Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Joseph von FRAUNHOFER

 

Γεννημένος στη Βαυαρία το 1787, δέκα χρόνια μετά τον Karl Friedrich GAUSS Gauss και δυο χρόνια  πριν από τον Georg Simon OHM  , ο Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ, ερευνητής της γενιάς του Michael FARADAY  , υπήρξε ο σημαντικότερος  υαλουργός της εποχής του και συγχρόνως ένας από τους πρωτοπόρους ερευνητές της Οπτικής και θεμελιωτής της φασματοσκοπίας.

 

Γιος ενός φτωχού υαλουργού, ο Joseph von Fraunhofer έμεινε ορφανός από τα 11 χρόνια του και άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος υαλουργός σε έναν τεχνίτη στο Μόναχο κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης . Στα δώδεκα χρόνια του  πήγε να εργαστεί στο βαυαρικό μοναστήρι Βενεδικτίνων Benediktbeuern - στο οποίο οι μοναχοί είχαν ειδικευτεί στην επεξεργασία του γυαλιού . Με τη δραστηριοποίηση του εκεί φάνηκε ότι ήταν ένας χαρισματικός τεχνίτης και η ποιότητα του γερμανικού  γυαλιού ξεπέρασε ακόμα και εκείνη του αγγλικού  γυαλιού,  κορυφαίου μέχρι τότε στην Ευρώπη .

 

Στη διάρκεια της σύντομης σχετικά Fichier:Joseph Fraunhofer (timbre RFA).jpgζωής του – έζησε 39 χρόνια- κατασκεύασε τηλεσκόπια και πρίσματα εκπληκτικής καθαρότητας για το επίπεδο της τεχνολογίας της εποχής. Ενδιαφέρθηκε για το φαινόμενο περίθλαση του φωτός, οδηγήθηκε σε μετρήσεις του δείκτη διάθλασης, ενώ παράλληλα ερεύνησε το φαινόμενο ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ  και  μετέτρεψε τη φασματοσκοπία από ποιοτική ενασχόληση σε ποσοτική επιστήμη με μετρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και τη μέτρηση του μήκους κύματος μιας ακτινοβολίας. Το 1813 ανακάλυψε και κατέγραψε τις περίφημες File:Fraunhofer lines.jpgραβδώσεις στο φάσμα απορρόφησης του Ηλίου οι οποίες μέχρι και σήμερα λέγονται «γραμμές Φραουνχόφερ» . Ένα  χρόνο αργότερα, στα 28 του χρόνια, κατασκεύασε το πρώτο φασματοσκόπιο.  

Τέσσερεις περίπου δεκαετίες αργότερα, ένας άλλος γερμανόφωνος,

ο  Gustav KIRCHHOFF από το Καίνιξμπεργκ, έδωσε στο φασματοσκόπιο την σημερινή περίπου μορφή, και υλοποίησε την ΙΔΕΑ να αξιοποιηθούν τα φάσματα από τη ΧΗΜΕΙΑ και από την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

Fichier:MUC Ruhmeshalle 46 Ios. v. Fraunhofer Optiker.jpg 

 

 

 

 

 


 

 

 

Προτομή

του Fraunhofer

στο Μόναχο