Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Daniel Gabriel FAHRENHEIT

 

Γεννημένος στο Ντάντσιχ – το σημερινό πολωνικό Γκντανσκ - από οικογένεια Γερμανών, το 1686, τη χρονιά που στην Αγγλία κυκλοφορούν το PRINCIPIA του Νεύτωνα, ο Ντάνιελ Φάρενχάιτ ή Φαρενάιτ, όπως τον λένε οι περισσότεροι, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατασκεύασε υδραργυρικό θερμόμετρο, έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων με τη ομώνυμη κλίμακα θερμοκρασιών η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί στις  Ηνωμένες Πολιτείες μολονότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου διατηρούν την κλίμακα Κελσίου. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ολλανδία, όπου και πέθανε στη Χάγη το 1736, στα 50 του χρόνια. Οι Φαρενάιτ ήταν έμποροι που ζούσαν σε διαρκή μετακίνηση σε διάφορες χανσεατικές πόλεις.  Ακολουθώντας την παράδοση της οικογένειας ο νεαρός Φαρενάιτ, μετά τα είκοσι, ταξίδεψε στη Χάγη, στο Βερολίνο, στη Λειψία, στη Δρέσδη,  στην Κοπεγχάγη αλλά επέστρεφε και στην πόλη που είχε γεννηθεί, το Ντάντσιχ. Διατηρούσε επικοινωνία με τον Ολε Ρέμερ και με τον Γκοντφριντ Λάιμπνιτς. Στη Χάγη

                     Στην παραλία του Γκντανσκ.

 

δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή οργάνων από ΓΥΑΛΙ και τα χρόνια που ακολούθησαν έφτιαξε βαρόμετρα, βελτίωσε το υγρόμετρο για τις μετρήσεις της υγρασίας αλλά  και θερμόμετρα. Έφτιαξε θερμόμετρα οινοπνεύματος και στη συνέχεια, το 1714 στα εικοσιοκτώ του χρόνια,  στράφηκε σε θερμόμετρα με υδράργυρο, όπως είχε κάνει ο Evangelista TORRICELLI  -πριν εβδομήντα χρόνια περίπου-  κατά την κατασκευή του  πρώτου βαρομέτρου. Με τα υδραργυρικά θερμόμετρα διαπίστωσε καλύτερες μετρήσεις,  επέμεινε σε αυτά και τα επέβαλε.  

Σε δικό του κείμενο του έτους 1724 βρίσκεται και η πρότασή του για μια θερμομετρική κλίμακα η οποία  οικοδομήθηκε με βάση τρεις θερμοκρασίες.

Η πρώτη,  ήταν η πιο χαμηλή θερμοκρασία που μπορούσαν να δημιουργήσουν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη στο εργαστήριο. Την  πέτυχε με το σημείο θερμικής ισορροπίας ενός μίγματος νερού, πάγου και χλωριούχου αμμωνίου και της έδωσε την τιμή μηδέν (  0  0F ).  Το μηδέν αυτό αντιστοιχούσε και στην πιο  χαμηλή θερμοκρασία που είχε παρατηρηθεί τον πιο κρύο χειμώνα, στη γενέτειρά του το Ντάντσιχ.

Σε βαθμούς της κλίμακας Κελσίου, η οποία ακολούθησε είκοσι χρόνια αργότερα,  η θερμοκρασία αυτή είναι  περίπου -18 οC. 

Το δεύτερο σημείο, το οποίο ήταν η θερμοκρασία 32 0F  το προσδιόρισε ως τη File:Fahrenheit Celsius scales.jpgθερμοκρασία που δείχνει ένα θερμόμετρο σε μίγμα πάγου και νερού.

Και ως τρίτο σημείο, 2120 F,  θεώρησε τη θερμοκρασία που βράζει το νερό υπό πίεση μιας ατμόσφαιρας. Στη δική του δηλαδή κλίμακα η «απόσταση» από το σημείο που παγώνει το νερό μέχρι το σημείο που βράζει ήταν 180 βαθμοί, ενώ η αντίστοιχη «απόσταση» στην κλίμακα που πρότεινε ο Σουηδός Άντερς Κέλσιους το 1743, ήταν 100 βαθμοί.  Οι δικές του μετρήσεις έδειχναν ότι η  θερμοκρασία που δείχνει ένα θερμόμετρο στην ανθρώπινη μασχάλη ήταν  96 0F , ενώ μεταγενέστερες μετρήσεις την προσδιόρισαν στο 98,6 0F.

 

Στις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν – μέχρι δηλαδή να διαδοθεί η πρόταση του Σουηδού , Άντερς Κέλσιους, η κλίμακα Φαρενάιτ εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη. Οι άποικοι την   «μετέφεραν»  στη Βόρεια Αμερική στην οποία διατηρείται  μέχρι σήμερα ενώ οι Ευρωπαίοι -  και όχι μόνο -  έχουν υιοθετήσει την «εκατονταβάθμια» κλίμακα Κελσίου. Βέβαια η επιστήμη έχει υιοθετήσει την κλίμακα Κέλβιν.