ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 51. Διπολισμός και ψυχρός Πόλεμος


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Ενότητα 50. Η διαίρεση της μεταπολεμικής Ευρώπης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Ενότητα 51. Διπολισμός και Ψυχρός Πόλεμος

Συνοπτική παρουσίαση των ενοτήτων, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να αντιληφθούν:

α) τη σημασία των συμφωνιών της Γιάλτας και Πότσνταμ για τον μεταπολεμικό κόσμο

β) τις διαφοροποιήσεις και τη διαίρεση ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη

γ) τον ρόλο της αμερικανικής βοήθειας στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης

γ) τον διπολισμό και τον Ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις

δ) τις σημαντικότερες επιπτώσεις τους.

Υποστηρικτικό υλικό:

-Χάρτης με την διαιρεμένη Ευρώπη, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Από τα μέσα του 18ου αιώνα ως τις αρχές του 21ου αι. Γ΄ Γυμνασίου: εδώ

-Γελοιογραφία «Αμερικανική βοήθεια (ΟΥΝΡΑ) στους αγρότες», Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: εδώ

-«Διαφήμιση ηλεκτρικών ειδών της ΙΖΟΛΑ» ως παράδειγμα εκσυγχρονισμού και αστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και ως στοιχείο διαφοράς ανάμεσα στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη: εδώ

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

-Άσκηση/ δραστηριότητα 2, σ.140 του σχολ. βιβλίου.

- Συζήτηση για τον Ψυχρό Πόλεμο και την πυρηνική απειλή.

 1 ώρα 

upΟι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση γίνονται υπερδυνάμεις

Το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ανέδειξε τις ΗΠΑ σε υπερδύναμη. Πανίσχυρες οικονομικά και στρατιωτικά, ήταν η μόνη χώρα που διέθετε τότε το πιο φοβερό όπλο, την ατομική βόμβα.

ερ Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική ηγεσία είχε θορυβηθεί από την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στην Α. Ευρώπη. Οι ηγέτες των ΗΠΑ πίστευαν ότι, για να διασφαλίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα συμφέροντα της χώρας τους, θα έπρεπε να αναλάβουν αγώνα εναντίον του κομμουνισμού: η χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, οι επενδύσεις από Αμερικανούς κεφαλαιούχους, αλλά και η ανατροπή καθεστώτων που ακολουθούσαν πολιτική αντίθετη προς τα αμερικανικά συμφέροντα υπήρξαν τα κύρια μέσα άσκησης της εξωτερικής τους πολιτικής. Παράλληλα, στο εσωτερικό των ΗΠΑ εντάθηκε ο αντικομμουνισμός. Με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μακάρθι εξαπολύθηκαν άγριες διώξεις εναντίον πολιτών που ήταν ή θεωρήθηκε ότι ήταν κομμουνιστές. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής έπαιξε ο Χάρι Τρούμαν, νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Ρούζβελτ.

ερ Παράλληλα, στη δεκαετία του ’50 η Σοβιετική Ένωση, χάρη στη συνεργασία της με τα άλλα κομμουνιστικά καθεστώτα, την εξαιρετικά γρήγορη οικονομική της ανάπτυξη και την κατασκευή ατομικής βόμβας, εξελίχθηκε και αυτή σε υπερδύναμη.

1. Πύραυλοι των ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών
ήταν ένα από τα κύρια γνωρίσματα του ψυχρού Πολέμου.

εικόνα 1


Διπολισμός και ψυχρός Πόλεμος

1 Η Ελλάδα στον Ψυχρό Πόλεμο (Η Καθημερινή)
2 Η Ελλάδα στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου (ΙΜΕ)
Ο ψυχρός πόλεμος Ο ψυχρός πόλεμος (Εκπαίδευση Μουσουλμανόπαιδων, Ιστορία Γ΄ Γυμνασίου, προτεινόμενες σελίδες 203-205)
3 Ο ψυχρός πόλεμος Α (Ιστορία Γ΄ Λυκείου)
3 Ο ψυχρός πόλεμος Β (Ιστορία Γ΄ Λυκείου)
1 Αναχώρηση Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας για την Κορέα (Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ)
Επίδειξη αμερικανικών Επίδειξη αμερικανικών αεριωθούμενων πάνω στην Αθήνα (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)
Επίσημη πρόσκληση Επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο)

ερ Η ύπαρξη δύο υπερδυνάμεων οδήγησε στον διπολισμό, ένα σύστημα διεθνών σχέσεων που ισορροπούσε σε δύο αντίπαλους πόλους. Ο έντονος και πολύμορφος ανταγωνισμός (ιδεολογικός, οικονομικός, πολιτικός, πολιτιστικός, αθλητικός) ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, που άρχισε στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και τερματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, χωρίς ποτέ να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ τους, ονομάστηκε ψυχρός Πόλεμος.

1 2 3 9

ταινία O Στάλιν παρακολουθεί παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία (1' 05'')

Η πρώτη φάση του ψυχρού Πολέμου (1947-1962 περίπου)

Κατά την πρώτη και πιο επικίνδυνη φάση του ψυχρού Πολέμου η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα.

ερ Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τρούμαν διατύπωσε ένα πολιτικό αξίωμα, το δόγμα Τρούμαν, σύμφωνα με το οποίο η χώρα του θα βοηθούσε εκείνα τα κράτη της Δύσης που δέχονταν πιέσεις από τον κομμουνισμό και μάχονταν να αποφύγουν την επικράτησή του στο έδαφός τους (Μάρτιος 1947). Μάλιστα, εφάρμοσε την πολιτική αυτή, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, ενισχύοντας, από το 1947, τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα (βλέπε ενότητα 54).

Δύο αντίθετες απόψεις για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ

α. Η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ
Δεν θέλω οι Ηνωμένες Πολιτείες να επωμιστούν το μεταπολεμικό φορτίο ανοικοδόμησης της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Βαλκανίων. Δεν είναι κάτι που εντάσσεται στα καθήκοντά μας από μια απόσταση 5500 χιλιομέτρων. Θα πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούμε και με τα εσωτερικά μας. Η θέση των ΗΠΑ δεν είναι στην Ευρώπη.
Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ στον Τσόρτσιλ, 1944 [απόσπασμα].

Πηγή: H. Kissinger, Διπλωματία, μτφρ. Γ. Κοβαλένκο, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Αθήνα 1995, σ. 442.

β. Η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν
Χωρίς τους φίλους μας του εξωτερικού, η απειλή της σοβιετικής εισβολής θα πλησίαζε επικίνδυνα τις ακτές μας. Χωρίς τους στρατούς τους και τις βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα εδάφη τους […], η στρατιωτική μας ισχύς θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις ΗΠΑ και η οικονομία μας θα εξασθενούσε. Επομένως, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τα άλλα έθνη δεν είναι ελεημοσύνη. […] Το πρόβλημα της επιβίωσης των ΗΠΑ θα γινόταν πιο περίπλοκο, αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε τη σοβιετική απειλή μόνοι μας.

Ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν στο Κογκρέσο, 1947 [αποσπάσματα].
Πηγή: H. Kissinger, Διπλωματία, μτφρ. Γ. Κοβαλένκο, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Αθήνα 1995, σ. 458.

141
2. Τουρίστες στον δυτικό τομέα του Βερολίνου κοιτούν πάνω από το Τείχος,
προς τον ανατολικό τομέα της πόλης.

τείχος βερολίνου

ερ Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο διαμελισμός της Γερμανίας: οι δυτικές δυνάμεις ίδρυσαν, στα γερμανικά εδάφη που κατείχαν, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Μάιος 1949) και οι Σοβιετικοί αντίστοιχα, στη δική τους ζώνη κατοχής, τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Οκτώβριος 1949). Το Βερολίνο χωρίστηκε στη μέση. Το 1961 η Α. Γερμανία οικοδόμησε ένα τείχος που διέσχιζε την πόλη οριοθετώντας τους δύο τομείς της. Το τείχος του Βερολίνου, μια γραμμή που κατά κάποιον τρόπο χώριζε στα δύο τον κόσμο, αναδείχθηκε σε σύμβολο του ψυχρού Πολέμου.

Φωτογραφίες από το τείχος του Βερολίνου
τείχος βερολίνου τείχος βερολίνου τείχος βερολίνου τείχος βερολίνου τείχος βερολίνου

ταινία Το τείχος του Βερολίνου (2' 20'')

ερ Με την ίδια λογική οι ΗΠΑ δημιούργησαν, το 1949, το ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization = Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), μια στρατιωτική συμμαχία στην οποία αρχικά συμμετείχαν οι ίδιες, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Δ. Ευρώπης. Στο ΝΑΤΟ εντάχθηκαν, από το 1952, η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε απάντηση, η Σοβιετική Ένωση ίδρυσε, το 1955, το σύμφωνο της Βαρσοβίας, στο οποίο συμμετείχε η ίδια και οι λαϊκές δημοκρατίες της Α. Ευρώπης.

ερ Ενώ στην Ευρώπη συνέβαιναν αυτά, στην Κίνα επικράτησαν οι κομμουνιστές, με επικεφαλής τον Μάο Τσε Τουνγκ, δημιουργώντας ένα τεράστιο σοσιαλιστικό κράτος (1949). Λίγο αργότερα, οι Βορειοκορεάτες κομμουνιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τη Νότια Κορέα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– επενέβησαν ένοπλα. Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) έληξε με τη δημιουργία δύο κρατών, της υπό σοβιετική επιρροή Βόρειας Κορέας και της υπό αμερικανική επιρροή Νότιας Κορέας.

ερ Το 1962 η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να εγκαταστήσει πυραύλους λίγα χιλιόμετρα από το αμερικανικό έδαφος, στο νησιωτικό κράτος της Κούβας, όπου, με επανάσταση, είχε επικρατήσει, από το 1959, φιλοσοβιετικό καθεστώς με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα. Η απειλή ενός Γ΄ Παγκόσμιου πολέμου ξεπεράστηκε με συμβιβασμό: απομακρύνθηκαν τόσο οι σοβιετικοί πύραυλοι από την Κούβα όσο και αμερικανικοί πύραυλοι που βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Τουρκία, κοντά στα νότια σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης.

3. Αμερικανικό πολεμικό σκάφος ελέγχει σοβιετικό φορτηγό πλοίο
κατά τη διάρκεια της κουβανικής «κρίσης των πυραύλων» το 1962.

εικόνα 3

Η δεύτερη φάση του ψυχρού Πολέμου (1962-1974 περίπου)

ερ Ο πόλεμος της Κορέας και η κρίση της Κούβας έδειξαν ότι μια ολοκληρωτική πυρηνική καταστροφή δεν ήταν μακρινό ενδεχόμενο. Έτσι, οι δύο υπερδυνάμεις αποφάσισαν να έρθουν σε συνεννόηση και, με συμφωνίες αμοιβαίου περιορισμού των εξοπλισμών, εγκαινίασαν μια περίοδο ύφεσης.

ερ Oι πόλεμοι, ωστόσο, δεν έλειψαν. Οι ΗΠΑ πολέμησαν εναντίον του κομμουνιστικού Βόρειου Βιετνάμ, υπερασπιζόμενες τη δικτατορία του Νότιου Βιετνάμ (1964-1975). Τα μέσα που χρησιμοποίησαν, ακόμη και εναντίον αμάχων, οι βαριές τους απώλειες και η τελική ήττα του αμερικανικού στρατού άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην αμερικανική κοινωνία.

  10 13 21 22 14 15 16 17 17 19 20 16 23 24 25

142


4. Αμερικανοί αποχωρούν από το Βιετνάμ, νικημένοι από τους Βιετναμέζους κομμουνιστές.
5. Σοβιετικοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν, νικημένοι από Αφγανούς αντάρτες.

εικόνα 4

Η τρίτη φάση του ψυχρού Πολέμου (1974-1987 περίπου)

ερ Στη δεκαετία του ’70 οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Λίγο μετά, η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν (1980-1988), για να στηρίξει το φιλοσοβιετικό καθεστώς του. Η ήττα των Σοβιετικών από τους μουσουλμάνους Αφγανούς αντάρτες υπήρξε ανάλογη με την αμερικανική ήττα στο Βιετνάμ. Ακριβώς εκείνα τα χρόνια ο νέος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, βλέποντας ότι ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών είχε οδηγήσει τη χώρα του σε οικονομικό αδιέξοδο, προσπάθησε να συνδιαλλαγεί με τις ΗΠΑ με σκοπό μια νέα παγκόσμια ισορροπία συνύπαρξης. Με τις διασκέψεις κορυφής στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το 1986, και στην Ουάσινγκτον, το 1987, επήλθε το τέλος του ψυχρού Πολέμου.

Γλωσσάριο «Ψυχρού πολέμου» (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)

26 29 28 27

143


ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...


...δείτε κινηματογραφικές ταινίες
Στάνλεϊ Κιούμπρικ, SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964). Χιουμοριστική αλλά και αιχμηρή ματιά στον ψυχρό Πόλεμο.
Σίντνεϊ Λιούμετ, Ο συναγερμός του θανάτου (1968). Ένα σχόλιο για την πυρηνική «ισορροπία του τρόμου».
Πίτερ Ντέιβις, Καρδιές και σκέψεις (1974). Εξομολογήσεις Αμερικανών βετεράνων του Βιετνάμ, όσο ακόμα κρατούσε ο πόλεμος.
Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αποκάλυψη τώρα! (1979). Μία από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ.

