Αρχαία ελληνική μυθολογία

Τρώες

ΤΕΥΚΡΟΣ, γιος του Σκάμανδρου




1

Ο Τεύκρος θεωρείται γενικά γέννημα θρέμμα της φρυγικής γης, γιος του θεού ποταμού Σκάμανδρου και της Ιδαίας, μιας Νύμφης του όρους Ίδη. Ωστόσο, άλλες παραδόσεις τον θέλουν ξένο, οι αττικοί μυθογράφοι, για παράδειγμα, ισχυρίζονταν πως ο Τεύκρος καταγόταν από τη χώρα τους· κυρίως όμως θεωρούνταν Κρητικός από το όρος Ίδη, το ίδιο και ο πατέρας του Σκάμανδρος. Μαζί μετανάστευσαν βόρεια, στη γη που ονομάστηκε από αυτόν Τευκρίδα, αργότερα Δαρδανία από τον επίσης ξένο Δάρδανο και τελικά Τροία από τον Τρώα, δισέγγονο του Τεύκρου και εγγονό του Δάρδανου. Πριν αναχωρήσουν για ξένες γαίες, συμβουλεύτηκαν το μαντείο, όπως συνηθιζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις. Και το μαντείο όρισε να εγκατασταθούν εκεί όπου θα δέχονταν επίθεση από τους γηγενεῖς. Αποβιβάστηκαν τελικά στα νότια παράλια του Ελλησπόντου έχοντας συνέχεια κατά νου μήπως τους επιτεθούν οι ντόπιοι για να τους εξοντώσουν. Ωστόσο, αποκοιμήθηκαν, κι όταν ξύπνησαν διαπίστωσαν ότι πράγματι είχαν δεχθεί επίθεση από γηγενεῖς, από τα ποντίκια που είχαν βγει από τη γη και αχρήστευσαν ροκανίζοντας τον οπλισμό τους, τις ασπίδες και τις χορδές των τόξων τους, καθώς και διάφορα σκεύη. Ο χρησμός, λοιπόν, επαληθεύτηκε (συχνά οδηγοί για την ίδρυση πόλεων είναι διάφορα ζώα), οι μέτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί, ονομάστηκαν Τευκροί από τον βασιλιά τους και Τευκρίδα η χώρα και ίδρυσαν ιερό στον Απόλλωνα Σμινθέα —σε αυτή την εκδοχή σμίνθοι λέγονται τα ποντίκια στην κρητική διάλεκτο· σε άλλη εκδοχή ονομάζονται έτσι στην τοπική διάλεκτοεικ.. Ντόπιος, Αθηναίος ή Κρητικός, ο Τεύκρος έγινε ο πρόγονος της βασιλικής οικογένειας της Τροίας. Πάντρεψε την κόρη του Βάτεια ή Βατίεια ή Αρίσβη με τον Δάρδανο, που έφτασε από τη Σαμοθράκη στην απέναντι ασιατική γη της Τευκρίδας, και του ένα μέρος της γης του να το κυβερνά. Τότε ο Δάρδανος ίδρυσε την πόλη Δάρδανο, έκτισε την ακρόπολη της Τροίας και, όταν πέθανε ο Τεύκρος, ονόμασε όλη τη χώρα Δαρδανία. Αυτός ο Σαμόθρακας γιος του Δία απέκτησε από την τοπική βασιλοπούλα παιδιά, τον Ίλο και τον Εριχθόνιο, ίσως τον Ζάκυνθο και την Ιδαία, που ονομάστηκε έτσι από την προγιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της· ο Ίλος πέθανε άκληρος, ενώ ο διάδοχός του στη βασιλεία Εριχθόνιος παντρεύτηκε την ντόπια πριγκίπισσα Αστυόχη, κόρη του Σιμόεντα, και μαζί απέκτησαν τον Τρώα. Οι ονομασίες Τευκρίδα, Δαρδανία, Τρωάδα προφανώς αντανακλούν φάσεις της ιστορίας της περιοχής, ενώ οι γάμοι με ντόπιες πριγκίπισσες υποδεικνύουν την ενίσχυση του τοπικού στοιχείου.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (5.122· 7.20), οι Τευκροί εγκατέλειψαν κάποτε την Τρωάδα, πέρασαν από τη Θράκη και κατέληξαν στην Αδριατική. Στα ιστορικά χρόνια τα υπολείμματα του μυθικού αυτού λαού ήταν οι Γέργιθες —Γέργιθας τοὺς ὑπολειφθέντας τῶν ἀρχαίων Τευκρῶν (Ηρ. 5.122.9), Γέργιθας Τευκρούς (ό.π. 7.43.12).


Σχετικά λήμματα

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣδεσμός, ΑΣΤΥΟΧΗ, ΒΑΤΕΙΑ ή ΒΑΤΙΕΙΑΣ ή ΑΡΙΣΒΗ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΙΔΑΙΑ, ΙΛΟΣ, γιος του Δάρδανου, ΣΙΜΟΕΙΣ, ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ ή ΞΑΝΘΟΣ, ΤΡΩΑΣ