Home ΑΡΧΑΙΑ ΗΡΑΙΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

 

  

ΟΙ  ΓΕΙΤΟΝΕΣ  ΜΑΣ
Η  Μπρατίτσα (Παρνασσός)
(Πηγή πληροφορίας: http://www.hraia.gr/content/view/48/47/)

Το μικρό γραφικό χωριό "Παρνασσός", άλλοτε Μπρατίτσα (Σλάβικη λέξη που σημαίνει σταυροδρόμι), έχει υψόμετρο 450μ. και πληθυσμό 60 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Με τις πολλές εναλλαγές στο τοπίο του είναι από τα πιό όμορφα χωριά του Δήμου Ηραίας. Σ' αυτό συνυπάρχουν αρμονικές βουνοπλαγιές, πυκνόφυτα δάση, καταπράσινες και καλλιεργήσιμες περιοχές από χιλιάδες ελαιόδεντρα, με την καλλιέργεια των οποίων ασχολούνται οι Παρνασσαίοι και παράγουν εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα παραδοσιακά του σπίτια, την όμορφη πλατεία με την μαρμάρινη βρύση της, την απεριόριστη θέα και το φανταστικό ηλιοβασίλεμα, με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, που δίνει την αίσθηση της χαλαρότητας και της ηρεμίας.

Το τοπίο γίνεται ακόμα περισσότερο μαγευτικό τις βραδινές ώρες με τα φωταγωγημένα αμέτρητα χωριά γύρω του. Ξακουστή είναι η δροσόλουστη πηγή "Τσόμπολη" με τα βαθύσκια πλατάνια της. Αξιοθαύμαστο και ανεξερεύνητο το σπήλαιο της καταβόθρας καθώς και άλλα μικρότερα.

Στολίδι του χωριού είναι το πέτρινο Σχολείο και οι ναοί του Αγ. Δημητρίου και Αγ. Αθανασίου. Αξιοζήλευτο έργο από απόψεως αρχιτεκτονικής είναι το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας και Αγ. Ισιδώρου που βρίσκεται επί του δρόμου Παρνασσού-Παλούμπας.

Το χωριό απέχει από την Τρίπολη 90 χλμ., από τον Πύργο 50 και από την αρχαία Ολυμπία 40 χλμ. Σε απόσταση 4 χλμ. από τον Παρνασσό βρίσκονται οι Ιαματικές πηγές Λουτρών Ηραίας, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Το χωριό, παρόλο που εμφανίζεται στα Βενέτικα έγγραφα, το 1815 σύμφωνα με τον πίνακα των στοιχείων του Πουκεβίλ, η ίδρυση του πρέπει να τοποθετηθεί στον 15ο-16ο αιώνα, επειδή στο ΒΔ μέρος του σημερινού χωριού διακρίνονται θεμέλια των εκκλησιών της Αγ. Μαρίνας και Αγ. Αθανασίου καθώς και άλλων οικοδομών που βεβαιώνουν την ύπαρξη του ενωρίτερα.

Πληθυσμιακά το 1815 είχε 50 κατοίκους, το 1844 είχε 75, το 1896 είχει 126, το 1981 είχε 64 και το 1991 είχε 60 κατοίκους.

Ο πληθυσμός του χωριού ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Κ. Βασιλόπουλος

http://www.hraia.gr/content/view/37/38/


 


  
 




<        


Στείλτε το μήνυμά σας στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση geioanni@sch.gr 
Copyright © Οκτώβριος 2005
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά (τουλάχιστον κάθε μήνα)

< >Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας</ > 26-Δεκ-2022