Σύνδεση αντιστάσεων

Σύνδεση Αντιστάσεων

    Oι αντιστάσεις είναι βασικό στοιχείο κάθε κυκλώματος. Όταν έχουμε δύο ή περισσότερες αντιστάσεις, ορίζουμε την ολική ή ισοδύναμη αντίσταση Rολ , σαν την αντίσταση που δίνει το ίδιο αποτέλεσμα με το σύνολο των επιμέρους αντιστάσεων (R, R2 , R, …).

Σύνδεση αντιστάσεων σε σειρά.

 

    Ισχύει : Ι ίδιο, V = V1 + V2 + V3 , Rολ = R1 + R2 + R3 

   Παρατηρούμε ότι η ένταση του ρεύματος είναι η ίδια για κάθε αντίσταση. Η τάση V που δίνει η πηγή είναι το άθροισμα των τάσεων στα άκρα της κάθε αντίστασης. Η ολική αντίσταση του κυκλώματος είναι ίση με το άθροισμα των αντιστάσεων.

Η ολική αντίσταση είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη αντίσταση του κυκλώματος.

Παράλληλη σύνδεση ανιστάσεων

 

Ισχύει : V ίδιο, I = I1 + I2 + I3 , 1 / Rολ = 1 / R1 + 1 / R2 + 1 / R3

    Παρατηρούμε ότι η τάση της πηγής είναι η τάση σε κάθε αντίσταση. Η ένταση του ρεύματος που φτάνει στο κόμβο Α είναι ίση με το άθροισμα των εντάσεων των ρευμάτων που διαρρέουν την κάθε αντίσταση λόγω του 1ου κανόνα του Kirchhoff.

Η ολική αντίσταση είναι μικρότερη από κάθε άλλη αντίσταση του κυκλώματος.

Με συνδυασμό των παραπάνω περιπτώσεων μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε τιμή αντίστασης, ας δούμε ένα παράδειγμα:

 

   Δίνεται το κύκλωμα του σχήματος, όπου οι τιμές των αντιστάσεων είναι:  R1 =16 Ω, R2 = 12 Ω, R3 = 6 Ω και η τάση της πηγής V = 40 Volt. 

Να υπολογιστούν οι τιμές της τάσης και της έντασης του ρεύματος σε κάθε αντίσταση.

Λύση

Ας υπολογίσουμε πρώτα την ολική αντίσταση: Οι αντιστάσεις R2 και R3 είναι συνδεδεμένες παράλληλα, άρα 1 / R23 = 1 / R2 + 1 / R3 = (1 / 12) + (1 / 6) = 3 / 12 = 1 / 4 ⇒ R23 = 4 Ω. Η R1 και η R23  είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Η ολική αντίσταση είναι το άθροισμα των επιμέρους αντιστάσεων ισχύει: Rολ = R1 + R23 = 16 + 4 = 20 Ω.

Ο νόμος του Ohm είναι: Ι = V / Rολ ⇒ I = 40 / 20 = 2 A. Ο νόμος του Ohm στη R: Ι =  V/ R⇒ V= I·R⇒ V= 2·16 = 32 Volt. Η τάση της Rκαι η τάση της Rή της Rείναι ίση με την τάση της πηγής: V= V+ V⇒ V=  V – V= 40 – 32 = 8 Volt. Ο νόμος του Ohm στην R: Ι2  = V/ R⇒ Ι2  = 8 / 12 = 2 / 3 Α.

Θα εφαρμόσουμε τον πρώτο κανόνα του Kirchhoff στον κόμβο Α:  Ι = Ι+ Ι⇒ Ι= Ι – Ι= 2 – 2 / 3 = 4 / 3 Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *