Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

41. Πώς ταξινομούνται τα δίκτυα υπολογιστών με βάση τη γεωγραφική έκταση που καλύπτουν;

Είδος δικτύου

Γεωγραφική κάλυψη

Ρυθμός μετάδοσης

Τοπικά δίκτυα

(LAN: Local Area Networks)

<100 km

θεωρητικά μέχρι

1 Gbps

Μητροπολιτικά δίκτυα

(MAN: Metropolitan Area Networks)

100-200 km

100 Mbps

Δίκτυα ευρείας περιοχής

(WAN: Wide Area Networks)

>200 km

>622 Mbps

 

42. Αναφέρατε δύο (2) από τους κυριότερους διεθνείς οργανισμούς, υπεύθυνους για τις τυποποιήσεις στον τομέα των δικτύων υπολογιστών.

 

  • IEEE: Διεθνής ένωση ηλεκτρολόγων κι ηλεκτρονικών μηχανικών.
  • EIA/TIA: Οργανισμός τυποποίησης για την καλωδίωση.
  • IEC: Διεθνής ηλεκτροτεχνική επιτροπή για πεδία ηλεκτρο-τεχνολογίας
  • ISO: Παγκόσμια ομοσπονδία εθνικών οργανισμών τυποποίησης
  • CENELEC: Ηλεκτροτεχνικά πρότυπα Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

43. Τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας και τι εννοούμε με τον όρο «ομότιμες διεργασίες»;

Σύνολο από κανόνες που χρειάζονται για να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δύο οποιωνδήποτε κόμβων. Καθορίζουν το τρόπο επικοινωνίας εφαρμογών και τον τρόπο πρόσβασης στο μέσο. Κάθε πρωτόκολλο έχει επίπεδα και κάθε επίπεδο εκτελεί κάποια εργασία. Μετά από την εργασία αυτή τοποθετείται μια επικεφαλίδα στα δεδομένα όταν αποστέλλονται και αφαιρείται μία όταν λαμβάνονται. Επειδή τα επίπεδα του αποστολέα και του παραλήπτη λειτουργούν παρόμοια αλλά αντίστροφα θεωρούμε ότι τα επίπεδα αυτά επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Γι’ αυτό κι οι εργασίες τους χαρακτηρίζονται ως ομότιμες.

 

44. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας των οπτικών ινών;

Οι οπτικές ίνες φαίνεται να είναι σήμερα η καλύτερη λύση στα μέσα μετάδοσης και αυτό γιατί τα πλεονεκτήματα, που παρουσιάζουν, σε σχέση με τα άλλα μέσα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Πλεονεκτήματα: Οι οπτικές ίνες διαθέτουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες μετάδοσης (της τάξης των Gbps). Συνήθεις ταχύτητες μετάδοσης είναι αυτές των 2 και 10 Gbps, ενώ έχουν επίσης αναπτυχθεί συστήματα των 20,40 και 50 Gbps. Σε περίπτωση πολυπλεξίας με διαίρεση μήκους κύματος, οι ταχύτητες φθάνουν στα μερικά Tbps, αντοχή φόρτου εργασίας, αντοχή σε σφάλματα, δεν επηρεάζονται από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, με αποτέλεσμα να συνιστάται η χρήση τους σε βιομηχανικό περιβάλλον και σε χώρους με υψηλό θόρυβο, δύσκολα υποκλέπτεται, καλύπτει μεγάλες αποστάσεις επειδή  εξασθένηση των σημάτων είναι μικρότερη από ό,τι στα χάλκινα και ομοαξονικά καλώδια, έχει υλικό εύκαμπτο κι ελαφρύ.

Μειονεκτήματα: Επειδή πρόκειται για γυαλλί ή πλαστικό, μπορεί εύκολα να σπάσει. Η επεξεργασία του απαιτεί στοιχειώδεις και εμπειρικές γνώσεις.Υπάρχει  δυσκολία υλοποίησης συνδέσεων, επειδή απαιτείται υψηλή προσαρμογή και ευθυγράμμιση της φωτεινής πηγής, για να μην υπάρχει διασπορά και για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Το πιο ακριβό μέσο μετάδοσης.

 

45. Να αναφέρετε τις δύο κατηγορίες σειριακής μετάδοσης και περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στη σειριακή μετάδοση τα δεδομένα μεταδίδονται bit προς bit. Το ρολόι και των δύο σημείων πρέπει να είναι ίσο. Έχουμε τη ασύγχρονη μετάδοση και τη σύγχρονη. Στην ασύγχρονη τα δεδομένα στέλνονται υπό μορφή χαρακτήρων.

Μορφή του σήματος στην ασύγχρονη σειριακή μετάδοση χαρακτήρα

Τα bits της ασύγχρονης σειριακής μετάδοσης οργανώνονται σε ομάδες των εννέα έως δώδεκα bits συνολικά, οι οποίες περιέχουν κάποιους χαρακτήρες έναρξης και λήξης.

Αρχικά το κανάλι είναι σε κατάσταση αργίας, έπειτα στέλνεται ένα μηδενικό bit αρχής, έπειτα τα δεδομένα. Μετά τα δεδομένα στέλνεται ένα bit ισοτιμίας. Τελειώνει η μετάδοση με τουλάχιστον 1 bit τέλους.

Για παράδειγμα εάν αποστέλλεται το κεφαλαίο γράμμα Α, τότε η ακολουθία των ψηφίων θα είναι 01001011. Κάθε τέτοιος χαρακτήρας μετατρέπεται σε ψηφιολέξη μέσω του κώδικα ASCII.

Μετά από τα bits του χαρακτήρα ακολουθεί ένα bit άρτιας ή περιττής ισοτιμίας (parity), το οποίο ενεργοποιεί μία διαδικασία ελέγχου σφαλμάτων, για να ανιχνεύσει τυχόν λάθη που συνέβησαν κατά τη μετάδοση. Το πλαίσιο κλείνει με ένα ή δύο stop bits, που υποδηλώνουν το τέλος του χαρακτήρα και την κατάσταση αναμονής για τον επόμενο. Η λογική κατάσταση των ψηφίων λήξης (stop bits) είναι το λογικό ένα.Όταν δεν μεταδίδεται κάποιος χαρακτήρας, τότε λέμε ότι η σύνδεση είναι ανενεργή, οπότε η γραμμή ευρίσκεται σε λογικό ένα.

 

Στη σύγχρονη σειριακή μετάδοση έχουμε καλύτερη εκμετάλλευση του εύρους του καναλιού επικοινωνίας, αφού τα δεδομένα ομαδοποιούνται σε μεγάλα πακέτα δεδομένων, χωρίς start και stop bits στην αρχή και στο τέλος κάθε χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει σημαντικά ο ρυθμός μετάδοσης και γίνεται αποδοτικότερη η χρήση των κυκλωμάτων μετάδοσης.

Στην σύγχρονη τα δεδομένα στέλνονται ανά ομάδες. Κάθε ομάδα έχει παλμό συγχρονισμού αρχής και τέλους, πριν και μετά τη μετάδοση των δεδομένων. Επίσης ο αποστολέας στέλνει όποτε θέλει. Η σύγχρονη μετάδοση είναι προτιμότερη για μεγάλο όγκο δεδομένων.

Ομάδα δεδομένων στη σύγχρονη σειριακή μετάδοση

Για να μπορεί ο δέκτης να διακρίνει χωρίς απώλειες τα bits των δεδομένων, ειδικά όταν πρόκειται για πακέτα δεδομένων μεγάλου μήκους (εκατοντάδων ή χιλιάδων χαρακτήρων), είναι αναγκαίος ο συγχρονισμός ανάμεσα στον πομπό και στον δέκτη. Για το σκοπό αυτό στην αρχή και στο τέλος κάθε ομάδας δεδομένων τοποθετούνται κάποια bytes συγχρονισμού, τα οποία περιέχουν ακολουθίες bits συγχρονισμού που δημιουργεί ο πομπός με χρήση ειδικού ωρολογιακού σήματος.

Το τέλος της ομάδας δεδομένων σηματοδοτείται από ένα «κωδικό τέλους» (ΕΤΧ) και από έναν ή περισσότερους χαρακτήρες σφαλμάτων.

 

46. Πώς ανταλλάσσουν τα δεδομένα ένας πομπός και ένας δέκτης, σε συνάρτηση με το χρόνο;

Οι χρήστες εναλλάσσονται κυκλικά και καθένας παίρνει όλο το εύρος ζώνης του φυσικού καναλιού για σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα

47. Ποια είναι τα αναλογικά σήματα και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Είναι τα σήματα που μεταβάλλονται συνεχώς στο χρόνο κι έχουν σχήμα ημιτονοειδούς καμπύλης. Αναλογικό σήμα είναι ο απλός ο ήχος, ο σύνθετος ήχος, ο κρότος κι ο θόρυβος.

Σε κάθε αναλογικό σήμα βασικό ρόλο παίζει η πίεση του αέρα και το χρονικό διάστημα που από έντονη αρχίζει και εξασθενεί. Οι τιμές που μπορεί να πάρει ένα αναλογικό σήμα δεν είναι συγκεκριμμένες, αλλά ποικίλουν συνεχώς.

 

48. Ποια είναι τα ψηφιακά σήματα και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Είναι το σήμα που παίρνει διακριτές τιμές στο χρόνο κι έχει το σχήμα διαδοχικών τετραγώνων. Τα ψηφιακά σήματα έχουν συγκεκριμμένες τιμές.

