Αντοχή;....γιατί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές, προπονητές ή απλά ασχολούμενοι με το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μου έκαναν το παραπάνω ερώτημα. "Αντοχή; Γιατί; Τι να την κάνω;". Και μετά ακολουθούσε το αλησμόνητο "Μα καλά, Μαραθωνοδρόμος θα γίνω;" Και αν προερχόταν από νεανικά χείλη, μπορείς να το παραβλέψεις διότι ακόμα δεν έχουν γνωρίσει όλες τις όψεις του αθλήματος. Όταν το ακούς από "έμπειρους" κατά τα άλλα προπονητές είναι ανησυχητικό. Πόσο μάλλον, όταν τα προπονητικά σχέδια που τυχόν σχεδίαζαν, εφάρμοζαν και το παραπάνω ατυχές ερώτημα. Σίγουρα πάντως οι συνεδρίες Φυσικής Κατάστασης δεν κάνουν κανένα μαραθωνοδρόμο -μακάρι να τον έκαναν άλλωστε-.Laughing

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου μέσα από αυτό το μικρό άρθρο, θα πρέπει να έχουμε ως κοινή παραδοχή τα εξής:

1. Η προπονητική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται.

2. Ο προπονητής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. Συνέδρια, Workgroup, Συναντήσεις Προπονητών, Επιμορφώσεις θα πρέπει να είναι συνεχή και εντατικά.

3. Η καλή γνώση της θεμελιώδους προπονητικής μαζί με τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης είναι το εχέγγυο για ουσιαστική υποστήριξη των αθλητών.

4. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να προέρχονται από τα όσα κάποιος είχε διδαχθεί ως αθλητής ή από την όποια επιφοίτηση ή παρθενογένεση.

ΑΝ κάτι από τα παραπάνω δεν αντιπροσωπεύει την άποψη που έχετε για την προπονητική, έχετε φτάσει στο τέλος του άρθρου. Όλα τα παρακάτω θα σας φανούν άσκοπα, ανούσια και εξωπραγματικά. Δεν χρειάζεται να συνεχίζετε το διάβασμα. Προφανώς τα γνωρίζετε όλα άλλωστε, τόσο ώστε να μην τα εφαρμόζετε.

ΑΝ όμως οι παραπάνω αρχές σας εκφράζουν, τότε το υπόλοιπο κείμενο είναι για εσάς. Με απλά λόγια προορισμένο από προπονητή σε προπονητή.

 

Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τις βασικές αρχές της Γενικής Προετοιμασίας. Είναι -είδαμε- η πρώτη φάση του προπονητικού κύκλου όπου κυριαρχεί ο όγκος της προπόνησης και "καλλιεργούνται" οι Φυσικές Ικανότητες. Μια εξ΄αυτών είναι η Αντοχή. Δανειζόμενος πολλούς ορισμούς θα λέγαμε, ότι Αντοχή είναι η φυσική ικανότητα ανταπόκρισης σε απαιτήσεις έργου μεγάλης διάρκειας. Όσο δηλαδή κάποιος αντέχει να εκτελεί μια δραστηριότητα (π.χ. κίνηση) επιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε στην καθομιλουμένη λέμε, ότι αντέχει πολύ. Αυτό λοιπόν είναι και το σημείο των περισσότερων παρανοήσεων, κυρίως λόγω άγνοιας. "Γιατί να χρειάζεται η αντοχή σε ένα άθλημα που δεν κρατάει πολύ ώρα;" πλανάται στον στενό ορίζοντα των ημιμαθών. Ας εξηγήσουμε όμως γιατί:

1. Η καλλιέργεια της Γενικής Αντοχής (Αερόβιας Ικανότητας) είναι απαραίτητη για την Ειδική Αντοχή, δηλαδή την προσαρμογή στις απαιτήσεις του αθλήματος. Χωρίς να αντέχει κάποιος να τρέξει αργά για 15' είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα αντέξει να κρατάει υψηλή την απόδοσή του στο τραπέζι σε ερεθίσματα υψηλής έντασης, ακόμα και αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενους μικρούς πόντους. Αυτό διότι οι απαιτήσεις του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης δεν αποτελούνται από μια μόνο προσπάθεια αλλά για συνεχείς και επαναλαμβανόμενες.

2. Η καλλιέργεια της Γενικής Αντοχής δεν μπορεί να γίνει μόνο στο τραπέζι της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Χρειάζονται συνεχόμενα ερεθίσματα μικρής έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας για να εμφανιστούν οι κατάλληλες προσαρμογές.

3. Το πόσο ξεκούραστος κάποιος μπορεί να παίζει, σημαίνει ότι είναι πιο συγκεντρωμένος από τον αντίπαλο, άρα εκτελεί ορθότερα και με ακρίβεια τα κτυπήματα. (Η κούραση συνδέεται άμεσα με την έλλειψη συγκέντρωσης)

4. Όταν το μυικό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα αντέχει, είναι πιο ανθεκτικό σε πιθανούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα όταν αυτοί συμβαίνουν λόγω κόπωσης.

5. Οι πόντοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, μολονότι αποτελούνται από μικρά σε διάρκεια ερεθίσματα, εντούτοις απαιτούν συχνά πολύ μεγάλο αριθμό επαναλήψεων (Σετ, Αγώνες). Συγκριτικά στη διάρκεια της ημέρας με αλλεπάλληλους συνεχόμενους αγώνες η Γενική όσο και Ειδική Αντοχή επιτρέπουν υψηλή επίδοση.

Εν' κατακλείδι λοιπόν, στη φάση της Γενικής Προετοιμασίας αφιερώνουμε χρόνο για συνεδρίες Φυσικής Κατάστασης όπου θα δίνονται τα κατάλληλα ερεθίσματα χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας. Το ίδιο συμβαίνει και στις αντίστοιχες προπονήσεις στο τραπέζι όπου οι ασκήσεις θα πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια και χαμηλή ένταση. Αν δεν δώσουμε τον κατάλληλο όγκο προπόνησης στους αθλητές ειδικά στην περίοδο της Γενικής Προετοιμασίας δεν θα υπάρχουν οι κατάλληλες προσαρμογές για την καλλιέργεια της Ειδικής Αντοχής στην επόμενη φάση της Προετοιμασίας. Πρέπει -στο κάτω κάτω της γραφής- να καταλάβουν όλοι ότι το 3ο σπιν δεν το χάνει κάποιος λόγω τεχνικής αδυναμίας -θα έχανε το πρώτο άλλωστε- αλλά λόγω ελλείψεων κυρίως στην Αντοχή, αφού κουράζεται και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις των κτυπημάτων. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η πλημμελής καλλιέργεια της Δύναμης ή της Ευλυγισίας.  Όπως και να έχει, αν δεν αφιερώσουμε το χρόνο που πρέπει δίνοντας τα κατάλληλη ερεθίσματα όταν πρέπει, κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην εξέλιξη του αθλητή που ίσως να είναι αργά.

Καλή Προπόνηση!