Ο’Νηλ και Αισχύλος

Tο έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ To πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα ανέβηκε στις 26/10/1931 στο θέατρο Guild. Πρόκειται για μια τριλογία που περιλαμβάνει τα έργα Ο Γυρισμός, Οι Κυνηγημένοι και Οι Στοιχειωμένοι. Ο δραματικός χρόνος τοποθετείται για τα δύο πρώτα έργα το 1865, έτος λήξης του Εμφύλιου Πολέμου, και για το τρίτο το 1866. Χώρος είναι μια πόλη της Νέας Αγγλίας. Πρότυπο της τριλογίας αποτελεί η Ορέστεια του Αισχύλου.

Η τριλογία του Ο’Νηλ εκθέτει την ιστορία της πλούσιας και δυσλειτουργικής οικογένειας των Μάννον. Παρακολουθούμε την πτώση του οίκου τους, καθώς τα μέλη της πεθαίνουν ένα ένα με βίαιο τρόπο, ενώ η τελευταία απόγονος αποφασίζει να τελειώσει τη ζωή της έγκλειστη στο πατρικό σπίτι. Η τριλογία του Αισχύλου αντίστοιχα αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια των Ατρειδών. Στην Ορέστεια παρουσιάζεται μια σειρά εγκλημάτων που απειλούν τη συνέχεια του οίκου, χωρίς τελικά να τον καταστρέφουν.

Στον Γυρισμό ο στρατηγός Έζρα Μάννον επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο και δολοφονείται από τη γυναίκα του Κριστίν, με τη συγκατάθεση του εραστή της Άνταμ Μπραντ, ξαδέρφου του Έζρα. Στη δεύτερη πράξη η κόρη του ζεύγους Λαβίνια  εκβιάζει τη μητέρα της να εγκαταλείψει την παράνομη σχέση της, ενώ στην τέταρτη πράξη ο ετοιμοθάνατος Έζρα προλαβαίνει να αποκαλύψει στην κόρη του ότι δολοφονήθηκε. Στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου ο Αγαμέμνονας, επιστρέφοντας θριαμβευτής από την Τροία, δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα με τη συγκατάθεση του εραστή της Αίγισθου, ξαδέρφου του Αγαμέμνονα. Μαζί του δολοφονείται η Κασσάνδρα, την οποία ο αρχιστράτηγος έχει φέρει ως ερωμένη του.

Στους Κυνηγημένους ο Όριν, γιος του Έζρα, επιστρέφει από τον πόλεμο και, με την παρότρυνση της αδερφής του Λαβίνιας, δολοφονεί τον εραστή της μητέρας του, οδηγώντας την έτσι στην αυτοκτονία. Αντίστοιχα στις Χοηφόρους ο Ορέστης επιστρέφει για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του και, με τη συναίνεση της αδερφής του Ηλέκτρας, δολοφονεί τη μητέρα του και τον εραστή της.

Στους Στοιχειωμένους ο Όριν κατατρύχεται από τύψεις για τον θάνατο της Κριστίν και, παρωθούμενος από τη Λαβίνια, αυτοκτονεί. Η Λαβίνια αυτοτιμωρείται με την απόφαση του ισόβιου εγκλεισμού. Αντίθετα, στις Ευμενίδες ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, καταλήγει στην Αθήνα, όπου αθωώνεται από το δικαστήριο του Άρειου Πάγου χάρη στην ψήφο της Αθηνάς, ενώ δεν γίνεται καμία νύξη για την τύχη της Ηλέκτρας.

Ακύλας Καραζήσης & Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως Έζρα Μάνον και Λαβίνια (Εθνικό, 2013)

Ο Ο’Νηλ επομένως βασίζει την πλοκή και τους χαρακτήρες της τριλογίας του στην Ορέστεια, μεταλλάσσοντας δημιουργικά το περιεχόμενό της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *