Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

21. Πώς είναι οργανωμένη η ιεραρχία της μνήμης; Ποιο είδος μνήμης βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας;


Στην κορυφή της ιεραρχίας είναι οι πιο μικρές, γρήγορες κι ακριβές μνήμες αντίθετα από τη βάση της. Έτσι μειώνεται ο μέσος χρόνος προσπέλασης στη μνήμη ενώ αυξάνεται ο συνολικός χώρος αποθήκευσης του συστήματος.

Η τυπική ιεραρχία (καθοδικά) είναι:

 

  • Καταχωρητές της ΚΜΕ: αποθήκευση μικρού όγκου πληροφοριών
  • Λανθάνουσα μνήμη: αντιγραφή τμημάτων κύριας μνήμης. 10 φορές ταχύτερη από αυτήν.
  • Κύρια μνήμη: Ψηφίδες RAM με μεγαλύτερο χρόνο προσπέλασης και μικρότερο κόστος ανά μονάδα αποθηκευμένης πληροφορίας από τη λανθάνουσα μνήμη.
  • Μαγνητικοί, Οπτικοί δίσκοι & Μαγνητικές ταινίες: Βοηθητική μνήμη για μόνιμη αποθήκευση σε μαγνητικά ή οπτικά μέσα.

 

 

22. Ποιες βασικές λειτουργίες μπορούμε να εκτελέσουμε σε ένα αρχείο;

 

  • Δημιουργία νέου αρχείου.
  • Διαγραφή αρχείου από τη βοηθητική μνήμη.
  • Άνοιγμα αρχείου για πρόσβαση στα δεδομένα του.
  • Κλείσιμο αρχείου που ανοίχτηκε, προσπελάστηκε, τροποποιήθηκε.
  • Ανάγνωση δεδομένων ανοιχτού αρχείου.
  • Εγγραφή δεδομένων σ’ ένα ανοιχτό αρχείο, στο τρέχων σημείο του.
  • Ανάγνωση ή τροποποίηση των χαρακτηριστικών ενός αρχείου.

 

 

23. Ποιες λειτουργίες μπορούμε να εκτελέσουμε σε έναν κατάλογο σε περιβάλλον Windows; Είναι οι ίδιες με αυτές των αρχείων ή διαφέρουν και γιατί;

 

  • Δημιουργία ενός νέου καταλόγου, νέας διαδρομής ή υποκατάλογος.
  • Διαγραφή ενός καταλόγου. Να είναι κενός από αρχεία κι άλλους καταλόγους. Ο φάκελος-ρίζα δε διαγράφεται.
  • Ανάγνωση περιεχομένων καταλόγου.
  • Εγγραφή περιεχομένων σ’ έναν κατάλογο, προσθήκη αρχείου
  • Μετονομασία του καταλόγου. Όχι ίδιο με όνομα άλλου καταλόγου, που βρίσκεται στον ίδιο κατάλογο με αυτόν που θέλουμε να μετονομάσουμε. Ο φάκελος-ρίζα δε μετονομάζεται.

 

Οι λειτουργίες δεν είναι ίδιες με των αρχείων. Στους καταλόγους ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις όπως το ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε κατάλογο γεμάτο, δεν μπορούμε να μετονομάσουμε με όνομα άλλου καταλόγου. Και στα αρχεία βέβαια δεν μπορεί το όνομα να είναι ίδιο με άλλο αρχείο που βρίσκεται στον ίδιο κατάλογο. Και στη μία-και στην άλλη περίπτωση υπάρχει ο διαχειριστής που φροντίζει για το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κάθε αρχείο ή κατάλογο. Αν κάποιο αρχείο έχει προστασία εγγραφής ή ανάγνωσης δεν έχουμε δικαίωμα να το προσπελάσουμε.

 

24. Τι ονομάζουμε ιδεατή μνήμη;

Χρησιμοποιείται η δευτερεύουσα μνήμη για να παρουσιάσουμε στις διεργασίες παραπάνω μνήμη απ’ αυτή που διαθέτει το σύστημα. Χρησιμοποιούνται ιδεατές διευθύνσεις μεταφραζόμενες σε πραγματικές από τη μονάδα διαχείρισης μνήμης.

