Προπονητικό Camp στην Κίνα
Προπονητικό Camp στην Κίνα
Για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής ή ο απόλυτος προορισμός προκειμένου να μάθει κάποιος να παίζει πιγκ-πογκ σε υψηλό επίπεδο. Τα διαρκή αποτελέσματα των αθλητών που προέρχονται από την Ασία, τα οποία τους κατηγοριοποιούν σε όλες τις πρώτες θέσεις καθώς και η διαρκής προπαρασκευή αθλητών, είναι στοιχεία γενικά αποδεκτά και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ειδικά για την Κίνα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, όπου και να κοιτάξει κανείς, Ολυμπιάδες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ανοικτά Πρωταθλήματα κλπ
Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν οι εντυπώσεις του Jan Berner από το τελευταίο κάμπ προετοιμασίας στην Κίνα, οι οποίες καταγράφηκαν στην ιστοσελίδα της ETTU (www.ettu.org) και παρουσιάζονται μεταφρασμένες.
«Το καμπ πραγματοποιήθηκε από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου 2011 στο Shi Cha Hai Sport School του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα φημισμένο Αθλητικό Σχολείο όπου έχουν ξεκινήσει τη καριέρα τους εξαιρετικοί αθλητές όπως οι WANG Tao, FAN Chang Mao, TENG Yi, ZHANG Yi Ning, DING Ning, GOU Yuan and MA Long.
Η προπόνηση συμπεριλάμβανε 11 προπονητικές μονάδες/ εβδομάδα, από τις 8:30 έως τις 11:00 και από τις 2:30 έως τις 5:00. Οι προπονήσεις διοργανώθηκαν υπό την εποπτεία των Κινέζων προπονητών και οι Ευρωπαίοι αθλητές προπονήθηκαν αποκλειστικά με Κινέζους. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Ευρωπαίους παίκτες να εξασκηθούν περισσότερο στις μετακινήσεις καθώς και στις γρήγορες ανταλλαγές κτυπημάτων. Ο Κινέζος προπονητής Gou εξήρε τις ικανότητες των Ευρωπαίων αθλητών και επεσήμανε ότι έχουν ταλέντο. Ωστόσο, όταν ο ρυθμός αυξανόταν, εμείς χάναμε το 80% των πόντων. Ο Gou τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο των μετακινήσεων μας και γενικότερα της κίνησής μας στο τραπέζι. Και δεν είναι μόνο η δύναμη που θα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και ο τρόπος που οι αθλητές μετακινούνται.
Σύμφωνα με τους Κινέζους υπάρχουν 5 ειδών διαφορετικές κινήσεις για τους επιθετικούς παίκτες, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού και όλες αυτές τις κινήσεις τις μαθαίνουν οι αθλητές από νεαρή ηλικία. Στην Ευρώπη, συνεχίζει ο Berner, μαθαίνουμε αυτές τις κινήσεις πολύ αργά. Πρέπει να ξεκινήσουμε να εκπαιδευόμαστε σε αυτά τα τεχνικά στοιχεία πολύ πιο νωρίς, ακόμα και από το πρώτο χρόνο της προπόνησης. Εκεί (Κίνα), η κίνηση της μέσης είναι κάτι που το μαθαίνουν με εξάσκηση μπροστά στον καθρέπτη. Απ? την άλλη, η εφαρμογή αυτού του είδους της προπόνησης στην Ευρώπη πιθανόν να ήταν και αιτία για να σταματήσουν να ασχολούνται με το πιγκ-πογκ. Είναι λοιπόν η διαφορά κουλτούρας πολύ έντονη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ? όψιν. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι κοιτάνε περισσότερο για τα αποτελέσματα παρά για την βελτίωση σε τεχνικό επίπεδο ενώ οι Κινέζοι αθλητές αγωνίζονται σε λιγότερα τουρνουά και εστιάζουν περισσότερο στην ανάπτυξη.
Κάποιο απόγευμα το καμπ επισκέφτηκε ο LI Zhun, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές τεχνικής. Είναι ο ένας από τους δύο αρχι-προπονητές της Εθνικής Ομάδας των Γυναικών της Κίνας, που ήταν και ο προσωπικός προπονητής για τις ZHANG Yining και WANG Nan, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Πρόκειται για έναν γνώστη του αντικειμένου σε ανώτατο βαθμό. Όταν ρωτήθηκε για τους Ευρωπαίους αθλητές είπε σχετικά με την κίνηση των ποδιών ? μετακινήσεις (footwork) και για το πώς χρησιμοποιούν το forehand. Επισήμανε δηλαδή ότι δεν χρησιμοποιούν αρκετή δύναμη. Ενώ οι μπάλες έχουν αρκετές περιστροφές (spin), δεν έχουν αρκετή δύναμη, που χρειάζεται. Οι Ευρωπαίοι παίζουν πρώτα με spin και μετά με δύναμη. Οι Κινέζοι με τον αντίθετο τρόπο. Πρώτα δύναμη και μετά φάλτσο. Επίσης, τόνισε ότι οι αθλητές που ήταν στο καμπ είναι ταλαντούχοι και μπορούν νε «υιοθετήσουν» αυτή τη τεχνική σύντομα. Από τις παρατηρήσεις του αθλητές και προπονητές εντυπωσιάστηκαν. Μάλιστα οι παίκτες είπαν ότι ήταν σαν να τους σαν να δημιουργήθηκε ένας νέος τρόπο σκέψης.
Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, οι παίκτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ομάδας της Κίνας. Στον πρώτο όροφο υπήρχε ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Στον δεύτερο υπήρχαν 24 τραπέζια για τις ανάγκες της Εθνικής Ομάδας των Γυναικών, ενώ ο τρίτος ήταν για την αντίστοιχη των Ανδρών. Οι γυναίκες έκαναν αγώνες επιλογής για το επερχόμενο Pro Tour. Ήταν ένα τουρνουά υψηλού επιπέδου και πιστεύω ότι ήταν πιο δύσκολο να πετύχεις εκεί παρά να έπαιρνες τον τίτλο σε ένα τουρνουά στην Ευρώπη. Όλοι εντυπωσιάσθηκαν από τους αγώνες αν και ο αρχι-προπονητής της Εθνικής Ομάδας και πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής KONG Linghui είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με την απόδοση των αθλητριών επειδή ήταν?.αργές!! Άραγε, ποιες πιο γρήγορες θα ανταγωνιστούν, σκεφτήκαμε, εξωγήινους;;
Μαζί με τις γυναίκες ήταν και οι νεανίδες καθώς και κορασίδες που είχαν την ευκαιρία να αγωνίζονται ενάντια στις καλύτερες του κόσμου. Όλοι οι αθλητές μένουν στο προπονητικό κέντρο. Η πειθαρχία που δείχνουν είναι απόλυτη. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και τους υπόλοιπους αθλητές. Όλοι στέκονται σαν στρατιώτες όταν ο προπονητής μιλάει. Όπως περιγράφει ο Berner, μου θύμισε τον καιρό που ήμουν στον Σουηδικό στρατό. Επιπλέον, έχουν και point system. Όλοι ξεκινάνε από τους 100 βαθμούς. Αν π.χ. έχουν κοσμήματα ή δαχτυλίδια, χάνουν 5 βαθμούς. Το ίδιο συμβαίνει όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, δεν ταχτοποιούν τα πράγματα τους κλπ Επίσης, τιμωρούντα με παραπάνω φυσικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο 15χλμ. ή με τον να αποκλείονται από κάποια προπόνηση, αν πέσουν σε παραπτώματα.»