Χαρακτηριστικά τους είναι το πλάτος, η συχνότητα και η φάση. Στη διαμόρφωση σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό επεξεργαζόμαστε ένα από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.

 

49. Πότε απαιτείται η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό;

Το σήμα του Η/Υ είναι ψηφιακό. Το σήμα στις γραμμές του ΟΤΕ είναι αναλογικό. Από τον πομπό στο δέκτη χρειάζεται το σήμα να περάσει από τις τηλεφωνικές γραμμές του ΟΤΕ και να καταλήξει πάλι στον Η/Υ του παραλήπτη. Γι’ αυτό χρειάζεται η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό και στο τέλος η επαναμετατροπή του αναλογικούσήματος σε ψηφιακό. Αυτή τη δουλειά κάνει το MODEM (Modulator – Demodulator / Διαποδιαμορφωτής)

 

50. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες θορύβου;

Ο θόρυβος είναι ανεπιθύμητο σήμα που επηρεάζει το χρήσιμο σήμα της πληροφορίας. Θόρυβος είναι:

 

  • Η παραφωνία: οφείλεται σε υγρασία, παλμική εκπομπή, συνομιλίες διπλανού.
  • Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές: οφείλονται από κυκλώματα.
  • Ενδογενής: οφείλεται σε ενισχυτές, διαμορφωτές.
  • Παρεμβολές συχνοτήτων από κοντινούς πομπούς.
  • Ηχώ: ανακλάσεις κι επιστροφές εκπεμπόμενου σήματος.

 

 

51. Ποια είναι η διαφορά του επαναλήπτη από τον ενισχυτή;

Ο επαναλήπτης ενισχύει μόνο το σήμα που εξασθενεί όταν φτάνει σε αυτόν. Ο ενισχυτής εκτός από το σήμα, ενισχύει και τον θόρυβο και μπορεί να παραμορφώσει το σήμα μη επιθυμητά.

 

52. Τι συσκευή είναι ο μεταγωγέας και πώς λειτουργεί;

Είναι συσκευή δικτυακού εξοπλισμού και η λειτουργία του βασίζεται στη συγκέντρωση όλων των σταθμών εργασίας σ’ ένα δρομολογητή ή firewall. Επίσης γνωρίζει MAC διευθύνσεις όλων των σταθμών εργασίας και μπορεί να στέλνει πακέτα μόνο στον προοριζόμενο παραλήπτη. Αντίθετα με τα hub που στέλνουν τα πακέτα προς όλες τις κατευθύνσεις. Της τελευταίας τεχνολογίας οι μεταγωγείς υποστηρίζουνε και τα VLAN (εικονικά δίκτυα).

 

53. Τι είναι η συμφόρηση και πώς δημιουργείται;

Ανάλογα με την τοπολογία του δικτύου και του πρωτοκόλλου δρομολόγησης που χρησιμοποιείται κάποιοι κόμβοι μπορεί να λάβουν μεγαλύτερο φορτίο δεδομένων συγκριτικά με άλλους και να προκληθούν προβλήματα συμφόρησης τα οποία εκλαμβάνονται είτε ως χάσιμο των πακέτων είτε ως αύξηση στις καθυστερήσεις.Είναι το σημείο όπου η ρυθμοαπόδοση πέφτει στο μηδέν

 

54. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι μέθοδοι συμπίεσης ως προς το συσχετισμό του αποτελέσματος της αποσυμπίεσης με την αρχική πληροφορία;

Απωλεστική συμπίεση: Μέρος της πληροφορίας χάνεται. Αυτό γίνεται όταν δε μας ενδιαφέρει να χάσουμε λίγα δεδομένα π.χ. μια φωτογραφία που το κόκκινο γίνει ροζ.

Μη απωλεστική συμπίεση: Η πληροφορία παραμένει αναλοίωτη. Εδώ μας ενδιαφέρει το παραμικρό bit της πληροφορίας να μη χαθεί. Π.χ. ένας λογαριασμός, μια επιταγή. Άλλη αξία έχει το 100, άλλη το 10.

 

55. Αναλύστε την κωδικοποίηση εντροπίας.

Είναι μια τεχνική συμπίεσης όπου δε λαμβάνει υπόψη το είδος της πληροφορίας που θα συμπιέσει, αλλά αντιμετωπίζουν την πληροφορία ως μια ακολουθία από bit. Προσφέρει κωδικοποίηση χωρίς απώλειες. Διαχωρίζονται στον περιορισμό επαναλαμβανόμενων ακολουθιών και στη στατιστική κωδικοποίηση.

 

56. Ποια η χρησιμότητα του πρωτοκόλλου ICMP;

 

χρησιμοποιείται για μηνύματα λαθών και για άλλα μηνύματα που προορίζονται για το λογισμικό του ίδιου του TCP, παρά για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα χρήστη. Το ICMP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βρεθούν κάποιες πληροφορίες για το δίκτυο. Το ICMP είναι παρόμοιο με το UDP στο ότι χειρίζεται μηνύματα που χωράνε σ’ ένα μόνο datagram. Όμως, είναι απλούστερο από το UDP καθώς δεν περιέχει αριθμούς θυρών στην επικεφαλίδα του

 

57. Ποια η χρησιμότητα του πρωτοκόλλου ARP;

Είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από το IP, για να βρεθεί η διεύθυνση υλικού μιας κάρτας δικτύου, που βασίζεται στην IP διεύθυνση. Το ARP διαθέτει πίνακα με διευθύνσεις ΙΡ και κάθε φορά ελέγχει άμα γνωρίζει τη διεύθυνση που ζητήται. Αν ναι επικολλάται μια επικεφαλίδα και στέλνει το πακέτο. Αν όχι στέλνεται αίτηση που λέει χρειάζομαι τη διεύθυνση ΙΡ. Το σύστημα με την ΙΡ απαντάει. Έπειτα το ARP αποθηκεύει τη διεύθυνση την καινούρια στον πίνακά της και στο μέλλον θα ξέρει που βρίσκεται.

 

58. Τι ορίζουμε ως ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων;

Η προστασία δεδομένων από παραβίαση μη εξουσιοδοτημένων χρηστών. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τροποποιήσει δεδομένα ή να βλάψει το δίκτυό μας χτυπώντας το με ιούς και διάφορες επιθέσεις. Ακόμα κι αν γίνει να βρεθεί ένας τρόπος ν’ αντιμετωπιστεί.

 

59. Να αναφέρετε: α) Τι είναι πληροφορία; β) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δεδομένων και πληροφορίας;

Πληροφορία είναι το προϊόν επεξεργασίας κάποιων δεδομένων. Με κατάλληλη επεξεργασία, η πληροφορία γίνεται δεδομένο. Τα δεδομένα είναι ακατέργαστο υλικό που περιγράφουν μια κατάσταση. Με την κατάλληλη επεξεργασία τα δεδομένα μπορούνε να δώσουνε πληροφορίες.

 

60. Να μετατραπούν στο δεκαδικό σύστημα οι δυαδικοί αριθμοί:

α. 00111010

β. 11001110

γ. 1111100000001111

δ. 1001100110011001

ε. 1100110011001100

Για να μετατρέψουμε έναν δυαδικό αριθμό σε δεκαδικό:

 

  • Ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα ψηφία
  • Γράφουμε το εξής: 1ο ψηφίο * 20 + 2ο ψηφίο*21+3ο ψηφίο*22+...+ ν ψηφίο*2ν-1.
  • Ξεκινώντας απο το τελευταίο δεξιό ψηφίο ή αλλιώς LSB με την μικρότερη δυαδική αξία.
  • Έτσι βρίσκουμε τον αντίστοιχο δεκαδικό αριθμό

 

Π.χ.

α. 00111010(2) έτσι έχουμε 0*20 + 1*21+ 0*22 + 1*23 + 1*24 + 1*25 + 0*26 + 0*27 = 0*1 + 1*2 + 0*4 + 1*8 +

                           + 1*16 + 1*32 + 0*64 + 0*128 = 0 + 2 + 0 + 8 + 16 + 32 + 0 + 0 = 58(10) .

β. 11001110(2) έτσι έχουμε 0*20 + 1*21+ 1*22 + 1*23 + 0*24 + 0*25 + 1*26 + 1*27 = 0*1 + 1*2 + 1*4 + 1*8 + 0*16 + 0*32 + 1*64 + 1*128 = 0 + 2 + 4 + 8 + 0 + 0 + 64 + 128 = 206(10) .

Με τον ίδιο τρόπο:

γ. 1111100000001111(2) = 63503(10)

δ. 1001100110011001(2) = 39321(10)

Ένας άλλος τρόπος είναι: χωρίζουμε το νούμερο ανά τετράδες (ξεκινώντας από τις μονάδες).

Μετατρέπουμε την κάθε τετράδα σε δεκαεξαδικό αριθμό από 0 ως 9 και Α ως F. Μετατρέπουμε το δεκαεξαδικό αριθμό σε δεκαδικό. 

Δηλαδή ο δυαδικός:

ε. 1100110011001100(2) αφού χωρισθεί σε τετράδες 1100 1100 1100 1100

έχουμε 1100(2) = 12(10) = C(16)

Έτσι ο αριθμός γράφεται σε δεκαεξαδική μορφή  CCCC(16) = 12*160+12*161+12*162+12*163=

              12*1+12*16+12*256 + 12*4096 =

                   12 + 192 + 3072 + 49152 = 52428(10)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση