Personal Training, Sparring Partner...και άλλα ζωάκια

Δεν είναι καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί πρωτοτυπία η προσωπική προπόνηση (Personal Traning) ή η χρήση αθλητών (Sparring Partners), με σκοπό την εφαρμογή ειδικών προπονητικών ερεθισμάτων. Επειδή τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα παραπάνω, σκοπός του άρθρου είναι μια συνοπτική παρουσίαση αυτών των μορφών προπόνησης, των θετικών και αρνητικών που μπορεί να παρουσιάζονται καθώς και να ξεκαθαρίσει από τεχνική πλευρά αν και πόσο αυτού του είδους η προπόνηση είναι ωφέλιμη για την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών-τριων.

Πρώτα απ' όλα ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνουν τα παραπάνω:

1. Personal Training είναι η προσωπική (Ατομική) προπόνηση, που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αθλητή ή μικρή ομάδα αθλητών, προσαρμοσμένο ειδικά στις απαιτήσεις και ανάγκες του/τους (Τεχνική, Τακτική, Φυσική Κατάσταση)

2. Sparring Partner είναι ο αθλητής που χρησιμοποιείται  ως εργαλείο για την βελτίωση ενός άλλου αθλητή. Ο όρος Sparring Parner μεταφέρθηκε από πολεμικές τέχνες και αναφέρεται στον "σάκο" που χρησιμοποιούν οι προπονητές για την βελτίωση των κτυπημάτων ή την αύξηση της δύναμης των αθλητών.

Άρα ο Sparring Partner είναι ένα "εργαλείο", ενώ το Personal Training είναι μορφή προπόνησης που μπορεί μεταξύ των άλλων "εργαλείων" να χρησιμοποιεί και Sparring Partners. Η διαφορά της Προσωπικής Προπόνησης από την προπόνηση που γίνεται σε ομάδα αθλητών εστιάζεται στην εξειδίκευση των ερεθισμάτων καθώς και στην αμεσότητα ανατροφοδότησης που έχει ο προπονητής. Σε κάθε περίπτωση και για να έχει αποτέλεσμα η προπόνηση, θα πρέπει να αποτελεί προιόν προγραμματισμού από εξειδικευμένο επαγγελματία και όχι μια τυπική διαδικασία χωρίς έλεγχο και αξιολόγηση. Στην δεύτερη περίπτωση όχι μόνο δεν υπάρχει εξέλιξη αλλά και υφίστανται κίνδυνοι για τον αθλητή.

Από εκεί και πέρα δυστυχώς ο ρόλος του προπονητή τείνει να ισοπεδωθεί, αφού στις ημέρες μας ο καθένας "βαφτίζει" τον ευατό του προπονητή χωρίς να έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται. Αποτέλεσμα αυτών είναι να επικρατεί σύγχυση μεταξύ αθλητών και γονιών, αφού θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, όμως οι πληροφορίες που αντλούν είναι από ανεπαρκή και απληροφόρητα άτομα που σε κάποια στιγμή της ζωής τους είπαν να κάνουν και τους προπονητές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην πράξη όμως και μιας και το άρθρο αυτό κυρίως αναφέρεται στους γονείς και τους αθλητές θα πρέπει ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

1. Για να αποδώσει κάθε είδους προπόνηση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες.

2. Η μη ελεγχόμενη προπόνηση με Sparring Partners έχει μόνο ψυχολογικό όφελος και καμία προοπτική εξέλιξης.

 

3. Για να υπάρχει όφελος από τη προπόνηση θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι κάτι το αποσπασματικό.

4. Δεν χρειάζεται να παίζεις συνέχεια με καλύτερους για να γίνεις καλύτερος. Χρειάζεται να έχεις την υπομονή κάθε μέρα που περνάει να προσπαθείς ώστε να ελαχιστοποιείς τα λάθη σου.

5. Το καλύτερος ή χειρότερος δεν είναι εύκολα μετρήσιμο στα τεχνικά αθλήματα όπως η Επιτραπέζια Αντισφαίριση, ούτε αποτελεί κριτήριο σχετικά με το ποιος χάνει ή κερδίζει σε έναν αγώνα.

6. Αναζητείστε πληροφορίες και εμπιστευτείτε τους  επαγγελματίες προπονητές που έχουν τη γνώση αλλά και τα προσόντα για παιδαγωγική υποστήριξη και ασφαλή ανάπτυξη των νέων ειδικά αθλητών-τριων.

 

Μιχάλης Κατσικαδέλης

Προπονητής Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Α' Κατηγορίας

http://ttennis2.webnode.gr/