...ακούστε μουσική

John Lennon & Plastic Ono Band, Give peace a chance (1969). δεΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Διάκριση της έννοιας της αιτιότητας - Ψυχρός πόλεμος (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)

1. Αφού μελετήσετε τις πηγές α και β, επιχειρήστε να ερμηνεύσετε τις διιστάμενες απόψεις των Αμερικανών προέδρων Ρούζβελτ και Τρούμαν αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσουν οι Η.Π.Α. μεταπολεμικά.

2. Να εκπονήσετε άσκηση άστρου θέτοντας στο κέντρο τον όρο «ψυχρός Πόλεμος».

3. Διαθεματική δραστηριότητα: Να δείτε την ταινία Αποκάλυψη τώρα! και να τη συζητήσετε στην τάξη σας.Η ρητορεία του Ψυχρού Πολέμου

Στις 12 Μαρτίου 1947 ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, με ομιλία του στο Κογκρέσο, διακήρυξε το δόγμα του και ζήτησε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία. Περιέγραψε επίσης τον δυτικό και τον ανατολικό κόσμο, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του Ψυχρού Πολέμου. Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα.

«Κατά την παρούσαν στιγμήν εις την Ιστορίαν του Κόσμου σχεδόν κάθε έθνος οφείλει να εκλέξη μεταξύ των τρόπων ζωής. Η εκλογή συχνάκις δεν είναι ελευθέρα. Ο εις τρόπος ζωής βασίζεται επί της θελήσεως της πλειοψηφίας και διακρίνεται διά των ελευθέρων θεσμών της αντιπροσωπευτικής Κυβερνήσεως, των ελευθέρων εκλογών, των εγγυήσεων της ατομικής ελευθερίας, ελευθερίας λόγου και θρησκείας και ελευθερίας από πάσης πολιτικής καταπιέσεως. Ο δεύτερος τρόπος ζωής βασίζεται επί της θελήσεως μιας μειοψηφίας, δυναμικώς επιβληθείσης επί της πλειοψηφίας. Ο τρόπος ούτος στηρίζεται επί της τρομοκρατίας και της καταπιέσεως, επί ελεγχομένου Τύπου και ραδιοφώνου, επί προκαθωρισμένου αποτελέσματος εκλογών και καταπιέσεως της ατομικής ελευθερίας.

Πιστεύω ότι η πολιτική των Ην. Πολιτειών δέον να υποστηρίξη τους ελευθέρους λαούς, οι οποίοι ανθίστανται εις την επιχειρουμένην υποδούλωσίν των εκ μέρους ενόπλων μειοψηφιών ή δι' εξωτερικών πιέσεων. Πιστεύω ότι οφείλομεν να βοηθήσω- μεν τους ελευθέρους λαούς να καθορίσουν τα πεπρωμένα των κατά τον ίδιον αυτών τρόπον. Πιστεύω ότι η βοήθειά μας πρέπει πρωταρχικώς να συνίσταται εις οικονομικήν αρωγήν, ήτις είναι αναγκαία διά την οικονομικήν σταθερότητα και την ομαλήν πολιτικήν εξέλιξιν».

Εφημ. Η Καθημερινή, φ. 13ης Μαρτίου 1947.

Ένα από τα θερμότερα επεισόδια του Ψυχρού Πολέμου: Η «κρίση των πυραύλων» ή «κρίση της Κούβας», 1962

Στις 29 Νοεμβρίου ο Μικογιάν [ανώτατος σοβιετικός αξιωματούχος], που πήγαινε να επισκεφθεί την Κούβα, σταμάτησε στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον πρόεδρο [Κένεντι] στον Λευκό Οίκο. [... ]

Ο Μικογιάν ανέφερε [...] πως ο πρόεδρος υποστήριζε ότι η Κούβα μεταβαλλόταν σε «εφαλτήριο της σοβιετικής πολιτικής για την υπονόμευση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική». [...] «Αυτό που συμβαίνει σήμερα», συνέχισε ο πρόεδρος, «είναι ακριβώς το αντίθετο· παρ' όλο που οι δύο χώρες δεν προκαλούν ευθέως η μία την άλλη, συγκρουόμαστε σχεδόν παντού, γεγονός το οποίο στην πυρηνική εποχή μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη. Μόλις εμφανιστεί κά­που ο πρώτος επαναστατικός σπινθήρας, προστρέχετε αμέσως λέγοντας: «Εδώ είμαστε!» Πρέπει ν' αποφεύγουμε και οι δύο την επιδείνωση των καταστάσεων σε όλα τα σημεία της υφηλίου. Και το σημαντικότερο για τον Χρουστσόφ και για μένα είναι να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο».

Ο Μικογιάν απάντησε: «Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων και όχι υπέρ της διαιώνισής τους. Για ποια «επαναστατική σπίθα» μιλάτε; Δεν είχαμε καμιά σχέση με την κουβανική επανάσταση. Πάντα γίνονταν επαναστάσεις και πάντα θα γίνονται. Τελικά οι επαναστάσεις θα επικρατήσουν στις αμερικανικές χώρες και τελικά η επανάσταση θα επικρατήσει και στις ΗΠΑ. Ακόμη κι εσείς ενδέχεται να βρεθείτε μια μέρα στη θέση του Κάστρο, που, χωρίς να είναι μαρξιστής, οδηγεί ωστό­σο την Κούβα προς τον σοσιαλισμό». Ο πρόεδρος γέλασε. «Εγώ, όχι, αλλά ίσως βρεθεί [... ] ο μικρότερος αδελφός μου». [... ]

Α. Ντομπρίνιν, Εμπιστευτικά,
μτφρ. Ε. Μπαρτζινόπουλος, Καστανιώτης, Αθήνα 1996, σ. 108.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και οι συνέπειές του στη διεθνή πραγματικότητα

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αφαίρεσε ξαφνικά τα στηρίγματα τα οποία υποβάσταζαν τη διε­θνή δομή και σ' έναν βαθμό που δεν έχει ακόμα δεόντως εκτιμηθεί: τις δομές των εγχώριων πολιτικών συστημάτων του κόσμου. Αυτό που άφησε πίσω του ήταν ένας κόσμος σε πλήρη σύγχυση και μερική κατάρρευση, διότι δεν υπήρχε τίποτε για να αντικαταστήσει τις δομές αυτές. Η ιδέα, την οποία για σύντομο χρονικό διάστημα πρόβαλαν αμερικανοί εκπρόσωποι, ότι τη διπολική τάξη πραγμάτων θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια «νέα παγκόσμια τάξη» βασισμένη στη μόνη υπερδύναμη που παρέμεινε τώρα και κατά συνέπεια φαινόταν ισχυρότερη από ποτέ άλλοτε, αποδεί­χτηκε ταχύτατα ότι δεν ήταν ρεαλιστική. Δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στον κόσμο που υπήρχε πριν από τον Ψυχρό Πόλεμο, διότι τόσα πολλά είχαν πλέον αλλάξει, τόσα πολλά είχαν πλέον εξα­φανιστεί. Όλα τα ορόσημα είχαν γκρεμιστεί, όλοι οι χάρτες έπρεπε ν' αλλάξουν.

E.J. Hobsbawm, Η εποχή των άκρων. Ο σύντομος εικοστός αιώνας, 1914-1991,
μτφρ. Β. Καπετανγιάννης, Θεμέλιο, Αθήνα 1995, σ. 326-327.

 

up
O Στάλιν παρακολουθεί παρέλαση στην Κόκκινη (1' 05'') Πλατεία ταινία
Το τείχος του Βερολίνου (2' 20'') ταινία


Δύο αντίθετες απόψεις για τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ

α. Η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ
Δεν θέλω οι Ηνωμένες Πολιτείες να επωμιστούν το μεταπολεμικό φορτίο ανοικοδόμησης της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Βαλκανίων. Δεν είναι κάτι που εντάσσεται στα καθήκοντά μας από μια απόσταση 5500 χιλιομέτρων. Θα πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούμε και με τα εσωτερικά μας. Η θέση των ΗΠΑ δεν είναι στην Ευρώπη.

Επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Ρούζβελτ στον Τσόρτσιλ, 1944 [απόσπασμα].
Πηγή: H. Kissinger, Διπλωματία, μτφρ. Γ. Κοβαλένκο, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Αθήνα 1995, σ. 442.

β. Η άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν
Χωρίς τους φίλους μας του εξωτερικού, η απειλή της σοβιετικής εισβολής θα πλησίαζε επικίνδυνα τις ακτές μας. Χωρίς τους στρατούς τους και τις βάσεις που έχουν εγκατασταθεί στα εδάφη τους […], η στρατιωτική μας ισχύς θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις ΗΠΑ και η οικονομία μας θα εξασθενούσε. Επομένως, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τα άλλα έθνη δεν είναι ελεημοσύνη. […] Το πρόβλημα της επιβίωσης των ΗΠΑ θα γινόταν πιο περίπλοκο, αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε τη σοβιετική απειλή μόνοι μας.
Ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν στο Κογκρέσο, 1947 [αποσπάσματα].

Πηγή: H. Kissinger, Διπλωματία, μτφρ. Γ. Κοβαλένκο, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Αθήνα 1995, σ. 458.