Skip navigation

2012

Θέμα Α1 (15 μονάδες)

Ερώτηση 1

Σ’ ένα σύγχρονο ακολουθιακό κύκλωμα τα στοιχεία μνήμης είναι flip-flops.

Ερώτηση 2

Ένας καταχωρητής ολίσθησης ολισθαίνει τα δεδομένα του από το ένα flip-flop στο γειτονικό του με κάθε παλμό του κοινού ρολογιού του.

Ερώτηση 3

Εγγραφή είναι η διαδικασία με την οποία τα δεδομένα μιας λέξης μνήμης, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση, μεταφέρονται στις εξόδους της μνήμης.

Ερώτηση 4

Όταν διακόψουμε την τάση τροφοδοσίας μιας μνήμης ROM, τα δεδομένα της χάνονται (σβήνονται) και δεν είναι διαθέσιμα, όταν επανέλθει η τάση τροφοδοσίας.

Ερώτηση 5

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα (Ο.Κ.) 555, ως μονοσταθής πολυδονητής, έχει τάση εξόδου που παραμένει σε HIGH στάθμη για χρόνο: tp=1,1*R1*C1.

Θέμα Α2 (10 μονάδες)

1= , 2= , 3= , 4= , 5=

Enable JavaScript

Θέμα Β (25 μονάδες)

Β1. Να σχεδιάσετε, χωρίς επεξήγηση, κύκλωμα ασύγχρονου δυαδικού απαριθμητή 3-bits χρησιμοποιώντας J-K flip-flops, τα οποία διεγείρονται με το αρνητικό μέτωπο του παλμού του ρολογιού. (Μονάδες 13)

Β2. Να αναφέρετε, ονομαστικά, τους τέσσερις (4) καταχωρητές που χρησιμοποιούνται στους περισσότερους μικροεπεξεργαστές. (Μονάδες 12)

Θέμα Γ (25 μονάδες)

Γ1. Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας και να συμπληρώσετε τον παρακάτω πίνακα λειτουργίας ενός ασύγχρονου δυαδικού απαριθμητή 3-bits, με J-K flip-flops, διεγειρόμενα με αρνητικό μέτωπο παλμού ρολογιού. (Μονάδες 16)

Γ2. Μια εντολή πρόσθεσης ενός μικροεπεξεργαστή χρειάζεται τέσσερις (4) κύκλους μηχανής για να ανακληθεί και να εκτελεστεί. Η συχνότητα λειτουργίας του (f) είναι 2GHz. Πόσες προσθέσεις εκτελούνται το δευτερόλεπτο; (Μονάδες 9)

Θέμα Δ (25 μονάδες)

∆ίνονται οι παρακάτω κυματομορφές εισόδων ενός R-S flip-flop που διεγείρεται με το θετικό μέτωπο του παλμού του ρολογιού και έχει ως εισόδους τις κυματομορφές S και R.

∆1. Να μεταφέρετε το παραπάνω σχήμα στο μιλιμιτρέ χαρτί του τετραδίου σας και να χαράξετε την κυματομορφή εξόδου Q του R-S flip-flop. (Μονάδες 13)

∆2. Να μεταφέρετε τον παρακάτω πίνακα στο τετράδιό σας και να τον συμπληρώσετε (∆ίνεται ότι Q=0 στη χρονική στιγμή t0=0). (Μονάδες 12)


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ1708