Πρόσβαση - Αξιολόγηση

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο;;;

 

Κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά, πριν τη δημιουργία ενός wiki για εκπαιδευτική χρήση, είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό. Θα πρέπει να σκεφτείτε αν όλοι οι μαθητές έχουν υπολογιστή στο σπίτι και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αν δεν έχουν όλοι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το wiki στο μάθημά σας.


Υπάρχουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα...

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαστήριο της Πληροφορικής για να κάνετε το μάθημά σας σε αυτό. Εκεί οι μαθητές σας θα μπορούν να επισκεφτούν το wiki και να κάνουν ό,τι τους έχετε αναθέσει.
  • Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον καθηγητή της Πληροφορικής και να συνεννοηθείτε μαζί του, έτσι ώστε να αξιοποιήσει και αυτός στο μάθημά του τη δυνατότητα χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου.
  • Μπορείτε, τέλος, να διαθέσετε μια ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων για να εργαστείτε σε κάποιον υπολογιστή του σχολείου μαζί με τους μαθητές σας.


Γνωρίζω ότι όλα τα παραπάνω, δεν είναι πάντοτε εύκολα. Καλό, όμως, είναι να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αν θεωρούμε ότι οι μαθητές μας θα ωφεληθούν τελικά από αυτή τη διαδικασία…


 
Ακόμη και αν έχετε λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, θα πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας τη συχνότητα με την οποία οι μαθητές θα επισκέπτονται τον χώρο και θα κάνουν αναρτήσεις. Kαλό, λοιπόν, είναι να ελέγχουμε τακτικά τον χώρο.

 


Αξιολόγηση - Ανατροφοδότηση 
 
Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφέρουμε την ανατροφοδότηση. Οι μαθητές σας επισκέπτονται το wiki, κάνουν αναρτήσεις και τηρούν όλους τους κανόνες που έχετε θέσει. Είναι, όμως, αποδοτικός αυτός ο τρόπος διδασκαλίας; Καλό είναι να αναρτήσετε, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ένα ερωτηματολόγιο. Τότε θα διαπιστώσετε ποια είναι τα πραγματικά οφέλη και ποια τα εμπόδια, ώστε να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική σας. Μια καλή μέθοδος αξιολόγησης είναι η μέτρηση της επισκεψιμότητας του wiki. Όλα σχεδόν  τα εργαλεία για την κατασκευή  wiki σας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κίνηση στον δικτυακό αυτό χώρο.