Skip navigation

Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα

Σύγχρονα ακολουθιακά κυκλώματα

RS Flip Flop

Άσκηση

Δίνονται οι παρακάτω κυματομορφές εισόδων ενός RS FF που διεγείρεται με το θετικό μέτωπο του παλμού του ρολογιού και έχει ως εισόδους τις κυματομορφές S και R. Δεδομένου ότι Q(0)=0, να χαράξετε την κυματομορφή της εξόδου Q του RS FF.

D Flip Flop

Άσκηση

Δίνονται οι παρακάτω κυματομορφές εισόδου ενός D FF που διεγείρεται με το θετικό μέτωπο του παλμού του ρολογιού. Δεδομένου ότι Q(0)=1, να χαράξετε την κυματομορφή της εξόδου Q του.

Άσκηση

Δίνονται οι παρακάτω κυματομορφές εισόδου ενός D FF που διεγείρεται με το θετικό μέτωπο του παλμού του ρολογιού. Δεδομένου ότι Q(0)=0, να χαράξετε την κυματομορφή της εξόδου Q του.

J-K Flip Flop

Άσκηση

Δίνονται οι κυματομορφές ενός J-K flip flop που διεγείρεται με παλμούς ρολογιού θετικού μετώπου. Αν Q(0)=0, να συμπληρώσετε την έξοδο Q.

Άσκηση

Δίνονται οι κυματομορφές ενός J-K flip flop που διεγείρεται με παλμούς ρολογιού θετικού μετώπου. Αν Q(0)=1, να συμπληρώσετε την έξοδο Q.

Άσκηση

Δίνονται οι κυματομορφές εισόδου ενός J-K flip flop που διεγείρεται με παλμούς ρολογιού αρνητικού μετώπου. Αν Q(0)=0, να συμπληρώσετε την έξοδο Q, λαμβάνοντας υπόψη τους παλμούς στις ασύγχρονες εισόδους PRESET και CLEAR.

T Flip Flop

Άσκηση

Δίνονται η κυματομορφή εισόδου ενός Τ flip flop που διεγείρεται με παλμούς ρολογιού θετικού μετώπου. Αν Q(0)=0, να συμπληρώσετε την έξοδο Q.

Άσκηση

Αν σε ένα Τ flip flop αρνητικού μετώπου συνδέσουμε την είσοδό του Τ στην τροφοδοσία 5V, τότε:

α) Να σχεδιάσετε τη παραπάνω συνδεσμολογία

β) Αν δώσουμε 7 παλμούς ρολογιού με αρχική κατάσταση Q(0)=1, να σχεδιάσετε τις κυματομορφές του ρολογιού, της εισόδου Τ και της κυματομορφής Q.


(c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ1708