Επιτραπέζια Αντισφαίριση - Μύθοι και Παρανοήσεις

Κάθε άθλημα περιβάλλεται από κάποιους μύθους, που σε μερικές περιπτώσεις είναι πιστευτοί από αρκετά μεγάλη μερίδα του κόσμου. Αυτό άλλωστε δεν συμβαίνει μόνο στα αθλήματα αλλά και στη καθημερινή ζωή. Ειδικότερα στο άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης παρουσιάζονται περισσότερες παρανοήσεις μιας και ο τρόπος που αγωνίζονται οι υψηλού επιπέδου αθλητές διαφέρει σημαντικά από αυτούς που ασχολούνται με το άθλημα ερασιτεχνικά. Έτσι εκτός από τους μύθους που πιστεύονται στο ευρύ κοινό που δεν ασχολείται με το άθλημα, παρατηρείται και σειρά παρανοήσεων από όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά, συνήθως χαμηλού επιπέδου αγωνιζόμενους.

Στο άρθρο αυτό του Greg Letts, γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν τόσο οι μύθοι όσο και οι παρανοήσεις σχετικά με το αγώνισμα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Οι Μύθοι

Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι ένα παιχνίδι αλλά όχι άθλημα.

Αυτός είναι συνήθως ο πιο διαδεδομένος μύθος σχετικά με την Ε.Α. στο ευρύ κοινό και συμβαίνει επειδή είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει κάποιος αμέσως να παίζει πιγκ-πογκ χωρίς καμία άλλη προετοιμασία. Έτσι, ακόμα και δύο αρχάριοι που μπορούν να πετύχουν τη μπάλα, είναι δυνατόν να αρχίσουν να παίζουν, ακόμα και σετ.

Προφανώς, ο τρόπος που θα παίξουν, δεν είναι αυτός με τον οποίο αγωνίζονται αθλητές που ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι έτσι παίζουν όλοι, μέχρις ότου βέβαια δούνε αθλητές να αγωνίζονται. Και σίγουρα όταν θα τους δουν θα καταλάβουν τη τεράστια διαφορά. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα λ.χ. το τένις, όπου για να υπάρξει ένα στοιχειώδες παιχνίδι με αρχάριους θα πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον κάποιες ώρες εκμάθησης. Συνεπώς, επειδή οι νέοι παίκτες στο τένις χρειάζονται περισσότερο κόπο για μερικές ανταλλαγές κτυπημάτων, εκτιμούν περισσότερο τις ικανότητες των υψηλού επιπέδου αθλητών.

Δεν απαιτούνται Φυσικές Ικανότητες

Αυτός ο μύθος σε μεγάλο βαθμό συσχετίζεται με την άποψη ότι η Επιτραπέζια Αντισφαίριση δεν είναι άθλημα αλλά μόνο παιχνίδι. Πολλές φορές για την εξάπλωση αυτού του μύθου έχουν μερίδιο και κάποιοι που προσπαθούν να κάνουν το άθλημα γνωστό και να προσεγγίσουν περισσότερο κόσμο, λέγοντας ότι μπορεί να παίξει και να αγωνισθεί ο οποιοσδήποτε. Αυτό βέβαια είναι αλήθεια σε κάποιο ποσοστό αλλά δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι σε υψηλότερα επίπεδα χρειάζεται η ανάπτυξη πολλών Τεχνικών και Τακτικών στοιχείων για να ανταπεξέλθει κανείς όταν υπάρχουν ελλείψεις σε φυσικές Ικανότητες. Και φυσικά οι αθλητές υψηλών επιδόσεων βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση.

Για να παίξει κανείς πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά

Όσοι πιστεύουν αυτό το μύθο, θεωρούν την Επιτραπέζια Αντισφαίριση ως ένα άθλημα όπου οι παίκτες κτυπάνε τη μπάλα τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει καν χρόνος για να σκεφτούν και έτσι τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι η κύρια ικανότητα για να παίξει κανείς.

Και σίγουρα ο χρόνος αντίδρασης είναι μια σημαντική ικανότητα, αλλά μπορεί κάποιος να παίξει πολύ καλό πιγκ-πογκ χωρίς να έχει αντιδράσεις υπεράνθρωπου. Ο έξυπνος παίκτης μπορεί να κατευθύνει τη μπάλα σε τέτοια θέση όπου ο αντίπαλος να μην μπορεί να τη κτυπήσει με μεγάλη δύναμη ή να αναγκάσει τον αντίπαλο να κατευθύνει τη μπάλα σε συγκεκριμένο σημείο. Ο χρόνος αντίδρασης από μόνος του, δεν μπορεί να κάνει πολλά.

Το πινγκ-πονγκ δεν είναι θεαματικό

Συνήθως αυτή η άποψη απαντάται σε όσους έχουν δει πιγκ-πογκ χαμηλού επιπέδου μόνο.  Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αθλητές υψηλού επιπέδου να αγωνίζονται, προσφέροντας θέαμα.

Το πινγκ-πονγκ είναι παιχνίδι, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση είναι άθλημα.

Αυτός ο μύθος είναι δημοφιλής επειδή ένας αριθμός έμπειρων αθλητών συνήθως λένε ότι ασχολούνται με το άθλημα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης παρά με το πινγκ-πονγκ. Στην ουσία όμως, στην ιστορία του αθλήματος χρησιμοποιούνται και τα δύο ονόματα για να περιγράψουν την ίδια αθλητική δραστηριότητα.

Αν και ίσως η χρήση των λέξεων πινγκ-πονγκ δυσαρεστεί κάποιους έμπειρους αθλητές, στην  πραγματικότητα και τα δύο ονόματα είναι σωστά. Βέβαια, συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος πινγκ-πονγκ για να περιγράψει το παιχνίδι αναψυχής ενώ η χρήση του όρου Επιτραπέζια Αντισφαίριση δίνει πιο σοβαρή χροιά στο άθλημα. Ότι και να χρησιμοποιείται πάντων είναι ακριβές.

 

Παρανοήσεις