Όμιλος Πληροφορικής 2014- 2015

Την σχολική χρονιά 2014- 2015 η ομάδα του Ομίλου Πληροφορικής είχε ως αντικείμενο μελέτης και διερεύνησης το προγραμματιστικό περιβάλλον MIT Appinventor.

Η τεράστια διείσδυση των έξυπνων φορητών συσκευών στην παγκόσμια αγορά και η μεγάλη τους απήχηση στις νεότερες γενιές είναι γεγονότα που θέτουν ιδανικές βάσεις για τη μάθηση βασικών προγραμματιστικών εννοιών μέσα από την ανάπτυξη εφαρμογών για τις αγαπημένες συσκευές των νέων, είτε πρόκειται για έξυπνα τηλέφωνα, είτε για tablets.

Το μεγάλο μερίδιο της πλατφόρμας Android στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά, αποτέλεσε ένα λόγο παραπάνω να εστιάσουμε στην ιδιαιτέρως δημοφιλή πλατφόρμα του Android. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Google ανέπτυξε το App Inventor, ένα ελεύθερο και ανοικτό περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού, ιδανικό για χρήστες με ελάχιστη ή και καθόλου σχετική εμπειρία, το οποίο πλέον αναπτύσσεται και συντηρείται από το MIT (Massachusetts Institute of Technology), ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα Πανεπιστήμια της Αμερικής στον τομέα της πληροφορικής.

H πλατφόρμα του App Inventor, είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για αρχάριους στον προγραμματισμό χρήστες και βελτιστοποιημένη για εκπαιδευτική χρήση, δίνει κίνητρα στους μαθητές, καθώς τους επιτρέπει να δημιουργούν εύκολα εφαρμογές, άμεσα αξιοποιήσιμες από τους ίδιους αλλά και από τον περίγυρό τους, για συσκευές που αγαπάνε και χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Μέσα απο μια σειρά κατάλληλων δραστηριοτήτων γίνεται η πρώτη γνωριμία των μαθητών με βασικές έννοιες προγραμματισμού,ενώ σιγά σιγά οι ίδιοι είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν εφαρμογές, κάνοντας τις ιδέες τους πράξη. Μετατρέπονται απο απλοί «καταναλωτές» της τεχνολογίας σε δημιουργοί και «εφευρέτες».

 Οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές φαίνονται παρακάτω (σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα, μετά την ολοκλήρωσή της, οι μαθητές πρότειναν διάφορες επεκτάσεις, τις οποίες και τους καλούσα να της υλοποιήσουν).

(Πηγή: έγινε μετάφραση της δραστηριότητας : http://appinventor.mit.edu/explore/content/hellopurr.html)

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>