 

25. Πώς λειτουργεί η διαδικασία της ανταλλαγής (swapping);

Σε μεγάλο αριθμό διεργασίων χρησιμοποιούμε τη δευτερεύουσα μνήμη για προσωρινή αποθήκευση μέχρι η κύρια μνήμη να ελευθερωθεί. Όταν μια διεργασία μεταφερθεί στη δευτερεύουσα νήμη, τότε τα προσωρινής αποθήκευσης δεδομένα, επιστρέφουν στην κύρια μνήμη. Η διαδικασία ανταλλαγής αν κι είναι χρήσιμη, δημιουργεί καθυστερήσεις.

 

26. Τι ονομάζουμε διαδρομή (path) σε ένα Λειτουργικό Σύστημα; Ποια είδη γνωρίζετε;

Μια μέθοδος καθορισμών ονομάτων όταν το σύστημα έχει μορφή δέντρου καταλόγων. Υπάρχουν δύο είδη διαδρομών:

 

  • Απόλυτο όνομα διαδρομής: Ακολουθία ονομάτων από τον πρωταρχικό κατάλογο στο αρχείο
  • Σχετικό όνομα διαφρομής σε συνδυασμό με τον τρέχων κατάλογο: Ο χρήστης καθορίζει έναν κατάλογο τρέχων και τα ονόματα που δεν ξεκινάνε από τον πρωταρχικό κατάλογο θεωρούνται ως προς τον τρέχων κατάλογο (ή κατάλογο εργασίας)

 

 

27. Τι γνωρίζετε για τους χειριστές διακοπών (interrupt handlers) ενός Λειτουργικού Συστήματος;

 

Οι διακοπές ενός ΛΣ μένουν κρυμμένες, χρησιμοποιώντας αναστολή διεργασίας. Η αναστολή ξεκινάει λειτουργία Ι/Ο εκτελώντας πράξη DOWN σ’ ένα σηματοφόρο, WAIT σε μεταβλητή συνθήκης και RECEIVE σε μήνυμα. Στόχος είναι η διεργασία να γίνει εκτελέσιμη.

 

28. Σε ποιες βασικές κατηγορίες διακρίνουμε το λογισμικό; Τι εννοούμε με τον όρο Λειτουργικό Σύστημα;

 

  • Λογισμικό συστήματος: αυτόματη διαχείριση Η/Υ. Συμπεριλαμβάνει: B.I.O.S., Λειτουργικό Σύστημα και οδηγούς υποστήριξης συσκευών που χρισιμοποιεί ο Η/Υ.
  • Λειτουργικό σύστημα: Σύνολο προγραμμάτων που ελέγχουν τον Η/Υ και τις περιφερειακές συσκευές.
  • Λογισμικό εφαρμογών: χρησιμοποιείται από τους χρήστες για την εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπου χρειάζεται η χρήση του Η/Υ

 

 

29. Ποιες είναι οι βασικές δυνατότητες ενός Λειτουργικού Συστήματος;

 

  • Εκτελεί προγράμματα και διεργασίες.
  • Διαχειρίζεται μονάδες Ι/Ο.
  • Αντιμετωπίζει κι ελέγχει διαδικασίες.
  • Αναγνωρίζει κι εκτελεί διαταγές του χρήστη.
  • Μεταφράζει προγράμματα από γλώσσα υψηλού επιπέδου, σε γλώσσα μηχανής.

 

 

30. Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των λειτουργικών συστημάτων; Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθεμίας;

 

  • Ομαδικής επεξεργασίας: εξυπηρέτηση κατά ομάδες ομοειδών προγραμμάτων.
  • Πολυπρογραμματισμού: Περισσότερα του ενός προγράμματα φορτώνονται στη μνήμη.
  • Καταμερισμού χρόνου: Μοιράζει τις διεργασίες σε ίσα χρονικά διαστήματα.
  • Πολυεπεξεργασίας: Συνδυασμός των παραπάνω και υποστήριξη δικτύωσης.

 

 

31. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής μετάδοσης; Να παραστήσετε γραφικά ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό σήμα.

Αναλογικά είναι τα σήματα τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς στο χρόνο και έχουν τη μορφή ημιτονοειδούς καμπύλης. Τα ψηφιακά σήματα παίρνουν διακριτές τιμές στο χρόνο και έχουν τη μορφή συνεχών τετραγώνων. Αναλογικό σήμα έχουν οι γραμμές του ΟΤΕ. Ψηφιακό σήμα έχει ο Η/Υ.

