Θεολογικές Αναζητήσεις


Ένας ιστότοπος για την Εκπαίδευση και τη Θρησκεία.Έχει στόχο να γίνει χώρος εκπαίδευσης, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους μαθητές μου και εμένα.

Get Adobe Flash player

Ο καιρός στην Αθήνα

Ποιος γιορτάζει σήμερα;

Τι ώρα είναι;

Europe, Athens

Τυχαία Εικόνα

images-16.jpg

Αριθμός επισκεπτών

22033
TodayToday7
YesterdayYesterday13
This_WeekThis_Week46
This_MonthThis_Month187
All_DaysAll_Days22033

Ενημερωτικοί κόμβοι

1 | 2 | 3 | 4

Previous ◁ | ▷ Next

 

 

 

 

Α' Γυμνασίου

Διατροφή και νηστεία

 
Μεγέθυνση κειμένου  
Διατροφή και νηστεία

Η νηστεία της σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης και από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, αλλά και νηστίσιμων θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή και τα μαλάκια. 

Τα οφέλη της νηστείας
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η νηστεία προσδίδει οφέλη σε άτομα που την ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως:

- μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α.)
μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης πρωτεϊνών κυρίως ζωικής προέλευσης (εφόσον φυσικά διατηρείται μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ)
- χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, εφόσον τα άτομα που νηστεύουν καταναλώνουν με μέτρο τα νηστίσιμα τρόφιμα, στο πνεύμα της λιτότητας και της αποφυγής των καταχρήσεων, που επιτάσσει η φιλοσοφία της νηστείας.
- καλύτερες και πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και την αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.
καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, εφόσον οι απλοί υδατάνθρακες καταναλώνονται με μέτρο στην καθημερινή διατροφή
καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και χαμηλής πρόσληψης νατρίου, καθώς καταναλώνονται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
- αυξημένη προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα τρόφιμα
ευνοϊκότερη λειτουργία του εντέρου, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών
χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς η νηστεία φαίνεται να πολεμά την κακή διάθεση, χάρη στα - θρεπτικά συστατικά της και να επιτείνει το αίσθημα ψυχικής ανάτασης, εγκράτειας, ηθικής ικανοποίησης και του αισθήματος “κάθαρσης” του οργανισμού.

Πιθανές Διατροφικές ελλείψεις:


Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D καθώς και ο σίδηρος και η βιταμίνη B12, εφόσον δεν τηρούνται κάποιοι πρακτικοί κανόνες συνδυασμού των νηστίσιμων τροφών. 

Πρακτικές συμβουλές:

Προκειμένου ένα άτομο που νηστεύει, να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αξίζει να ακολουθήσει κάποιες πρακτικές συμβουλές: 

Τα νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου είναι τα εξής: γαλακτοκομικά παράγωγα της σόγιας, μύδια, στρείδια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα (ειδικά σύκα), όσπρια, σουσάμι και ταχίνι. Μάλιστα, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τους συνδυασμούς τους στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι πηγές οξαλοξικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, χόρτα, κακάο, τσάι), καφεΐνης, τανινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί). Προτιμήστε να καταναλώσετε τρόφιμα που είναι καλές πηγές των παραπάνω συστατικών σε απόσταση από τα γεύματα που περιέχουν φυτικές πηγές ασβεστίου π.χ. καταναλώστε το τσάι σας 1-2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα σας. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως το γάλα, τα δημητριακά και οι μαργαρίνες. Νηστίσιμα τρόφιμα, που είναι καλές πηγές σιδήρου είναι τα εξής: όσπρια, σόγια, ξηροί καρποί, ξερά φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μύδια, στρείδια. Προκειμένου, όμως, να αυξηθεί η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης) θα πρέπει τα παραπάνω τρόφιμα να καταναλώνονται ταυτόχρονα με καλές πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες και οι χυμοί τους, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινη πιπεριά). Επιπλέον, φροντίστε να καταναλώνετε πηγές σιδήρου και ασβεστίου σε διαφορετικά γεύματα καθώς ο σίδηρος και το ασβέστιο ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους στο λεπτό έντερο. Αντίστοιχα, τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες (π.χ. τανίνες), καφεΐνη, φυτικές ίνες και φυτικό οξύ (π.χ. χόρτα) καλό είναι να καταναλώνονται επίσης σε διαφορετικά γεύματα από αυτά που περιέχουν φυτικές πηγές σιδήρου.

 
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και ταυτότητα»

Σχολικό Έτος 2016-2017

«Η διατροφική αξία της νηστείας»

1. Γνωριμία με την μεσογειακή διατροφή: Διαβάζουμε και επεξηγούμε τη διατροφική πυραμίδα.

 Μεσογειακή διατροφή

2.  Στο παρακάτω κείμενο να υπογραμμίσετε τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής.

a

Πηγή: Ευθυµιάδου-Τουλή Σοφία. Υγιεινή διατροφή-Μαθαίνουμε να τρώμε σωστά.  Στο http://www.iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Monades/A_Kyklos/School_Democracy/Thematiki_Evdomada/DIATROFIKES_SYNITHEIES/Ygieini_Diatrofi.pdf. Ημερομηνία λήψης: 14/05/17.

3. Να αξιολογήσετε με βάση την κλίμακα 0-10 σε πιο ποσοστό ταυτίζεται το δίκό σας πρωινό σε σχέση με τις παρακάτω προτάσεις για υγιεινό πρωινό.

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Βάλτε ένα Χ στο κουτάκι που σας αντιπροσωπεύει.

ca

Πηγή: ό.π.

4. Μετρήστε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σας.

 ga

 Πηγή: ό.π.

5. Εννοιολογικός προσδιορισμός: Τι είναι η νηστεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Από τις 365 μέρες του χρόνου η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει ως μέρες νηστείας τις 180-200. Πρόκειται για μια περίοδο κυρίως φυτοφαγίας που η αυστηρότητά της ποικίλει. Οι μέρες κατάλυσης δηλαδή η ελεύθερη κατανάλωση διαφόρων τροφών αποτελούν το 1/3 του έτους. Η νηστεία έχει ως στόχο την εγκράτεια και την αποφυγή των αμαρτιών. Νηστεία είναι να τρώει κανείς μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθεί να απέχει από κάθε αμαρτία, αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο της ημέρας στην προσευχή .

                Η νηστεία έχει κυρίως πνευματικό χαρακτήρα και δεν είναι απλές, συμβολικές πράξεις. Πρώτος ο Χριστός έδωσε το παράδειγμα της νηστείας με την παραμονή του στην έρημο για σαράντα μέρες. Με το παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό . Αλλά ποιος είναι ο σκοπός της; Αναμφίβολα η κοινωνία μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας. Μέσω αυτής μπορούμε να οδηγηθούμε στον Θεό και να γίνουμε κοινωνοί της χάριτός του λέγει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, ενώ ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμπληρώνει: αν νηστεύεις απόδειξέ το με τα ίδια σου τα έργα. Αν δεις φτωχό να τον ελεήσεις.

                Τα είδη των νηστειών στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι τα εξής: α) Κατάλυση εις τα πάντα: Επιτρέπει την κατάλυση οποιασδήποτε τροφής. β) Κατάλυση οίνου και ελαίου: Επιτρέπει την κατάλυση κρασιού, λαδιού και όλων των φυτικών προϊόντων. γ) Ξηροφαγία: Επιτρέπει την κατάλυση μόνο φυτικών προϊόντων εκτός από το λάδι και το κρασί. Ημέρες νηστείας είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου. Όλες οι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας είναι «καταλύσιμες», δηλαδή επιτρέπεται η κατάλυση όλων.

Πηγή: http://blogs.sch.gr/xgiovos/2017/03/01/%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%84-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1/

6.  Να αντιστοιχίσετε τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις ημερομηνίες που εφαρμόζονται.

Νηστείες

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Η νηστεία της Παναγίας

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων

Παραμονή των Θεοφανείων

Παραμονή Χριστουγέννων

Αποτομή τ. κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

Ύψωσης Τιμίου Σταυρού

Κάθε Τετάρτη & Παρασκευή

Ημερομηνίες

15 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου

5 Ιανουαρίου

24 Δεκεμβρίου

Από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων ως τις 28 Ιουνίου

Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο

1 μέχρι 14 Αυγούστου

Όλο το έτος (με ελάχιστες εξαιρέσεις)

14 Σεπτεμβρίου

29 Αυγούστου

7. Με βάση τα παραπάνω είδη νηστείας, σε ποιες περιοχές της διατροφικής πυραμίδας θα κατατάσσατε τις διατροφικές απαγορεύσεις της νηστείας;

8. Ιστοεξερεύνηση: Τα οφέλη της νηστείας από ιατρικής άποψης.

https://www.youtube.com/watch?v=Vwc3NY9HVzs

https://www.youtube.com/watch?v=fnjbQBSBHOk 


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Copyright © 2024 Θεολογικές Αναζητήσεις  Rights Reserved.