Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Εφόσον ακόμη δεν έχει τελειοποιηθεί η δικιά μας πλακέτα και έχουμε μπροστά μας αρκετούς αυτοματισμούς να υλοποιήσουμε ας δούμε μια έτοιμη πλακέτα που ονομάζεται Raspberry pi και πως θα μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε τις δυνατότητές της.

Πρέπει πρώτα να την αγοράσουμε από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου ή ακόμη και από λίγες εταιρείες αυτή την στιγμή εντός Ελλάδος.

 

Τα χαρακτηριστικά του, είναι τα εξής:

  • Broadcom BCM2835 700MHz ARM1176JZFS επεξεργαστής FPU και Videocore 4 GPU
  • 2 θύρες USB (μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποντίκι και πληκτρολόγιο) και στην τελευταία έκδοση της πλακέτας έχουν γίνει 4 οι θύρες usb
  • 1 θύρα ethernet (για σύνδεση στο τοπικό δίκτυο)
  • 1 κάρτα SD (παίζει το ρόλο του αποθηκευτικού μέσου, όχι μόνο για τα αρχεία σας αλλά και για το λειτουργικό που θα τρέξει)
  • 1 θύρα HDMI (για την σύνδεση με την οθόνη)
  • 1 αναλογική έξοδος (για τα ηχεία)
  • 1 rca video έξοδος (σε περίπτωση που δεν υπάρχει οθόνη με HDMI)
  • 1 micro usb (για την τροφοδοσία).

Τα απαραίτητα για να το χρησιμοποιήσουμε:

Μια οθόνη με μια από τις παράπανω εξόδους με το κατάλληλο καλώδιο,  ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, μια κάρτα μνήμης μεγαλύτερη από 4 Gb.  Ένα αρκετά καλό τροφοδοτικό περίπου στα 2 Αμπέρ

 

 Εγκατάσταση Linux σε Raspberry Pi σας

Όταν έχουμε στα χέρια μας όλα τα προηγούμενα υλικά η επόμενη κίνηση είναι να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό σύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος για το συγκεκριμένο board, για να εγκαταστήσετε το Linux σε Raspberry Pi σας σε ελαφριά έκδοση τύπου Debian χρησιμοποιoύμε το πρόγραμμα εγκατάστασης noobs. Το πρόγραμμα noobs εάν μαζί με την κάρτα sd που αγοράσατε το περιλαμβάνει τότε έχετε γλιτώσει από τα επόμενα βήματα. Σαφώς το noobs περιλαμβάνει αρκετές εκδόσεις linux με εξιδικευμένο αντικείμενο η κάθε μια. Δίνεται η δυνατότητα να κάνω εγκατάσταση μιας ή και περισσοτέρων ή και όλων των εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων, ομοίως και να απεγκαταστήσω κάποια από αυτές με την διαφορά όταν κάνει επανεκκίνηση το Raspberry pi πρέπει να επιλεγεί μόνο με μια από αυτές τις εκδόσεις για να κάνει boot.

     Πηγαίνετε στη σελίδα λήψης Raspberry Pi
 εάν αγοράσατε κενή κάρτα sd, κατεβάστε το αρχείο zip noobs.
     Κατεβάστε το SD Formatter (link noobs για να κατεβάσετε τη λογισμικό).
     Διαμορφώστε την κάρτα SD σας με SD Formatter. Οι προεπιλογές είναι εντάξει.
     Εξάγετε τα περιεχόμενα των noobs zip αρχείο στην κάρτα SD σας.
     Βάλτε την κάρτα SD στο Raspberry Pi σας και να ξεκινήσει.
     Θα πάρετε ένα μενού για να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θέλετε να εγκαταστήσετε, επιλέξτε Raspbian.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο λειτουργικό σύστημα από αυτά που περιλαμβάνει το πακέτο NOOBS, γι'αυτό στα πρώτα δευτερόλεπτα εκκίνησης της πλακέτας πατάμε το πλήκτρο shift από το πληκτρολόγιο.

Οι χρήστες των Windows μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν win32diskimager να γράψει την εικόνα (.iso) στην κάρτα SD. Αν έχετε μια παλιά εικόνα στην κάρτα σας και δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το partition με τα Windows, SD Formatter μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε την κάρτα SD πριν από την εγγραφή της εικόνας.

Μια λίστα με τις προτεινόμενες κάρτες SD μπορούν να βρεθούν στο http://elinux.org/RPi_SD_cards Οι προεπιλεγμένες πιστοποιήσεις σύνδεσης για την εικόνα είναι το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης pi raspberry. Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης στο επόμενο βήμα.


 Ξεκινώντας με το Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένα μικροσκοπικός υπολογιστής μικρότερο σε μέγεθος από ένα τραπουλόχαρτο, το οποίο μπορεί να μας αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος σε αντιδιαστολή με τις ικανότητες και τις δυνατότητες υπολογισμού. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα βασικά συστατικά του Raspberry Pi και πώς αυτά συνδέονται με έναν παραδοσιακό υπολογιστή.

Θα συζητήσουμε τη γενική φύση των υπολογισμών και πώς ο ίδιος υπολογιστής μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα, από επεξεργασία κειμένου μέχρι και τη σύνθεση μουσικής. Τέλος, θα παρουσιάσουμε την πιο βασική αρχή του προγραμματισμού.

Μαθησιακοί στόχοι

     Γνωρίστε τις βασικές αρχιτεκτονικές μιας υπολογιστικής συσκευής.
     Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ του υλικού και του λογισμικού.
     Να είναι σε θέση να συνδέσεται ένα Raspberry Pi με τα περιφερειακά του, να την ενεργοποιήσετε, να τρέξετε την γραφική διεπαφή χρήστη, και να περιηγηθείτε στην επιφάνεια εργασίας για πρώτη φορά.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα

Όλοι οι μαθητές ή όποιος από σας ενδιαφέρετε να είναι σε θέση να:

     Συνδέει τα συστατικά ενός Raspberry Pi μαζί.
     να καταλάβετε ότι οι υπολογιστές είναι συσκευές γενικής χρήσης, καθώς και ότι δεν κάνει μόνο μια λειτουργεία σαν υπολογιστής.

Να  προσδιορίζει την βασική αρχιτεκτονική ενός υπολογιστή: επεξεργαστής, αποθήκευση δεδομένων και μονάδες εισόδου / εξόδου κλπ.

      
Κύρια ανάπτυξη

     Δείτε το επίσημο «Τι είναι ένα Raspberry Pi;» animation.

     Τοποθετήστε και συνδέστε όλα τα μέρη του Raspberry Pi πάνω στο τραπέζι σας :

1) το πληκτρολόγιο usb

2) ένα κοινό usb ποντίκι

3) την Κάρτα μνήμης SD

 

 

4) τροφοδοτικό

5) μια οθόνη με rca ή hdmi είσοδο

6) ανάλογο καλώδιο της οθόνης

7)  Raspberry Pi

 

Δώστε ρεύμα στην πλακέτα και παρακολουθήστε την εκκίνηση.

Μια εναλλακτική υπόθεση θα ήταν να αφήσετε έξω την κάρτα μνήμης και να προσπαθείτε να εκκινήσετε το Pi, το οποίο θα αποτύχει. Επομένως η κάρτα είναι απαραίτητη για το ξεκίνημα γιατί περιέχει οδηγίες δηλαδή το λειτουργικό σύστημα  που θα πει στο Raspberry Pi πώς να ξεκινήσει.

     Το Raspberry Pi είναι ένας τυπικός υπολογιστής ανοίγοντας μερικές εφαρμογές και με το κλείσιμό τους μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε Αν είστε σε θέση ας συνδέσουμε στο Raspberry Pi μια σύνδεση δικτύου από κάποιο router, στη συνέχεια, αφού μπείτε σε γραφικό περιβάλλον ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο web και σερφάρετε σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες.

     Επομένως μπορούμε να διακρίνουμε το λεγόμενο λογισμικό. Το λογισμικό είναι ο όρος που δίνεται σε προγράμματα που τρέχουν στο σύστημα του υπολογιστή πάνω από το λειτουργικό για να κάνει τη δουλειά του υλικού. Το λογισμικό έχει πολλές χρήσεις, όπως να κάνει έναν απλό υπολογισμό ή να αναλάβει την οργάνωση αρχείων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λογισμικού: το λογισμικό ως λειτουργικό σύστημα που τρέχει και διαχειρίζεται τον υπολογιστή σας και το λογισμικό εφαρμογών που εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία ή λειτουργία.

Όταν φθάσει μετά την εκκίνηση το Raspberry σε γραμμή εντολών πληκτρολογώ ότι βλέπω με πράσινα γράμματα:  

username: pi 

Κωδικός: raspberry

     Σημειώστε ότι δεν θα δείτε κανένα κείμενο όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό πρόσβασης, νομίζεις ότι χάλασε το πληκτρολόγιο συνεχίστε σας διαβεβαιώνουμε ότι λειτουργεί.

     Μόλις συνδεθείτε, μπορείτε να δώσετε οδηγίες για το Raspberry Pi χρησιμοποιώντας το περιβάλλον γραμμής εντολών.

Πρώτες εντολές ας είναι αυτές που κάνουν ανανέωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων που έχουν φορτωθεί πάνω στην sd

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Επανεκκίνηση άμμεση ακόμη και του λειτουργικού

sudo shutdown -r now

Για οριστικό κλείσιμο της πλακέτας χωρίς επανεκκίνηση

sudo shutdown -h now

     Ενεργοποιήστε την γραφική διεπαφή χρήστη, πληκτρολογώντας το

startx.

     Τώρα έχει φορτωθεί το γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη ή GUI του λειτουργικού συστήματος. Αναγνωρίστε τα διάφορα αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια εργασίας, όπως γραμμή εργασιών, το σύστημα μενού, ο δείκτης του ποντικιού, εικόνες, κ.λπ.

Δημιουργούμε 2 φακέλους κάτω από το φάκελο που βρισκόμαστε:

sudo mkdir /opt/openhab   

το φάκελο opt και κάτω από αυτόν υποφάκελο openhab

 

Για να εισέλθουμε σε αυτούς τους φακέλους πληκτρολογούμε:
cd /opt/openhab

μπορούμε και βηματικά πληκτρολογούμε :

cd /opt

 cd /openhab

 

Επανερχόμαστε στον αρχικό φάκελο:

cd ..


Αντιγράφουμε στο φάκελο μας οποιοδήποτε αρχείο οπουδήποτε αυτό φιλοξενείτε:

wget https://github.com/openhab/download/zipfile.zip

 

Αποσυμπιέζουμε το zipfile.zip αρχείο που κατεβάσαμε:

sudo unzip zipfile.zip

 

Δημιουργούμε αντίγραφο αρχείου του οποίου θέλουμε να τροποποιήσουμε:

sudo cp configurations/open.cfg configurations/open_org.cfg

 

Διαγράφουμε το αρχείο που κατεβάσαμε:

rm zipfile.zip

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση