Χρήσιμες συμβουλές
Κάντε το wiki σας να δουλέψει…
Ακόμη και αν έχετε ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και έχετε σχεδιάσει προσεκτικά το wiki σας, μπορεί αυτό να μην έχει την επιτυχία που περιμένατε. Οι μαθητές για να εμπλακούν ενεργά θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτό το εργαλείο είναι ωφέλιμο και ενδιαφέρον. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία τους, ως προς τη χρήση των ΝΤ και της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης της γνώσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε ότι τα συνεργατικά εργαλεία διδασκαλίας είναι απαιτητικά ως προς τον τρόπο της αξιοποίησής τους.
Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για τη βελτίωση της αποδοχής του wiki από τους μαθητές σας, ώστε αυτό να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά σας;
Εμείς σας δίνουμε 10 χρήσιμες συμβουλές…
|
1.Να περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες και κατατοπιστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών
Οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει το wiki και θα πρέπει να μάθουν τον τρόπο χρήσης του. Παρέχοντας χρόνο και οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του wiki, οι μαθητές θα αισθάνονται πιο άνετα σε αυτό το περιβάλλον και θα είναι πιο πρόθυμοι να συνεισφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν απορίες και κενά. Αφήστε να δημιουργήσουν τη δική τους σελίδα με τη φωτογραφία τους και λίγα λόγια για τον εαυτό τους. Με αυτό τον τρόπο και θα εξασκηθούν και θα αποκτήσουν εμπειρία στη χρήση του wiki.
|
2. Καταχωρήσετε στο wiki κανονισμούς, που να απαιτούν από τους συμμετέχοντες να συμμορφώνονται με αυτούς
Οι κανονισμοί είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο wiki. Εάν όλοι οι μαθητές συμμορφώνονται με τους κανόνες, η κοινότητα του wiki σας θα είναι ισχυρή και ζωτική. Εάν ορισμένοι δεν ακολουθούν τους κανόνες, αυτό μπορεί να μετατρέψει το wiki σε ένα προβληματικό και λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον μάθησης. Επικουρικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιες ηλεκτρονικές φόρμες τις οποίες να συμπληρώνουν οι φοιτητές αποδεχόμενοι τους κανονισμούς λειτουργίας του wiki
(πχ. http://wikipatterns.com/display/wikipatterns/Wikipatterns )
3. Να είστε υπομονετικοί με τους μαθητές και να έχετε υπ’ όψιν σας ότι κάποιοι από αυτούς χρειάζονται βοήθεια για να είναι σε θέση να συμμετέχουν στο wiki
Σε ένα περιβάλλον wiki, δεν είναι όλοι οι μαθητές το ίδιο εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέρη του, αν όμως δεχθούν τη βοήθεια που χρειάζονται , τότε η ομάδα θα δουλεύει πραγματικά αποτελεσματικά.
|
4. Δημιουργείστε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης στο wiki σας
Θα πρέπει να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις , ώστε οι μαθητές να αισθάνονται άνετα εντός του wiki, δημιουργώντας μια κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μερικές δραστηριότητες εξοικείωσης (ice breaking), για να γνωριστούν οι μαθητές καλύτερα πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητές. Πώς ; Ενεργοποιείστε στην αρχή τους ντροπαλούς μαθητές και μη διστάσετε να παρέμβετε αν υπάρξουν εκρηκτικές ή επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις. Για να πετύχει αυτό, θα πρέπει να είναι ευδιάκριτοι οι ρόλοι όλων των συμμετεχόντων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν τους ρόλους και τις ευθύνες τους.
5.Καθορίστε ακριβείς και διακριτούς στόχους
Αυτό είναι ένδειξη της καλής παιδαγωγικής πλαισίωσης, αλλά και ένα σημαντικό μέρος του να εργάζεστε σε ένα wiki. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση των προσδοκιών σας, ώστε να χρησιμοποιήσουν ορθά το wiki στην επίτευξη των στόχων.
6. Δημιουργείστε λογικές και σαφείς δραστηριότητες , που μπορείτε να τις πετύχετε εύκολα με ένα wiki.
|
7.Συμπεριλάβετε ένα κοινό στόχο σε κάθε συνεργατική δραστηριότητα
Αυτό θα δώσει κίνητρο στους μαθητές να εργαστούν από κοινού στην ολοκλήρωση της δραστηριότητας.
8. Ορίσετε και προσδιορίστε ρόλους, δραστηριότητες και τρόπους αξιολόγησης
Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε συνεργατική δραστηριότητα. Ο σαφής ορισμός των ρόλων και των δραστηριοτήτων, μαζί με τις αξιολογήσεις , είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της συνεργατικής μάθησης.
9. Υπενθυμίστε στους μαθητές προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα
Ένα wiki από τη φύση του επιτρέπει και ενθαρρύνει την ελευθερία και την αυτενέργεια. Ωστόσο, μερικές φορές θα πρέπει να γίνεται υπενθύμιση στους μαθητές για τις υπάρχουσες απαιτήσεις και προθεσμίες.
|
10. Χρήση παραδειγμάτων ως μοντέλα συνεργατικών δραστηριοτήτων
Πολλοί μαθητές δεν έχουν ξανα-εργαστεί σε ένα συνεργατικό περιβάλλον, οπότε θα χρειαστεί να τους καθοδηγήσετε στο τι πρέπει να κάνουν και πώς. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αξιόπιστα και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ως μοντέλα για όσα θέλετε να πετύχετε.