Ιστορία των Ιστολογίων - προφίλ χρηστών

Η ιστορία των blogs (ιστολογίων)

Τα ιστολόγια ή ηλεκτρονικά ημερολόγια στο Διαδίκτυο (blogs από την σύντμηση του weblogs = web + logs σύμφωνα με το λεξικό Oxford English Dictionary) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 1997 στις Η.Π.Α. και αποτελούν μια εξελιγμένη μορφή των γνωστών μας «προσωπικών ιστοσελίδων» (websites). Πρώτος blogger υπήρξε ο Jorn Barger με το blog Robot Wisdom, το οποίο είναι ενεργό μέχρι σήμερα.
 
Σήμερα, σε όλες τις χώρες του κόσμου λειτουργούν εκατομμύρια ιστολόγια - από 2 εκατομμύρια το 2004 φθάσαμε τα 70 εκατομμύρια blogs το 2007 και 200 εκατομμύρια στις αρχές του 2009 (σύμφωνα με την Technorati). Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι τα ιστολόγια έχουν εισβάλλει σε ποικίλες δραστηριότητες μας: από τις επιχειρήσεις, τα γεγονότα καθημερινής ζωής, τους πολιτικούς, τους νομικούς, τους δημοσιογράφους και τους τραγουδιστές μέχρι τους συγγραφείς, βιβλιοθηκονόμους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και τους ερευνητές. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη υπάρχει μια σημαντική κίνηση για τη δημιουργία και την παιδαγωγική αξιοποίηση των blogs, με τη Γαλλία να κατέχει την πρώτη θέση, παρά τη γνωστή καθυστέρηση των Γάλλων στο να υιοθετήσουν το διαδίκτυο.
Μόνο από τον "πάροχο" Skyblog (του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Skyrock) ο οποίος προσφέρει δωρεάν τη δημιουργία blog σε αρκετές χώρες έχουμε, σήμερα, τα παρακάτω στοιχεία: 11.609.644 blogs, 487.192.603 άρθρα και 1.464.438.932 σχόλια (2008)!!!

Προφίλ Χρηστών ιστολογίων

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Technorati (http://technorati.com) το 2010:

  • 2/3 των δημιουργών ιστολογίων είναι άντρες
  • 65% βρίσκονται στην ηλικία 18-44
  • Οι δημιουργοί είναι πιο μορφωμένοι από τον γενικότερο πληθυσμό:
  • 79% έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, 43% είναι απόφοιτοι λυκείου
  • 1/3 έχει εισόδημα πάνω από 75000$
  • 1/4 έχει εισόδημα πάνω από 100.000$
  • 81% διατηρεί ιστολόγιο πάνω από 2 χρόνια
  • Οι επαγγελματίες έχουν κατά μέσο όρο 3.5 ιστολόγια
  • Οι επαγγελματίες ασχολούνται με το ιστολόγιό τους πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα
  • 11% υποστηρίζουν ότι το ιστολόγιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματός τους
"Οι μαθητές του σχολείου μετά το 2001, επειδή μεγάλωσαν με Internet, κινητά τηλέφωνα και MP3 ανήκουν στη φυλή των «Ψηφιακών Ιθαγενών» (Digital Natives) και οι καθηγητές τους ανήκουν στους «Ψηφιακούς Μετανάστες» (Digital Immigrants), αυτούς που μεγάλωσαν χωρίς να είναι βουτηγμένοι στην ψηφιακή τεχνολογία και τη γνώρισαν κατ’ ανάγκη αργότερα…"
Marc Prensky

 

Εικονίδιο ε-Μηχανής Δραστηριότητα Ανάγνωσης (προαιρετική μελέτη)
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το προφίλ των ελλήνων bloggers; διαβάστε: "Το Blogging στην Ελλάδα: προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων Bloggers" (κάντε κλικ στον τίτλο)

Μπορείτε να συζητήσετε για το προφίλ των χρηστών στη σχετική δημοσίευση στο φόρουμ...