Χρήσιμες παρατηρήσεις στην πρόσθεση και την αφαίρεση ρητών αριθμών

  • Όταν θέλουμε να υπολογίσουμε μία παράσταση στην οποία εμφανίζονται παρενθέσεις και οι πράξεις που σημειώνονται είναι της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, καλό είναι να γνωρίζουμε το εξής: κάνουμε απαλοιφή παρενθέσεων πρώτα και κατόπιν γράφουμε χώρια τους θετικούς αριθμούς και χώρια τους αρνητικούς και συνεχίζουμε κατά τα γνωστά εως ότου φτάσουμε στο αποτέλεσμα.
  • Όταν μέσα στις παρενθέσεις υπάρχουν μεταβλητές τότε η απαλοιφή των παρενθέσεων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη
  • Όταν μία παράσταση εκτός από παρενθέσεις έχει και αγκύλες (Μία παράσταση ή γενικά μία ποσότητα μπαίνει σε αγκύλη όταν περιέχει τουλάχιστον μία παρένθεση) για να την υπολογίσουμε κάνουμε τα εξής: Απαλοιφή των παρενθέσεων που υπάρχουν στην παράσταση ,οπότε οι αγκύλες γίνονται παρενθέσεις και συνεχίζουμε με απαλοιφή των παρενθέσεων που προκύπτουν. παράδειγμα: Να υπολογιστεί η παράσταση Α=-[-(-2+1)]+(-2+5)-[-(-7)]=-(+2-1)-2+5-(+7)=-2+1-2+5-7=-2-2-7+1+5=-11+6=-5
  • Όταν αντικαθιστούμε μεταβλητή με αριθμό ,βάζουμε τον αριθμό στη θέση της μεταβλητής γράφοντας τον πάντα μέσα σε παρένθεση.Παράδειγμα: Άν α=-2 και β=+5 τότε α+β=(-2)+(+5)=-2+5=+3 ή -α-β=-(-2)-(+5)=+2-5=-3
  • Σε παραστάσεις με αθροίσματα ,στις οποίες έχω απαλείψει τις παρενθέσεις, μπορώ να διαγράφω τους αντίθετους αριθμούς (αν υπάρχουν) ,αφού το άθροισμα τους δίνει πάντα μηδέν.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! Άν μία παράσταση περιέχει εκτός της πρόσθεσης και αφαίρεσης και άλλες πράξεις (πολλαπλασιασμούς-διαιρέσεις-δυνάμεις),τότε οι πράξεις αυτές προηγούνται .Αφού τις εκτελέσουμε (με τη σειρά των πράξεων) η παράσταση θα έχει μόνο προσθέσεις και αφαιρέσεις οπότε συνεχίζω με απαλοιφή παρενθέσεων κτλ ,προκειμένου να φτάσω στο αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες

Φωτογραφίες σχετικές με την εκπαίδευση.

Ιστορικό σημείωμα

Let's think

Υπολογισμός τετραγωνικών ριζών συναντάμε σε σωζόμενες Βαβυλωνιακές πινακίδες το 2000 π.χ.Η πιο σπουδαία όμως ανακάλυψη τους οφείλεται στους αρχαίους Πυθαγόρειους οι οποίοι απέδειξαν ότι ορισμένες τετραγωνικές ρίζες είναι άρρητοι αριθμοί.Ηαπόδειξη αυτή οφείλεται στον Ιππασο τον Μεταποντίνο , η οποία δεν σώζεται.Επίσης στο 10ο βιβλίο των στοιχείων του Ευκλείδη, έργο που επηρέασε τη μαθηματική παιδεία όσο κανένα άλλο, γίνεται συστηματική μελέτη των ριζών ως προς το άρρητο τους.

Διόφαντος

Μεγάλος έλληνας μαθηματικός που έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο μ.χ. αιώνα. Οι εργασίες του είχαν τεράστια σημασία για τη θεμελίωση της Αλγεβρας. Εγραψε 13 έργα από τα οποία σώθηκαν μόνο τα 10 ,εκ των οποίων τα 6 σε ελληνικά χειρόγραφα και τα 4 σε αραβική μετάφραση.Το πιο διάσημο από τα έργα του είναι τα Αριθμητικά το οποίο αποτελείται από 6 βιβλία.Πρόκειται για το αρχαιότερο ελληνικό έργο στο οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται μεταβλητή για τη λύση προβλημάτων. Προς τιμήν του μία ειδική κατηγορία εξισώσεων ονομάζεται Διοφαντικές εξισώσεις.