ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ

Βιβλίο Γ΄, Κεφάλαιο 70

Τα γεγονότα του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 427π.Χ. μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών.

ΜετΑΦραση

1.Οι Κερκυραίοι λοιπόν βρίσκονταν σε εμφύλια διαμάχη, από τότε που ήρθαν σ? αυτούς οι αιχμάλωτοι που προέρχονταν από τις ναυμαχίες για την Επίδαμνο, αφού τους ελευθέρωσαν οι Κορίνθιοι, φαινομενικά με εγγύηση των προξένων για οκτακόσια τάλαντα, στην πραγματικότητα όμως επειδή πείστηκαν να φέρουν την Κέρκυρα με το μέρος των Κορινθίων. Κι αυτοί, πιάνοντας τον κάθε πολίτη χωριστά, έπρατταν, για να κάνουν την πόλη να αποστατήσει από τους Αθηναίους. 2.Κι αφού έφτασε ένα αθηναϊκό κι ένα κορινθιακό πλοίο, που έφερναν πρέσβεις, κι αφού ήρθαν σε διαπραγματεύσεις (οι πρέσβεις), αποφάσισαν οι Κερκυραίοι να είναι σύμμαχοι με τους Αθηναίους σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν κάνει, και φίλοι με τους Πελοποννησίους, όπως ακριβώς και πιο πριν. 3.Κι αυτοί οι άντρες (γιατί ήταν κάποιος Πειθίας εθελοντής πρόξενος των Αθηναίων και ήταν αρχηγός των δημοκρατικών) τον σύρουν στα δικαστήρια με την κατηγορία (λέγοντας) ότι προσπαθεί να υποδουλώσει την Κέρκυρα στους Αθηναίους. 4.Αυτός τότε μόλις αθωώθηκε κάνει αντιμήνυση στους πέντε πιο πλούσιους άντρες απ? αυτούς, με τον ισχυρισμό ότι κόβουν πασσάλους από το ιερό του Δία και του Αλκίνου· και ως χρηματική ποινή για κάθε πάσσαλο ορίστηκε ένας στατήρας. 5.Κι αφού αυτοί καταδικάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και κατέφυγαν ως ικέτες στους ναούς εξαιτίας της βαριάς χρηματικής ποινής, για να πληρώσουν πρόστιμο μετά από συμφωνία για το ύψος του, ο Πειθίας (επειδή τύχαινε να είναι και μέλος της βουλής) πείθει ώστε να χρησιμοποιήσουν το νόμο (οι Κερκυραίοι). 6.Κι αυτοί επειδή και από το νόμο αποκλείονταν και συγχρόνως μάθαιναν για τον Πειθία ότι, όσο ακόμα είναι μέλος της βουλής, πρόκειται να μεταπείσει το πλήθος να θεωρεί τους ίδιους με τους Αθ. φίλους κι εχθρούς, έκαμαν συνωμοσία κι αφού πήραν μαχαίρια (αφού μπήκαν) μπαίνουν στη βουλή ξαφνικά και σκοτώνουν και τον Πειθία και εξήντα περίπου άλλους από τους βουλευτές και τους ιδιώτες· κάποιοι όμως άλλοι της ίδιας ιδεολογίας με τον Πειθία λίγοι κατέφυγαν στην αθηναϊκή τριήρη που ήταν ακόμη εκεί.

