«Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Από 10 έως 12 Μαΐου, 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι της Σερβίας το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός». Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Munster (Γερμανία), το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθόδοξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER, Cluj-Napoca, Ρουμανία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα, Ρωσία), την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Άγιος Ιγνάτιος» (Στοκχόλμη, Σουηδία), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες) και το Κέντρο για τη Φιλοσοφία και τη Θεολογία (Trebinje, Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Με την υποστήριξη του κέντρου Dom omladine Beograda.
Στο πλαίσιο της ύστερης νεωτερικότητας η Εκκλησία και η θεολογία με τόλμη καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών, η βαθμιαία κυριαρχία αντι-δημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών, η περιθωριοποίηση των αδυνάτων του κόσμου, υλοποιώντας στην πράξη το θυσιαστικό ήθος που δίδαξε στον κόσμο, ο Κύριός της Ιησούς Χριστός, στην προοπτική της ερχόμενης Βασιλείας του Θεού που θα κρίνει την αλήθεια των όντων και της ιστορίας. Στο πνεύμα της βιβλικής και πατερικής μαρτυρίας, κάθε ίχνος φονταμενταλισμού που αντίκειται στη διαρκή ενσάρκωση του ευαγγελίου στον κόσμο και την ιστορία, στο άνοιγμα και την ανταπόκριση της Εκκλησίας στον κάθε άλλο, δεν μπορεί παρά να απορρίπτεται ως έκφραση τόσο ενός αντιχριστιανικού πνεύματος γενικά, όσο και ενός αντι-ορθόδοξου ήθους ειδικά.
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει το φαινόμενο του φονταμενταλισμού στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στις  παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες. Ορισμένα από τα ζητήματα που το Συνέδριο φιλοδοξεί να διερευνήσει είναι τα ακόλουθα: ο φονταμενταλισμός ως θρησκευτικό και ιδεολογικό φαινόμενο, η σχέση ανάμεσα στον φονταμενταλισμό, την παραδοσιαρχία και τη νεωτερικότητα, ο φονταμενταλισμός στον σύγχρονο ορθόδοξο κόσμο, οι απαντήσεις που δίνει ο φονταμενταλισμός σε ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, οι ορθόδοξες αντιδράσεις απέναντι στον πολιτικό φιλελευθερισμό και την εκκοσμίκευση, η θεολογία, η κατασκευή του (φονταμενταλιστικού) «εαυτού», κ.ά. Το συνέδριο φιλοδοξεί επίσης να διερευνήσει τον ρόλο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων.
Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός»
10-12 Μαΐου 2018, Βελιγράδι, Σερβία

 
Ομιλητές:

Επίσκοπος Jovan Ćulibrk,

Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας
Tarek Mitri, Καθηγητής, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου
«Παραδοσιαρχία, φονταμενταλισμός και πολιτική ταυτότητα στον αραβικό κόσμο»

George Demacopoulos, Καθηγητής Θεολογίας, Έδρα John Meyendorff, Πανεπιστήμιο Fordham, Συν-διευθυντής, Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.)
Η πρόσφατη εφεύρεση της «παραδοσιακής» Ορθοδοξίας

Frances Kostarelos, Governor’s State University Illinois (Η.Π.Α.)
Αντιτιθέμενες ελληνορθόδοξες χριστιανικές θεωρήσεις γύρω από τον φονταμενταλισμό και ο κατακερματισμός των ελληνορθόδοξων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στις Η.Π.Α.

Anastasia Mitrofanova, Έδρα Πολιτικών Επιστημών, Σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας και Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, Καθηγήτρια Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών Ρωσίας (RGGU)
Ο φονταμενταλισμός στην ιδεολογία και την πρακτική των ορθόδοξων πολιτικών κινημάτων στη σύγχρονη Ρωσία.

Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάσκων Ε.Α.Π., Επισκέπτης Ερευνητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο τουLeuven
Εσχατολογία και Φονταμενταλισμός

Petre Maican, Δρ. Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Aberdeen (Ηνωμένο Βασίλειο)
Δίνοντας και πάλι τον λόγο στον λαό: ένας τρόπος αντιμετώπισης του φονταμενταλισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Aristotle Papanikolaou, Καθηγητής Θεολογίας, Έδρα Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Συν-διευθυντής Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.)
Πλουραλισμός, εκκοσμίκευση και φονταμενταλισμός

π. Vladan Perisic, Καθηγητής, Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Σερβία, Διευθυντής, Κέντρο Φιλοσοφίας και Θεολογίας,Trebinje (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)
Θεωρητικές προϋποθέσεις του χριστιανικού φονταμενταλισμού

Katerina Bauer, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πράγας, (Δημοκρατία της Τσεχίας)
Δύο παραδείγματα πνευματικότητας χωρίς φονταμενταλισμό αλλά με ρίζες: Η μητέρα Maria Skobstova και ο π. Alexander Men

Sergei Chapnin, Εταίρος του Πανεπιστημίου του Innsbruck, Αυστρία, πρώην Αρχισυντάκτης του θεολογικού περιοδικού του Πατριαρχείου της Μόσχας (Ρωσία)
Matilda & Matilding: Η άνοδος και η πτώση των ριζοσπαστών ορθόδοξων φονταμενταλιστών στη Ρωσία

Βασίλειος Ν. Μακρίδης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Πανεπιστήμιο του Erfurt (Γερμανία)
Η έννοια της Ορθοδοξίας ως της μόνης αληθινής πίστης: Μια ιδιαίτερη πηγή του ορθόδοξου χριστιανικού εξτρεμισμού

Χαράλαμπος Βέντης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο φονταμενταλισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Μόνιμο ή παροδικό φαινόμενο;

Κατερίνα Πεκρίδου, Γραμματέας θεολογικού διαλόγου, Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Βρυξέλλες, Βέλγιο)
Ο φονταμενταλισμός στο πλαίσιο του Οικουμενισμού

Brandon Gallaher, Λέκτορας Συστηματικής και Συγκριτικής θεολογίας, Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Exeter(Ηνωμένο Βασίλειο)
Η μεταστροφή στην Ορθοδοξία στη Β. Αμερική και ο ορθόδοξος φονταμενταλισμός: Μια προσωπική άποψη

π. Christoph d’Aloisio, Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας, «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» (Βρυξέλλες, Βέλγιο)
Η φονταμενταλιστική ερμηνευτική ως κίνδυνος για τον χώρο της εκπαίδευσης

Petar Jevremovic, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (Σερβία)
Η επιστημολογία της ριζοσπαστικής πίστης

 π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Διδάσκων Ε.Α.Π., Επισκέπτης Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών Cambridge, μέλος Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Οι ρίζες του αντι-δυτικού φονταμενταλισμού στην Εκκλησία της Ελλάδος

π. Βασίλειος Θερμός, Ψυχίατρος παίδων και εφήβων, Επικ. Καθηγητής, Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
Φονταμενταλισμός: η θεολογία στην υπηρεσία της ψύχωσης

Pedrag Dragutinović, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (Σερβία)
Ανάγνωση χωρίς ερμηνεία; Φονταμενταλισμός και βιβλική ερμηνευτική

Davor Džalto, Πρόεδρος του Κέντρου για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), Επίκ. Καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ρώμης
Πως μπορεί κάποιος να είναι ένας σωστός «φονταμενταλιστής»;

Vyacheslav Gorshkov,
Θρησκευτικός φονταμενταλισμός και μορφές συλλογικού εγωισμού