Αρχαία ελληνική μυθολογία

Ηρακλείδες

ΦΑΙΣΤΟΣ




Ο μύθος του Φαίστου μπορεί να πλάστηκε α) πάνω σε ένα λάθος που έκανε κάποιος αντιγραφέας –αντί για Ήφαιστος έγραψε Φαίστος· β) στην προσπάθεια να συνδεθεί ο Ηρακλής με όλους τους τόπους μέσω επινοημένων γι’ αυτόν έργων και γάμων ή μέσω απογόνων. Ο Φαίστος, λοιπόν, θεωρούνταν γιος ή εγγονός του Ηρακλή από τον Ρόπαλο. Διαδέχθηκε στον θρόνο της Σικυώνας τον Ιανίσκο, απόγονο του αθηναίου Κλυτία. Ο Παυσανίας παραδίδει τα εξής για την καθιέρωση της λατρείας του Ηρακλή ως θεού στη Σικυώνα από τον νεοφερμένο Φαίστο:

Λένε ότι, όταν ο Φαίστος ήρθε στη Σικυωνία, βρήκε τους ντόπιους να τιμούν τον Ηρακλή ως ήρωα. Αρνήθηκε ο Φαίστος να κάνει το ίδιο, αλλά θυσίασε σαν σε θεό. Και μέχρι σήμερα οι Σικυώνιοι σφάζουν αρνιά και καίνε τους μηρούς τους στον βωμό· από το υπόλοιπο τρώνε ένα κομμάτι, όπως κάνουν με τα ιερά σφάγια, και ένα άλλο το αφιερώνουν όπως αρμόζει σε ήρωα. Η πρώτη μέρα της γιορτής του Ηρακλή ονομάζεται Ολύμπια και η δεύτερη λέγεται Ηράκλεια.

(Παυσ. 2.10.1δεσμός)

Αργότερα, ο Φαίστος πήρε χρησμό που τον οδήγησε στην Κρήτη, όπου ίδρυσε την ομώνυμη πόλη. Τον διαδέχθηκε ο Ζεύξιππος και στη συνέχεια ο γιος του Φαίστου Ρόπαλος.

Ο Στέφανος Βυζάντιος στο λήμμα Φαιστός τον αναφέρει ως γιο του Ρόπαλου και εγγονό του Ηρακλή:

Φαιστός, πόλις Κρήτης, ὀξυτόνως. τὸ γὰρ βαρύτονον κύριον. ἐκτίσθη ὑπὸ Φαίστου τοῦ Ῥοπάλου, Ἡρακλέους παιδός.

(Εθν. 654.17 κ.ε.)


Σχετικά λήμματα

ΗΡΑΚΛΗΣ, ΡΟΠΑΛΟΣ