| Πρωτεΐνες | Υδατάνθρακες | Λίπη | Ανόργανα συστατικά | Βιταμίνες
| Άπεπτες φυτικές ίνες-Νερό |
Υδατάνθρακες (σάκχαρα)
Οι
υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο και δίνουν 4 θερμίδες για κάθε
γραμμάριο. Είναι επίσης απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
και του νευρικό συστήματος.
Τα
πιο γνωστά σάκχαρα είναι η γλυκόζη και
η φρουκτόζη που βρίσκονται στα φρούτα,
στο μέλι και η λακτόζη, δηλαδή το
σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Όλα τα παραπάνω ανήκουν στους γλυκύς
υδατάνθρακες.
Από
τους πολυσακχαρίτες μας ενδιαφέρει κυρίως το άμυλο.
Το άμυλο βρίσκεται στους δημητριακούς καρπούς,
στις ρίζες των φυτών και στα όσπρια. Τροφές
πλούσιες σε άμυλο: πατάτες, καρότα,
φασόλια, μακαρόνια και ψωμί.
Παρόλο που η ζάχαρη και το άμυλο, όταν απορροφώνται, προσφέρουν
στον οργανισμό ίση ενέργεια, σήμερα πιστεύουμε ότι η πρόσληψη αμύλου είναι
προτιμότερη από την πρόσληψη ζάχαρης.
Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με:
1.
Καρδιοπάθειες
2.
Παχυσαρκία
3.
Διαβήτη
4.
Τερηδόνα των δοντιών
Γι’
αυτό πρέπει να μειώνουμε την πρόσληψη της ζάχαρης, ώστε τελικά να μην καλύπτει περισσότερο
από το 10% των θερμίδων που παίρνουμε την ημέρα, ενώ το άμυλο πρέπει να
καλύπτει το 40% όλων των θερμίδων της ημερήσιας δίαιτάς μας. Όλα αυτά βέβαια,
ισχύουν για υγιή άτομα χωρίς ιδιαίτερα διαβητικά προβλήματα.