Ερευνητική ομάδα

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από όλους τους συμμετέχοντες μαθητές στα προγράμματα «Μικρασιατικές Νότες…» Οι μαθητές ως άλλοι ερευνητές εργάζονται σε ατομικές ή ομαδικές εργασίες οι οποίες τους έχουν δοθεί από τον Δεκέμβριο του 2014. Οι εργασίες έχουν ως αντικείμενο έρευνας επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την πνευματική καλλιέργεια και την πολιτιστική ζωή των Μικρασιατικών κέντρων, Περγάμου, Σμύρνης και Εφέσου.Ήδη στο μεγαλύτερο μέρος οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο της πρώτης διόρθωσης από τον υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας κ. Κυριακουλόπουλο Ευάγγελο.

Σκοπός των  ερευνητικών εργασιών είναι:

1.  να δώσουν το απαιτούμενο υλικό για την δημιουργία  τριών ντοκιμαντέρ αναφερόμενων στις Πέργαμο, Έφεσο και Σμύρνη καθώς επίσης και για την ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Περγάμου και Εφέσου

2. να αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός συλλογικού τόμου αναφερόμενου στην «καθ΄ ημάς Μικρά Ασία».

ψηφιοποίηση

Πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος «Μικρασιατικές Νότες. Πνευματική δημιουργία και πολιτιστική ζωή»  είναι:

1. Η ψηφιοποίση των αρχαιολογικών χώρων Περγάμου και Εφέσου.

2. Η δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ αναφερόμενων  στα Μικρασιατικά κέντρα της Περγάμου, της Εφέσου και της Σμύρνης.

Για την επίτευξη αυτών των σκοπών δημιουργήθηκε τμήμα «Υπολογιστών»  στο οποίο συμμετέχουν 7 μαθητές με υπεύθυνους τον κ. Νικολό Δημήτρη και Κυριακουλόπουλο Ευάγγελο. Το τμήμα λειτουργεί κάθε Πέμπτη εντός του σχολικού χώρου και έχει ολοκληρώσει  σε πρώτη φάση την ψηφιοποίηση της ακρόπολης της  Περγάμου. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η ηχογράφηση που επενδύει το ντοκιμαντέρ για την Πέργαμο και εκκρεμμεί το φωτογραφικό υλικό.

Χορός

Στο πρόγραμμα «Χορεύοντας και τραγουδώντας με Μικρασιατικές Νότες» λειτουργεί  χορευτικό τμήμα. Υπεύθυνη είναι η κ. Μπαλάσκα Ουρανία και απαρτίζεται από 15 μαθητές του προγράμματος. Στο τμήμα αυτό η υπεύθυνη καθηγήτρια παραδίδει μαθήματα μικρασιάτικων χορών κάθε Πέμπτη εντός του σχολικού χώρου.

Οι χοροί που έχουν επιλεγεί είναι: Χασάπικος-πολίτικος , Απτάλλικος, Χασαπιά, Συρτός Αρτάκης, Καρσιλαμάς, Γιωργίτσα, Μπάλος Μ. ασίας, Χορός των κουταλιών.

Μουσική

Στο τμήμα της Μουσικής μετέχουν μαθητές του προγράμματος «Χορεύοντας και τραγουδώντας με Μικρασιατικές Νότες». Οι μαθητές με την καθοδήγηση των κ. Νικολού Δημήτρη και Τσιγγέλη Μιχάλη κάθε Πέμπτη εργάζονται για την απόδοση συγκεκριμένων τραγουδιών τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη Μικρά Ασία.

Στη μαθητική ορχήστρα μετέχουν οι μαθητές:

Κούτουλα Κωνσταντίνα, τραγούδι

Νικολόπουλος Ιάσονας , αρκοντεόν και κανονάκι

Μίντζα Εβίτα, τραγούδι

Μουρίκης Γιώργος, μπουζούκι

Πρωτόπαπας Ανδρέας, κιθάρα

Σουρής Νίκος, κιθάρα

Φουσέκης Θανάσης, βιολί

Χάχαλη Θεοδώρα, κιθάρα και τραγούδι

 

Ψηφιδωτά

Στο πρόγραμμα «Μικρασιατικές νότες: πνευματική δημιουργία και πολιτιστική ζωή» λειτουργεί τμήμα κατασκευής ψηδιδωτού προερχόμενου από τη Μικρά Ασία.

Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε κατά τον μήνα Ιανουάριο και εντάχθηκαν 10 μαθητές οι οποίοι εργάζονται υπό την καθοδήγηση του κ Κυριακουλόπουλου Ευάγγελου κάθε Πέμπτη εντός του σχολικού χώρου.

Το ψηφιδωτό δημιουργείται από κεραμικές ψηφίδες τις οποίες, τόσο στο χρωματισμό, όσο και στην κοπή τους,  επεξεργάζονται οι ίδιοι οι μαθητές.

Μακέτες

Στο πρόγραμμα «Μικρασιατικές Νότες: πνευματική δημιουργία και πολιτιστική ζωή» έχει δημιουργεί τμήμα μαθητών για την κατασκευή μακέτας η οποία θα αποδίδει τον Βωμό του Δία της Περγάμου. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος επιχειρήσαμε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών το  οποίο και ανταποκρίθηκε με τη συμμετοχή δύο καθηγητών και δεκαπέντε φοιτητών.

Στο αρχικό στάδιο οι μαθητές μας έχουν εκπονήσει project σχετικό με το βωμό του Δία στο οποίο πέρα από το ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας του βωμού ασχολήθηκαν και με κατασκευαστικές κατηγορίες του τεμένους και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στις 18/2/2015 έγινε η παρουσίαση του συγκεκριμένου  project, το οποίο παρακολούθησαν οι φοιτητές και οι καθηγητές της αρχιτεκτονικής σχολής κ Πρώιμου Αγάπη και Μπαμπάσικας Βασίλης. Συνάμα έγινε και από την πλευρά των φοιτητών ανάλογη παρουσίαση του μνημείου προς τους μαθητές.

Το επόμενο βήμα αφορά τη μελέτη των σχεδίων του τεμένους και μετά τη μελέτη αυτή θα ακολουθήσει η κατασκευή. Στο εγχείρημα αυτό μετέχουν 23 μαθητές του προγράμματος και πραγματοποιείται εντός του σχολικού χώρου προς το παρόν μόνο κάθε Πέμπτη. Υπεύθυνοι από πλευράς καθηγητών στο τμήμα των μακετών είναι οι κ. Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος και Τσιγγέλης Μιχάλης