ΕρμηνευτικΑ

  • Λόγω - ?ργ?: πολιτική φιλοσοφία του Θουκυδίδη Εδώ επιρρηματικά.
  • Κατά τά ξυγκείμενα: Κερκυραίοι ? Αθηναίοι είχαν συνάψει επιμαχία (αμυντική συμφωνία).(Βλέπε βιβλίο σχολικό)
  • ? δέ ?ποφυγών......το? ?λκίνοου: Φαίνεται να κινείται από εκδικητική διάθεση. Η αντιμύνησή του περιελάμβανε κατηγορίες κοινωνικοθρησκευτικού χαρακτήρα. Οι γαιοκτήμονες κατηγορούνται ότι έκλεβαν κλαδιά από δέντρα που βρίσκονταν στα τεμένη του Δία και του Αλκίνοου και τα χρησιμοποιούσαν ως υποστυλώματα στις αμπελοφυτείες τους. Σύμφωνα με άλλες εκδοχές οι πλούσιοι επιδιώκουν να σφετεριστούν τα ιερά κτήματα ή έκοβαν κλαδιά από τις ιερές ελιές για να μπολιάσουν τις δικές τους, κάτι που επέσυρε επίσης πολύ αυστηρή τιμωρία.
  • Ζημία δέ......?πέκειτο στατήρ: Οι Κερκυραίοι χρησιμοποιούσαν το κορινθιακό νομισματικό σύστημα. Ο αργυρός στατήρας ισοδυναμούσε με δύο αττικές δραχμές, ενώ ο χρυσός με είκοσι αττικές αργυρές δραχμές. Εδώ πρόκειται μάλλον για το χρυσό στατήρα, διότι αλλιώς οι πλούσιοι θα μπορούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο.
  • ?πως ταξάμενοι ?ποδ?σιν: Επιθυμούσαν να πληρώσουν με δόσεις και όχι εφάπαξ.
  • ?τύγχανε γάρ καί Βουλ?ς ?ν: Στην Κέρκυρα υπήρχε Βασικά ολιγαρχικό πολίτευμα κατά το πρότυπο της Κορίνθου- η βουλή ήταν ολιγάριθμο σώμα αποτελούμενο από ευπατρίδες και ισόβια μέλη, που συγκέντρωνε βασικά την πολιτική εξουσία. Λειτουργούσε επίσης το

λεγόμενο συμβούλιο των προβούλων, που επεξεργαζόταν

τις διάφορες υποθέσεις και τις εισήγαγε στη βουλή για συζήτηση· ο πρόεδρος του συμβουλίου αυτού προήδρευε και στην εκκλησία του δήμου [αξία], η οποία όμως είχε ελάχιστα κυριαρχικά δικαιώματα. Υπό την επιρροή της Αθήνας και την πίεση των κοινωνικών μεταβολών που συντελέστηκαν [άνοδος της τάξης των εμποροβιοτεχνών] αρχίζει και στην Κέρκυρα ο εκδημοκρατισμός των

πολιτικών θεσμών: οι Βουλευτές δεν ανήκαν πια στις ανώτερες τάξεις, η θητεία τους γίνεται ετήσια, η εκκλησία του δήμου αποκτά ενεργότερο ρόλοστη διαχείριση των κοινών κ.λ.π.

  • Ο? δ' ?πειδή......?ς ?ξήκοντα: Τα αίτια που οδήγησαν τους Κερκυραίους ολιγαρχικούς σε συνομωσία και πραξικόπημα [ύστερα από συνεννόησητων πέντε πλουσίων με τους λοιπούς αριστοκρατικούς της Κέρκυρας] είναι δύο: το αδιέξοδο στο οποίο Βρέθηκαν για την εξόφληση του χρηματικού ποσού και ο ορατός πια κίνδυνος ένταξης της Κέρκυρας στην αθηναϊκή συμμαχία. Από την αποκαλυπτική μαρτυρία του Θουκυδίδη είναι εμφανές ότι η πολιτική κατάσταση στην Κέρκυρα ήταν νοσηρή: κυριαρχούσαν οι ιδιοτέλειες, οι σκοπιμότητες, τα πολιτικά πάθη, οι καχυποψίες, οι ξένες επεμβάσεις, η τακτική κατασυκοφάντηση των αντιπάλων και τέλος η δολοφονία: όλα προοιωνίζουν τον ολέθριο εμφύλιο σπαραγμό που πλησιάζει.
Joomla templates by Joomlashine