Web 2.0 - Μια σύντομη παρέκβαση...

Τι ακριβώς είναι το Web 2.0; πότε ξεκίνησαν όλα;

Λίγο πριν κάναμε λόγο για το Web 2.0, αναφέροντας ότι τα ιστολόγια είναι ένα παράδειγμα αυτής της αντίλησης του Διαδικτύου. Τι είναι, όμως, το Web 2.0;
Όταν ο Tim O'Reilly πρωτο-ανέφερε τον όρο Web 2.0 το 2004, η πρόθεσή του ήταν να περιγράψει μια επανάσταση στον χώρο του Διαδικτύου, αλλά τελικά βρήκε δύσκολο το να αποδώσει με ακρίβεια την έννοια του. Το Web 2.0 αναφέρεται στις διαδικτυακές κοινότητες δεύτερης γενιάς, όπως είναι οι κοινότητες κοινωνικής δικτύωσης και τα wikis, που διευκολύνουν την αλληλεπίδραση με την πληροφορία, τον διαμοιρασμό, τον χρηστο-κεντρικό σχεδιασμό και τη συνεργασία.

Ο όρος Web 2.0 δείχνει μια νέα αντίληψη του παγκόσμιου ιστού. Δεν πρόκειται τόσο για νέα τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά περισσότερο για μια συντριπτική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί και οι χρήστες το Διαδίκτυο. Ο παγκόσμιος ιστός έχει μετατραπεί από ένα περιβάλλον μαζικής κατανάλωσης της πληροφορίας σε ένα περισσότερο διαδραστικό και συμμετοχικό περιβάλλον τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους χρήστες.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και συζητήστε το στο forum. Σκεφτείτε αν αυτή η αντίληψη του Διαδικτύου έχει επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία.