Είτε τα αποκαλείτε USB flash disks, ή memory sticks, keys ή drives είναι πολύ χρήσιμα αξεσουάρ για τους υπολογιστές. Υπάρχουν σε ποσότητες και διάφορες χωρητικότητες. Θα είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιηθεί σε κάποια εφαρμογή του raspberry από να τα αφήσουμε σε κάποιο συρτάρι να τα τρώει η σκόνη.
Έχουμε την τάση να μεταφέρουμε τα αρχεία μας από το Pi χρησιμοποιώντας την μέθοδο FTP αλλά μερικές φορές είναι χρήσιμο να πέρνουμε τα προσωπικά αρχεία μας πάνω σε ένα USB drive. 'Hδη υπάρχουν πολλοί οδηγοί αλλά είχαν μερικά προβλήματα χρησιμοποιώντας περισσότερους από αυτούς, κυρίως λόγω των προβλημάτων της άδεια πρόσβασης (permission problems). Ο κύριος στόχος μου ήταν να διευκρινιστεί η διαδικασία με την οποία θα μπορούμε να προσαρτήσουμε πρότυπο δίσκων FAT32 και να αφήσομε τον προεπιλεγμένο χρήστη Pi και τα δικαιώματα του αυτά της ανάγνωσης / εγγραφής.
Έτσι, εδώ ας δούμε την διαδικασία για τη χρήση μονάδων flash USB με το Raspberry Pi, όπου ο χρήστης Pi έχει δικαιώματα να το χρησιμοποιήσει χωρίς να χρειάζεται "sudo". Λειτουργεί τέλεια με ένα usb τω ν 32GB.
Βήμα 1 – Τοποθετήστε το stick
Στο πρώτο βήμα τοποθετούμε το usb stick σε μια θύρα του raspberry. Εάν δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις λόγω πληκτρολογίου και ποντικιού πρέπει να αγοράσετε ένα usb hub.
Βήμα 2 – Προσδιορισμός του μοναδικού αναγνωριστικού των συσκευών
Για να βρείτε το μοναδικό αναγνωριστικό αναφερόμενο ως (UUID) για το δικό σας usb stick δώστε την παρακάτω εντολή στο τερματικό:
ls -l /dev/disk/by-uuid/
Στην επόμενη εικόνα φαίνεται η μια λίστα με τους δίσκους σας:
Η γραμμή που αναφέρεται στο “/sda” και συγκεκριμένα “sda1”. Έχει ID “18A9-9943”.
Θα πρέπει να επαναλάβετε αυτό το βήμα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική συσκευή αφού θα έχει διαφορετικό αναγνωριστικό.
Βήμα 3 - Δημιουργία σημείου προσάρτησης
Ένα σημείο προσάρτησης είναι ένας φάκελος ο οποίος θα δείχνει τα περιεχόμενα του flash δίσκου σας. Δημιουργείστε τον κατάλληλο φάκελο:
sudo mkdir /media/usb
Χρησιμοποιούμε την λέξη “usb” αλλά δώστε όποιο όνομα θέλετε. Χρησιμοποιήστε λέξη με λίγα γράμματα γλιτώνετε χρόνο πληκτρολόγησης. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο φάκελος ανήκει στο χρήστη Pi:
sudo chown -R pi:pi /media/usb
Θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα μόνο μία φορά.
Βήμα 4 – Χειροκίνητο Mount του δίσκου
Για το χειροκίνητη προσάρτηση του δίσκου πληκτρολογήστε την επόμενη εντολή:
sudo mount /dev/sda1 /media/usb -o uid=pi,gid=pi
Η εντολή αυτή θα προσαρτήσει το δίσκο έτσι ώστε ο απλός χρήστης Pi θα μπορεί να γράψει πάνω σε αυτόν. Παραλείποντας τις παραμέτρους “-o uid=pi,gid=pi” θα σήμαινε ότι ο χρήστης θα μπορούσε να γράψει μόνο με την χρήση του “sudo”.
Τώρα μπορείτε να διαβάσετε, να γράψετε και να διαγράψετε αρχεία χρησιμοποιώντας το φάκελο "/ media/usb" ως προορισμό ή προέλευση, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το sudo ως πρόθεμα σε κάθε εντολή.
Βήμα 5 – Άρση προσάρτησης του δίσκου
Δεν χρειάζεται να κάνετε unmount χειροκίνητα αν πρόκειτε να κάνετε shutdown το Pi σας, αλλά αν χρειαστεί να αφαιρέσετε τη μονάδα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα πρέπει να κάνετε το un-mount πρώτα και συνεχίζετε. Μόνο ο χρήστης Pi που έκανε την προσάρτηση του δίσκου μπορεί να κάνει το un-mount.
umount /media/usb
Εάν χρησιμοποιήσατε το αρχείο fstab για να κάνετε το auto-mount θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την επόμενη εντολή:
sudo umount /media/usb
Δώστε προσοχή η εντολή γράφετε “umount” και όχι “unmount”!
Βήμα 6 – Αυτόματη προσάρτηση
Όταν κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας η προσάρτηση του δίσκου σας θα χαθεί και θα χρειαστεί να επαναλάβετε το Βήμα 4. Αν θέλετε η μονάδα USB δίσκου σας για να προσαρτηθεί όταν το σύστημα αρχίζει πρέπει να μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο fstab με την επόμενη εντολή:
sudo nano /etc/fstab
προσθέστε την επόμενηεντολή στο τέλος του αρχείου:
UUID=18A9-9943 /media/usb vfat auto,nofail,noatime,users,rw,uid=pi,gid=pi 0 0
Η επιλογή "nofail" επιτρέπει στη διαδικασία εκκίνησης να προχωρήσει, αν η μονάδα δεν είναι στην πρίζα. Η επιλογή "noatime" σταματάει το χρόνο πρόσβασης του αρχείου που ενημερώνεται κάθε φορά που διαβάζεται ένα αρχείο που προέρχεται από το USB stick. Αυτό βοηθά στη βελτίωση των επιδόσεων.
Το δικό μας fstab αρχείο μοιάζει κάπως έτσι:
Σιγουρευτείτε ότι έχετε δώσει το σωστό UUID. Πατήστε CTRL-X αμέσως μετά Y για να σωθούν οι αλλαγές και να βγείτε έξω από τον nano editor.
Επανεκκίνηση:
sudo reboot
Ο USB δίσκος σας έγινε αυτόματα προσαρτημένος και διαθέσιμος στο “/media/usb”.
Μια επιπλέον Σημείωση σχετικά με τα συστήματα των αρχείων
Μια επιπλέον Σημείωση σχετικά με τα συστήματα αρχείων
Στα παραπάνω παραδείγματα έχω καθορίσει την παράμετρο "vfat", όπως το σύστημα αρχείων της usb συσκευής όπως είχε μορφοποιηθεί ως FAT32. Εάν πρέπει να αλλάξετε το σύστημα αρχείων να αντικαταστήσετε τις αναφορές των "vfat" με "ntfs-3g", "ext3" ή "ext4".
Εάν χρησιμοποιείτε NTFS, θα πρέπει επίσης να εγκαταστήσετε το ακόλουθο πακέτο:
sudo apt-get install ntfs-3g