http://www.youtube.com/watch?v=4agUMeajaB4

http://www.youtube.com/watch?v=78OcEBJPmgM

Greek War of Independence, 1821

http://www.youtube.com/watch?v=r0E1J1O2Ny4

ΖΑΛΟΓΓΟ- Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΘΥΣΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=WHoqMW_4s4M

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

http://www.youtube.com/watch?v=sGf3J2QSsmQ&feature=player_embedded

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

http://www.youtube.com/watch?v=a6S9GBOw2lE&feature=player_embedded

Νεοελληνικός διαφωτισμός

http://www.youtube.com/watch?v=U3WGRtVE-yY&feature=player_embedded

Γιώργος Νταλάρας Να' τανε το 21 Απαγορευμένη έκδοση 1969

http://www.youtube.com/watch?v=XUJUTPi701o&feature=player_embedded

 

 

Η δικαίωση του Ηροδότου

Ο Ηρακλής ήταν παγκόσμιος γεωλόγος και μηχανικός

Μεγάλες μάχες της Ιστορίας αναβιώνουν με... μολυβένια στρατιωτάκια

Βρήκαν (ίσως) στην Ιθάκη το ανάκτορο του Οδυσσέα

Το ψέμα κινεί την Ιστορία

Ο στόλος της Αθήνας έκανε τον Χρυσό Αιώνα Ο αμερικανός αρχαιολόγος Τζον Χέιλ εξιστορεί τη γέννηση και την ανάπτυξη του Ναυτικού της αρχαίας πόλης που την ανέδειξε σε θαλασσοκράτειρα

«Τριγωνικό εμπόριο» το... δουλεμπόριο

Η ιστορία του κόσ΅ου σε 100 αντικεί΅ενα

Μαθαίνουν ευρωπαϊκή ιστορία από τους δακτυλίους των κορ΅ών των δέντρων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΑΡΤΕΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

..

Διδάσκοντας ιστορία με το google maps H Annabelle μας δείχνει πως χρησιμοποιεί τους χάρτες της google για να διδάξει ιστορία. Απλά και περιεκτικά

 

Ιστορικοί χάρτες

Με επίκεντρο την Ευρώπη και την Ασία,  παρουσιάζονται χάρτες , δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μελετήσετε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην πορεία των χρόνων και μέχρι σήμερα.

 

ΚΑΡΦΙΤΣΩΣΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ  

Φανταστείτε τον παγκόσμιο χάρτη γεμάτο... καρφίτσες. Κάθε καρφίτσα αναπαριστά και κάποιο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Καθημερινά οι καρφίτσες αυτές αυξάνονται και τα ιστορικά ντοκουμέντα -φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.- πληθαίνουν. Ουσιαστικά πρόκειται για www.historypin.com που δημιουργείται από τους χρήστες του Ιστού, έχει ως βάση τους χάρτες της google και ήδη το site έχει κερδίσει βραβείο Webby - ένα από τα βραβεία δηλαδή που δίνονται ετησίως στα καλύτερα του Ιστού. Στο όλο project παίρνουν μέρος απλοί χρήστες, σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Χάρτες πολέμων www.mapsofwar.com

ΟΙ πολεμικές αναμετρήσεις είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ιστορία των ανθρώπων. Πολιτικοί, θρησκευτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία και τον οπορτουνισμό έστρεφαν λαούς εναντίον λαών αλλάζοντας ισορροπίες, σύνορα και συμμαχίες. θα βρείτε μια συλλογή από χάρτες που απεικονίζουν πολέμους ανά την Ιστορία, πολέμους που άλλαξαν την εικόνα του κόσμου, χάρτες που φτάνουν μέχρι τις πιο πρόσφατες εισβολές, όπως αυτή στο Ιράκ. Εχετε τη δυνατότητα να σταματάτε την πρόοδο της παρουσίασης προκειμένου να μελετήσετε διεξοδικά κάτι συγκεκριμένο, καθώς επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε στην μπάρα κάτω και στη μέση της σελίδας τις ημερομηνίες των σπουδαιότερων μεταβολών. Επίσης θα βρείτε ένα σωρό πληροφορίες και χάρτες για τους πολέμους ανά τους αιώνες και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Αν η Ιστορία σάς γοητεύει, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε. Για τους λάτρεις της Ιστορίας και της γεωπολιτικής ο ιστότοπος θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, για τους υπόλοιπους σημείο αναφοράς για τυχόν απορίες. Μεταφρασμένη

ΠΕΝΤΕ χιλιάδες χρόνια Ιστορίας ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας σε 90 δευτερόλεπτα με ένα κλικ στο http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf

Ιστορικοί χάρτες

ΜΕ επίκεντρο την Ευρώπη και την Ασία, το http://discusmedia.com/?profile=map  παρουσιάζει φωτογραφίες και ιστορικούς χάρτες αυτών των περιοχών δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μελετήσετε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην πορεία των χρόνων και μέχρι σήμερα. Κάθε χάρτης συνοδεύεται από επεξηγήσεις και ιστορικές λεπτομέρειες, κάτι που σας διευκολύνει σε περίπτωση που έχετε να εκπονήσετε κάποια εργασία ή να κάνετε κάποια παρουσίαση. Επιπλέον, για όσους ασχολείστε επαγγελματικά, υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλετε και να λάβετε στο σπίτι σας πιστά αντίγραφα των χαρτών που θέλετε. Από τα πιο προσεγμένα sites του είδους. Μεταφρασμένη

 

Χρονοχάρτες

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κόσμου από το 3500 π.Χ. μέχρι και τις μέρες μας αποτυπώνεται σε παγκόσμιους χάρτες, που αντικατοπτρίζουν κάθε εποχή, στο www.timemaps.com. Τους χάρτες συνοδεύουν εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για κάθε χρονική περίοδο και μέσα από τον ιστότοπο θα έχετε την εντύπωση ότι περιηγείστε σε κάθε φάση της παγκόσμιας Ιστορίας, μαθαίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική κατάσταση κάθε χώρας ανά τους αιώνες. Θα βρείτε ακόμα ιστορικά χρονοδιαγράμματα, interactive λειτουργίες και στο blog του site θα ενημερώνεστε για καθετί καινούργιο που προστίθεται στο site. Τέλος, υπάρχουν και αρκετά αφιερώματα σε μείζονα ιστορικά γεγονότα, όπως ο Α' και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η άνοδος και η πτώση των ναζί στη Γερμανία κ.ά. Μεταφρασμένη

 

Ιστορικές μάχες

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ένα χάρτη επάνω στον οποίο να μπορείτε να προβάλλετε όλες τις μάχες, τις συγκρούσεις και τους πολέμους που έγιναν, τόσο στους προϊστορικούς όσο και στους ιστορικούς χρόνους. Αυτό ακριβώς κάνει το www.conflicthistory.com, ένα site που χρησιμοποιεί την υπηρεσία χαρτών της google ως βάση για να απεικονίσει κάθε ιστορική μάχη ανά τον κόσμο. Εκτός από την απεικόνιση, θα βρείτε και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα αλλά και links που θα σας οδηγήσουν σε άλλα sites με περαιτέρω πληροφορίες. Η λειτουργία του είναι απλή: με το ποντίκι σας επιλέγετε τη χρονική στιγμή που σας ενδιαφέρει από την μπάρα κάτω και στη μέση της σελίδας. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα πινακάκι με τις μάχες που έγιναν την περίοδο που επιλέξατε. Τέλος, από τη λίστα αυτή εσείς διαλέγετε και κλικάρετε τη μάχη που θέλετε να μελετήσετε. Απλό και πολύ ενδιαφέρον!

 

Χάρτες & Ιστορία

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ Ιστορία με άλλο μάτι με μια επίσκεψη στο www.historypin.com. Εδώ κάθε κομμάτι της Ιστορίας έχει «πρόσωπο» και περιγράφει μια μοναδική ιστορία. Μπορεί να είναι σύγχρονη, του περασμένου αιώνα, αλλά να πηγαίνει και ακόμα πιο πριν. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και το φωτογραφικό αρχείο που διατηρεί ο καθένας σπίτι του, δημιουργήθηκε μια τράπεζα δεδομένων στην οποία το υλικό προέρχεται από χρήστες του Ιστού και αφορά συγκεκριμένες ανθρώπινες ιστορίες. Φωτογραφίες από γάμους προπαππούδων, παλιά μέσα μεταφοράς, φωτογραφίες από πόλεις και χωριά που σήμερα έχουν μεταμορφωθεί από το πέρασμα του χρόνου, σχολικές φωτογραφίες, φωτογραφίες από σημαντικά μνημεία του κόσμου, από ολυμπιακούς και άλλους αγώνες και πολλά πολλά ακόμα συνθέτουν ένα γοητευτικό παζλ με τις ζωές ανθρώπων που έφυγαν και άλλων που είναι ακόμα γύρω μας. Στο project μπορείτε και εσείς -αν θέλετε- να βάλετε «κομματάκια» από τις ιστορίες σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

 

Χάρτες Οδικοί, τουριστικοί Ψηφιακοί Ιστορικοί κα

 

Στην εποχή μας είναι εύκολο να βρεις ένα χάρτη, είτε παραδοσιακό από χαρτί, είτε ηλεκτρονικό στο Ίντερνετ. Τι έκαναν όμως οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οι οποίοι έπρεπε να προσανατολίζονται σωστά για να κυνηγούν ή να βρουν ένα σπήλαιο;   Πέτρινος χάρτης ηλικίας 14.000 ετών

 

Με ακρίβεια GΡS οι χάρτες του Μεσαίωνα

«Οι στεριές και οι θάλασσες έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη ακρίβεια και οι αποστάσεις ανάμεσα στις περιοχές έχουν αποτυπωθεί με τέτοιον τρόπο που γεννά πολλά ερωτηματικά για τις γνώσεις που είχαν οι αρχαίοι χαρτογράφοι».

 

ΧΑΡΤΕΣ 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από δεκάδες χιλιάδες βίντεο και εκατομμύρια ιστορικές φωτογραφίες, που θα σας θυμίσουν ή θα σας γνωρίσουν πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας. Στο www.criticalpast.com

  έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε ανά χρονική περίοδο ή ανά ιστορικό γεγονός και να γίνετε μάρτυρας περιστατικών που συντάραξαν τον πλανήτη. Ο ιστότοπος θα αγαπηθεί από λάτρεις της Ιστορίας, αλλά είναι απίστευτα χρήσιμος και σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και εκπαιδευτικούς. Διαθέτει τεράστιο όγκο υλικού και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δωρεάν ή, αν θέλετε περισσότερα, να επιλέξετε το επαγγελματικό πακέτο έναντι μικρού αντιτίμου. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Όταν με το Google Map ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο...

Μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης We Are What We Do και του προγράμματος Historypin δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν μια αναδρομή στον χρόνο γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν στους δρόμους και στις γειτονιές που προσφέρει το Google Map. Χάριν στα διαθέσιμα αρχεία και σε προσωπικές συλλογές ο χρήστης μπορεί να δει τις εικόνες του σήμερα μέσω του Google Map και με την τεχνολογία και τον μοχλό αναζήτησης του Street View να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, στις αρχές του 20ου αιώνα για παράδειγμα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να προσθέσει ή να κοιτάξει ένα στιγμιότυπο από το σήμερα ή από το χθες. Διαθέσιμο σήμερα σε μορφή Beta η εν λόγω ιστοσελίδα προσφέρει στον χρήστη περισσότερες από 9.000 εικόνες, από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου.

Για το Παρίσι και μόνο, διαθέσιμες είναι εικόνες των Beatles που πίνουν τον καφές τους το 1964 στα Ηλύσια Πεδία...

Για την ιστοσελίδα We Are What We Do πατήστε εδώ.

Για την ιστοσελίδα Historypin πατήστε εδώ.

Ταξίδι στο παρελθόν τόπων και τοπίων

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ήταν η πόλη σας πριν από δέκα, είκοσι ή ακόμη και εκατό χρόνια; Λειτουργώντας σε ρόλο (φωτογραφικής) μηχανής του χρόνου, ο ιστότοπος Historypin (www.historypin.com ) έρχεται να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα ταξιδεύοντας τους χρήστες του στο παρελθόν τόπων και τοπίων. Για την ακρίβεια, τους επιτρέπει να «ταξιδεύονται» μόνοι τους στον χρόνο προσδιορίζοντας γεωγραφικά και αναρτώντας online, πάνω στους χάρτες της Google, όλες εκείνες τις λιγότερο ή περισσότερο παλαιές και «ιστορικές» φωτογραφίες που αυτοί τυχαίνει να έχουν στην κατοχή τους. Ολες οι φωτογραφίες «καρφιτσώνονται» πάνω σε έναν ψηφιακό παγκόσμιο άτλαντα και κατηγοριοποιούνται χρονικά, ανάλογα με τον τόπο καθώς και το έτος λήψης τους, ενώ μπορούν να συνοδεύονται και από προσωπικές ιστορίες. Πληκτρολογώντας μία διεύθυνση ή απλώς «σκαλίζο­ντας» τους χάρτες, ο χρήστης βλέπει τα ιστορικά φωτογραφικά ντοκουμέντα κάθε περιοχής, ενώ με ανάλογη ευκολία μπορεί να ανεβάζει online και τα δικά του. Να σημειωθεί πως προκειμένου να κάνει κανείς χρήση της Historypin, απαιτείται να έχει λογαριασμό Google Mail. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Online χρονομηχανές

 

www.history.com -γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας σε ένα site.

 

Ο Μαραθώνας έγινε σύμβολο ανεξαρτησίας

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΥΡΤΙΣ

«Το 1994-95, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμeικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών. Χρονολογήθηκε στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ 430 και 426 π.Χ. Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού, περίπου 11 χρόνων, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις, και το οποίο διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. Γι' αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ' όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Υστερα από 2.500 χρόνια η Μύρτις ζωντανεύει ξανά...». http://www.myrtis.gr/myrtis/?lang=el

 

Η Μύρτις Το πρόσωπο που της χάρισε η γονιδιακή έρευνα. Το ιμάτιο. Η κορδέλα στα μαλλιά. Η κορασίδα του Κεραμεικού που αισθανόμαστε σαν ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Μα ποτέ δεν θα μάθουμε το πραγματικό όνομά της ούτε τα ονόματα με τα οποία φώναζε τις φιλενάδες της.

 

Παραδόθηκε το «Σπίτι της Μύρτιδας» Πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας κατασκευή με την οποία θα ταξιδεύει πλέον ασφαλώς σε όλο τον κόσμο το άγαλμα της Μύρτιδας

 

Γενέθλια για τη Μύρτιδα του 5ου π.χ αιώνα στο Μουσείο Ακρόπολης

«Πέντε χρόνια με τη Μύρτιδα» είναι ο τίτλος ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Μύρτις, είναι το 11χρονο κοριτσάκι από την Αθήνα του 5ου π.Χ. Αιώνα και συμπληρώνει εφέτος πέντε χρόνια από την «εμφάνιση» και παρουσίασή της στον σύγχρονο κόσμο, έπειτα από την ανασύνθεση του προσώπου της, από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, Έλληνες επιστήμονες διαφορετικών πεδίων.

Η θεματολογία
Η θεματολολογία που θα αναπτύξουν «Μορφή,ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα» μας υπενθυμίζει «την κοινή ανθρώπινη μοίρα, τον θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και την ήττα του θανάτου μέσω της μνήμης της μορφής» τονίζουν οι διοργανωτές.

Ποιοι θα μιλήσουν

Ενδεικτικά ονόματα από τους συμμετέχοντες είναι ο καθηγητής αριτεκτονικής Μανόλης Κορρές, που θα μιλήσει με θέμα «Πρόσωπο: στις λέξεις, στις μορφές, με σάρκα και οστά», ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής νευροεπιστημών Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, θα εστιάσει στη «Συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στη σύγχρονη αντίληψη του εγκεφάλου και της νόησης». Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για τις «Αναπλάσεις της αθωότητας», ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας, με θέμα «Εκ της τέφρας της Ιστορίας: Αναγέννηση και έκλαμψη του φθαρτού». Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου για την «Ταφή ή καύση νεκρών», ο Δημήτρης Φατούρος, στέλεχος πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα «Μύρτις: Μία εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Αρχαία Αθήνα και η συνεργασία της με τον Κόφι Ανάν» και πολλοί ακόμα- 24 συνολικά- ομιλητές.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του υπουργείου Έρευνας & Τεχνολογίας, του ΟΗΕ και της Νορβηγικής Πρεσβείας της Αθήνας.

Η Μύρτις στον κόσμο
Γιατί η Μύρτις, εκτός από επιστημονικό επίτευγμα, ανακηρύχτηκε από τον ΟΗΕ -με την πρώτη της εμφάνιση το 2010- σε «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας».

Κοιτάζει τον κόσμο και τους ηγέτες της γης με τα ορθάνοιχτα μάτια της και το ελαφρό της μειδίαμα και σαν «πρέσβειρα» των Ηνωμένων Εθνών φέρνει από την αρχαιότητα στον 21ο αιώνα, πανανθρώπινο μήνυμα κατά της φτώχειας και της παιδικής θνησιμότητας από τυφοειδή πυρετό.

Αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 500 χιλιάδες έως και 700 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τυφοειδή πυρετό και σχεδόν εννέα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.

Η ιστορία της
Η μικρή Μύρτις πέρασε από αυτόν τον κόσμο πριν 2.500 χρόνια και τον αποχαιρέτησε μόλις 11 ετών, θύμα κι αυτή του τυφοειδούς πυρετού, στον λοιμό που έπληξε την αρχαία Αθήνα και υπολογίζεται ότι αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού, κατά τη διάρκεια του Πελοπονησιακού Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι το κρανίο της βρέθηκε μαζί με τους σκελετούς περίπου 150 ενηλίκων και παιδιών, στον λεγόμενο «τάφο του λοιμού». Ήρθε στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές για τις εργασίες του μετρό στον Κεραμεικό, το 1994-1995. Τα πτώματα είχαν στοιβαχτεί πρόχειρα στον λάκκο, βιαστικά, χωρίς το τελετουργικό της ταφής των αρχαίων Ελλήνων, όπως έχει περιγράψει η αρχαιολόγος Έφη Μπαζιωτοπούλου -Βαλαβάνη, που ανέσκαψε και βρήκε αυτόν τον ομαδικό τάφο.

Εμπνευστής της «αναβίωσης» της Μύρτιδας και ψυχή του διεπιστημονικού εγχειρήματος, είναι ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Το ότι το κρανίο ήταν ατόφιο, έλειπε μόνο το ρινικόν οστούν, είχε και τα 28 δόντια της, καθώς και -κάτι αρκετά σπάνιο σύμφωνα με τους ειδικούς- υπήρχαν μαζί με τα μόνιμα και νεογιλά δόντια, έκανε δυνατή την έρευνα και την ανάπλαση του προσώπου της.

Έρχονται και άλλα πρόσωπα από το παρελθόν
Μετά τη Μύρτιδα, ο Έλληνας καθηγητής ορθοδοντικής ολοκλήρωσε την ψηφιακή ανάπλαση δύο ακόμα προσώπων: της Αυγής, μιας γυναίκας του 7.000 π.Χ,που βρέθηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίση και της Ηδύλης, ενός κοριτσιού 5,5 ετών από τις Φερές Μαγνησίας, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.

Η Αυγή, όπωςτην ονόμασαν συμβολικά, είναι έτοιμη. Ολοκληρώθηκε και το «χτίσιμο» του προσώπου της από τον Όσκαρ Νίλσον του Μουσείου Βάσα της Στοκχόλμης, με τον οποίον, ο καθηγητής Μ. Παπαγρηγοράκης συνεργάστηκε και για την Μύρτιδα.
Μετά την επιστημονική δημοσίευσή της, θα ακολουθήσει η έκθεσή της: «Έχουμε αναλύσει την Αυγή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ορθοπεδικού, ενδοκρινολόγου, ακτινολόγου κ.ά, γιατί υπάρχουν μερικά στοιχεία που για μας ήταν πρωτόγνωρα» λέει ο κ. Παπαγρηγοράκης, ο οποίος από την πλευρά του ορθοδοντικού, προσδιορίζει την ηλικία της Αυγής ως 18 ετών. «Το κρανίο της είναι σε καλή κατάσταση και παρόλο που λείπουν κάποια δομικά στοιχεία, το αποτέλεσμα τείνει προς την πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετική από τη Μύρτιδα. Κατ' αρχήν πρόκειται για γυναίκα 18 ετών, που έζησε στη μεσολιθική εποχή. Η μορφή της, όμως δεν είναι και τόσο... εκλεπτυσμένη!»

Όσο για την Ηδύλη, τη μικρή Φεραία, «βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, μαζί με τα κτερίσματά της. Ο πατέρας της, έγραψε ένα ποίημα σε μια επιτύμβια στήλη από την οποία έλειπε το πάνω μέρος όπου αναγραφόταν το όνομα της νεκρής. Έτσι, την βάφτισα Ηδύλη. Ήταν 5,5 χρόνων. Έχει όμορφο κρανίο και η ανάπλαση της θα δείχνει ένα όμορφο παιδικό πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά ενός μικρού παιδιού. Απομένει το «χτίσιμο» του προσώπου της, από τον Σουηδό συνεργάτη μου. Θα ολοκληρωθεί όταν εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι» προσθέτει ο κ.Παπαγρηγοράκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και η ανακατασκευή ενός ζευγαριού, που θα αποτελέσουν την «οικογένεια»της Μύρτιδας.

Πόσο εντέλει μοιάζουν οι αρχαίοι Έλληνες με τους νεοέλληνες; « Η μελέτη μου στο Πανεπιστήμιο του Bergen Νορβηγίας, έδειξε ότι το προσωπικό κρανίο των νεοελλήνων είναι ακριβώς το ίδιο, στατιστικά, ενώ το εγκεφαλικό κρανίο έχει αλλάξει, αυτό είναι φυσιολογικό και έτσι έπρεπε να γίνει, αναπτύχθηκε προς τα πάνω και μπροστά, λόγω της εξέλιξης του ανθρώπου» δηλώνει ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων.

 

Επισκεφθήκαμε την Μύρτιδα

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συλλογές Ιστορίας   

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ τον «πανδέκτη», το site που περιλαμβάνει σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το http://pandektis.ekt.gr/dspace/ αποτελεί σπουδαίο βοήθημα για μαθητές και φοιτητές, αλλά αποτελεί και απαραίτητη πηγή σε κάθε μέλος της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος του ιστότοπου είναι η ελεύθερη διάθεση συλλογών της ελληνικής Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην περιήγησή σας θα βρείτε προσωπογραφίες, συλλογή σπάνιου υλικού (κειμένων και εικονογράφησης) ταξιδιωτικής γραμματείας, τεκμήρια ελληνικής χαρτογραφίας, συλλογές οικοσήμων, βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830 και πολλά ακόμα.

 

«Έξυπνη» Ιστορία

Για αρκετά παιδιά, η Ιστορία, όπως διδασκόταν στο σχολείο, ήταν από τα πιο βαρετά μαθήματα. Ηταν μόνο γεγονότα, ονόματα και ημερομηνίες για απομνημόνευση. Καμία πρωτοτυπία, κανένα ενδιαφέρον, καμία έκπληξη. Στο http://smarthistory.khanacademy.org η Ιστορία παίρνει «σάρκα και οστά», γίνεται ιντεράκτιβ, μοντέρνα και ενδιαφέρουσα, «ντύνεται» με φωτογραφίες, ήχους και βίντεο και παρουσιάζεται με τον εξυπνότερο δυνατό τρόπο. Ετσι, ακόμα και όσοι «σιχαίνονταν» το μάθημα, είναι σίγουρο πως εδώ θα «κολλήσουν», αφού πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ιστορικούς ιστότοπους που εκπέμπουν στον Ιστό. Δοκιμάστε να σερφάρετε στον ιστότοπο με τα παιδιά σας (είναι ιδανικό site για μεγαλύτερα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με την αγγλική γλώσσα), αλλά περιηγηθείτε και μόνοι σας σε ιστορικές περιόδους που ίσως παλιότερα να μη σας έλεγαν τίποτα, τώρα όμως θα τις δείτε με... άλλο μάτι. Από τα sites που αξίζουν μια θέση στα «αγαπημένα» σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ 

Οπτικοακουστικό αρχείο

ΒΡΕΙΤΕ σπάνιο αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό που σχετίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας στο www.avarchive.gr. Το εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο, αν και εκπέμπει μόνο λίγους μήνες στον Ιστό, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εντυπωσιακά πλούσιο υλικό, βίντεο, φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ., τα οποία αυξάνουν όσο περνάει ο καιρός. Στο υλικό κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή ελεύθερη πρόσβαση. Για την ψηφιακή υποδομή «υπεύθυνη» είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας. Δείτε το οπωσδήποτε!

 

Ποια Ιστορία χρειαζόμαστε;

Βιβλία που αναφέρονται δύο και τρεις φορές στα ίδια χρονικά διαστήματα και περιόδους. Μάθημα-πάρεργο, που διδάσκεται κυρίως από φιλολόγους χωρίς ιδιαίτερη, τις περισσότερες φορές, κατάρτιση στην επιστημονική θεώρηση του αντικειμένου. Μαθητές που απλώς βαριούνται ακόμη και να ανοίξουν το διανεμόμενο σύγγραμμα, εκτός αν πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθίσταται αναγκαία πλέον συνθήκη επιτυχίας η μελέτη του. Η Ιστορία, ως διδακτικό αντικείμενο στις σχολικές αίθουσες της χώρας, δεν θέλγει, δεν εμπλουτίζεται, δεν διαχέεται. Πολλώ δε μάλλον γίνεται συχνά πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων, το ποσοστό «εκπροσώπησης» όλων(;) των απόψεων, ο όγκος των πληροφοριών ανά ιστορική περίοδο, προσωπικότητα ή ζήτημα. Τελικά, ποια Ιστορία χρειάζονται πρώτα οι σημερινοί και οι αυριανοί πολίτες, οι μελετητές, οι διδάσκοντες και οι διδασκόμενοι, αλλά και η κοινωνία της εποχής μας;

Με στόχο την κατανόηση του παρόντος

Ζητούμενο η ορθή διδασκαλία

Ο στιγματισμός κάθε προσπάθειας αλλαγής

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεσαίωνας

ΤΙ θυμάστε από την ιστορία για την περίοδο του Μεσαίωνα; Πως ήταν μια σκοτεινή εποχή χωρίς πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα ή πως επρόκειτο για μία από τις λαμπρότερες περιόδους της Ιστορίας που έχει να επιδείξει ένα σωρό δημιουργίες και έργα; Οσοι από εσάς απαντήσατε το τελευταίο, τότε αναμφίβολα είστε λάτρεις της εποχής και έχετε εντρυφήσει πέρα από τα σχολικά εγχειρίδια. Το www.medievalarchaeology.org είναι ένας ιστότοπος ο οποίος αφορά κυρίως αρχαιολόγους που ασχολούνται με τον παρεξηγημένο -για πολλούς- Μεσαίωνα και ενημερώνει για τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, σεμινάρια, ομιλίες κ.ά. Είναι σχετικά νέο site, αλλά όσοι αγαπούν να μελετούν τη συγκεκριμένη εποχή θα βρουν εδώ ενδιαφέρον υλικό και πληροφορίες.

 

Μεσαιωνικά κάστρα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ έναν εξειδικευμένο αλλά πολύ ενδιαφέροντα ιστότοπο που λατρεύει τα ...μεσαιωνικά κάστρα. Στο www.medieval-castle.com θα συναντήσετε φωτογραφίες και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τα μεσαιωνικά κάστρα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Θα διαβάσετε για την αρχιτεκτονική τους, τις ιστορίες τους, μύθους, θρύλους και δοξασίες που θέλουν κάποια από αυτά «στοιχειωμένα». Θα ενημερωθείτε για το ποια είναι ανοιχτά στο κοινό και πότε μπορείτε -αν θελήσετε- να τα επισκεφθείτε και διάφορες ακόμα λεπτομέρειες, αρκετές από τις οποίες πραγματικά εντυπωσιακές. Επίσης, μέσω του site, θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία και θα «παρακολουθήσετε» online γεγονότα που ίσως μέχρι τώρα να μην είχατε ποτέ ακούσει. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

 

ΠΩΣ φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Πώς ήταν ο κόσμος τότε; Πώς ήταν τα σπίτια, η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων; Τι επιπτώσεις είχε ο πόλεμος; Πώς αντεπεξήλθαν οι οικογένειες; Τι έγινε μετά που όλα τελείωσαν; Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα θίγει η εκπαιδευτική σελίδα του BBC σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο. Στόχος του www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/world_war2 είναι να μάθουν τα πιτσιρίκια γιατί έγινε ο πόλεμος αυτός και ποιες ήταν οι συνέπειές του μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που τον βίωσαν. Η ιστορία ζωντανεύει και γίνεται κτήμα των παιδιών χωρίς κόπο! ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

 

ΟΙ λάτρεις της Ιστορίας θα αγαπήσουν το ww2history.com. Ενα site αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γεμάτο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, άρθρα, αναλύσεις κ.λπ., που λειτουργούν ως διαδικτυακή χρονομηχανή και σας ταξιδεύουν πίσω στα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο. Το υλικό του ιστότοπου είναι άρτια ταξινομημένο, ψηφιακά επεξεργασμένο και κάθε στοιχείο που αναφέρεται έχει πίσω του την εγκυρότητα καθηγητών, πανεπιστημιακών και ειδικών στο αντικείμενο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μπορείτε να επιλέξετε την απλή βερσιόν του site στην οποία θα έχετε εντελώς δωρεάν πρόσβαση ή, αν σας συναρπάσει το αντικείμενο, να πληρώσετε ένα ελάχιστο ποσό, για να έχετε πρόσβαση σε ολόκληρο το υλικό. Δείτε το οπωσδήποτε! ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Αρχείο Ναγκασάκι

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το διαδικτυακό αρχείο Ναγκασάκι, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε στη μνήμη όσων βίωσαν τον βομβαρδισμό της 9ης Αυγούστου 1945. Κατά τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου) και λίγες ημέρες αργότερα στο Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία. Δύο μόνο μήνες μετά την επίθεση υπολογίζεται ότι 90.000 με 166.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Χιροσίμα και 60.000 - 80.000 στο Ναγκασάκι. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που παρουσιάζει μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας προκειμένου να μη σβήσουν στη λήθη οι ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν τότε, αλλά και που υπέφεραν μετά τους βομβαρδισμούς, χρησιμοποιεί την υπηρεσία χαρτών της Google Earth και πάνω στους χάρτες εμφανίζει τις φωτογραφίες και τις ιστορίες των θυμάτων της επίθεσης. Περισσότερα στο http://en_nagasaki.mapping.jp 

 

Ιστορία για πιτσιρίκια

TO  http://www.schoolsliaison.org.uk/kids/preload.htm είναι ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό site που θα μάθει στα πιτσιρίκια σας όλα όσα πρέπει να ξέρουν για την Αρχαία Αίγυπτο, την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Βικτοριανή Εποχή, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλες ιστορικές περιόδους. Ακόμα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα τέχνης όλων των εποχών και να τα μελετήσουν. Κάθε ξεχωριστός τομέας, εκτός από το μαθησιακό σκέλος, έχει και on line δραστηριότητες για τα μικρά σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

ΚΟΡΥΦΗ

80 χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία Πώς έγινε καγκελάριος «ένας τύπος που έχει το χτένισμα νταβατζή, τη ματιά ενός παλαβού και τη φωνή λυκόσκυλου» Η 30ή Ιανουαρίου 1933 ήταν ημέρα σημαδιακή στο Βερολίνο. Ο ήλιος ήταν κατάμαυρος, τα σύννεφα έτρεχαν σαν τρελά στον ουρανό, τα πουλιά έπεφταν νεκρά στη γη. Και ο Αντολφ Χίτλερ, που ήταν νυχτερινός τύπος, ξύπνησε για πρώτη φορά στη ζωή του από τα χαράματα. Ενα ρίγος διαπερνούσε την πόλη – πολλοί διαισθάνονταν το επερχόμενο κακό. Ετσι δραματικά περιγράφει ένας χρονικογράφος την ατμόσφαιρα εκείνων των ωρών στη γερμανική πρωτεύουσα. Η πραγματικότητα ήταν βέβαια πολύ πιο πεζή: Ο πρώην δεκανέας του γερμανικού στρατού ήξερε ότι πριν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ορκιζόταν καγκελάριος. Επόμενο έτσι να χάσει τον ύπνο του και να μην μπορεί να τον κρατήσει τίποτε στο κρεβάτι. Ετσι ή αλλιώς πάντως οι κακοί οιωνοί έμελλε να επαληθευθούν: Ο Χίτλερ κατέλαβε όντως την εξουσία. Και αυτό έγινε η αφετηρία μύριων κακών, με πρώτο την κατάλυση της γερμανικής δημοκρατίας και ύστερα τον πολυαίμακτο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Πώς οι Γερμανοί εξαγοράστηκαν από τον Χίτλερ Είναι εύκολο για μια χώρα να έρθει αντιμέτωπη με το επονείδιστο παρελθόν της; Σίγουρα όχι. Ωστόσο, μια από τις χώρες που πρωτοστατεί προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με έναν από τους πιο έγκυρους ιστορικούς του Γ' Ράιχ, είναι... η Γερμανία.

 

Όταν ο Μουσολίνι πέταξε τη ΅άσκα  Το 1914, ο Μουσολίνι αγκαλιάζει τον ΅ιλιταρισ΅ό στο όνο΅α του εκσυγχρονισ΅ού και της κοινωνικής αλλαγής. Ο πρώην σοσιαλιστής δεν αργεί να πετάξει τη ΅άσκα και να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Τον Ιανουάριο του 1922, ο Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει το περιοδικό «Ιεραρχία». Στον υπότιτλο γράφει: «Μηναία έκδοση της φασιστικής επανάστασης». Και ό΅ως, όταν το 1904 ο Μουσολίνι κατέφευγε στην Ελβετία για να αποφύγει τη στράτευση, πίστευε ακράδαντα πως η ΅εγάλη ρήξη θα ερχόταν από τον σοσιαλισ΅ό. Μαθήτευσε στο πλευρό επαναστατών συνδικαλιστών που πίστευαν ότι η γενική απεργία ήταν το όπλο για την καταστροφή του καπιταλισ΅ού. διαβάστε περισσότερα

 

Οι Αλβανοί στο έπος της Αλβανίας

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

 

Ιστορία  Εκπαιδευτικός: ΚΟΝΔΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αρχαία Ιστορία Α' Γυμνασίου

 

Βιβλίο Μαθητή         Σελίδες 1-75,       76-152

Βιβλίο Εκπαιδευτικού       Βιβλίο

Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Β' Γυμνασίου

Βιβλίο Μαθητή      Σελίδες 1-49,   50-99,   100-152

Βιβλίο Εκπαιδευτικού   Σελίδες 1-79,   80-158

Ιστορία Γ' Γυμνασίου

Βιβλίο Μαθητή    Εξώφυλλο, Σελίδες   1-94,     95-188

Βιβλίο Εκπαιδευτικού          Εξώφυλλο,   Σελίδες 1-160

Τοπική Ιστορία Γ' Γυμνασίου

Βιβλίο Μαθητή

Βιβλίο Εκπαιδευτικού  Εξώφυλλο, Πρόλογος, Εισαγωγή, Κέρκυρα, Τζουμέρκα, Θεσσαλονίκη, Ερμούπολη, Κάλυμνος, Η Λίμνη Πλαστήρα, Σουφλί, Ηράκλειο Κρήτης, Ηλεία

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορικά παιχνίδια

ΣΕ ένα ενδιαφέρον ταξίδι πίσω στον χρόνο μάς καλεί αυτό το ιντεράκτιβ παιχνίδι του bbc, που ουσιαστικά ζητεί να γίνουμε ντετέκτιβ και να λύσουμε ένα μυστήριο που διαδραματίζεται με φόντο την αρχαία Ρώμη. Βρισκόμαστε στο 80 μ.Χ. και ο Τιβέριος Κλαύδιος βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του. Με τη βοήθεια «αυτοπτών» μαρτύρων, ιστορικών στοιχείων, αλλά και σύγχρονων επιστημόνων πρέπει να λύσετε το κουβάρι του μυστηρίου και να αποκαλύψετε -σε περιορισμένο χρόνο- τι ακριβώς συνέβη στον Ρωμαίο. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να παίξετε το παιχνίδι κάντε κλικ εδώ: www.bbc.co.uk//history/ancient/romans/launch_gms_deathrome.shtml

 

Σπαρτιάτες

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνική Ιστορία

ΕΚΤΟΣ από τους παγκόσμιους πολέμους, τις διεθνείς συρράξεις, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, τους βασιλιάδες, τον ξεσηκωμό των υποτελών και τις διπλωματικές διαπλοκές, η Ιστορία έχει και άλλα κεφάλαια, τα οποία ουδέποτε διδαχτήκαμε στο σχολείο και είναι αμφίβολο αν ποτέ μπουν στα σχολικά βιβλία. Η ιστορία των ...ψηλών τακουνιών, η ιστορία της google, η ιστορία του Halloween, η ιστορία της πλαστικής χειρουργικής, η ιστορία της αγγλικής γλώσσας, η ιστορία της μόδας, η ιστορία των γάμων των ομοφυλοφίλων και ακόμη ένα σωρό «λήμματα» που δεν έχουν δει ποτέ επίσημα το φως σε ιστορικά βιβλία, ωστόσο αποτελούν κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας ανά τα χρόνια, παρουσιάζονται εδώ για όσους έχουν ανήσυχο πνεύμα και τους αρέσει να μαθαίνουν. Στο www.randomhistory.com λοιπόν θα συναντήσετε ιστορίες που ίσως πάντα θέλατε να μάθετε, αλλά δεν σας δινόταν η ευκαιρία. Θα διαβάσετε ιστορικές αλήθειες για πιο σύγχρονα θέματα και -αν είστε ειδήμων σε κάτι- μπορείτε και εσείς να συμβάλετε στη διαμόρφωση των λημμάτων ή να προσθέσετε κάποιο δικό σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορικά ταξίδια

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ένα σωρό λόγοι να ταξιδέψει κάποιος: τα ταξίδια αναψυχής, τα ταξίδια για δουλειές, τα ταξίδια για οικογενειακούς λόγους, τα ταξίδια-αστραπή, τα ταξίδια αγγαρείας, τα ιατρικά ταξίδια... Υπάρχουν ακόμα και τα ιστορικά ταξίδια: εκείνα δηλαδή που στόχο έχουν τη γνωριμία του επισκέπτη με τοποθεσίες που για κάποιο λόγο έμειναν στην Ιστορία. Μια διαδρομή στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, ή στη Ρώμη. Πόσα, όμως, ιστορικά σημεία -λιγότερο γνωστά- θα μπορούσαμε να δούμε σε ταξίδια μας στο εξωτερικό; Ακόμα και στην ίδια μας τη χώρα; Το www.historvius.com σάς βοηθά να ανακαλύψετε σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες, είτε πρόκειται για διάσημους προορισμούς ή εθνικούς θησαυρούς, είτε για ξεχασμένα «διαμαντάκια», κρυμμένα στη σκόνη της καθημερινότητας. Οσοι αγαπάτε τα ταξίδια και λατρεύετε την Ιστορία, αυτός ο ιστότοπος είναι ιδανικός για σας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

"ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ"

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΘΗΤΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Πλήττουν αφόρητα στις ώρες της Ιστορίας

Μαργαριτάρια μαθητών στην Ιστορία

Τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδώντας Στόχος της εκστρατείας είναι να ενισχύσει τις γνώσεις των παιδιών γύρω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μέσω της μουσικής. Με το να τραγουδούν πριν και μετά την επίσκεψή τους σε εκπαιδευτικούς προορισμούς, τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αντι κείμενο, αφού με αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται η γνώση με τη διασκέδαση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

«Μολών λαβέ, Ι΅πραή΅ ΅ακαρονά...» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΙΚΑ

Ενα ΅εγάλο ΅έρος ΅αθητών δεν γνωρίζει τι ακριβώς γιορτάζου΅ε αύριο

Την τελευταία δεκαετία η ιστορική παιδεία της νέας γενιάς βρίσκεται στο «στόχαστρο» της δη΅οσιότητας ΅ε διάφορες αφορ΅ές. Αλλοτε εξαιτίας της τεράστιας αποτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις όπου στην Ιστορία βαθ΅ολογείται κάτω από τη βάση από το 50% έως και το 70% των ΅αθητών. Αλλοτε εξαιτίας των... ΅αργαριταριών που αλιεύονται κάθε χρόνο από τα γραπτά των ΅αθητών, προς τέρψιν του κοινού. Στο πλαίσιοέρευνας πουέγινε από το Τ΅ή΅α Iστορίας του Iονίου Πανεπιστη΅ίου (Kωνσταντίνος Aγγελάκος - Eλένη Σάρρου), ΅εγάλο τ΅ή΅α των ΅αθητών δεν ήταν σε θέση να διηγηθεί το «τι», το «πώς» και το «γιατί» ενός από τους σταθ΅ούς της νεοελληνικής Ιστορίας.
Στις απαντήσεις τους ξεπρόβαλε πραγ΅ατική «σαλάτα» που αναδεικνύει την απουσία της Ιστορίας από το ελληνικό σχολείο. ∆ύο στους δέκα ΅αθητές δεν απάντησαν καθόλου σε ερώτηση που τους ζητούσε να γράψουν τα όπλα που οι ίδιοι πιθανολογούσαν ότι χρησι΅οποιήθηκαν στην Επανάσταση του ‘21, στον Πελοποννησιακό Πόλε΅ο, στους Περσικούς Πολέ΅ους, στις Σταυροφορίες και στον A’ Παγκόσ΅ιο Πόλε΅ο. Βρέθηκαν ξιφολόγχες, ΅ολότοφ και πυρηνικές βό΅βες στον A’ Παγκόσ΅ιο, χαντζάρια και τουφέκια στα χέρια των Aθηναίων και των Σπαρτιατών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλε΅ο, τουφέκια στους Περσικούς Πολέ΅ους και οι Σταυροφόροι χρησι΅οποιούσαν τη σάρισα...
Σε άλλη έρευνα σε ΅αθητές Γυ΅νασίων (Η΅ερησίων και Εσπερινών) και Επαγγελ΅ατικών Σχολών (ΕΠΑΣ) ΅εγάλο ΅έρος των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τι ακριβώς γιορτάζου΅ε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου και τη 17η Νοε΅βρίου. Μάλιστα, ένα ΅έρος των ΅αθητών ΅πέρδευε τα γεγονότα των τριών επετείων, άλλοι θεωρώντας ότι την 25η Οκτωβρίου γιορτάζου΅ε τη νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Γερ΅ανούς και άλλοι ότι στο Πολυτεχνείο πολέ΅ησαν οι Ελληνες ΅ε τους Γερ΅ανούς.
Oι σχολιαστές, κυρίως των ηλεκτρονικών MME, εκ΅εταλλεύονται τα «΅αργαριτάρια» των ΅αθητών και βρίσκουν ευκαιρία να ξεσκονίσουν τα ρεφρέν τους για την «α΅ορφωσιά των ση΅ερινών ΅αθητών». Mαθη΅ένοι στην παραγωγή κοινοτοπιών, «πετροβολούν» το σχολείο κρύβοντας υποκριτικά την επίδραση των δικών τους «τηλεοπτικών σκουπιδιών». Αλλά ΅ήπως η εκπαίδευση των παιδιών ΅ας είναι αθώα; Tα βιβλία και οι όροι διδασκαλίας της Ιστορίας φανερώνουν τον τρόπο ΅ε τον οποίο αντι΅ετωπίζουν οι υπεύθυνοι την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς πρι΅οδοτούν ΅ια επιδερ΅ική συσσώρευση ενός όγκου ασύνδετων ΅εταξύ τους γνώσεων. Αλλά και στα νέα βιβλία Ιστορίας ∆η΅οτικού και Γυ΅νασίου υπάρχει πρόβλη΅α. Σκόρπιες πληροφορίες ατάκτως ερρι΅΅ένες προσφέρονται προς κατανάλωση, σωστός τσελε΅εντές, όπου χάνεται η σχέση αιτίας και αποτελέσ΅ατος καθώς και το νόη΅α κάθε γνώσης. Πρόκειται για σπαράγ΅ατα - θραύσ΅ατα γεγονότων χωρίς συνέχεια. Ο ιστορικός χρόνος δεν υπάρχει, η συνολική αφήγηση σφαγιάζεται σε πληροφορίες, εικόνες, αριθ΅ούς και πηγές. Πάνω απ’ όλα απουσιάζει η διήγηση. Μα αυτό ακριβώς είναι η Ιστορία: η διήγηση για τα πάθη των ανθρώπων, για τον ΅όχθο τους, για το κτίσι΅ο των κοινωνιών τους, για την πίστη που είχαν, τα λάθη που έκαναν, τις αντιστάσεις τους, το αί΅α που έχυσαν για δίκαιους και άδικους λόγους. Μέσα από αυτά δη΅ιουργεί την έφεση για γνώση και κριτική διάθεση.
Ωστόσο, όπως επιση΅αίνει η ιστορικός ∆ή΅ητρα Λα΅προπούλου, η σχέση που τα παιδιά δια΅ορφώνουν ΅ε την Ιστορία εντάσσεται στην ευρύτερη στάση που η κοινωνία επιφυλάσσει στην ιστορική γνώση. Στο κλί΅α της εποχής ευδοκι΅εί η υποταγή σ’ ένα παρόν αυτονόητο και δεδο΅ένο, ενώ συγχρόνως εκχερσώνονται τα ερωτή΅ατα που ΅πορεί να υπονο΅εύσουν αυτήν την εικόνα.

 

Πώς και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευρωπαϊκή ιστορία

Υπάρχει έδαφος για τη σύνθεση των πολλαπλών ευρωπαϊκών ιστοριών σε μια κοινή ευρωπαϊκή αφήγηση; αναρωτιέται η συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Εurozine». Ενδέχεται μια τέτοια αφήγηση να είναι ανώφελη ή και επικίνδυνη, πιστεύουν όμως ότι είναι κρίσιμο πλέον να δούμε ποια σημαντικά τοπία μνήμης, ποιοι ευρωπαϊκοί μύθοι, ποιες υποτιμημένες ιστορίες, ποιες γεωγραφικές και ιστορικές παραδοχές μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές τριβές. Το θέμα δεν είναι να ξαναγράψουμε την Ιστορία, αλλά να δούμε πώς οι αντικρουόμενες ερμηνείες ιστορικών αλλά και πρόσφατων γεγονότων ενεργοποιούνται στο παρόν και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. www.eurozine.com
Με δεδομένο ότι το 90% των ευρωπαϊκών ιστοριών καταλαμβάνουν οι πόλεμοι, τους πολέμους πρέπει να μελετήσουμε αν μας ενδιαφέρουν η κοινή Ιστορία και η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, γράφει ευρωπαίος παρατηρητής. Το να κατανοήσουμε οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι είμαστε τώρα φίλοι μεταξύ μας, για ποιους λόγους πολεμούσαμε κάποτε ο ένας τον άλλον θα συντελέσει πολύ στην οικοδόμηση περισσότερης κατανόησης και αποδοχής. Θα διδάξει επίσης τους ευρωσκεπτικιστές την αξία των 50 τόσων χρόνων ειρήνης στο εσωτερικό της Ενωμένης Ευρώπης. Και βέβαια η υπενθύμιση του πολέμου είναι πάντοτε χρήσιμη διότι αποτρέπει την επανάληψή του, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς πικρή πείρα.
http://eurobee.wordpress.com
Τη δυνατότητα σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στην τηλεοπτική κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης μέσα από την τηλεοπτική εικόνα, όπως την παρέχουν τα μεγαλύτερα οπτικοακουστικά αρχεία και τηλεοπτικοί οργανισμοί αναδεικνύει ο δικτυακός τόπος www.euscreen.eu, που αποτελεί το ορατό αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού προγράμματος EUscreen, που ολοκληρώνεται το 2012.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορία on line 1980-1990

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 57.000 βίντεο και 7 εκατομμύρια σελίδες καταχωρίσεων γεμάτα Ιστορία θα βρείτε στο www.criticalpast.com. Από το 1980 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, η παγκόσμια ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας για να δείτε όλα όσα διαβάζατε μέχρι σήμερα. Μια τράπεζα ντοκουμέντων με βίντεο και φωτογραφίες που δύσκολα θα βρίσκατε διαφορετικά, συγκεντρωμένα σε έναν ιστότοπο που προσφέρει μια εμπειρία διαφορετική στους λάτρεις της Ιστορίας και όχι μόνο. Το site είναι ιδανικό για δασκάλους και καθηγητές, αλλά και για μαθητές και σπουδαστές που θέλουν παραπάνω από την περιορισμένη ύλη των σχολικών βιβλίων. Ακόμα όμως και να μην έχετε ιδιαίτερη αγάπη για την Ιστορία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κολλήσετε σερφάροντας εδώ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Κλίκ... στην Ιστορία"

Το "Click… στην Ιστορία" είναι ένα νέο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Vodafone. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της κινητής επικοινωνίας στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Τους δίνει το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Τους δίνει μια ταυτότητα στο χώρο και στο χρόνο. Με το πρόγραμμα "Click… στην Ιστορία" θα βγουν στην επιφάνεια όψεις της ιστορίας που, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είναι κομμάτι του εαυτού μας και των εμπειριών μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το "Click… στην Ιστορία" προσκαλεί τους μαθητές να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ιστορίες από τις οποίες αυτή αποτελείται και να τη δείξουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.

Το ερευνητικό οπτικοακουστικό υλικό αποστέλλεται μέσω του δικτύου της Vodafone στη διαδικτυακή πλατφόρμα http://local.e-history.gr/, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για το πρόγραμμα, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί το εργαλείο παρουσίασης της εργασίας των μαθητών στους γονείς, τη σχολική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί μεθόδους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη σχολική κοινότητα να αναλάβει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και να προβάλει το έργο της σε συνεχή διάλογο με τις άλλες σχολικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα "Click… στην Ιστορία", με τη συνεχή συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και των ερευνητών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα, ενώ βοηθά και στην απόκτηση δεξιοτήτων ως προς τη σύνθεση μιας εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή με μία μέθοδο που κερδίζει την προσοχή των μαθητών. Τέλος, εκπαιδεύει τους μαθητές στη συλλογική εργασία, δεδομένου ότι δημιουργούν ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση της τελικής εργασίας.

Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί πιλοτικά σε έξι δημόσια γυμνάσια σχολεία όλης της Ελλάδας, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχουν προστεθεί δώδεκα επιπλέον στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Έβρου, Ευβοίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης και Σάμου.

Στην ιστοσελίδα http://local.e-history.gr/ ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί στις εργασίες των σχολείων της πρώτης φάσης υλοποίησης του προγράμματος από την Αγιά Λάρισας, τη Δράμα, τη Θήβα, το Ναύπλιο, τη Νέα Ιωνία και τη Χίο.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
Πειραιώς 254, Ταύρος 
Τηλ.:  212 25.40.444. Fax: 212 25.43.123
 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Στιγμές που άλλαξαν την ανθρωπότητα (Videos) Ο κόσμος μας όπως τον ξέρουμε, είναι το αποτέλεσμα αποφάσεων που έχουν λάβει ορισμένοι άνθρωποι. Είναι στιγμές που διαρκούν από λίγα λεπτά έως και δευτερόλεπτα, αλλά καθορίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα για αιώνες. Με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων, ορισμένες από αυτές τις στιγμές έχουν καταγραφεί σε βίντεο και μας μεταφέρουν σε γεγονότα είτε θλιβερά είτε ελπιδοφόρα, αλλά κυρίως ουσιαστικά για την ιστορία του είδους μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές μαθαίνουν τον ναζισμό από τις... ταινίες Παπαματθαίου Μάρνυ  

Αγνωστες λέξεις για τα παιδιά «εθνικοσοσιαλισμός» και «φασισμός», έχουν «εξαερωθεί» στο πρόγραμμα διδασκαλίας

Οι μαθητές μαθαίνουν τον ναζισμό από τις... ταινίες

Στον κόσμο των παιδιών η βία είναι παρούσα. Είναι μέρος του παιχνιδιού τους. Πλέον όμως η βία διαχέεται και στην κοινωνία γύρω τους. «Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά» τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος σε εποχές με λιγότερους (ή απλώς πιο πρόσφατους στη μνήμη) κινδύνους για τη δημοκρατία. Δεν προσπάθησε να κρυφτεί ένας 12χρονος μαθητής στον Πειραιά όταν δήλωσε πρόσφατα σε συμμαθητή του στην αυλή του σχολείου: «Εμείς στο σπίτι μας είμαστε στη Χρυσή Αυγή. Δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές»... Μήπως το «παιχνίδι» της βίας κινδυνεύει να εδραιωθεί; Μαθητές με ναζιστικά τατουάζ, περίεργες κινήσεις σε σχολεία, καθημερινά κρούσματα βίας. Τα περιστατικά, δυστυχώς, αυξάνονται.

Στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο στο Κολωνάκι δύο πολίτες μπήκαν στον προαύλιο χώρο την ημέρα του εφετινού αγιασμού, ξεδίπλωσαν μια ελληνική σημαία και έβγαλαν λόγο στους παριστάμενους με θέμα την «ανθελληνική» προπαγάνδα και την επιχείρηση κατάργησης της... ελληνικής ταυτότητας με αφορμή τον περίφημο «πόλεμο για τα φωνήεντα» σχετικά με το βιβλίο της Γλώσσας της Ε' και Στ' Δημοτικού. Στην Πάτρα ο διευθυντής δημοτικού σχολείου, προβληματισμένος για το κτιριακό πρόβλημα, αναρωτήθηκε: «Μήπως να καλέσουμε τη Χρυσή Αυγή;». Για το περιστατικό αυτό διενεργήθηκε ΕΔΕ από το υπουργείο Παιδείας.
Το πείραμα του «Κύματος» Στην Πετρούπολη μια δασκάλα είδε τους μαθητές της (της Ε' τάξης) να μπαίνουν στην αίθουσα φωνάζοντας εν χορώ: «Χρυσή Αυγή». Οπως λέει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα», «ήταν μια σκηνή που αρχικά με σόκαρε. Οι μικροί, μη καταλαβαίνοντας τους δικούς μου συνειρμούς, συνέχισαν να φωνάζουν χαρωπά. Εκείνη την ημέρα ήταν το παιχνίδι τους» συνεχίζει. Αποφάσισε τότε να κάνει ένα μικρό πείραμα: όταν οι μαθητές σταμάτησαν, άρχισε να τους φωνάζει αυταρχικά, να τους διατάζει να υπακούσουν χωρίς δεύτερη σκέψη στις εντολές της και όταν εκείνοι παγωμένοι την υπάκουσαν, τους είπε: «Αυτό που μόλις παρακολουθήσατε ήταν ένα δείγμα του μαθήματος που θα κάνουμε σήμερα»... Για αυτή την εμπειρία η ίδια και άλλοι συνάδελφοί της δηλώνουν ανήσυχοι. «Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν διδάσκει τους μαθητές ούτε τι είναι εθνικοσοσιαλισμός ούτε τι είναι εθνικισμός, ούτε καν τι έγινε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει. Η κριτική προς το υπουργείο Παιδείας έχει γίνει και στο παρελθόν, οπότε και συγκροτήθηκαν επιτροπές ιστορικών, έγιναν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, οι ιστορικοί διαφώνησαν και ξανασυμφώνησαν, αλλά το αποτέλεσμα έμεινε το ίδιο: σε ένα ελληνοκεντρικό αναλυτικό πρόγραμμα η Σύγχρονη Ιστορία αποδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος. Οι γνώσεις των παιδιών παραμένουν ελλιπείς, το διδακτικό σύστημα παρωχημένο, η εκπαιδευτική «θωράκιση» των παιδιών - και αυριανών ενηλίκων πολιτών της χώρας μας - ανύπαρκτη. «Ηθελα από την πρώτη στιγμή να εξηγήσω στα παιδιά τον λόγο της συμπεριφοράς μου και να ζητήσω συγγνώμη» λέει στο «Βήμα» η δασκάλα που προχώρησε στο ιδιότυπο «πείραμα» της επίδειξης μέσα στην τάξη του τι μπορεί να σημαίνει φασισμός. «Αλλά ήθελα να καταλάβουν και στη συνέχεια να συζητήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που είδαν και τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι καταλήγουν σε παρόμοιες συμπεριφορές» τονίζει.
Αντίβαρα για την ελλιπή διδασκαλία «Πολλοί εκπαιδευτικοί μπορεί να μην προλάβουν καν να διδάξουν στους μαθητές τους τα λίγα κεφάλαια που αναφέρονται στον ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό» λέει η κυρία Μαρία Δανιήλ, καθηγήτρια σε σχολείο της Καλλιθέας. Η ίδια δείχνει πραγματικά προβληματισμένη. «Υπάρχει μια ανησυχία για το θέμα και προσπαθούμε μόνοι μας να δούμε πώς θα χειριστούμε αντίστοιχα κρούσματα στα σχολεία μας» λέει. «Ψάχνουμε για αντίβαρα, όπως πολιτιστικές δραστηριότητες, θεατρικά έργα, σκετς• μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε και τα πρότζεκτ που θεσμοθετήθηκαν στα σχολεία την περυσινή χρονιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου όμως δεν καλύπτει το πρόβλημα. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν στο σχολείο τίποτα γι' αυτά τα θέματα» καταλήγει. «Ο,τι ξέρουν οι μαθητές για τον ναζισμό το ξέρουν από τις ταινίες που έχουν δει ή τα βιβλία που έχουν διαβάσει» λέει χαρακτηριστικά δάσκαλος σχολείου στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι φοβερό το πώς εντυπωσιάζονται από κρούσματα βίας στον σχολικό χώρο. Το πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι πλέον έχουν αντίστοιχες αναφορές και από τα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό κανιβαλίζουμε την ψυχή των παιδιών» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Διδασκαλία της Ιστορίας «Η ύλη αντιμετωπίζεται ως εξεταστέα, όχι ως διδακτέα» «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μοντέλο που θέλει να μιμηθεί ο έφηβος είναι κοντά στα πρότυπα που προβάλλουν πολιτικοί σχηματισμοί όπως αυτός της Χρυσής Αυγής» λέει η κυρία Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Είναι αλήθεια ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στα σχολεία είναι προσανατολισμένο στην αποστήθιση και η ύλη αντιμετωπίζεται μόνο ως εξεταστέα και όχι ως διδακτέα. Η γνώση που προσφέρεται σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον ναζισμό είναι αποσπασματική. Τα παιδιά δεν μπορούν να τον συνδυάσουν με τη δράση αντίστοιχων πολιτικών ομάδων. Μπορεί να έχουν διδαχτεί ένα κεφάλαιο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φασιστική ιδεολογία, αλλά ο τρόπος διδασκαλίας του να ακυρώνει τελείως την αφομοίωσή του. Δεν καταλήγει η διδασκαλία σε κατανόηση της ύλης. Μένουν μόνο αποσπασματικές εικόνες και ημερομηνίες» προσθέτει. Οπως εξηγεί η κυρία Κουλούρη, το πρόβλημα είναι ότι «η διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία είναι ελληνοκεντρική και όσες γνώσεις δίνονται για τη Γενική Ιστορία είναι τελείως αποκομμένες από το ιστορικό τους πλαίσιο. Δεν είναι παράλογο το ότι οι νέοι δεν μπορούν να συνδέσουν στο μυαλό τους τη Χρυσή Αυγή με τον ναζισμό. Ετσι είναι εύκολο μια επικίνδυνη ιδεολογία να περάσει στα παιδιά ως μόδα, ως κάτι που τα γοητεύει. Πολλές φορές δε και στο πανεπιστήμιο πολλοί φοιτητές μας δεν ξέρουν τι θα πει αντισημιτισμός...» λέει χαρακτηριστικά. 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οστέινες πλάκες: τα αρχαία εισιτήρια ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τα εισιτήρια για τα σημερινά γήπεδα είναι όλα χάρτινα και ελέγχονται ηλεκτρονικά. Το ίδιο και οι προσκλήσεις για τις λεγόμενες διακεκριμένες ή - πιο ελληνικά - VIP θέσεις, μόνο που αυτές είναι καμωμένες από άλλο υλικό (συνήθως από χαρτόνι ή σκληρότερο και ποιοτικότερο χαρτί). Η θέση που πρόκειται να καταλάβει ο (VIP) θεατής είναι καθορισμένη, η σειρά επίσης. Δεν πρόκειται για... παγκόσμιο φαινόμενο μεταπολεμικής ευμάρειας αλλά για από αρχαιοτάτων χρόνων συνήθεια. Γιατί μπορεί στους Ολυμπιακούς και τους παράλληλους με αυτούς αθλητικούς, μουσικούς, θεατρικούς αγώνες της αρχαιότητας να επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε άνδρες, μόνο σε ελεύθερους Ελληνες (όχι σε δούλους και όχι σε καταδικασμένους για σοβαρά αδικήματα) αλλά οι θεατές είχαν πάντα τις... κατηγορίες τους.

Μεταλλικά εισιτήρια για τους πολλούς, οστέινα για τους λίγους και διακεκριμένους χορηγούσαν ακόμα και οι Ρωμαίοι που επιχείρησαν την αναβίωση των Ολυμπιακών και των παράλληλων με αυτούς αγώνων ανά την ελληνική επικράτεια επί της κυριαρχίας τους. Ακριβώς αυτό ήταν το μικρό οστέινο πλακίδιο διαμέτρου 3 εκατοστών με εμφανή τη χάραξη από τη μία πλευρά ενός νικηφόρου στεφανιού από φοινικιά με την επιγραφή Πύθια στο κέντρο και από την άλλη πλευρά χαραγμένους αριθμούς με ελληνική και λατινική γραφή (ΙΙΙ λατινικό, ελληνικό Γ, ελληνικό Ι ή λατινικό Ι) που δήλωναν τη σειρά ή την κερκίδα όπου θα καθόταν ο θεατής. «Κερκίδα 1, θέση 3» ή «σειρά 1, θέση 3», μπορεί και το αντίστροφο. «Θέση 1, κερκίδα 3». Σαφώς όμως θέση διακεκριμένη και είτε καλά πληρωμένη για τη θέαση των αγώνων είτε χορηγημένη ως πρόσκληση σε κάποιον επίσημο αξιωματούχο της πόλης, ρωμαίο άρχοντα, πρώην διακεκριμένο αθλητή ή, σε κάθε περίπτωση, θεατή με υψηλό κοινωνικό status.

Το οστέινο πλακίδιο εκτίθεται στο κέντρο και σε ειδικές προθήκες (αμφοτερόπλευρες) στην κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μοιάζει με... παλιοκαιρίσιο κουμπί.

Τα Πύθια της Θεσσαλονίκης ήταν μια μεγάλη γιορτή που οργανωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Απόλλωνα.

Στη Θεσσαλονίκη αναφέρονται για πρώτη φορά αγώνες με το όνομα Πύθια το 240 μ.Χ., στα χρόνια της διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Γορδιανού Γ' (238-244 μ.Χ.). Ο Γορδιανός Γ' απένειμε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά τον τίτλο της νεωκόρου και της παραχώρησε το δικαίωμα τέλεσης των Πυθίων.

Από τα νομίσματα φαίνεται ότι τα Πύθια συνέχισαν να τελούνται και υπό τη διακυβέρνηση των αυτοκρατόρων Φιλίππου του Αραβα (244-249 μ.Χ.) και του Βαλεριανού και Γαλιηνού (253-268 μ.Χ.)100.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ψηφιδωτό δάπεδο (του 3ου μ.Χ. αιώνα) που βρέθηκε πρόσφατα στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αντιγονιδών στο οποίο εικονίζονται δύο στεφάνια με εγγεγραμμένη τη λέξη Πύθια και παράσταση αγωνιστικού τεθρίππου. Το εύρημα - οστέινο εισιτήριο ανήκει στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. (τοποθετείται μεταξύ του 240-260 μ.Χ.) και διακρίνεται για το πολύτιμο υλικό του σε σχέση με τα συνηθέστερα μεταλλικά εισιτήρια (μολύβδινα ή χάλκινα).

Ισως λοιπόν να είχε τιμητικό χαρακτήρα και να χρησιμοποιήθηκε από κάποιον αξιωματούχο της πόλης σε περισσότερες από μία διοργανώσεις (και VIP και... διαρκείας). Στην πίσω πλευρά του διακρίνονται ίχνη από σβησίματα για αναγραφή διαφόρων αριθμών που θα δήλωναν τη θέση που γνωρίζουμε ότι ήταν αυστηρά καθορισμένη, ανάλογα με το κοινωνικό του status. 

Αλλοι Θησαυροί

- Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Τα βραβεία ήταν τιμητικά (ένα δάφνινο στεφάνι, τα κλαδιά του ιερού φυτού του οποίου κόβονταν από την κοιλάδα των Τεμπών).

- Κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, οι Ελληνες συνέχιζαν να τελούν τις γιορτές τους σε πλήρη ελευθερία και σύμφωνα με τις λατρευτικές τους παραδόσεις, ακολουθώντας το δικό τους η

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 πρόσωπα που άλλαξαν την Ιστορία της Ντάρια Πετρόβα

Όλα κάποια στιγμή συμβαίνουν για πρώτη φορά: κάποιος για πρώτη φορά παραβίασε τους "κανόνες" του θεσμού του γάμου, κάποιος άλλος για πρώτη φορά αποφάσισε να δηλώσει δημοσίως την διαφορετικότητά του. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ όμως ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που στην εποχή τους τόλμησαν να «καινοτομήσουν» σε πράγματα, τα οποία σήμερα παίρνουμε ως δεδομένο; Ιδού οι πέντε πρωτοπόροι, οι οποίοι άφησαν τα ίχνη τους στην παγκόσμια ιστορία.

Ερρίκος Η’ της Αγγλίας Πέρα από τις κατακτήσεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Ερρίκος Η’, ο βασιλιάς της Αγγλίας, που βασίλεψε από το 1509 έως το θάνατό του το 1547, έγινε διάσημος… για τους έξι γάμους του. Είναι ο μοναδικός μονάρχης ο οποίος παντρεύτηκε επίσημα έξι φορές, αποκτώντας τρεις διαδόχους. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι ως επί το πλείστον οι μονάρχες εκτός από τις συζυγικές τους σχέσεις αποκτούσαν και πολλές ερωμένες, η «πολυγαμία» εκείνη την περίοδο δεν ήταν κανένα εκπληκτικό γεγονός. Η υποχρέωση της βασίλισσας ήταν η γέννηση αγοριού, διαδόχου του θρόνου. Όταν όμως η βασίλισσα είναι ανίκανη να «χαρίσει» στον βασιλιά ένα γιό… ο Ερρίκος Η' πρωτοπορεί αλλάζοντας ριζικά την ιστορία. Για πρώτη φορά ο μονάρχης χώρισε την βασίλισσα για να ξαναπαντρευτεί, συμβάλλοντας ενεργά στην μεταρρύθμιση της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι έντονες εκκλησιαστικές διαμάχες με τη Ρώμη (το διαζύγιο αποτελούσε ιεροσυλία, σύμφωνα με την καθολική εκκλησία) οδήγησαν στο διαχωρισμό της Αγγλικανικής Εκκλησίας από την εξουσία της. ’λλωστε ο Ερρίκος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την νίκη του κατά της εκκλησίας, που άλλαζε τις βασίλισσες σαν τα πουκάμισα. Δεν δίσταζε επίσης να κατηγορήσει τις βασίλισσες του (συγκεκριμένα τις δύο από τις έξι) για αιμομιξία και εξωσυζυγικές σχέσεις, κάτι το οποίο τις οδήγησε στην εκτέλεση. Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ιστορικοί, ποιητές και χρονικογράφοι απέδιδαν στους μονάρχες ομοφυλοφιλικές τάσεις είτε αυτό ήταν αλήθεια, είτε όχι. Σχολίαζαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό διασήμων χωρίς να υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις της ομοφυλοφιλίας τους. Για έναν τουλάχιστον μονάρχη ωστόσο δεν υπάρχουν αμφιβολίες, διότι έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι-βασιλιάς στην ιστορία της Ευρώπης. Ο Ερρίκος Γ', που βασίλςψε στην Γαλλία από το 1574 μέχρι το θάνατό του το1589, λάτρευε τα γυναικεία φορέματα και κοσμήματα και δεν έχανε ευκαιρία να κυκλοφορεί με αυτά δημοσίως. Οι φήμες λένε ότι κάποτε ήταν γνωστός "γυναικάς" της εποχής του και ράγισε τις καρδιές πολλών γυναικών. Όμως μόλις έκλεισε τα είκοσι, ξαφνικά άλλαξε σεξουαλικό προσανατολισμό. Όπως γράφει ο βιογράφος του Ερρίκου, ο μονάρχης είχε πολλούς άντρες-εραστές, mignons όπως αποκαλούνταν, ντυμένους και βαμμένους σαν γυναίκες, οι οποίοι τον ακολουθούσαν παντού.

Ελισάβετ Μπάθορι Η Ελισάβετ Μπάθορι ήταν η κόμισσα της Ουγγαρίας, παντρεμένη με τον Ferenc Nadasdy, διοικητή των στρατευμάτων της Ουγγαρίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη δολοφόνος στην ιστορία της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Για τις σαδιστικές της τάσεις στην βιβλιογραφία ονομάζεται επίσης «Αιματοβαμμένη Κυρία του Καχτίτσε» και… «κόμισσα Δράκουλα». Υπήρχαν πολλές άσπλαχνες γυναίκες στην ιστορία της Ευρώπης, ωστόσο η Ελισάβετ Μπαθόρι έγινε η πρώτη γνωστή γυναίκα-δολοφόνος που σκότωνε για… αισθητικούς λόγους. Η κόμισσα βασάνιζε και σκότωνε τα θύματά της, νεαρές κοπέλες, οι οποίες στέλνονταν στο κάστρο της Καχτίτσε στη Σλοβακία με σκοπό να τις μάθει τη συμπεριφορά των ευγενών. Στη συνέχεια λουζόταν στο αίμα των θυμάτων της, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει αιώνια ομορφιά και νεότητα. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πόσες κοπέλες θανάτωσε η κόμισσα Δράκουλα, αλλά τα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 600 θύματα. Ωστόσο, τα πλούτη της και η επιρροή της δεν την έσωσαν από την τιμωρία και αποφασίστηκε να την κλείσουν σε αποχωρητήριο του ίδιου της του κάστρου, όπου μετά από τέσσερα χρόνια βρέθηκε το άψυχο σώμα της.

Ποκαχόντας Η ινδιάνα πριγκίπισσα Ποκαχόντας υπήρξε η ηρωίδα της Αμερικής. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την ομώνυμη ταινία κινούμενων σχεδίων της Ντίσνεϊ, που έγινε γνωστή σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με το θρύλο, η Ποκαχόντας έσωσε από βέβαιο θάνατο τον ηγέτη της αγγλικής αποικίας του Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια, Τζον Σμιθ, παρακαλώντας τον πατέρα της να του χαρίσει τη ζωή. Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουμε για την Ποκαχόντας είναι ότι το πραγματικό της όνομα ήταν η Ματοάκα. Ακόμα λιγότερο γνωστό είναι το όνομα Rebecca Rolfe, με το οποίο βαφτίστηκε όταν παντρεύτηκε τον Τζον. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη Αμερικανίδα ιθαγενής που παντρεύτηκε έναν Ευρωπαίο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτή η ιστορία είναι αληθινή επειδή η μόνη επιβεβαίωση της είναι η διήγηση του ίδιου του Σμιθ, δεκαεφτά χρόνια αργότερα. Η Ματοάκα, όμως, είναι υπαρκτό πρόσωπο: ήταν η κόρη του παντοδύναμου αρχηγού της φυλής Αλγκόνκουιν.

Ιωάννα της Λωρραίνης Η Ιωάννα της Λωρραίνης (ή Ζαν ντ’ Αρκ) ήταν η ηρωική επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των ’γγλων. Από μικρή η Ζαν ντ’ Αρκ ισχυριζόταν ότι έβλεπε οράματα, όπου παρουσιάζονταν άγιοι και αρχάγγελοι και την καλούσαν να δράσει για να απαλλάξει την Γαλλία από τους ’γγλους. Η Ιωάννα απέκτησε φήμη και κατόρθωσε να γίνει δεκτή από τον Κάρολο Ζ`, ο οποίος της έδωσε άδεια να ηγηθεί μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που οδήγησε το στράτευμα και πολέμησε στο πεδίο μάχης μαζί με τους άλλους στρατιώτες κατά των ’γγλων. Αφού τραυματίστηκε κάτω από τα τείχη του Παρισιού, η Ιωάννα αιχμαλωτίστηκε από ’γγλους στρατιώτες. Στη Ρουέν κατηγορήθηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο για «μαγεία» και για το ότι «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα» και ρίχτηκε στην πυρά. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αφού η Γαλλία είχε πια κερδίσει τον πόλεμο, ένα νέο εκκλησιαστικό δικαστήριο αποκατέστησε την τιμή της, ενώ μόλις… 489 χρόνια μετά την εκτέλεσή της ανακηρύχθηκε Αγία και προστάτιδα της Γαλλίας.

 

7 άνθρωποι που δεν πήγαν σχολείο αλλά άλλαξαν τον κόσμο

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωκράτης 

 

H ελληνική ιστορία στο iPhone

Δύο αδέρφια από τη Φθιώτιδα δημιούργησαν την πρώτη εφαρμογή ελληνικής ιστορίας για iPhone και iPad Είναι μία ακόμα περίπτωση όπου η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και η ευρηματικότητα οδήγησαν στην καινοτομία. Ο Δημήτρης και ο Τάσος Βούλγαρης, αρχαιολόγος και προγραμματιστής αντίστοιχα, είναι τα δύο νέα παιδιά από τον Αχινό Φθιώτιδας που εντόπισαν μια σημαντική έλλειψη στην αγορά εφαρμογών της Apple και αποφάσισαν να την καλύψουν. Δημιούργησαν, λοιπόν, μαζί το «Greece: History and Culture», τη μοναδική, μέχρι στιγμής, εφαρμογή για iPhone και iPad, που παρουσιάζει την ελληνική ιστορία, προϊστορία και πολιτισμό. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μια ελληνική ιστορία τσέπης, όπου θα προσφέρονται σε ηλεκτρονική μορφή πλούσιες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας και κληρονομιάς. Ο Τάσος Βούλγαρης μοιράστηκε μαζί μας όσα χρειάστηκαν να γίνουν μέχρι «την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής» του, καθώς και για τα μαθήματα ιστορίας που έχουμε όλη ανάγκη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ Πρόλογος Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα σε προθήκες. Μπορεί να έχουμε περάσει δεκάδες φορές από μπροστά τους και όμως δεν έχουμε σταθεί να «ακούσουμε» τα μυστικά τους. Πολύτιμα εκθέματα μουσείων - διάσημα ή εντελώς «άγνωστα» - και μνημεία ανά την Ελλάδα που έχουν να διηγηθούν μια κρυμμένη ιστορία. Μια ιστορία που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, δεν γράφεται στις λεζάντες, δεν μπορεί να τη διαβάσει κάποιος παρά μόνο αν έχει στο πλευρό του έναν ξεναγό ή έναν εξειδικευμένο επιστήμονα. Η στήλη αυτή θέλει να επισημάνει εκείνα τα αντικείμενα και τα μνημεία που έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία. Να ρίξει φως σε όσα δεν φαίνονται. Να ασκήσει το μάτι να προσέχει τις λεπτομέρειες. Και να δώσει αφορμή για ακόμη μία επίσκεψη στα μουσεία. Η αρχή γίνεται με την Κλεψύδρα - την πιο σημαντική φυσική πηγή της Ακρόπολης - που είδε από τις λαμπρές πομπές της γιορτής των Παναθηναίων έως τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Κατάρες και κάμα σούτρα Το πρώτο μαρτυρημένο «μακεδονικό κείμενο» (σε γλώσσα δωρική - ελληνική) είναι σύμφωνα με το κλασικό λεξικό της Οξφόρδης η κατάρα εννέα στίχων που βρέθηκε εγχάρακτη σε μολύβδινο έλασμα (κατάδεσμο) τυλιγμένο στο δεξί χέρι νεκρής κατά την αποκάλυψη τάφου του 4ου αιώνα π.Χ. από την περιοχή της αγοράς στην αρχαία Πέλλα. Το εύρημα εντοπίστηκε το 1986 και εκτίθεται στο νέο (εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010) Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα  Είναι ο τόπος απ' όπου ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Αδη για να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία για να επιστρέψει στην Ιθάκη, ο Ηρακλής για να φέρει στον εξάδελφό του Ευρυσθέα τον άγριο φύλακα του Κάτω Κόσμου, τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, και ο ερωτευμένος Ορφέας για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Ενα ημερολόγιο 22 αιώνων δίπλα στη Μητρόπολη Είναι ημερολόγιο, αλλά δεν μπορούμε να το ξεφυλλίσουμε. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα χέρια μας, αλλά μπορούμε να το διαβάσουμε. Ούτε η εικόνα του ούτε ο τρόπος που είναι γραμμένο μαρτυρούν την ταυτότητά του. Κι όμως, ο μικρός ολομάρμαρος ναός του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών φέρει στην όψη του το μοναδικό εικονογραφημένο ημερολόγιο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που έχει φτάσει έως τις μέρες μας.

Η κασετίνα της Σταυρούπολης Και τι δεν είχε ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε τη δεκαετία του ‘70 σε νεκροταφείο της οδού Ωραιοκάστρου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ηταν κατασκευασμένος από πλάκες πωρόλιθου και περιείχε την ταφή ενός άνδρα που χρονολογείται στα 325-300 π. Χ. {ARX} Τα υπολείμματα καύσης του νεκρού είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο, πλούσια διακοσμημένο με χρυσά και επίχρυσα στοιχεία. Παρά το μικρό του μέγεθος, ο τάφος περιείχε πολλά πλούσια κτερίσματα, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους. Εκτίθενται σε προθήκες στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και σύντομα (στο τέλος Σεπτεμβρίου) θα μεταφερθούν στο Παρίσι για τη μεγάλη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων της Μακεδονίας στο Μουσείο του Λούβρου.  Ισα που προλαβαίνει ο επισκέπτης (μετά τον Μάρτιο του 2012 θα επιστρέψουν) να δει το χρυσό στεφάνι με τα φύλλα μυρτιάς, σύμβολο θρησκευτικό και ταυτόχρονα υποδήλωση κοινωνικής τάξης και εξουσίας του περίεργου νεκρού, και μία πιο εντυπωσιακή (για την τεχνική της) κασετίνα - μελανοδοχείο.

Ο χάλκινος πυγμάχος Η μύτη του έχει παραμορφωθεί από τα χτυπήματα. Τα αυτιά του και τα οστά του προσώπου του είναι κι αυτά παραμορφωμένα. Στο κεφάλι του διακρίνονται λιγοστά ίχνη από έναν κότινο, το στεφάνι ελιάς _ έπαθλο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ταυτότητά του μπορεί να μην είναι γνωστή με βεβαιότητα, η ιδιότητά του όμως είναι σαφής. Το χάλκινο κεφάλι από το ανδρικό άγαλμα φυσικών διαστάσεων που είχε ανατεθεί στο Ιερό του Διός στην Ολυμπία _ και σήμερα βρίσκεται στο ισόγειο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου _ ανήκε σε έναν νικητή μεν, ταλαιπωρημένο όμως από τους αγώνες πυγμάχο και χρονολογείται στο 330-320 π.Χ.

Ο τάφος της Αινείας Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας των μονίμων εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι τοποθετημένος ένας ολόκληρος τάφος! Αξίζει τον κόπο να ανεβεί κανείς τα δύο σκαλιά (του υπερυψωμένου επιπέδου που τον περιβάλλει) να δει το κρυμμένο για 2.300 χρόνια εσωτερικό του. Ο τάφος βρέθηκε και αποκολλήθηκε ολόκληρος στη διάρκεια ανασκαφής της τραπεζιόσχημης τούμπας στα νότια παράλια της χερσονήσου Μεγάλο Εμβολο ή Καραμπουρνού, στα ΒΔ της σημερινής Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Η περιοχή έχει ταυτισθεί με βάση τις πληροφορίες του Ηροδότου και του Λίβιου με την αρχαία πόλη Αίνεια.  Ο πώρινος κιβωτιόσχημος τάφος (ονομάστηκε απο τους αρχαιολόγους «της Αινείας») βρέθηκε ασύλητος. Το εσωτερικό του είναι ζωγραφισμένο (επενδυμένος εσωτερικά) με εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες (πολύχρωμη κοσμοφόρος που περιτρέχει και τις τέσσερις πλευρές με βλαστούς, άνθη, περιστέρια, κορδέλες) και προσωπικά είδη της νεκρής νεαρής γυναίκας. Η ταφή χρονολογείται στα 350-325 π.Χ.

Το Ευπαλίνειο Ορυγμα Βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα σε προθήκες. Μπορεί να έχουμε περάσει δεκάδες φορές από μπροστά τους και όμως δεν έχουμε σταθεί να «ακούσουμε» τα μυστικά τους. Πολύτιμα εκθέματα μουσείων – διάσημα ή εντελώς «άγνωστα» – και μνημεία ανά την Ελλάδα που έχουν να διηγηθούν μια κρυμμένη ιστορία. Μια ιστορία που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, δεν γράφεται στις λεζάντες, δεν μπορεί να τη διαβάσει κάποιος παρά μόνο αν έχει στο πλευρό του έναν ξεναγό ή έναν εξειδικευμένο επιστήμονα. Η στήλη αυτή θέλει να επισημάνει εκείνα τα αντικείμενα και τα μνημεία που έχουν ιδιαίτερη ιστορία. Να ρίξει φως σε όσα δεν φαίνονται. Να ασκήσει το μάτι να προσέχει τις λεπτομέρειες. Και να δώσει αφορμή για ακόμη μία επίσκεψη στα μουσεία. Σειρά σήμερα έχει το Ευπαλίνειο Ορυγμα στη Σάμο, το τούνελ ενός τολμηρού μηχανικού του 6ου αιώνα π.Χ., που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει ειδικούς και μη.

Ο κρατήρας του Δερβενίου Βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα σε προθήκες. Μπορεί να έχουμε περάσει δεκάδες φορές από μπροστά τους και όμως δεν έχουμε σταθεί να «ακούσουμε» τα μυστικά τους. Πολύτιμα εκθέματα μουσείων – διάσημα ή εντελώς «άγνωστα» – και μνημεία ανά την Ελλάδα που έχουν να διηγηθούν μια κρυμμένη ιστορία. Μια ιστορία που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, δεν γράφεται στις λεζάντες, δεν μπορεί να τη διαβάσει κάποιος παρά μόνο αν έχει στο πλευρό του έναν ξεναγό ή έναν εξειδικευμένο επιστήμονα. Η στήλη αυτή θέλει να επισημάνει εκείνα τα αντικείμενα και τα μνημεία που έχουν ιδιαίτερη ιστορία. Να ρίξει φως σε όσα δεν φαίνονται. Να ασκήσει το μάτι να προσέχει τις λεπτομέρειες. Και να δώσει αφορμή για ακόμη μία επίσκεψη στα μουσεία. Σειρά σήμερα έχει ο κρατήρας του Δερβενίου από τη Λάρισα, το μοναδικό ακέραιο χάλκινο αγγείο με ανάγλυφες παραστάσεις που σώζεται από τον 4ο αιώνα π.Χ

Η Κλεψύδρα της Ακρόπολης  «Κλέβει» εδώ και 5.500 χρόνια αλλά αντί να τιμωρηθεί λατρεύτηκε. Μεταμορφώθηκε από πηγή σε πηγάδι, σε εκκλησία με αγίασμα και σε προμαχώνα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Η πιο σημαντική φυσική πηγή της Ακρόπολης, η Κλεψύδρα, έφτασε να «δει» νεκρό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο το καλοκαίρι του 1824. «Μόνο οι ψαγμένοι» - όπως μας λένε οι φύλακες - φτάνουν σήμερα στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ακρόπολης - στη συμβολή του αρχαίου Περιπάτου και της οδού των Παναθηναίων, όπου βρίσκεται κρυμμένη η «κλέφτρα» πηγή η οποία πήρε το όνομά της επειδή το νερό της υψωνόταν και ξεχείλιζε όταν έπνεαν οι ετησίες και εξαφανιζόταν όταν εκείνες έπαυαν, ό,τι δηλαδή συνέβαινε και με τον Νείλο ποταμό. Η ιστορία της κρήνης φαίνεται να αρχίζει περί το 3500 π.Χ., οπότε και ανοίγονται 22 φρέατα στο σημείο. Στα χρόνια του Κίμωνα (470/60 π.Χ.) αποκτά τη σημερινή της εικόνα με την αυλή, έργο που φαίνεται πως έμεινε στη μέση όταν ήρθε στην εξουσία ο Περικλής και έθεσε διαφορετικές προτεραιότητες.

Κρήνες της αρχαίας Αθήνας  Mε το νερό της πλένονταν οι νύφες πριν από τον γάμο. Η περίφημη κρήνη Καλλιρρόη - μία από τις σημαντικότερες της αρχαίας Αθήνας που απέκτησε μνημειακή μορφή στα χρόνια του Πεισίστρατου (6ος αι. π.Χ.) - αν και δεν έχει εντοπισθεί, θεωρείται πως βρισκόταν πίσω από την Αγία Φωτεινή, στην κοίτη του Ιλισού. Η ξηρασία και η ανάγκη να έχει πόσιμο νερό τόσο η Αρχαία Αγορά όσο και οι γύρω γειτονιές οδήγησαν στην ανέγερση της σημαντικότερης κρήνης της Αρχαίας Αγοράς, της Νοτιοδυτικής, τον 4ο αι. π.Χ. Σκαμμένη βαθιά στον βράχο διατηρούσε το νερό δροσερό. Σήμερα σώζεται σε κακή κατάσταση, μόνο ο αγωγός της διατηρείται για περίπου 220 μ. και χάνεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Ο πέλεκυς της Δωδώνης Ξεκινούσε κάθε μέρα να βγει στο δάσος. Στο χέρι του κρατούσε τον χάλκινο πέλεκύ του, απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά του. Τον πρόσεχε ιδιαίτερα διότι μπορεί να ζούσε την εποχή όπου κυριαρχούσαν οι πολύχρυσες Μυκήνες, εκείνος όμως δεν ήταν παρά ένας απλός ξυλοκόπος που προσπαθούσε να ζήσει κόβοντας ξύλα. Και δεν ήταν εύκολο να αποκτήσει ξανά ένα τέτοιο αμφίστομο εργαλείο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν χειροποίητο, αλλά είχε παραχθεί μαζικά από μήτρα.

Ατύχημα στις ιπποδρομίες Θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία που θα «έπαιζε» στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων. Eνα τηλεοπτικό καρέ που θα επαναλαμβανόταν διαρκώς στις οθόνες. Τον 5ο αι. π.Χ. όμως το στιγμιότυπο από ένα ατύχημα στον ιππόδρομο βρήκε τη θέση του πάνω σε ένα μελανόμορφο αγγείο. Με την πρώτη ματιά, μοιάζει αδιάφορη. Μια μελανόμορφη κύλικα βoιωτικού εργαστηρίου που χρονολογείται περί το 470-450 π.Χ. και κοσμείται εξωτερικά με σκηνή ιπποδρομίας. Ε, και; Με τη δεύτερη ματιά δείχνει και πρόχειρα φτιαγμένη. Τα περιγράμματα είναι αμελώς χαρακτηρισμένα. Λιγοστές, βιαστικά τραβηγμένες, εγχάρακτες γραμμές δηλώνουν τις λεπτομέρειες.

Κύλικα όπως ψυχή

n Η κύλικα θεωρούνταν ιερό σκεύος. Συμβόλιζε την ψυχή μέσα στην οποία χύνεται ο οίνος που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις μυστηριακές θυσίες.

n Ο κλασικός τύπος της κύλικας μοιάζει με τα σημερινά ποτήρια της σαμπάνιας και οι συνδαιτυμόνες τα κρατούσαν από τη βάση ή το πόδι. Το ύψος του ποδιού, όπως και το βάθος της κύλικας, διέφερε ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο παραγωγής τους.

n Η κύλικα κατασκευαζόταν συνήθως από πηλό, υπήρχαν όμως και από χρυσό, ασήμι ή ξύλο.

Μια άγνωστη περιτομή Ποιοι έκαναν περιτομή στην αρχαιότητα; Η απάντηση κρύβεται στην καρδιά της Αθήνας και μάλιστα στην Αίθουσα 55 του μεγαλύτερου ελληνικού μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού. Μέσα στην πλειάδα των εντυπωσιακών και γεμάτων γοητευτικές παραστάσεις αγγείων, δύσκολα το μάτι θα στεκόταν σε μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη, αγγείο που μοιάζει με αμφορέα χωρίς λαιμό και την εποχή που κατασκευάστηκε, περί το 470 π.Χ., χρησιμοποιούνταν ίσως για τη μεταφορά λαδιού ή κρασιού και κάποιες φορές ακόμη και για την απόθεση της τέφρας των νεκρών.

Αρχαία παράδοση

n Λέγεται πως όταν ο Πυθαγόρας επισκέφθηκε την Αίγυπτο αναγκάστηκε να κάνει περιτομή για να του επιτραπεί η είσοδος στους ναούς.

n Η τεχνική και η τελετουργική σημασία της περιτομής μεταβιβάσθηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους στους Εβραίους πριν από το 1300 π.Χ.

n Ο Ηρόδοτος δεν μπορούσε να πει αν η πατρότητα της περιτομής ανήκε στους Αιθίοπες ή τους Αιγύπτιους, διότι και στους δυο λαούς η συγκεκριμένη παράδοση είναι πολύ παλιά.

n Εκτός από τους Αιγύπτιους, στην αρχαιότητα περιτομή έκαναν και οι Σύροι της Παλαιστίνης και οι Φοίνικες.

Ο Θησαυρός των Αθηναίων Ορθιος εδώ και 2.500 χρόνια. Μάρτυρας και «προβολέας» του πλούτου και της πολιτικής δύναμης της κλασικής Αθήνας. Καμωμένος από το υλικό των μεγάλων αριστουργημάτων της αρχαιότητας, το παριανό μάρμαρο. Αρχείο με σπάνιες επιγραφές στους τοίχους του - από τιμητικά ψηφίσματα και ονόματα ενεχυροδανειστών που χρησιμοποίησαν το κτίριο σε μεταγενέστερες εποχές έως τις δύο πιο ενδιαφέρουσες και εκτενείς αρχαίες παρτιτούρες με ύμνους προς τον Απόλλωνα που έχουν βρεθεί ώς τώρα. Ο Θησαυρός των Αθηναίων, στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών, δεν είναι ένα απλό θησαυροφυλάκιο της Αθήνας στο οποίο φυλάσσονταν τρόπαια από σημαντικές πολεμικές νίκες της πόλης και αφιερώματα στο ιερό αλλά ένα μνημείο με έντονο πολιτικό χαρακτήρα που εξέφρασε την ηγεμονική πολιτική της αρχαίας Αθήνας.

Αρχαίοι ύμνοι

n Γνωστές σήμερα είναι περί τις 50 αρχαίες παρτιτούρες. Οι περισσότερες είναι γραμμένες σε παπύρους της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής, σε χειρόγραφα και επιγραφές.

n Το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του 1894 που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν άρχισε τις εργασίες του με τους ύμνους στον Απόλλωνα.

n Η Πυθαΐς - η γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν οι δύο ύμνοι - τελούνταν σε ανάμνηση της άφιξης του Απόλλωνα στους Δελφούς συνοδεία των τέκνων του Ηφαίστου, Αθηναίων, που προηγούνταν του θεού ημερώνοντας την άγρια γη για να περάσει, μύθο που αναφέρει και ο Αισχύλος στις Ευμενίδες.

 

Ιατρικά εργαλεία 2.500 ετών Της Μαίρης Αδαμοπούλου

«Ακούν» στο ίδιο όνομα και στην εμφάνιση είναι απαράλλακτα εδώ και χιλιετίες. Θα μπορούσαν με άνεση να βρίσκονται στην τσάντα ενός σημερινού γιατρού ή στον εξοπλισμό ενός σύγχρονου χειρουργείου. Κι όμως βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια προθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, στον όροφο του κτιρίου που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας, στην προθήκη με τα μικροαντικείμενα δεξιά στην αίθουσα με τον αριθμό δύο.

Σπάτουλες, λαβίδες και κοχλιάρια είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που συνόδευσαν έναν γιατρό στον τάφο του και τα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μαρτυρούν πόσο ανεπτυγμένη ήταν η Ιατρική στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από τα χρόνια που κρατούσε το σκήπτρο ο Αγαμέμνων στις πολύχρυσες Μυκήνες οι γιατροί προχωρούσαν σε ανατρήσεις κρανίων για να απομακρύνουν θραύσματα οστών και πηγμένο αίμα αλλά και για να αφαιρέσουν όγκους που προκαλούσαν πόνο, ενώ υπάρχουν παραδείγματα που τα κρανία φέρουν πολλαπλές επεμβάσεις και φαίνεται πως οι ασθενείς είχαν επιβιώσει της επέμβασης.

Εγχείρηση στο κρανίο άλλωστε από έναν γιατρό παρουσία του Ασκληπιού απεικονίζεται και σε ένα αναθηματικό ανάγλυφο από την Αττική του 4ου αιώνα π.Χ. που φαίνεται πως αφιέρωσε ο ασθενής μετά τη θεραπεία του στον θεό της Ιατρικής - αν και, σύμφωνα με τον Ομηρο, ο Ασκληπιός δεν ήταν θεός αλλά θνητός ήρωας, ένας άριστος γιατρός, που λατρεύτηκε μετά θάνατον.

O πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, άλλωστε, αναφέρει μαχαιρίδια για την αφαίρεση αμυγδαλών και νυστέρια, λαβίδες, τανάλιες, χειρουργικά άγκιστρα, πριόνια, τρυπάνια και σμίλες για επεμβάσεις στα οστά, βελόνες για παρακεντήσεις, καθετήρες, βεντούζες για αφαίμαξη ή για θεραπεία από το κρύωμα, ακόμη και θερμοφόρες από πηλό.

Παράλογο; Καθόλου, υποστηρίζουν οι ειδικοί που έχουν παρατηρήσει πως όλων των ειδών τα εργαλεία - όχι μόνο τα ιατρικά - όταν αποκτήσουν μια μορφή που αποδεικνύεται λειτουργική σπάνια ξαναλλάζουν.

Τι αλλάζει λοιπόν στο διάβα των αιώνων στην εργαλειοθήκη ενός γιατρού; Κατά βάση το υλικό. Ο ορειχάλκινος καθετήρας του αρχαίου ελληνικού κόσμου σήμερα κατασκευάζεται από πλαστική ύλη. Το τρυπάνι με το οποίο γίνονταν επεμβάσεις στο κρανίο ήταν χειροκίνητο. Σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Οι λαβίδες και τα νυστέρια κατασκευάζονται απλώς από διαφορετικό κράμα μετάλλου.

Κι αν οι επεμβάσεις στο κρανίο εντυπωσιάζουν, μια άλλη ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση από την αρχαιότητα ώς σήμερα είναι η λεγόμενη καισαρική τομή, στην οποία υποβάλλονται οι έγκυοι όταν ο τοκετός δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Ο πρώτος που γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο ήταν ο ίδιος ο Ασκληπιός!

Ο μύθος λέει πως ο Απόλλων ερωτεύτηκε μια νεαρή πριγκίπισσα, την Κορωνίδα, η οποία ενώ ήταν έγκυος έκανε έρωτα με έναν άλλο άνδρα. Ο Απόλλων για να την εκδικηθεί ζήτησε από την αδελφή του Αρτεμη να τη σκοτώσει με τα βέλη της. Καθώς καιγόταν το σώμα της νεκρής - λέγεται, μαζί με τις σορούς άλλων νεκρών γυναικών - ο Απόλλων δεν άντεξε στην απώλεια του γιου του, άνοιξε την κοιλιά της Κορωνίδας και άρπαξε το παιδί.

Πίσω δεν πήγαιναν ούτε οι οδοντίατροι. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν πως οι αρχαίοι γιατροί που δεν αποτελούσαν διαφορετική ειδικότητα από τους οδοντιάτρους μπορούσαν να φτιάξουν γέφυρες, να αντικαταστήσουν χαλασμένα δόντια με άλλα ζώων, αλλά και να βοηθήσουν τραυματίες που είχαν σπάσει το σαγόνι τους. Ο γιατρός κατάφερε να δέσει τα δόντια με χρυσό σύρμα και να τα κρατήσει στη θέση τους.

Ανεπτυγμένη όμως ήταν και η προσθετική μελών, όπως δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση πρόσθετων λειτουργικών μελών, και συγκεκριμένα ενός ποδιού, ενώ ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούνταν πρόσθετα μεγάλα δάχτυλα ποδιών στην αρχαία Αίγυπτο, ώστε να διευκολύνονται ακρωτηριασμένοι ασθενείς στο περπάτημα.

Στο αρχαίο φαρμακείο

n Ο Ομηρος αναφέρει 150 όρους ανατομίας και περιγράφει 147 τραυματισμούς στην «Ιλιάδα», εκ των οποίων 114 είναι θανατηφόροι.

n Στο φαρμακείο ενός αρχαίου γιατρού θα έβρισκε κάποιος κρασί, λάδι, βότανα όπως θυμάρι, παπαρούνα και αλόη, χώμα με θεραπευτικές ιδιότητες από τη Λήμνο (Λημνία Γη) και μιθριδάτιο - για επιθέσεις από άγρια ζώα και δηλητηριάσεις -, για την παρασκευή του οποίου χρειάζονταν 60 υλικά.

Ο «ενωμένος» Προφήτης Ηλίας Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Την παρήγγειλε ένας πρόσφυγας. Τη δημιούργησε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της εποχής του. Επεσε θύμα αρχαιοκαπήλων και κόπηκε σε εννιά κομμάτια για να μπορέσει να πωληθεί. Και ύστερα από αναρίθμητες περιπέτειες σήμερα η εικόνα από τον βίο του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αλλά και σπουδαιότερα έργα των συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας.

Δεν άφησε γραπτά

n Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ. και προφήτευσε για 25 χρόνια.

n Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά» ή «Ο Ιεχωβά είναι Θεός».

n Θεωρείται προστάτης των γουναράδων επειδή φορούσε μηλωτή (δέρμα προβάτου).

n Αν και θεωρείται από τους σημαντικότερους προφήτες δεν άφησε γραπτά κείμενα.

Προφήτης Ηλίας: Ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ, που προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη. Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 20 Ιουλίου... Προφήτης Ηλίας

Ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ, που προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη. Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 20 Ιουλίου.

Ο Ηλίας από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε  κατά την περίοδο της βασιλείας των Αχαάβ και Οχοζία. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία. Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε, ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς. Εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη.

 

n Ο Προφήτης Ηλίας γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.    Απολυτίκιο Προφήτη Ηλία

Ο σκύφος του «Επιτηδευμένου» Στα χρόνια της Επανάστασης θα το ονόμαζαν τάσι. Την εποχή που φτιάχτηκε - το 540 π.Χ. - το όνομά του ήταν σκύφος. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα ποτήρι για κρασί με δυο λαβές, ένα από τα χιλιάδες που μπορεί κάποιος να δει στις προθήκες ελληνικών και ξένων μουσείων. Τούτο όμως εδώ το αρχαίο αγγείο, που σήμερα βρίσκεται στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, έχει μια ιδιαίτερη ιστορία με πολλές περιπέτειες που κάνουν όσους την ακούσουν να καταλήξουν πως τελικά από θαύμα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Ποιος ήταν

n «Επιτηδευμένος» είναι η συμβατική επωνυμία ενός αθηναίου αγγειοπλάστη και ζωγράφου που έδρασε στο τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ., στο απόγειο του μελανόμορφου ρυθμού.

n Είχε μία ιδιαίτερη προτίμηση στις μη αφηγηματικές παραστάσεις, που συχνά έχουν ένα αδιάγνωστο περιεχόμενο σήμερα για μας, ενώ τις ίδιες αποκλίνουσες από τον κανόνα τάσεις εμφάνιζε και ως αγγειοπλάστης, καθώς στα περισσότερα από τα γνωστά αγγεία του συνυπάρχουν στοιχεία από προγενέστερους χρονολογικά τύπους, επιλογή που δημιουργεί την αίσθηση της πρωτοτυπίας.

n Ο σκύφος ήταν συνήθως από πηλό ή ξύλο, αλλά αν ο κάτοχός του είχε οικονομική δύναμη μπορούσε να παραγγείλει το αγγείο του από χρυσό ή άλλο μέταλλο.

n Αν και τα περισσότερα από τα αγγεία του «Επιτηδευμένου» έχουν βρεθεί στην Ιταλία, ο σκύφος του Μουσείου Μπενάκη θα πρέπει να προέρχεται από την Αττική ή τη Βοιωτία, δεδομένου ότι τα όστρακα που τον συναπαρτίζουν αγοράστηκαν όλα στην Αθήνα.

n Ο καλλιτέχνης είχε περιποιηθεί το αγγείο - το οποίο ήταν πιθανόν ακριβό - κι είχε τονίσει ορισμένες λεπτομέρειες με πρόσθετο λευκό και ερυθρό χρώμα.

Οίκος ανοχής στην Αγορά

Οταν αποκαλύφθηκε (πριν από 15 χρόνια) ο χώρος των λουτρών - στα νοτιοανατολικά της έκτασης 14.000 τ.μ. της αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης - η υπόθεση του αρχαίου πορνείου μάλλον σόκαρε επιστήμονες και πολίτες.

«Πρώτα βρήκαμε τον χώρο του λουτρού, αλλά τελικά διαπιστώσαμε τι ανασκάψαμε όταν εντοπίσαμε αυτό το αντικείμενο», έλεγε τότε η αρχαιολόγος (διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου σήμερα) Πολυξένη Βελένη, δείχνοντας ένα κεραμικό δοχείο κρασιού με φαλλόσχημο στόμιο και ανάγλυφες παραστάσεις του Ερμή, της Αφροδίτης, σταφυλιών και άλλων αρχαίων συμβόλων γονιμότητας και αφροδισιακής δραστηριότητας. Η κυκλική αίθουσα με τους 25 λουτήρες έχει διάμετρο 7,5 μ. Τα υλικά κατασκευής της ήταν καλά αρμοσμένες καστανοπράσινες πέτρες τοπικού σχιστόλιθου, με συνδετικό υλικό λάσπη. Το δάπεδο στην αίθουσα ήταν ψηφιδωτό με λευκές πέτρες ακανόνιστου μεγέθους και σχήματος. Στο κέντρο της υπήρχε κατασκευή από χυτή τοιχοποιία, διαμέτρου 1,20 μ., που χρησιμοποιούνταν για εγκατάσταση πυράς.

Σπα και σεξ

n Ο χώρος του βαλανείου, που ανασκάφηκε και εντοπίστηκε μόλις τον Νοέμβριο του 1996 δίπλα από το Ωδείο της Αγοράς, περιλαμβάνει λουτρά (25 κτιστές μπανιέρες σε κυκλικό σχήμα), κυκλικές αίθουσες εφίδρωσης (σάουνα;), πισίνες και θερμαντικούς κλιβάνους

n Συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κινητά ευρήματα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, ίχνη τροφών, ομοιώματα φαλλών, ακόμα και θραύσματα ενός είδους αρχαίου δονητή (με κινητό στέλεχος), τα οποία εκτίθενται σε ειδική, «ακατάλληλη για ανηλίκους», αίθουσα του κλειστού προς το παρόν μουσείου

n Η ανέγερση του βαλανείου ανάγεται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, διατηρείται μέχρι τα χρόνια του Βεσπασιανού, οπότε καταστρέφεται πιθανότατα από σεισμό το 78 μ.Χ.

Από τον κίονα στο πηγάδι

Τι δουλειά έχει ένα ογκώδες μαρμάρινο στόμιο πηγαδιού στο κέντρο μιας αίθουσας ενός μουσείου για τον πολιτισμό του Βυζαντίου; Πώς ένα έργο τέχνης - χρηστικό αντικείμενο - δείγμα των καιρών, της θρησκείας της εποχής του, μπορεί να είναι στοιχείο ζωής και χρήσης και μιας άλλης εποχής, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης ομάδας ανθρώπων;

Η πλάκα που άλλαξε τάφους Ενα ακόμη εντυπωσιακό έκθεμα αντικειμένου σε «άλλη χρήση» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης είναι η βυζαντινή ανάγλυφη πλάκα ψευδοσαρκοφάγου του 11ου -12ου αι. Η πλάκα κάλυπτε πιθανότατα τον τάφο χριστιανού του 1.200 μ.Χ. Περίπου 400 χρόνια αργότερα, η ίδια πλάκα, το ίδιο μάρμαρο, μετασκευάστηκε, ξύθηκε, ξαναεπιγράφηκε και σκέπασε τον ραβίνο Ιτσχάκ Σαρούκ, που πέθανε (όπως φαίνεται από την τρίστιχη επιγραφή) τη Δευτέρα στις 9 Χεσβάν του έτους 5375 για τους Εβραίους, δηλαδή το έτος 7124 από κτίσεως κόσμου για τους βυζαντινούς ή αλλιώς τον Νοέμβριο του 1615. Η πλάκα εκτίθεται στην αίθουσα 4 της μόνιμης έκθεσης, υπό τον τίτλο «Από την εικονομαχία στη λάμψη της δυναστείας των Μακεδόνων και Κομνηνών».

Ο «κώδικας Ντα Βίντσι» της Κνωσού

Είναι διάσημη όσο σχεδόν και τα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι . Πολυφωτογραφημένη, πολυσυζητημένη και ευανάγνωστη. Κάποτε κοσμούσε την αυλή του Λίθινου Στομίου στο παλάτι της Κνωσού. Σήμερα εκτίθεται προστατευμένη στην Αρχαιολογική Συλλογή Ηρακλείου, η οποία υποκαθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια λόγω ανακαίνισης. Μόνο που η μινωική τοιχογραφία που μας απασχολεί δεν φιλοτεχνήθηκε το 1500 μ.Χ. - την εποχή που έζησε ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης - αλλά το 1450 π.Χ. Και ο δημιουργός της παραμένει ταλαντούχος μεν, ανώνυμος δε.

Το «άγγιγμα του ταύρου» Ο όρος «ταυροκαθάψια» προέρχεται από τις λέξεις ταύρος και άπτομαι. Κατά συνέπεια σημαίνει το «άγγιγμα του ταύρου». Ταυροκαθάψια, εκτός από την Κρήτη, τελούνταν στη Θεσσαλία, την Τίρυνθα, το Αργος, την Πύλο και τη Μικρά Ασία.

Διαφέρουν δε από τις ταυρομαχίες, καθώς σκοπός του αγωνίσματος δεν είναι η θανάτωση του ζώου. Μια μορφή ταυροκαθαψίων πραγματοποιείται σήμερα στην Ισπανία και τη Νότια Γαλλία και στόχος του αθλητή είναι να πηδήξει πάνω από το σώμα του ταύρου.

Αποχαιρετώντας τον νεαρό στρατιώτη

Μπορεί ένα αγγείο να είναι θλιμμένο; Μπορεί ένα κομμάτι πηλός να μας κάνει να δακρύσουμε; Η αυθόρμητη απάντηση είναι «όχι». Και τούτο διότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μουσεία είναι χώροι ψυχροί, γεμάτοι από «νεκρά» αντικείμενα του παρελθόντος.

Μυστήριο η ταυτότητα του καλλιτέχνη

<Η πελίκη αποτελεί παραλλαγή του αμφορέα, αλλά είναι συνήθως μικρότερη. Πρωτοεμφανίζεται γύρω στο 520 π.Χ. και απαντά έως τον 4ο αι. π.Χ. Πιθανότατα, το αρχαίο όνομα αυτού του αγγείου ήταν «στάμνος» ή «σταμνίον», ενώ από διάφορες παραστάσεις διαπιστώνεται ότι χάρη στην πλατιά βάση του χρησίμευε ως ευσταθές αποθηκευτικό σκεύος λαδιού.

<Το πραγματικό όνομα του ζωγράφου δεν το γνωρίζουμε. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο συνήθως

ο αγγειοπλάστης και

ο ζωγράφος του αγγείου ήταν το ίδιο πρόσωπο. Σήμερα, επειδή δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, έχουν «βαπτιστεί» βάσει των πιο διάσημων έργων τους που έχουν φτάσει ώς τις μέρες μας.

Ο Δίσκος των μυστηρίων

Είναι ίσως ο πιο διάσημος «άγνωστος». Ανοιχτό βιβλίο που δεν μπορεί όμως να αναγνωστεί. Μυστήριο που ταλανίζει ειδικούς και μη για περισσότερο από έναν αιώνα. Επιχείρησαν να τον διαβάσουν, να τον ερμηνεύσουν, να τον αμφισβητήσουν. Εκείνος όμως εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτά τα χαρτιά του και να μην αποκαλύπτει κανένα από τα μυστικά του. Ο λόγος; Για το πιο αναγνωρίσιμο εύρημα της μινωικής Κρήτης, τον Δίσκο της Φαιστού.

Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για χάρη αυτού του μικρού δίσκου - η διάμετρός του είναι κατά μέσο όρο 16 εκ. και το πάχος του δεν ξεπερνά τα 2,1 εκ. Το υλικό του ταπεινό: πηλός. Βρέθηκε το 1908 σε μια μικρή αποθήκη του ανακτόρου της Φαιστού. Κι από εκεί αρχίζει η περιπέτεια.

Τα ιερογλυφικά

<Η ιερογλυφική γραφή συστηματοποιείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., όταν ιδρύονται τα μινωικά ανάκτορα

<Χρησιμοποιείται περίπου έως το 1500 π.Χ.

<Μερικά από τα σύμβολα του Δίσκου της Φαιστού έχουν ομοιότητες με κάποια που αποτυπώνονται σε έναν χάλκινο πέλεκυ από το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη

<Η σπειροειδής γραφή του Δίσκου συναντάται και σε ένα ενεπίγραφο χρυσό δακτυλίδι από το Μαυρόσπηλιο Κνωσού

Τα χαμένα τείχη της Θεσσαλονίκης

Μπορεί η θεματική μεγάλη έκθεση για τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ Βυζαντίου και Αράβων να αργεί (η έναρξή της προβλέπεται στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου), τα ίχνη όμως των σχέσεων Θεσσαλονίκης - της συμβασιλεύουσας - και Αράβων προϋπάρχουν, ήδη εκτίθενται διακριτικά και μάλλον αφανώς στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης.

Πηγές Ιστορίας

< Η άλωση της Θεσσαλονίκης έγινε το 904 και διήρκεσε περίπου 20 μέρες. Ο Λέων Τριπολίτης ή παραβάτης ήταν αρχικά χριστιανός, απαρνήθηκε τη θρησκεία του, έγινε μουσουλμάνος και μάλιστα αρχηγός των αραβικών επιδρομών. Σκοτώθηκε το 922 σε ναυμαχία.

< Πηγές αναφέρουν ότι στον βυθό του κόλπου της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακόμη αρχαίες μαρμάρινες σαρκοφάγοι που ουδείς έκτοτε κατάφερε να εντοπίσει - και βέβαια να ανελκύσει. Οι σαρκοφάγοι λέγεται πως ρίχτηκαν στη θάλασσα με εντολή του επιφορτισμένου με την άμυνα πρωτοσπαθάριου της εποχής Πετρωνά ως μέθοδος παρεμβολής εμποδίων (τεχνητοί ύφαλοι) ώστε να μην μπορέσουν να προσεγγίσουν τα πειρατικά πλοία.

 

Οι μυστικοί συμβολισμοί του 16άκτινου ήλιου

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς “Αστέρι της Βεργίνας”) είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες. Αν και ο Ηλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημο λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας.
Ο τυπικός Ήλιος της Βεργίνας, αποτελείται απο 16 ακτίνες : οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης, ΓΗ – ΘΑΛΑΣΣΑ – ΦΩΤΙΑ – ΑΕΡΑΣ και οι υπόλοιπες 12 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
Ο Ήλιος της Βεργίνας, κατά κυριότητα συμβολίζει κάτι το παρθένο. Γι’αυτό και συνήθως βλέπουμε το αρχαίο αυτό Ελληνικό σύμβολο, στην παρθένο θεά Αθηνά.
Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ταυτοποιηθεί και με τον θεό Απόλλωνα. 
Η σημασία του συμβόλου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Πιθανότερη Εκδοχή είναι πως ήταν το αστρικό θρησκευτικό σύμβολο των Ελλήνων Μακεδόνων το οποίο κοσμούσε τις ασπίδες τους και τα νομίσματα της εποχής.
Οι Πυθαγόρειοι ορκίζονταν στην ΤΕΤΡΑΚΤΥ…
ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, σημαίνει τέσσερις άκρες, δηλαδή ο ισοσκελής σταυρός. Με τον συμβολισμό της ΤΕΤΡΑΚΤΥΟΣ, οι Πυθαγόρειοι κωδικοποίησαν τις γνώσεις και τις απόψεις τους, για τις αντιλήψεις τους περί Σύμπαντος και Κόσμου. Όπως λέει ο όρκος, υπάρχουν κάποια «ριζώματα», τα οποία αποτελούν (την ρίζα) την πηγή της Φύσεως. Αυτά είναι τα 4 στοιχεία από τα οποία -κατά τους Έλληνες -αποτελείται το Σύμπαν. Αυτά είναι: ΠΥΡ, ΑΗΡ, ΩΚΕΑΝΟΣ, ΓΑΙΑ.
Σε κάθε μία από τις τέσσερις άκρες του σταυρού, τοποθετείται ιεραρχικά και από ένα στοιχείο. Με τον κάθετο άξονα του σταυρού (ΠΥΡ – ΓΑΙΑ) χωρίζουμε τους ΑΡΡΕΝΕΣ θεούς από τις ΘΗΛΕΙΕΣ Θεές. Με τον οριζόντιο άξονα (ΑΗΡ – ΩΚΕΑΝΟΣ) χωρίζουμε θεούς ανάλογα με ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ και ΓΗΙΝΗ δράση. Κατόπιν, σε κάθε τεταρτημόριο, χαράζουμε 3 ακτίνες μία για κάθε Θεό αναλόγως με το που ανήκει. Καταλήγουμε έτσι, με 12 ακτίνες για τους θεούς και 4 για τα ριζώματα. Συνολικά 16 ακτίνες οπότε προκύπτει ο γνωστός 16άκτινος ήλιος (που από άγνοια αποκαλείται «’στρο της Βεργίνας»). Αυτό το «σχήμα» όλο, περιβάλλεται κυκλικά από τον ΑΙΘΕΡΑ ο οποίος είναι το 5ο ρίζωμα ή 5ο σώμα, το “κυκλικό” όπως το ονόμαζαν ή ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μινωικές αποικίες στην Αμερική;  Τάσος Καφαντάρης 

Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. Κάτι τέτοιο, το ασύλληπτο, διηγούνται τα βράχια Σκανδιναβίας και Β. Αμερικής: ότι οι πρόγονοι των Κρητών «έκοβαν βόλτες» στον Ατλαντικό, αρμέγοντας τα πλούτη Βαλτικής και Αμερικής, 40 ολόκληρους αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών»! Το πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι κάτι που η κοινή λογική εύκολα θα κατέτασσε στην παραεπιστημονική φιλολογία και στην εθνικιστική μυθοπλασία. Ομως, προτού υποκύψετε στο εύκολο της απόρριψης, ρίξτε μια ματιά στα συσσωρευόμενα αποδεικτικά στοιχεία. «Το Βήμα» τα ιχνηλάτησε για εσάς.  

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου πρωτάκουσα – από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνη Κονταράτο, συγκεκριμένα – για το ενδεχόμενο αρχαίοι Ελληνες να είχαν φθάσει στην... Αμερική, ψάχνοντας για νέες πηγές μετάλλων. Ομολογώ ότι χαμογέλασα τότε, σκεπτόμενος όλα τα υπόλοιπα απίθανα που είχα διαβάσει για αρχαίους Ελληνες στη Ν. Αμερική, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία. Και θα κρατούσα στο απωθημένο αυτή τη θεωρία αν δεν μάθαινα για  ένα πρόσφατο βιβλίο – το The Lost Empire of Atlantis του Gavin Menzies – που επανέφερε παταγωδώς το θέμα και ανακίνησε σωρεία συζητήσεων στο Διαδίκτυο.

Στο βιβλίο του ο Menzies ακολουθεί αρχικά τα ίχνη των Μινωιτών στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ινδία και την Κεϊλάνη – όπου τα έπη Sangam των Tamil μιλούν ακόμα για «τα υπέροχα πλοία των Ελλήνων που φέρνουν χρυσό και φεύγουν φορτωμένα πιπέρι...». Εκπληκτος από τα μουσειακά ευρήματα που δικαίωναν τον Στράβωνα και τον Πτολεμαίο, ο συγγραφέας αναλογίστηκε όχι μόνον τα μυστικά ναυσιπλοΐας που πρέπει να κατείχαν οι Μινωίτες, αλλά και το πού έβρισκαν όλες εκείνες τις ποσότητες μετάλλων που εμπορεύονταν. Η Κύπρος με τα μεταλλεία χαλκού γνωρίζουμε ιστορικά ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει καν στις απαιτήσεις των Φαραώ. Κι όμως, οι Μινωίτες τους έδωσαν χάλκινα πριόνια ενισχυμένα με κασσίτερο για να κόψουν τους ογκόλιθους των πυραμίδων τους... Καταπώς βρέθηκε γραμμένο στα αρχεία του βασιλιά Σάργκον των Ακκαδίων, τα μινωικά πλοία έφερναν ήδη από το 2350 π.Χ. κασσίτερο, από την Ισπανία και τη Βρετανία. Κι έπειτα, εκείνο το απίθανο εύρημα του 1450 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης από πού ήρθε; Lasioderma serricorne, δηλαδή κάμπια των φύλλων καπνού! Ναι, του καπνού που όλοι γνωρίζαμε ότι πρωτόφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αι. μ.Χ. από την αμερικανική ήπειρο. Οπότε, ο Menzies στράφηκε τώρα δυτικά, ψάχνοντας να βρει κατά πόσο – και πώς – εκείνοι οι ατρόμητοι ναυτικοί είχαν όχι μόνον διαβεί τις Ηράκλειες Πύλες, αλλά και είχαν φθάσει στον Νέο Κόσμο.

Μινωίτες και Μυκηναίοι στις ακτές του Ατλαντικού

Το αρχαιότερο πλοίο των ακτών των Βίκινγκς, το Hjortspring, έχει τη μορφή των πετρόγλυφων μινωικών καραβιών

Ο μίτος που ξετύλιξε στο υπόλοιπο του βιβλίου του αυτός ο 72χρονος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας δεν ήταν πρωτόγνωρος: Πριν από δύο χρόνια, τόσο στο κανάλι της ΝΕΤ όσο και στα «Νέα» (βλ. www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4557236), ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος είχε υποστηρίξει την ιδέα ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν εξερευνήσει τις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιρλανδίας ψάχνοντας για μέταλλα και ίσως είχαν φθάσει στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία και την Αμερική.

Αναλυτικά, το σκεπτικό του ο κ. Μαριολάκος το παρέθεσε σε μία εργασία που θα βρείτε δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο (www.ekke.gr/estia/Cooper/Mariolakos/New_Mariolakos_greek.pdf). Εκεί, ενημερώνει αρχικά για το πώς και ασχολείται με τέτοιο θέμα ένας γεωλόγος: «Η γεωμυθολογία είναι ένας κλάδος των γεωεπιστημών που ασχολείται με τις φυσικογεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της μυθολογικής εποχής και, μέσω αυτής της ανάλυσης, βρίσκει την αμοιβαία σχέση μεταξύ γεωλογίας και μυθολογίας. Η δική μου εμπειρία, ως γεωλόγου ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μελετώντας τη γεωλογία της Ελλάδας, έδειξε ότι (...) στην ελληνική μυθολογία περιλαμβάνονται και φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίσσονται σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και αλλού». Και αναλύει έπειτα διεξοδικά τις αρχαίες πηγές που εξέτασε, όπως το έργο του Πλουτάρχου «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης». 

Τα «ύποπτα» ορυχεία Δύσπιστος ων, τον αναζήτησα για να μου δώσει «πειστήρια». Από τα όσα μου είπε συνήγαγα ότι υπήρξαν δύο κλειδιά που ξεκλείδωσαν την υπόθεση των «Ελλήνων στην Αμερική». Το ένα ήταν ένα μεταλλουργικό ανεξήγητο: οι αρχαιολόγοι των ΗΠΑ έχουν βρει 5.000 ανοιχτά ορυχεία χαλκού (σχεδόν απόλυτα καθαρού) στις ακτές της λίμνης Superior, μεταξύ Μίσιγκαν των ΗΠΑ και Καναδά, απ’ όπου έχουν εξαχθεί κάπου 500.000 τόνοι μεταξύ 2470 - 1050 π.Χ., που... κανένας δεν γνωρίζει πού πήγαν! Συγκεκριμένα, οι τότε Ινδιάνοι των περιοχών αυτών ζούσαν στη Λίθινη Εποχή και μόνο μετά το 1500 π.Χ. αρχίζουν να χρησιμοποιούν περιορισμένες ποσότητες χαλκού – κι αυτές μόνο για κοσμήματα. Ποιος λοιπόν ήταν ο «κλέφτης» κι από πού και πώς ήρθε; Δεδομένου ότι η Μεσόγειος και η Μεσοποταμία ήταν εκείνες που τότε διέρχονταν την Εποχή του Χαλκού (και ο χαλκός ήταν τότε ακριβότερος κι από το χρυσάφι), οι υποψίες στρέφονται προς τα εκεί. Κατά εντυπωσιακή μάλιστα συγκυρία, οι μυστηριώδεις μαζικές εξορύξεις χαλκού τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ισπανία και τη Βρετανία σταμάτησαν γύρω στο 1350 π.Χ. – την εποχή που το ηφαίστειο της Θήρας καθόρισε τη μοίρα των Μινωιτών. Και οι Ελληνες που παρέλαβαν τη σκυτάλη (Αχαιοί Μυκηναίοι αρχικά, Δωριείς και Ιωνες στη συνέχεια) είναι οι μόνοι που διηγούνται ταξίδια από παλιά στην Ωγυγία (Ισλανδία), το Κρόνιο Πέλαγος και τις δυτικότερες ακτές. Για το πώς πήγαν, η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με το κλειδί που λέγεται γνώση των ωκεάνιων ρευμάτων – των ρευμάτων του ωκεανού που ο Ομηρος περιέγραφε ως βαθύρροο και βαθυδίνη. Το ρεύμα του Κόλπου του Mεξικού, το περίφημο Gulf Stream, στριφογυρνά στον Ατλαντικό και διακλαδίζεται σε βρόγχους που εισχωρούν στη Μεσόγειο και στη Βαλτική. Οποιος γνωρίζει αυτές τις υδροτσουλήθρες και τοποθετεί κατάλληλα το σκαρί του επάνω τους «πετάει». Για παράδειγμα – λέει ο κ. Μαριολάκος – ο Πλούταρχος αποφαίνεται πως ένα σκαρί σαν την «Αργώ» μπορούσε να διανύσει τα 900 χλμ. απόστασης Βρετανίας -Ισλανδίας σε 5 ημέρες (4-5 μίλια/ ώρα).  

Μινωικές κρουαζιέρες στο Κρόνιο ΠέλαγοςΤα επιχειρήματα του καθηγητή Μαριολάκου ήταν εντυπωσιακά και μου φαίνονταν λογικά. Το δυσθεώρητο όμως του επιτεύγματος δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί παρά μόνο με αποδείξεις για το ότι αρχαϊκά πλοία σαν την «Αργώ» μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά – πόσω μάλλον τα ακόμα αρχαιότερα μινωικά. Θυμήθηκα ένα δημοσίευμα του 2010, από νορβηγική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο είχαν βρεθεί μυστηριώδη γράμματα της περιόδου 1800 - 1000 π.Χ. σκαλισμένα σε γρανίτη. Τα γράμματα αυτά αποκρυπτογράφησε ως μινωικά ο νορβηγός γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός Kjell Aartun και τιμήθηκε γι’ αυτό με το χρυσό μετάλλιο του βασιλιά. Κατά τον Aartun, οι μινωικές λέξεις μεταφράζονταν «Μαλακός και καθαρός», αναφερόμενες στο μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου όλης της Ευρώπης που είχαν εντοπίσει στο Kongsberg του Οσλο αυτοί οι απίστευτοι κυνηγοί θησαυρών. Αλλά μήπως είχαν αφήσει και άλλα ίχνη πίσω τους; Ρώτησα σχετικά τον δρα Μηνά Τσικριτσή, που πρότινος είχε εντοπίσει τον «πήλινο υπολογιστή ναυσιπλοΐας» των Μινωιτών (βλ. www.tovima.gr/science/research/article/?aid=391944). Κατά την επικοινωνία μας αμφισβήτησε την ερμηνεία του Aartun, αλλά ήταν βέβαιος για το ότι επρόκειτο για Μινωίτες, καθώς μια πρόσφατη μελέτη του προσέθεσε υποστηρικτικά στοιχεία στη θεωρία του καθηγητή Μαριολάκου για πέρασμα στην αντίπερα όχθη του ωκεανού. Μου είπε συγκεκριμένα:

Ο Πλούταρχος περί... Καναδά

- «Ο Πλούταρχος γράφει: "Οσο για τη μεγάλη ήπειρο, από την οποία η μεγάλη θάλασσα περιέχεται σε κύκλο, από τα άλλα νησιά απέχει λιγότερο, από την Ωγυγία όμως γύρω στα πέντε χιλιάδες στάδια ταξιδεύοντας με πλοία με κουπιά. (...) Από την ηπειρωτική γη τα κοντινά μέρη κατοικούν Ελληνες, γύρω από κόλπο όχι μικρότερο από την Μαιώτιδα (λίμνη), του οποίου το στόμα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμα της Κασπίας θάλασσας". Οι αποστάσεις μεταξύ Γροιλανδίας, Νέας Γης και νησιού Baffin του Καναδά είναι περίπου 1.140 χλμ., ενώ μεταξύ Νέας Γης και νησιού Baffin είναι περίπου 1.300 χλμ. Η αναφορά ότι γύρω από τον κόλπο κατοικούν Ελληνες μας φανερώνει μια αποικία στον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου.

Το σημαντικό όμως στην περιγραφή αυτή είναι ότι μας παρέχει γεωγραφικές πληροφορίες οι οποίες είναι σωστές. Πράγματι, ο κόλπος του Αγ. Λαυρεντίου μοιάζει με τη Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο) και είναι λίγο μεγαλύτερος. Οσο για την πληροφορία ότι το στόμιο του κόλπου είναι στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας, κοιτώντας στο Google Earth εύκολα διακρίνουμε ότι τα δύο στόμια βρίσκονται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 47ο, άρα στην ίδια ευθεία. Αυτή η πληροφορία είναι και η μοναδική αναφορά στην αρχαία γραμματεία που μας δείχνει ότι μπορούσαν εκείνη την εποχή να προσδιορίζουν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη στον Πλούταρχο που θεωρώ απόδειξη αληθείας για τα ταξίδια στην Αμερική».

- Δηλαδή... τι;

- «Μας λέει: "Οταν λοιπόν ο αστέρας του Κρόνου, τον οποίο εμείς αποκαλούμε Φαίνοντα ενώ εκείνοι Νυκτούρο, φτάσει στον Ταύρο μετά από περίοδο τριάντα ετών, αφού προετοιμάσουν επί χρόνο πολύ τη θυσία... (ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής)". Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αστρονομικά την περίοδο που πιθανόν έγινε το συγκεκριμένο ταξίδι που εξιστορεί. Ο Πλάτωνας είχε κατατάξει τους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, σε σειρά από έξω προς τα μέσα ως προς τη Γη, με τα εξής ονόματα: Φαίνοντας (ο Κρόνος), Φαέθοντας (ο Δίας), Πυρόεντας (ο Αρης), Εωσφόρος (η Αφροδίτη), Στίλβοντας (ο Ερμής), Ηλιος και Σελήνη. Το όνομα Φαίνοντας ετυμολογικά σημαίνει αυτόν που γίνεται ορατός, ενώ η λέξη Νυκτούρος σημαίνει αυτόν που είναι τελευταίος στη νύκτα. Με χρήση ειδικού προγράμματος αστρονομίας έλεγξα στις γεωγραφικές συντεταγμένες του Καναδά για την εποχή του Πλουτάρχου (1ου αι. μ.Χ.) σε ποια χρονολογία και σε ποιον μήνα ο πλανήτης Κρόνος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου πριν ανατείλει ο Ηλιος. Επιβεβαίωσα ότι κάθε 30 σεληνιακά χρόνια εμφανίζεται όντως το φαινόμενο να ανατέλλει ο Κρόνος στον Ταύρο. Επειτα, πάλι, ο Πλούταρχος λέει: "Τα νησιά που βρίσκονται πέρα κατοικούνται από Ελληνες και βλέπουν τον Ηλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα επί τριάντα μέρες. Και η νύχτα εκεί έχει ελαφρύ σκοτάδι και λυκαυγές που φέγγει από τη δύση". Εφόσον το ταξίδι επιστροφής ξεκινούσε αρχές Ιουνίου, τότε πρέπει να ελέγξουμε πού έβλεπαν τον Ηλιο να κρύβεται λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες. Με κατάλληλο πρόγραμμα βρήκα ότι την εποχή του 1ου αι. π.Χ. στη Γροιλανδία (60ο βόρεια) ο Ηλιος έδυε μία ώρα μεταξύ 4-5 π.μ. και αυτό συνέβαινε για χρονικό διάστημα ενός μήνα, από 9/6 ως και 9/7. Η ταύτιση αυτή δηλώνει ότι αρχικά ταξίδευαν βόρεια, φθάνοντας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τη θάλασσα ονόμαζαν Κρόνιο Πέλαγος. Στην περιοχή αυτή η νύχτα έχει όντως λυκαυγές και ελαφρύ σκοτάδι. Η αστρονομική σύνδεση, σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές γνώσεις των δύο τόπων που έχουν ίδιο γεωγραφικό πλάτος, καταδεικνύει ότι το ταξίδι που περιγράφει ο Πλούταρχος – από την Αμερική στην Καρχηδόνα, το 86 μ.Χ. – όντως συνέβη.

Ο συλλογισμός ήταν συγκλονιστικός, αλλά με συγκρατούσε το ότι μετρούσαμε τα δεδομένα ενός ταξιδιού στη ρωμαϊκή πλέον εποχή – μια εποχή που ίσως οι ταξιδιώτες να είχαν και Μηχανισμό των Αντικυθήρων εν πλω». Τι στοιχεία είχαμε ότι πλοία της μινωικής εποχής κατόρθωναν το ταξίδι; Οι εκπλήξεις από τη χώρα των Βίκινγκς (βλ.ένθετο) έδωσαν ίσως την απάντηση. 

Ιχνη και ίντριγκες στον Νέο Κόσμο

Απίστευτη συλλογή στρατιωτών και αρμάτων στο Ιλινόι, αλλά είναι αληθινή;

Απέμενε το να βρει κανένας αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία στις ακτές του Αγίου Λαυρεντίου ή της λίμνης Superior για να δεχτεί ως πιθανό το απίθανο των Μινωιτών στην Αμερική. Ο Menzies ανέφερε ως τέτοια «1.200 περίπου μινωικά ευρήματα γύρω από τη λίμνη Superior». Βάλθηκα λοιπόν να τα βρω.

Προέκυψε ότι ευρήματα υπάρχουν όντως πολλά: τα πρώτα στοιχεία μη ινδιάνικης εξόρυξης βρέθηκαν σε φλέβες χαλκού, στη χερσόνησο Keweenaw της λίμνης Superior – κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται... Λαύριο (Laurium). Εκεί βρέθηκε και το πετρόγλυφο ενός άκρως συμβολικού μινωικού πλοίου (βλ. http://megalithicresearch.blogspot.com/2009/12/petroglyph-of-sailing-boat-copper.html). Επίσης, στο Newberry του Μίσιγκαν, είχαν ήδη από το 1896 βρεθεί τρία αγαλματίδια και μία πινακίδα με «περίεργη γραφή». Κανένας δεν μπορούσε να την ερμηνεύσει τότε, αλλά όταν ο Εβανς προχώρησε στις ανασκαφές της Κνωσού – το 1900 – έγινε προφανές ότι η γραφή συγγένευε με τη Γραμμική Α. Η πληθώρα όμως των «απεικονιστικών στοιχείων» που παραπέμπουν στη Μεσόγειο βρέθηκε στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, με τα περισσότερα να καταλήγουν σε άγνωστους συλλέκτες και πολλά – χρυσά και ασημένια – να φημολογείται ότι έχουν λιωθεί από τους άπληστους θηρευτές τους. Τα περισσότερα είχαν βρεθεί το 1925, από έναν αγρότη του Ιλινόις, τον Orville Lowery, και το 1982 από έναν τυχοδιώκτη, ονόματι Russ Burrows, που ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα ιερό και 13 ασύλητους τάφους σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, επίσης στο Ιλινόις.

Εν κατακλείδι και συνοπτικά, τα παρατιθέμενα στο Διαδίκτυο ευρήματα επί αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνουν πάμπολλες πέτρες με χαραγμένες επάνω τους μορφές στρατιωτών με στολές που θυμίζουν Μινωίτες, Φιλισταίους, Μυκηναίους, Φοίνικες και Αιγυπτίους, αρκετά πετρόγλυφα με μινωικού και αιγυπτιακού τύπου πλοία, και επιγραφές που άλλες θεωρούνται κυπρομινωικής γραφής και άλλες σύμμεικτες με ετρουσκικές, λατινικές και ελληνικές λέξεις. Το πιο εύγλωττο όμως οπτικά στοιχείο (εφόσον αποδειχθεί και αυθεντικό) είναι ένα μετάλλιο που βρέθηκε στο Cleveland του Οχάιο το 2006, με τον μινωικό πέλεκυ στη μία πλευρά και στην άλλη τον Πρίγκιπα των Κρίνων, που γνωρίζουμε από την τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού (1690 π.Χ.)! 

Αυτόκλητοι αρχαιολόγοι - μεσσίες

Σιωπηλοί μάρτυρες αυτές οι πέτρες του Μίσιγκαν, με μινωικά και μυκηναϊκά πλοία χαραγμένα πάνω τους

To θέμα περιπλέχθηκε περισσότερο όταν τους «Ιντιάνα Τζόουνς του Χαλκού» προσέγγισαν «στρατευμένοι αρχαιολόγοι», εκ μέρους της Εκκλησίας των Μορμόνων, οι οποίοι πάσχιζαν να δικαιώσουν τα ρηθέντα υπό του προφήτη τους ότι την Αμερική είχαν εποικίσει... Ιουδαίοι, γύρω στο 2000 π.Χ. Εκτοτε έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι, με κάθε είδους ερμηνείες των ευρημάτων να ξεφυτρώνουν στο παραεπιστημονικό περιοδικό Ancient American (www.ancientamerican.com/), ενώ η επίσημη αρχαιολογία απέχει. Αυτή η παράδοξη κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδυναμία διασταύρωσης της αλήθειας των ισχυρισμών και στην έκφραση ακραιφνών θεωριών. Για παράδειγμα, ένας επιγραφολόγος ονόματι Paul Schaffranke ισχυρίστηκε σε διάλεξη του 1995 (βλ. www.youtube.com/watch?v=ZO9OstWDAac) ότι αποκρυπτογράφησε τη σύμμεικτη γραφή των αρχαίων πινακίδων και ότι αυτή διηγείται ένα απίστευτο ρέκβιεμ των πρώτων εκείνων αποίκων της Αμερικής: ότι Ελληνες της Αλεξάνδρειας – φυγάδες της χριστιανοκρατούμενης πλέον Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας – κατέφυγαν στο τελευταίο προπύργιο των Φοινίκων, στη Μαυριτανία, κι από εκεί έφθασαν όλοι μαζί στις Μεγάλες Λίμνες, για να χτίσουν το μεικτό και τελευταίο τους βασίλειο!

Κρητικό DNA στους Ινδιάνους! Το μόνο επιστημονικό που έχουμε προς υποστήριξη όλων των σεναρίων αποίκισης από τη Μεσόγειο είναι η γενετική μελέτη «Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X», του 2003 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180497/). Σε αυτήν εντοπίστηκε ότι το μιτοχoνδριακό DNA haplogroup X2 που απαντάται στους Κρήτες σε υψηλό ποσοστό (7,2%) απαντάται σε παρόμοια υψηλό ποσοστό (ως 5%) και σε 20.000 μέλη ινδιάνικων φυλών της ΒΑ Αμερικής! Σε παρόμοιο «ευρασιατικό συμπέρασμα» είχε καταλήξει και η κρανιακή συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «Old World sources of the first New World human inhabitants: a comparative craniofacial view», του 2001 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11481450). Επειτα, το 2008, η εργασία μιας ομάδας ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπό τον καθηγητή του Αριστοτελείου Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, έστρεψε τον προβολέα της γενετικής ιχνηλάτησης ακόμα πιο πίσω: αποφάνθηκε βάσει DNA ότι οι Μινωίτες είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη προερχόμενοι από την Ανατολία – τα μέρη που τη 2η χιλιετία π.Χ. κατέλαβαν οι Χετταίοι.

Και τότε θυμήθηκα ότι ο Μίνωας είχε παντρευτεί τη μάγισσα πριγκίπισσα των Κόλχων, Πασιφάη. Να ήταν η Κολχίδα το αδελφό βασίλειο των εκπατρισμένων Μινωιτών; Το σενάριο ταιριάζει πολύ με το ότι Γεωργιανοί επιγραφολόγοι επιμένουν πως η γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού είναι στην ιερατική γραφή της αρχαίας Κολχίδας (βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=251116). Και παίρνουν νέο νόημα για την έκταση της μινωικής θαλασσοκρατίας τα όσα είχε πει στα «Αργοναυτικά» ο Ορφέας, για διαφυγή των Αργοναυτών στη Βαλτική μέσω του Βορυσθένη (Δνείπερου) και κατέβασμα ως το νησί της αδελφής της Μήδειας, Κίρκης, στα ανοιχτά της Μαυριτανίας... 

Θα ξαναγράψουμε τα βιβλία;Είναι όμως αυτά αρκετά για να γράψουμε ξανά τα βιβλία της Ιστορίας, να ξεχάσουμε το «ο Κολόμβος ήταν Χιώτης» και να αποδυθούμε στο «ο Τελευταίος των Μοϊκανών ήταν πατριωτάτσι»; Οχι ακόμα. Κάποιες μούμιες που βρέθηκαν τόσο στην περιοχή «αποίκησης» της Αμερικής όσο και στη γειτονιά του Stonehenge στην Αγγλία ίσως φωτίσουν καλύτερα την υπόθεση. Αλλά σιγουριά θα έχουμε μόνον αν αποφανθούν επίσημα οι αρχαιολόγοι.

«Γιατί», ρώτησα τον καθηγητή Μαριολάκο, «εφόσον είστε και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), δεν στέλνετε μια αρχαιολογική αποστολή στη λίμνη Superior;». «Θα έπρεπε, καθόσον τώρα έχουν εντοπιστεί και βυθισμένα λιμενικά έργα στην περιοχή» μου απάντησε. «Από επιστημονική άποψη, οι έλληνες επιστήμονες μπορούν να φέρουν σε πέρας το ερευνητικό έργο – και μέσα σε ένα με δύο χρόνια θα είχαμε τις απαντήσεις. Ομως, το ΚΑΣ είναι ένα γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δεν διαμορφώνει την ερευνητική πολιτική του υπουργείου και, συνεπώς, δεν μπορεί να πάρει αυτό την απόφαση. Πέραν του υπουργείου, βέβαια, υπάρχουν και τα αρχαιολογικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Αλλά, για να γίνουν αυτά, πρέπει αφενός να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και αφετέρου να το θέλουν και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι μας» συμπλήρωσε με νόημα.

ΥΓ.: Εκτός των προαναφερθέντων βιβλίων και μελετών στο κείμενο, ενδιαφέρουσες πηγές είναι και οι εξής:

* «Cultural Interactions in Europe and the Eastern Mediterranean During the Bronze Age (3000-500 BC)».

* «The Early Minoan Colonization of Spain», W. Sheppard Baird - στο www.minoanatlantis.com/Minoan_Spain.php

* «Minoans and Phoenicians» στο www.phoenician.org/minoans_phoenicians_paper.htm

Για τον αντίλογο των αμερικανών αρχαιολόγων στην ερασιτεχνική αναζήτηση αρχαίων αποίκων, διαβάστε το www.csicop.org/si/show/civilizations_lost_and_found_fabricating_history_-_part_one_an_alternate_re/ 

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ

Αναζήτησα εικόνες μινωικών πλοίων στο Διαδίκτυο, εστιάζοντας στις σκανδιναβικές πηγές προέλευσης, κι άρχισα να πέφτω από έκπληξη σε έκπληξη: τα νότια παράλια της Νορβηγίας (Oestfold) και της Σουηδίας (Bohuslan), αλλά και ένα νησί της Δανίας καταμεσής της Βαλτικής (Bornholm), είναι διάσπαρτα με πετρόγλυφα μινωικών πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Μάλιστα, το 2005, δύο σουηδοί καθηγητές Αρχαιολογίας (ο Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Gothenburg και ο Thomas B. Larsson του Πανεπιστημίου Umea) εξέδωσαν στο Cambridge University Press βιβλίο με τίτλο «Η αυγή της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού» (The Rise of Bronze Age Society), στο οποίο εξηγούν ότι η πληθώρα αυτών των ευρημάτων – αλλά και επιγραφών τόσο σε Γραμμική Α όσο και σε Γραμμική Β – δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με πολιτισμική επαφή των Μινωιτών και Μυκηναίων με τη Σκανδιναβία. Σημειώνουν δε ότι πρώτα έφθασαν στη σημερινή Νότια Γερμανία και τη Δανία, όπου έχουν βρεθεί σπαθιά και διαδήματα.

Επειτα, κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό υπέπεσε στην αντίληψή μου: το αρχαιότερο σκάφος της Βόρειας Ευρώπης είναι το «Hjortspring» του 350 π.Χ., που τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στη Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hjortspringboat) ήταν μήκους 21 μέτρων και μετέφερε ως 23 οπλισμένους άνδρες. Κατασκευαστικά είναι ο πρόγονος των Drakkar των Βίκινγκς, αλλά «παραμένει ανεξήγητη η ιδιορρυθμία πλώρης και πρύμνης». Μία ιδιορρυθμία εμφανώς υπαρκτή και σε πολλά από τα χαραγμένα σε γρανίτη «σκίτσα» πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Δηλαδή, έχουμε το ενδεχόμενο όχι μόνον να έφθασαν ως εκεί τα πλοία του Μίνωα, αλλά και να μεταλαμπάδευσαν την τεχνογνωσία που έφερε τους Βίκινγκς στη Γροιλανδία και τη Νέα Γη 35 αιώνες αργότερα... 

Για όσους εκ των αρχαιολόγων μας επιθυμούν να ψάξουν το θέμα, υπάρχει το σχετικό βιβλίο «A Pre-Roman Iron-Age Warship in Context», που εξέδωσαν το Viking Ship Museum και το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, με την επιμέλεια των Ole Crumlin-Pedersen και Athena Trakadas (!) Για εμάς τους υπόλοιπους, ίσως αρκεί το ότι ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης επανέλαβε αργότερα αυτό το ταξίδι, τον 4ο αι. π.Χ. και περιέγραψε πρώτος και με ακρίβεια το εμπόριο κασσίτερου στην Κορνουάλη, τις παλίρροιες που συναντούσε περιπλέοντας τη Βρετανία, τις διαστάσεις των βρετανικών νησιών, το φιόρδ της Χριστιανίας στη Νορβηγία, τους Γότθους στο νησί Bornholm της Δανίας, τα νησιά Faroe (μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας, όπου και σήμερα ένα νησάκι ονομάζεται... Mykines) και, τέλος, την Ισλανδία, που τότε πια ονομαζόταν Εσχατη Θούλη.

 

Το Ελ Νίνιο «έψησε» τους Μινωίτες;

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ" &" Η ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ"

 

 

 

 

 

            ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*   τελευταία ενημέρωση: 26/01/2016.

  από 7/4/09   .free counters..free counters.

                                         μετρητής               Επισκεπτών    ......

 

 

 

 

 

 

 

 

.............