ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ¨73;

                  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

       ‘Έχουν περάσει 43 χρόνια μετά από εκείνη τη θλιβερή νύχτα της Παρασκευής 16 του Νοέμβρη,λίγο πριν το ξημέρωμα του Σαββάτου,όταν το στρατιωτικό τανκ με εντολή του δικτάτορα Γ.Παπαδόπουλου εισέβαλε στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ρίχνοντας τη σιδερένια πύλη και αφήνοντας πίσω του νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες φοιτητών και Ελλήνων πολιτών.

Το τι επακολούθησε είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους μας,μέχρι και τη γενιά μας.Περίπου ένα χρόνο μετά,έπειτα από την πίεση που δέχθηκε η χούντα των συνταγματαρχών,και μετά τα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου,το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας,έχοντας στην πλάτη του την πίεση του ελληνικού λαού,αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς .Ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις.Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές του Νοέμβρη του 1974 και το δημοψήφισμα για το πολίτευμα,τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, ήταν η αρχή για την εδραίωση της δημοκρατίας από τη Χούντα μέχρι σήμερα.

Από τότε μέχρι σήμερα η ελληνική δημοκρατία έχει περάσει από πολλά στάδια και από μεγάλες ταλαιπωρίες.Εναλλαγή στην εξουσία των μεγάλων αστικών κομμάτων,με διαφορετικό προσανατολισμό το καθένα,αλλά με γνώμονα όλα την εδραίωση της αστικής δημοκρατίας,όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονταν το εκάστοτε κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία.Η αποκατάσταση της εθνικής αντίστασης,η σταδιακή άνοδος του βιοτικού επιπέδου του λαού, η ελευθερία διακίνησης ιδεών και η αποδοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι,είναι μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πολιτικούς  που πρωταγωνίστησαν στο Πολυτεχνείο,πρωταγωνίστησαν και στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιτικής ζωής της χώρας μέχρι σήμερα.Απόγονοι των πολιτικών του τότε,είναι υπαίτιοι για τα δεινά του σήμερα! Τα τελευταία 6 χρόνια,η χώρα είναι καταχρεωμένη,έρμαιο των αποφάσεων των ξένων δυνάμεων και χωρίς λόγο για την πορεία της,είτε αυτή λέγεται οικονομική,είτε κοινωνική,είτε διεθνής.Ψάχνεις για τους πολιτικούς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις για τον »ευνουχισμό» της Ελλάδας και τελικά συνειδητοποιείς ότι προέρχονται από τις πολιτικές οικογένειες που πρωταγωνίστησαν στις εξελίξεις μετά το Πολυτεχνείο.

Το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Και γεννάται το ερώτημα:μήπως τελικά η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73 ;

ΑΠΟ Γ3

 

Αφήστε μια απάντηση