 

32. Ποια η κατεύθυνση μετάδοσης στην Απλή (Simplex), Ημίδιπλη (Half-Duplex) και Πλήρως Διπλή (Full-Duplex) επικοινωνία; Να αναφέρετε από ένα παράδειγμα μετάδοσης σήματος για κάθε κατηγορία.

Στην απλή (μονόδρομη) επικοινωνία υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση. Ο αποστολέας στέλνει κι ο παραλήπτης δέχεται. Όπως η τηλεόραση, με παραλήπτη τον τηλεθεατή.

Στην ημίδιπλη (ημι-αμφίδρομη) επικοινωνία, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Και ο αποστολέας, και ο παραλήπτης μπορούνε να στέλνουν και να λαμβάνουν. Όχι όμως ταυτόχρονα. Όπως στον ασύρματο, όπου αν δεν τελειώσει το ένα άκρο την αποστολή δεν μπορεί το άλλο άκρο να επικοινωνήσει.

Στην διπλή (πλήρως αμφίδρομη) επικοινωνία, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Και ο αποστολέας, και ο παραλήπτης μπορούνε να στέλνουν και να λαμβάνουν, και ταυτόχρονα. Όπως στο τηλέφωνο.

 

33. Να αναφέρετε τη διαφορά όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης της ακτίνας φωτός μέσα στις πολύτροπες (multimode) και μονότροπες (single mode) οπτικές ίνες. Ποιο είδος οπτικής ίνας μπορεί να μεταδώσει σε μεγαλύτερη απόσταση χωρίς επαναλήπτη;

Οι πολύτροπες οπτικές ίνες έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από ότι οι μονότροπες. Οι οπτικές ίνες λειτουργούν με ανακλάσεις φωτός. Οι γωνίες στις ανακλάσεις του φωτός είναι μεγαλύτερες στις μονότροπες οπτικές ίνες. Έτσι στις μονότροπες ίνες (κι όσο πιο λεπτές ίνες) το φως μεταδίδεται σχεδόν ευθεία. Επομένως σε πολύ συντομότερο χρόνο από ότι στις πολύτροπες οπτικές ίνες, θα μεταδίδεται το φως. Επομένως μπορεί να καλύψει και μεγαλύτερη απόσταση.

 

 

34. Περιγράψτε τη λειτουργία του δρομολογητή (router) και του μεταγωγέα (switch).

 

 

 

Μεταγωγέας (Switch): Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται σε δίκτυα υπολογιστών. Συγκεντρώνει τα καλώδια των σταθμών εργασίας και του Server (μπορεί να παρεμβάλεται και patch panel) και οδηγούνται στο δρομολογητή. (μπορεί να παρεμβάλεται και firewall). Η Διαχείρηση της πληροφορίας που φθάνει στις θύρες του γίνεται σε μετάδοση πλαισίων και λειτουργεί στο 2ο επίπεδο –(Σύνδεσης Δεδομένων).Τα πλαίσια έχουν τη φυσική διεύθυνση των συσκευών, τη διεύθυνση MAC.

Η Mac διεύθυνση ή φυσική διεύθυνση (Physical Address) είναι ένας αριθμός ταυτότητα της κάρτας δικτύου. Έχει τοπική εμβέλεια και χρησιμοποιείται σε τοπικές συνδέσεις. Ο αριθμός αυτός αποτελείται από 12 δεκαεξαδικά ψηφία, όπου τα 6 δεκαεξαδικά ψηφία χαρακτηρίζουν τον κατασκευαστή της κάρτας και τα υπόλοιπα είναι ο σειριακός αριθμός της κάθε κάρτας (πχ 00-04-76-D1-C4-4C)

    Στην εφαρμογή Command Promt των Windows, πληκτρολογώντας την εντολή ipconfing/all, μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας, που ένα από αυτά είναι και η Mac διεύθυνση ή φυσική διεύθυνση (Physical Address) της κάρτας δικτύου του.

 

Ο μεταγωγέας γνωρίζοντας σε ποια θύρα είναι συνδεδεμένη κάθε συσκευή (μέσω των διευθύνσεων MAC), όταν δέχεται ένα πλαίσιο, το προωθεί μόνο στη θύρα στην οποία είναι συνδεδεμένη η συσκευή για την οποία προορίζεται. Έτσι οι συγκρούσεις μειώνονται δραματικά σε σύγκριση με άλλες συσκευές σύνδεσης υπολογιστών πχ. επαναλήπτες.

Router: Διασυνδέει δίκτυα μεταξύ τους και βγάζει το δίκτυο στο internet. Βρίσκει τον καλύτερο δρόμο για να προωθήσει τα πακέτα. Αλλά δεν προστατεύεται από το firewall όπως το switch. Η Διαχείρηση της πληροφορίας που φθάνει στις θύρες του γίνεται σε μετάδοση πακέτων  και λειτουργεί στο 3ο επίπεδο – (Δικτύου).

Ο δρομολογητής μπορεί να συνδέσει διαφορετικού είδους δίκτυα μεταξύ τους τα οποία μπορούν να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Ο δρομολογητής, ανάλογα με την υπάρχουσα κίνηση στο δίκτυο, αποφασίζει και δρομολογεί τα πακέτα από τον συντομότερο δρόμο προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. 

35. Τι γνωρίζετε για το πρωτόκολλο ΑRΡ (Address Resolution Protocol);

Το έργο του πρωτοκόλλου ARP είναι να µετατρέπει τη διεύθυνση IP µιας συσκευής (υπολογιστή) στην αντίστοιχη φυσική διεύθυνση (π.χ.διεύθυνση Ethernet).


Το πρωτόκολλο ARP µεταφράζεται και ως:
α) Πρωτόκολλο Ανάλυσης ∆ιευθύνσεων 
 β) Πρωτόκολλο Αναγωγής ∆ιευθύνσεων 
 

 Η µετατροπή των IP διευθύνσεων στις αντίστοιχες φυσικές θα μπορούσε να πραγµατοποιηθεί µε το να διατηρείται σε κάθε υπολογιστή ενός δικτύου ένας πίνακας (αρχείο διευθύνσεων IP-φυσικών διευθύνσεων) που να περιέχει την αντιστοίχιση διεύθυνσης IP και φυσικής διεύθυνσης για όλους τους υπολογιστές αυτού του δικτύου.
 
το πρωτόκολλο ARP κάνει δυναµική µετατροπή διευθύνσεων.
 
Κάθε υπολογιστής του δικτύου κρατάει στη µνήµη του RAM όσο λειτουργεί, έναν ειδικό πίνακα που λέγεται πίνακας ARP.
 Ο πίνακας αυτός περιέχει µία στήλη για τις διευθύνσεις IP των συσκευών του δικτύου και µία άλλη για τις αντίστοιχες φυσικές διευθύνσεις. Κάθε γραµµή-εγγραφή του πίνακα αντιστοιχεί σε µία συσκευή (κάρτα δικτύου). Όταν µία συσκευή-αποστολέας θέλει να στείλει ένα αυτοδύναµο πακέτο σε µια άλλη συσκευή παραλήπτης του βρίσκεται στο ίδιο µε αυτήν δίκτυο, χρησιµοποιεί το πρωτόκολλο ARP για να µετατρέψει τη διεύθυνση IP της συσκευής παραλήπτη στην αντίστοιχη φυσική διεύθυνση. Το πρωτόκολλο ARP της συσκευής-αποστολέας ψάχνει αρχικά στον πίνακα ARP για να βρει εγγραφή που να περιέχει τη διεύθυνση IP της συσκευής παραλήπτη. Αν τη βρει, ε̟πιστρέφει την αντίστοιχη φυσική διεύθυνση. Αν δεν τη βρει, δηµιουργεί ένα ειδικό µήνυµα που λέγεται ερώτηση-αίτηση ARP και απευθύνεται σε όλες τις συσκευές του δικτύου. Η ερώτηση ARP περιέχει, µεταξύ των άλλων, τη διεύθυνση IP του παραλήπτη. Κάθε συσκευή του δικτύου ελέγχει αν η διεύθυνση IP παραλήπτη της ερώτησης ARP, είναι ίδια µε τη δική της. Η συσκευή που θα βρει ίδια τη διεύθυνση αυτή, δηµιουργεί ένα ειδικό µήνυµα που λέγεται απάντηση ARP. Η απάντηση ARP περιέχει τη φυσική διεύθυνση της συσκευής παραλήπτη. Την απάντηση ARP η συσκευή παραλήπτης τη στέλνει στη συσκευή-αποστολέας. Η συσκευή-αποστολέας δηµιουργεί µία νέα εγγραφή στον πίνακα ARP και καταχωρεί σε αυτή τη φυσική διεύθυνση της συσκευής παραλήπτη που µόλις έλαβε.
 Η ερώτηση ARP µεταξύ των άλλων περιέχει τα ακόλουθα πεδία:
- ∆ιεύθυνση IP αποστολέα
      - Φυσική διεύθυνση αποστολέα
- ∆ιεύθυνση IP παραλήπτη
      - Φυσική διεύθυνση παραλήπτη
Τα τρία πρώτα πεδία έχουν τις ανάλογες τιµές, ενώ το τέταρτο πεδίο είναι κενό. Επιπλέον η συσκευή-αποστολέας, πριν στείλει µία ερώτηση ARP, βάζει το αυτοδύναµο πακέτο που θέλει να στείλει σε ουρά αναµονή.
Η λειτουργικότητα του πρωτόκολλου ARP (Address Resolution Protocol):

Στην εφαρμογή Command Promt των Windows, πληκτρολογώντας την εντολή arp -a, μπορούμε να δούμε έναν πίνακα με φυσικές διευθύνσεις που αντιστοιχούν με διευθύνσεις internet, των συσκευών με τις οποίες επικοινώνησε ο υπολογιστής μας το τελευταίο διάστημα. Ο arp πίνακας είναι ένας δυναμικός πίνακας και δημιουργείται κατά τη χρήση του υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο. Αν ο arp πίνακας είναι άδειος, σημαίνει ότι ο υπολογιστής μας δεν είχε καμιά επικοινωνία το τελευταίο διάστημα.

36. Τι γνωρίζετε για το πρωτόκολλο SLIP;

 

Είναι πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για να τρέχει το IP σε σειριακές γραμμές για τη διασύνδεση συστημάτων.

Το SLIP είναι ένα πρωτόκολλο που παλιότερα ήταν ιδιαίτερα εξαπλωμένο αλλά τώρα έχει αντικατασταθεί από το PPP. Σχεδιάστηκε για host-to-host, host-to-router, router-to-router, ή workstation-to-router επικοινωνία, μέσω σύγχρονης ή ασύγχρονης, μισθωμένης ή dial-up σειριακής γραμμής, σε ταχύτητες 1200 bps έως 19.2 Kbps, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Το SLIP παρέχει πλαισίωση (framing) σε IP πακέτα, σε point-to-point σειριακές γραμμές. Ουσιαστικά είναι ανάλογο με ένα Ethernet ή ένα token ring. Σε ένα τοπικό δίκτυο τα αυτόνομα IP πακέτα εμπεριέχονται σε Ethernet πλαίσια. Σε μία σειριακή γραμμή τα αυτόνομα IP πακέτα εμπεριέχονται σε SLIP (ή PPP) πλαίσια. To SLIP μπορεί να συμπεριλάβει μόνο IP πακέτα και για το λόγο αυτό δεν συνεργάζεται με άλλα πρωτόκολλα.

To SLIP προσδιορίζει το τέλος ενός πλαισίου δεδομένων με έναν ειδικό χαρακτήρα (2 bytes) που ονομάζεται χαρακτήρας τέλους (END character). Επίσης, δεν παρέχει ανίχνευση λαθών και επαναμετάδωση. Μερικά από τα μειονεκτήματα του είναι τα ακόλουθα:

  • Διευθυνσιοδότηση: Δεν παρέχει μηχανισμό για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με διευθύνσεις ανάμεσα σε δύο hosts.
  • 1Πρωτόκολλα: Δεν συνεργάζεται με άλλα πρωτόκολλα.
  • Ανίχνευση και διόρθωση λαθών: Δεν παρέχει τέτοιου είδους μηχανισμούς.
  • Συμπίεση: Δεν δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης των πακέτων.

 

37. Τι γνωρίζετε για το πρωτόκολλο ΡΡΡ (Point Ιο Point Protocol);

 

Πρωτόκολλο για τη διασύνδεση Η/Υ ή τερματικών Point to point, όπου εγκαθιδρά σύνδεση κι ελέγχει πρωτόκολλα απ’ άκρο σ’ άκρο.

Το PPP σχεδιάστηκε με σκοπό να ξεπεράσει τις αδυναμίες του SLIP και παρέχει μηχανισμούς για την μεταφορά αυτόνομων πακέτων πολλαπλών πρωτοκόλλων μέσα από point-to-point σειριακές γραμμές. Εκτός από αυτό παρέχει μηχανισμούς για πολύπλεξη πρωτοκόλλων δικτύων (network protocol multiplexing), διαμόρφωση σύνδεσης (link configuration), έλεγχο ποιότητας σύνδεσης (link-quality testing), εξακρίβωση γνησιότητας (authentication), συμπίεση επικεφαλίδας (header compression), ανίχνευση λαθών (error detection) και διαπραγμάτευση σύνδεσης (link-option negotiation).

Τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται το PPP είναι τα ακόλουθα:

  • Το πρωτόκολλο High Level Data Link Control (HDLC) το οποίο χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση των δεδομένων στη γραμμή.
  • Το Link Control Protocol (LCP) το οποίο παρέχει τις λειτουργίες εγκαθίδρυσης και ελέγχου της σύνδεσης. LCP πλαίσια στέλνονται πριν αποσταλούν τα δεδομένα.
  • Το Network Control Protocol (NCP) το οποίο διαχειρίζεται τα διάφορα πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στο PPP.

 

38. Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις στην ασφάλεια Η/Υ που συμμετέχουν σε δίκτυα;

 

Η προστασία δεδομένων κι υπηρεσιών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν παραβιάζεται το δίκτυό του. Η έκθεση υπολογιστή στο internet, έχει πιθανότητα 50% να χτυπηθεί από ιό ή να παραβιαστεί από κάπόιον περαστικό. Ορισμένοι παραβάτες χρησιμοποιούν επιθέσεις διαφόρων ειδών όπως worms, Trojan, DOS attack, IP spoofing κλπ προκειμένου να εισέρθουν σ’ ένα δίκτυο. Αλλά το πρόβλημα της ασφάλειας υπάρχει και στο εσωτερικό του δικτύου από κάποιον μη-έμπιστο χρήστη. Στην ασφάλεια Η/Υ του δικτύου θα πρέπει να αποφεύγονται οι επιθέσεις, οι παραβιάσεις κι αν γίνουν να καταπολεμηθούν. (Ερώτηση 58)

 

39. Τι είναι το δίκτυο υπολογιστών; Ποιους στόχους εξυπηρετεί; Πού βρίσκουν εφαρμογή τα δίκτυα υπολογιστών;

 

 

Δίκτυο είναι ένα σύνολο υπολογιστών και συσκευών που διασυνδέονται για ανταλλαγή δεδομένων και επιτρέπουν σε πολλούς χρήστες να διαμοιράζονται κοινές βάσεις δεδομένων. Ο βασικότερος στόχος είναι η επικοινωνία κι η μεταφορά δεδομένων από τον διπλανό χρήστη μέχρι τον πιο μακρινό υπολογιστή του κόσμου. Εφαρμογές σε: σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, αστυνομικά κέντρα, ταχυδρομείο, Υπουργεία, εταιρείες εθνικές και διεθνής, επιχειρήσεις, οργανισμούς, στα στρατόπεδα κα. Κυρίως βρίσκουν εφαρμογή σε σπίτια. Σε άλλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε άλλα για επαγγελματικούς από το σπίτι.

 

40. Ποια είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία ενός δικτύου; Δώστε παραδείγματα ανά κατηγορία.

 

  • Κόμβοι επικοινωνίας (π.χ. Η/Υ, δικτυακοί εκτυπωτές, άλλους χώρους, κτίρια ή πόλεις)
  • Φυσικό μέσο μετάδοσης ή σύνδεσμος (π.χ. χάλκινα καλώδια, οπτικές ίνες, μικροκύματα)
  • Διατάξεις σύνδεσης (π.χ. Hubs, switches, routers, bridges…)
  • Λογισμικό δικτύου (π.χ. Windows NT, Unix, Windows 2000 Server, Windows XP, Linux)
  • Λογισμικό εφαρμογών δικτύου (π.χ. Kerberos, HyperTerminal, Netscape, Firewall…)

 

Κανένας υπολογιστής και δίκτυο δεν επικοινωνεί με άλλους υπολογιστές ή/και δίκτυα χωρίς την παροχή των απαραίτητων πρωτοκόλλων επικοινωνίας (π.χ. TCP/IP, ISO/OSI, SNMP, POP3, SMTP, FTP, TELNET κλπ)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση