Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

Διδάσκοντας την Υγιεινή και Ασφάλεια στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία:  "οι εργαζόμενοι ηλικίας από 18 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να τραυματισθούν στον χώρο εργασίας σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Οι νέοι έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από κάποια επαγγελματική νόσο".

Οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι, αφού είναι συχνά άπειροι και αγνοούν τους κινδύνους για τους ίδιους και για τους άλλους. Είναι σημαντικό να ενσωματωθεί η ασφάλεια και η υγεία στην εκπαίδευση ώστε να συνειδητοποιήσουν οι νέοι τους κινδύνους που διατρέχουν και να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν".

Αυτό κατά τη γνώμη μας ισχύει ιδιαιτέρως για τα επαγγελματικά σχολεία.

Η  πρωτοβουλία του  Οργανισμού για τους νέους αποτυπώνεται σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα (στα Ελληνικά) όπου μεταξύ άλλων υπάρχει πλήθος πληροφοριακού υλικού αλλά και βασικές οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς. Δείτε σχετικά: http://osha.europa.eu/el/priority_groups/young_people/index_html

Σημαντικές πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνουν πλήθος επαγγελματικών οδηγών για την Υγιεινή και Ασφάλεια, υπάρχουν σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο: Η Υγιεινή και Ασφάλεια στην εκπαίδευση των Μηχανολόγων -  Οδηγίες για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των μελλοντικών εργαζομένων. Ιδέες για εργασίες μαθητών, ώστε "να μην τα κάνετε όλα μόνοι σας". 

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραπάνω πληροφορίες και να τις εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όχι απλώς ως πρόσθετες πληροφορίες που θα διδάσκουν οι ίδιοι, αλλά ως ευκαιρία για την ανάθεση εργασιών στους μαθητές.

Συγκεκριμένα μπορούν:

  • Να δώσουν εργασίες στους μαθητές ώστε να εξερευνήσουν οι ίδιοι τους οδηγούς (Δείτε εδώ) και να τους παρουσιάσουν στα πλαίσια των μαθημάτων, σε συνδυασμό με τις οδηγίες που υπάρχουν στα επιμέρους βιβλία του σχολείου. Ως ξεκίνημα, θα μπορούσαν να ανατεθούν εύκολες και απλές εργασίες για μαθητές με βάση τα Videos για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (χωρίς λόγια, στη  διεθνή "γλώσσα" των cartoons. Κατάλληλα για ευαισθητοποίηση και εισαγωγή σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας). Οι αρχικές αυτές εργασίες μπορούν να είναι του τύπου: "Παρουσιάστε μας με λόγια ένα video χωρίς λόγια και πείτε μας σχετικά παραδείγματα από χώρους εργασίας ή από τα εργαστήρια του σχολείου".

  • Να διερευνήσουν οι μαθητές τους οδηγούς και να προτείνουν μέτρα και πρακτικές για τη βελτίωση της κατάστασης στα σχολικά εργαστήρια ή στους χώρους εργασίας τους αν είναι εργάζονται ήδη (πχ σε νυχτερινά σχολεία)

  • Να υποβάλουν μαζί με τους μαθητές σχετικά έργα στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και να εκδοθούν εκλαϊκευμένοι οδηγοί που θα παρουσιαστούν στις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες. Ιδανικό για την σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

  • Να αποτελέσουν θέματα για τις ερευνητικές εργασίες

Περιμένουμε να μας ενημερώσετε για την εμπειρία σας από την τυχόν εφαρμογή των παραπάνω.

Α. Κονταξής

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12
Μηχανολόγος Μηχανικός 

Δείτε επίσης

Η Υγιεινή και Ασφάλεια στην εκπαίδευση των Μηχανολόγων όπου περιλαμβάνονται  πλήθος επαγγελματικών οδηγών για την Υγιεινή και Ασφάλεια

 Εργατικά ατυχήματα ανά κλάδο - Οι κίνδυνοι των μηχανολογικών ειδικοτήτων

Εκπαιδευτικό Υλικό για Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία