Table Tennis, Coaching and Sport Science

Οι μαθητές-αθλητές...ενός κατώτερου θεού.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελική φάση του Σχολικού Πρωταθλήματος Λυκείων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Πέραν των αξιόλογων προσπαθειών των μαθητών-τριων της Ν. Αχαίας αλλά και όλων των συμμετεχόντων, οι αγώνες αυτοί μου δημιούργησαν έντονο προβληματισμό, όσον αφορά την εικόνα του αθλήματος στην ευρύτερη κοινωνία αλλά και το τι αποκομίζει ο απλός θεατής όταν πραγματοποιούνται τέτοιου είδους αγώνες.

Ξεκινώντας θα ήθελα να επισημάνω ότι θεωρώ άδικο να υφίστανται τη στιγμή αυτή μαθητές-αθλητές δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 143 22/1/2015 παρ. 4.7.3 περί Λοιπών Ολυμπιακών Αθλημάτων, σε όποιον μαθητή-αθλητή ασχολείται με Κλασικό αθλητισμό, Ποδοσφαίριση, Πετοσφαίριση ή Χειροσφαίριση και μόνο αυτά, θα έχει την τύχη να συνοδεύεται -όπως είναι σωστό- από συνοδό καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Αρχηγό Αποστολής κλπ, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες τους, όπως ορθά αναφέρει το ΦΕΚ 516 1/2/2016. Επίσης, οι μετακινήσεις, διαμονές και διατροφές θα καλύπτονται οικονομικά. Αν ωστόσο ο μαθητής-αθλητής δεν έχει επιλέξει να ασχολείται με τα παραπάνω αθλήματα, τότε θα πρέπει να καταβάλει μόνος του το κόστος των μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής που συνήθως το αναλαμβάνουν οι κηδεμόνες τους ενώ δεν θα μπορεί να έχει επίσημη υποστήριξη από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής, όπως θα έπρεπε. Δεν τολμώ καν να αναφερθώ αν πρέπει να γίνει ένσταση για κάτι ή αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή πρόβλημα στον " άτυχο" αθλητή της δεύτερης κατηγορίας. Απ' την άλλη ο καθηγητής Φ.Α. και προπονητής του μαθητή-αθλητή θα πρέπει επίσης να επωμισθεί τα έξοδα αλλά και να είναι διοικητικά έκθετος όταν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κανονική άδεια για κάτι που αυτοδίκαια θα έπρεπε να λύνεται μονο και μόνο για την επί ίσοις όροις διαδικασία.

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Επιτραπέζια Αντισφαίριση αλλά  όλα τα "άτυχα' αθλήματα που για κάποιο λόγο βρίσκονται πίσω στην κλίμακα αξιολόγησης του σχεδιασμού των αρμόδιων φορέων, ανεξάρτητα αν στο παρελθόν έχουν δώσει διακρίσεις σε κάθε επίπεδο. Προφανώς και για να μην παρεξηγηθώ δεν προτείνω να καταργηθούν οι διευκολύνσεις  που έχει η "πρώτη" κατηγορία των αθλημάτων. Ποτέ δεν θεωρώ ότι η εξισορρόπηση προς τα κάτω λύνει το πρόβλημα. Απεναντίας θεωρώ απαραίτητο να εκλείψουν οι διαχωρισμοί ανάμεσα στα αθλήματα και στους μαθητές-αθλητές που τη στιγμή αυτή υφίστανται.

Όσον αφορά τη διοργάνωση αυτή καθ' αυτή θα ήθελα να πω ότι το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα του Σ.Ε.Φ. μαζεύτηκαν πάνω από 300 άτομα την πρώτη ημέρα των αγώνων ήταν απογοητευτική με κινδύνους για την υγεία των συμμετεχόντων. Χωρίς ικανοποιητικό αερισμό, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ακόμα και για να μπορούν να βρουν ένα κάθισμα και πολλά ακόμα νομίζω ότι μάλλον έφυγαν με αρνητικές εντυπώσεις οι παρευρισκόμενοι. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στους μαθητές-αθλητές που πάσχιζαν να αγωνισθούν και να "πιάσουν' απόδοση. Μήπως θα ήταν καλύτερα στο μέλλον ειδικά για την πόλη που διοργανώνει τους αγώνες να υπάρξει πριν την τελική φάση η Β' φάση, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερη διαχείριση των αγώνων;;

Καλή επιτυχία στους αθλητές-τριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

 

Φυσική Αγωγή και Εκπαίδευση

Physical literacy is the ability, confidence, and desire to be physically active for life.Ο Κινητικός Γραμματισμός.

http://www.shapeamerica.org/events/physicalliteracy.cfm

 

Εκπαιδευτικό Υλικό Ομίλου Αριστείας

Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών

Όμιλος Αριστείας

Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Υπεύθυνος: Δρ. Μιχάλης Κατσικαδέλης,

Φυσικής Αγωγής

Σχολικό Έτος 2017-18


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ  ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

 

 

 

Για να εκτυπώσετε το εγχειρίδιο ή να το αποθηκεύσετε

κάντε click

 

© Michail Katsikadelis/All rights reserved

 

ITTF Sport Science Congress Suzhou 2015

Όσοι παρακολουθούν τη σελίδα αυτή ή την επισκέπτονται αραιά, θα έχουν διαβάσει τις συνολικές μου παρατηρήσεις μετά από τα διάφορα συνέδρια ή προπονητικές συνόδους που αφορούν το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Συνεχίζοντας λοιπόν την παράδοση και με διάθεση να μεταφέρω τα όσα γίνονται στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι, καταγράφω και τις παρακάτω παρατηρήσεις από το συνέδριο της ITTF που έγινε στην πόλη της Suzhou στην Κίνα.

Πρώτα απ? όλα όσον αφορά την αλλαγή της μπάλας, οι ερευνητές αλλά και οι προπονητές είναι «μουδιασμένοι» στο να εκφέρουν απόψεις μιας και το θέμα φαίνεται να είναι τουλάχιστον «ομιχλώδες» για τις ιδιότητες αλλά και το πόσο δύναται να επηρεάσει το άθλημα το πλαστικό μπαλάκι. Οι ερευνητές της Ιαπωνίας με κύριο εκφραστή τον Y.Tsuji, σε κατ? ιδίαν συζητήσεις μου είπαν ότι ακόμα δεν έχουν ασχοληθεί με την κινηματική και βαλλιστική ανάλυση της μπάλας μιας και το μπαλάκι δεν φαίνεται να είναι ακόμα το τελικό προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που κυκλοφορούν και αγωνίζονται οι αθλητές/τριες είναι προσεγγίσεις στο πως θα είναι τελική η νέα μπάλα , χωρίς όμως να υπάρξουν διαφορές πάνω από το 10% απ? ότι έχουμε στα χέρια μας.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που αναφέρθηκε στο συνέδριο και συζητήθηκε είναι η ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών/τριων με έμφαση στην αγωνιστική επίδοση κάτω από άγχος. Προτάθηκαν και αναλύθηκαν αρκετές μέθοδοι, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά με αποκορύφωμα μια ανάλυση σχετικά με το σέρβις και την αποτελεσματικότητά του κάτω από άγχος. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης λοιπόν θα πρέπει ο προπονητής να εφαρμόζει συγκεκριμένες μεθόδους προσομοίωσης αγωνιστικού άγχους για τον έλεγχο της ακρίβειας της τεχνικής εφαρμογής αλλά και του ποσοστού επιτυχίας της τεχνικής. Πραγματικά ανακοινώθηκαν κάποια σημεία που δεν τα είχα υπόψιν μου, ειδικά από τους ερευνητές της Κίνας.  Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνω, ότι όλα τα παραπάνω αφορούν σημεία μιας ολοκληρωμένης προπονητικής διαδικασίας και όχι ημίμετρα που εφαρμόζονται χωρίς σχέδιο και προοπτική.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτη η οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται ακόμα και από παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις στο χώρο της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την ανάδειξη του αθλήματος με δράσεις στο χώρο του μαζικού και σχολικού αθλητισμού.

Το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της ITTF θα γίνει το 2016 στη Γερμανία, όπου θα είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες προπονητές να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν αυτή τη σημαντική επιστημονική εκδήλωση.

 

 

Δημοσιεύσεις σχετικά με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Με σταθερά βήματα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης καθώς και Ερευνητικά Περιοδικά, προσπαθούν να υποστηρίξουν και ερευνητικά το άθλημα. Στους συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχει ερευνητικό υλικό, το οποίο θα ανανεώνεται, όταν θα υπάρξουν και νέες δημοσιεύσεις.

18/3/2015

Heart rate variability of young table tennis players with the use of Multiball training

 

29/10/2014

Για μια ακόμα φορά η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναδημοσιεύει ένα Ελληνικό Επιστημονικό άρθρο, που πραγματοποιήθηκε με Έλληνες αθλητές και με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μπορείτε να το διαβάσετε από τον σύνδεσμο της ITTF ή από το Journal of Biology of Exercise

The Interaction between serves and match winning in table tennis players in London 2012 Olympic games.

Ένα άρθρο που πραγματεύεται τη συσχέτιση ανάμεσα στο σέρβις και τα ποσοστά νίκης στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

International Journal of Table Tennis Science no.8

Ολόκληρη η έκδοση

Test re-test reliability of the "table tennis specific battery test" in competitive level young players

Στο άρθρο αυτό γίνεται ανάλυση της αξιοπιστίας ενός τεστ για την αξιολόγηση της τεχνικής στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Το πλήρες περιοδικό

European Psychomotricity Journal

 
Ημερολόγιο
No images

On-line

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους