«Έξυπνες» μηχανές (robots) απειλούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Aνθρωποειδές ρομπότ ASIMO

«Έξυπνες» μηχανές (robots) απειλούν τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Η νέα γενιά του προηγμένου ρομπότ ASIMO, στοχεύει σε ένα νέο επίπεδο κίνησης το οποίο θα βοηθήσει την λειτουργία του ASIMO και θα αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους αφού θα επεξεργάζεται γρήγορα την πληροφορία και το γύρω περιβάλλον.

Τα κλειδιά της τεχνολογίας που εμπλέκονται είναι:

1) Τεχνολογία “Ελέγχου Στάσης” κάνοντας εφικτό το τρέξιμο με ανθρώπινο τρόπο

2) “Αυτόνομη Συνεχής Κίνηση” τεχνολογία που εμπλέκει τον εύκολο προσανατολισμό

3) Τεχνολογίες βελτιωμένων αισθητήρων όρασης και δύναμης που επιτρέπουν την απαλότερη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους

1. Τεχνολογία ελέγχου στάσης:

Ο συνδυασμός του νέου hardware υψηλής απόκρισης με την νέα Τεχνολογία Ελέγχου στάσης δίνει την δυνατότητα στον ASIMO να σκύβει ή να γυρίζει την σπονδυλική του στήλη ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ισορροπία του για την αποφυγή των προβλημάτων γλιστρήματος του ποδιού ή της περιστροφής στον αέρα, κάτι που χαρακτηρίζει την κίνηση σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Ο ASIMO είναι πλέον ικανός να τρέχει με ταχύτητα 3km/hour. Επιπλέον, η ταχύτητα βαδίσματός του έχει αυξηθεί από 1.6 km/hour που ήταν πριν σε 2.5 km/hour.

2. Τεχνολογία Αυτόνομης Συνεχούς Κίνησης:

Η νέα γενιά ASIMO μπορεί να μετακινηθεί προς την κατεύθυνσή του χωρίς να σταματάει για να συγκρίνει την απόκλιση ανάμεσα στην πληροφορία του εισερχόμενου χάρτη και στην πληροφορία που λαμβάνει από τον περιβάλλοντα χώρο μέσω των αισθητήρων του. Επιπλέον, ο ASIMO μπορεί πλέον αυτόνομα να αλλάζει την κατεύθυνσή του όταν οι αισθητήρες εδάφους και οι οπτικοί αισθητήρες που βρίσκονται στο κεφάλι του, ανιχνεύσουν εμπόδια.

3. Τεχνολογίες βελτιωμένων αισθητήρων όρασης και δύναμης που επιτρέπουν την απαλότερη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους:

Με την ανίχνευση των κινήσεων των ανθρώπων μέσω των οπτικών αισθητήρων στο κεφάλι του και των αισθητήρων δύναμης οι οποίοι έχουν εκ νέου προστεθεί στους καρπούς του, ο ASIMO μπορεί τώρα να κινείται σε συγχρονισμό με τους ανθρώπους διευκολύνοντας την λήψη ή την απόδοση ενός αντικειμένου, την χειραψία εν αρμονία με τις κινήσεις του ατόμου που βρίσκεται απέναντί του και μπορεί να κάνει βήμα εμπρός ή πίσω ανάλογα με την κατεύθυνση του χεριού που του προτείνεται ή τραβιέται.

Με την εξέλιξη αυτών των νέων τεχνολογιών, η Honda θα επιδιώξει την ανάπτυξη ενός ASIMO που θα είναι χρήσιμος στους ανθρώπους.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου:

1. Ταχύτητα τρεξίματος: 3km/hour

2. Ταχύτητα κανονικού βαδίσματος: υπάρχον μοντέλο 1.6km/hour - νέο μοντέλο 2.5km/hour

3. Ύψος: 130cm (υπάρχον μοντέλο: 120cm)

4. Βάρος: 54kg (υπάρχον μοντέλο 52kg)

5. Χρόνος συνεχούς λειτουργίας: 1hour (υπάρχον μοντέλο 30 min)

6. Λειτουργικές μοίρες ελευθερίας: Συνολικά 34 μοίρες ελευθερίας (υπάρχον μοντέλο:Σύνολο 26)

- Περιστροφή σημείου γοφού: Η αυξημένη ταχύτητα βαδίσματος επιτυγχάνεται με την περιστροφή των γοφών σε συνδυασμό με την κίνηση των χεριών, η οποίο ακυρώνει την δύναμη της αντίδρασης που δημιουργείται όταν τα πόδια κινούνται προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή του βαδίσματος.

- Σύνδεσμος κάμψης καρπού Χάρη σε δύο πρόσθετους άξονες σε κάθε καρπό, η κίνηση της περιοχής του καρπού είναι πιο ευέλικτη.

- Σύνδεσμος δακτύλου: Νωρίτερα, ένας μηχανισμός λειτουργούσε και τα πέντε δάχτυλα. Με την προσθήκη ενός μηχανισμού που λειτουργεί το κάθε δάχτυλο ξεχωριστά, ο ASIMO μπορεί τώρα να κρατάει αντικείμενα διαφόρων σχημάτων.

- Σύνδεσμος λαιμού: Με την προσθήκη ενός άξονα στον σύνδεσμο του λαιμού, έχει βελτιωθεί η εκφραστικότητα του ASIMO.