Μαρ 232024
 

Την Πέμπτη 21- 3- 2024  οι μαθητές του Γ1 του 67ου Γυμνασίου Αθηνών συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο: ” To Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024″ που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ. Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.). Κατά τη διάρκεια της 5ης διδακτικής ώρας ενημερώθηκαν, με τη χρήση βίντεο και φωτογραφικού υλικού, σχετικά με το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη. Ανακάλυψαν, μέσω της διερευνητικής μεθόδου τον τρόπο μέτρησης της ακτίνας της Γης, την οργάνωση του πειράματος και τα απαιτούμενα όργανα και υλικά για τη διεξαγωγή του. Στη συνέχεια διαχωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Κάθε ομάδα τοποθέτησε, σε διαφορετική θέση της αυλής του σχολείου, μια κατακόρυφη ράβδο διαφορετικού μήκους. Μέτρησε με τη μετροταινία το ύψος της ράβδου και στις 12:32μ.μ. το ύψος της σκιάς καθώς και τη γωνία πρόσπτωσης της ακτίνας με το μοιρογνωμόνιο. Κατέγραψαν τις μετρήσεις τους στο φύλλο εργασίας. Η ώρα μεσουράνησης του ήλιου εντοπίστηκε με την εφαρμογή SunCalc.  Οι συντεταγμένες των σημείων βρέθηκαν με την εφαρμογή phyphox και οι αποστάσεις των θέσεων από τον Ισημερινό πάρθηκαν με το λογισμικό Google Earth.

Οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα υπολογισμού του μήκους της ακτίνας της Γης και του ποσοστού σφάλματος (%) δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας Μετρήσεων

Αντικείμενο Ύψος αντικειμένου (cm) Μήκος σκιάς (cm)  Απόσταση από τον Ισημερινό (Km) Γωνία πρόσπτωσης σε μοίρες ακτίνα Γης (Km) Μέση τιμή της ακτίνας Γης (Km) Ποσοστό σφάλματος (%)
δοκός μπασκέτας 228,5 178,0 4207,78 38 6344,43 6611,49 3,77
σιδερόβεργα 155,4 111,5 4207,89 36 6697,07
μεταλλικός σωλήνα 113,9 80,5 4207,89 35 6888,41
ράβδος εργαστηρίου 109,5 83,2 4207,88 37 6516,05

 

Φωτογραφίες από τη διαδικασία του πειράματος του Ερατοσθένη στο σχολείο μας
Print Friendly, PDF & Email
Μάι 292023
 

Πολλοί άνθρωποι κατανοούν την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης για τον Πλανήτη μας, για παράδειγμα της ανακύκλωσης υλικών από αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και ατσάλι. Μάλιστα αισθάνονται ενοχή αν τύχει και πετάξουν ένα αλουμινένιο κουτί αναψυκτικού σε σακούλα σκουπιδιών, με τη σκέψη ότι αυτό θα βρίσκεται σε μια χωματερή για πολλά χρόνια. Δεν μπορούν όμως να συνειδητοποιήσουν ότι τα οργανικά υπολείμματα π.χ. φλούδες από μήλα και πατάτες, ξερά φύλλα και κομμένο γρασίδι που ρίχνουν στα σκουπίδια κατέχουν το 1/3 του χώρου της χωματερής.

Δεν υπάρχει αρκετός προσανατολισμός και εκπαίδευση στην κομποστοποίηση που είναι η «άλλη ανακύκλωση». Όλες οι χημικές αντιδράσεις που μαθαίνουμε στην Επιστήμη της Βιοχημείας πραγματοποιούνται στο έδαφος, στη φύση. Ο άνθρωπος, διδασκόμενος από τη φύση και με την τεχνογνωσία που αποκτά κατά την εξέλιξή του, μπορεί να ανακυκλώνει τα οργανικά του υπολείμματα, μέσω της κομποστοποίησης, αποδίδοντας έτσι τον σεβασμό του στο περιβάλλον.

Στο πρώτο μέρος της διπλωματικής εργασίας περιγράφονται οι βιοχημικές διασπάσεις της οργανικής ύλης που συμβαίνουν στη φύση, στο έδαφος, αλλά και στην κομποστοποίηση – στις ελεγχόμενες από τον άνθρωπο βιοχημικές διασπάσεις των οργανικών του απορριμμάτων (οικιακών, βιομηχανικών και άλλων).

Επίσης, μέσω της μελέτης των παραμέτρων ελέγχου της διαδικασίας της κομποστοποίησης καθώς και της περιγραφής των συστημάτων κομποστοποίησης, μαθαίνουμε να επιλέγουμε το ιδανικότερο σύστημα κομποστοποίησης, πώς να βελτιώνουμε την απόδοση της μεθόδου της κομποστοποίησης και πώς να παράγουμε καλύτερης ποιότητας τελικό οργανικό προϊόν (κομπόστ), κατάλληλο ως λίπασμα για τα φυτά του κήπου μας ή της βεράντας μας.

Στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές ενημερώνονται και αποκτούν βιωματική εμπειρία ώστε, κατανοώντας τι είναι κομποστοποίηση και πώς γίνεται, να εφαρμόζουν την οικιακή κομποστοποίηση στην καθημερινή τους ζωή.

Οι δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν θα ενδυναμώσουν τη μάθησή τους για τη διαδικασία της αποσύνθεσης καθώς και για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πειραμάτων. Συγκεκριμένα θα παρατηρήσουν με περισσότερη προσοχή τα σκουπίδια που πετούν οι οικογένειές τους και θα σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους για να μην πετούν σκουπίδια. Θα πληροφορηθούν για το τι είναι η κομποστοποίηση, τι την κάνει επιτυχημένη και ποιες είναι οι χρήσεις του κομπόστ. Θα αποκτήσουν την εμπειρία να διεξάγουν έρευνες επιστημονικές που έχουν σχέση με την καθημερινότητά τους καθώς και να συγκεντρώνουν και να αναλύουν τα δικά τους δεδομένα.

Στο τρίτο μέρος γίνεται η αξιολόγηση του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης με την καταγραφή των συμπερασμάτων αφού έγινε η εφαρμογή του σε τρία τμήματα μαθητών της πρώτης τάξης του γυμνασίου.

 

 

kompostopoihsh

Λήψη διπλωματικής εργασίας

Print Friendly, PDF & Email