Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Greenpeace: Ο λιγνίτης είναι το πιο βρώμικο καύσιμο



Η Οργάνωση καλεί την πολιτεία να σταματήσει την πριμοδότηση του λιγνίτη και να καταρτίσει βιώσιμο ενεργειακό σχέδιο



Τους λόγους για τους οποίους ο λιγνίτης θα πρέπει να θεωρείται σήμερα «ως η λιγότερο αποδοτική και περισσότερο ρυπογόνος πηγή ενέργειας» εξήγησε ο υπεύθυνος της Greenpeace, της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια Δημήτρης Ιμπραίμ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Όπως επισήμανε ο κ. Ιμπραίμ «η χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ ευθύνεται για τις εκπομπές 43 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως που αποτελεί και το 40% της ρύπανσης διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας»

Η περιβαλλοντική οργάνωση εκτιμά και υποστηρίζει ότι η κατασκευή νέων λιγνιτικών σταθμών και από άλλες ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας θα επιδεινώσει την ήδη αρνητική κατάσταση ενώ επισημαίνεται ότι «το πρόβλημα είναι ότι «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω εκμετάλλευση του πιο ρυπογόνου καυσίμου με μια απαλλαγή του φόρου που έρχεται μόλις δυο μήνες μετά την επιβολή του φόρου στο λιγνίτη η οποία προέκυψε μετά τη σχετική προειδοποίηση της ΕΕ για νόθευση του ανταγωνισμού λόγω της δωρεάν πρόσβασης που απολαμβάνει επί δεκαετίες η ΔΕΗ στα λιγνιτικά κοιτάσματα»

Συνεχίζοντας της αναφορά του στο εθνικό μας καύσιμο ο κ. Ιμπραίμ σημείωσε ότι «ο λιγνίτης είναι η πιο ρυπογόνος μορφή άνθρακα καθώς οι εκπομπές χιλιάδων τόνων επικίνδυνων ρύπων είναι καταστροφικές τόσο για το περιβάλλον »






Από το διαδικτυακό τόπο

http://www.dei.gr/






Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη εξασφαλίζουν το σημαντικότερο για την ελληνική οικονομία ενεργειακό καύσιμο, το λιγνίτη, στον οποίο βασίστηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας μας από τη στιγμή της ίδρυσης της Επιχείρησης.

Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος της Ελλάδας. Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Με βάση τα συνολικά αποθέματα και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί συνολικά 1,3 δισ. τόνοι λιγνίτη ενώ τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ανέρχονται σε 3,1 δισ. τόνους περίπου. Tο 2005 εξορύχθησαν συνολικά 67,3 εκ. τόνοι.



Σημειώστε :


  • Η μόλυνση του περιβάλλοντος παρουσιάζεται εάν υπάρχουν εκπομπές : SO2 (όξινη βροχή), βαρέων και τοξικών μετάλλων (μόλυνση εδαφών) και CO2 (φαινόμενο θερμοκηπίου).

  • Σύμφωνα με χημικές αναλύσεις ο Ελληνικός λιγνίτης δεν περιέχει S λόγω των ανθρακικών πετρωμάτων που αναπτύσσεται, τα δε βαρέα και τοξικά μέταλλα δεσμεύονται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στους ΑΗΣ. Για τον λόγο αυτό δεν έχει αναφερθεί και “ όξινη βροχή” στον Ελλαδικό χώρο.

  • Έχει χαμηλό κόστος παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποθεμάτων .

  • Το πλεονέκτημα του Φ.Α. με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 εξουδετερώνεται με τις νέες τεχνολογίες καύσης λιγνίτη που προσφέρουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων.


Αναρωτηθείτε :

  • Τα βαρέα και τοξικά μέταλλα δεσμεύονται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στους ΑΗΣ; (η αναφορά γίνεται μάλλον στην μέρα, γιατί την νύχτα ανοίγουν τα φίλτρα;)

  • Νέες τεχνολογίες καύσης ;

  • Όταν προστίθεται πετρέλαιο στην καύση;

  • Τι λένε οι ιατρικές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων; (άσθμα, αλλεργίες κ.λ.π.);



ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 3 ΕΠΑΛ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