Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα8
mod_vvisit_counterΧθες31
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα39
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα315
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα354
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1374
mod_vvisit_counterΣυνολικά383985

Το πολίτευμα στην αρχαϊκή Ελλάδα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2013 09:08) Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 06:50

Τον παλιό καιρό, αρχηγός του κράτους ήταν ο βασιλιάς. Είχε μεγάλη δύναμη και τον σέβονταν όλοι. Καμιά φορά στο έργο του τον βοηθούσαν μερικοί ηλικιωμένοι άνθρωποι, που ξεχώριζαν για τη σοβαρότητά τους και την πείρα τους. Όταν ο βασιλιάς είχε να ανακοινώσει κάτι σπουδαίο, καλούσε το λαό σε συγκέντρωση. Το μέρος όπου γίνονταν αυτές οι συ­γκεντρώσεις ήταν ευρύχωρο και το ονόμασαν αγορά.


 

 

 

Η ζωή όμως άλλαξε και ο κόσμος συγκεντρωνόταν στις πόλεις. Κά­ποιοι που είχαν πολλά κτήματα, οι άριστοι, όπως τους έλεγαν, παρα­μέρισαν το βασιλιά και πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Το πολίτευ­μα τότε έγινε αριστοκρατικό.

 


Η ανάπτυξη του εμπορίου έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώ­πους να πλουτίσουν. Οι πλούσιοι, νιώθοντας πιο ισχυροί, πέτυχαν να πά­ρουν την εξουσία από τους ευγενείς. Το πολίτευμα ονομάστηκε ολιγαρ­χικό, γιατί αυτοί που κυβερνούσαν ήταν λίγοι. Πολλές φορές δε συμ­φωνούσαν μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά ο λαός είχε πολλά παρά­πονα και συχνά γίνονταν ταραχές.

Την άσχημη αυτή κατάσταση σε διάφορες πόλεις εκμεταλλεύτηκαν άνθρωποι που είχαν μεγάλες φιλοδοξίες. Κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού και με τη βοήθειά του έγιναν τύραννοι. Στο τυραννικό πολίτευμα αυτός που κυ­βερνούσε δεν έδινε λόγο σε κανέναν για ό,τι έκανε.

 

 


Τα προβλήματα όμως παρέμε­ναν. Οι περισσότεροι δεν είχαν χωράφια για να καλλιεργήσουν και είχαν πολλά χρέη. Σε πολ­λές πόλεις έγιναν επαναστά­σεις και έδιωξαν τους τυ­ράννους. Οι αλλαγές συ­νεχίζονταν και οι άνθρω­ποι αγωνίζονταν να ζή­σουν καλύτερα. Στην Αθήνα σιγά σιγά έπαιρνε την εξου­σία ο λαός. Το πο­λίτευμα γινόταν δημοκρατικό.

 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις:


Συμπλήρωση κενών.

Σταυρόλεξο.

Κρυπτόλεξο.

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.

Βρες τα λάθη.