Ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ      

http://users.sch.gr/kontaxis

 

Τα μαθήματα


Αγορά Εργασίας 

 

Παιδαγωγικά Θέματα

 

Ευκαιρίες

Νέα από τα σχολεία

Εκδηλώσεις

Εργαστήρια

Τεχνικός Πολιτισμός

Χρήσιμες Συνδέσεις

                       Ένας αποδοτικός τρόπος διδασκαλίας τεχνολογικών θεμάτων

Η εκπομπή του δημοσιογράφου Π. Τζήμα  "Η δυστυχία να είσαι μαθητής" η οποία διερεύνησε συγκριτικά τα βιώματα των μαθητών Ελλάδας και Φινλανδίας, έχει συζητηθεί αρκετά στα σχολεία, αν και  η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν μπόρεσε να την παρακολουθήσει.

Εμείς, πέρα από το γενικότερο ενδιαφέρον του θέματος της έρευνας,  θα σας καλούσαμε να προσέξετε το σημείο στο οποίο η εκπαιδευτικός του Φινλανδικού σχολείου και ο πρύτανης της Παιδαγωγικής σχολής αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα επιστημονικά θέματα.  

Ο εκπαιδευτικός κάνει σύντομη εισαγωγή στην ενότητα του μαθήματος και στη συνέχεια οι μαθητές πραγματοποιούν σχετική εργαστηριακή άσκηση (οι ίδιοι, όχι με επίδειξη). Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός διδάσκει τα επιμέρους κεφάλαια της ενότητας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο:

  1. Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που είναι περισσότερο δεκτικοί στον παραγωγικό (ή επαγωγικό) τρόπο μάθησης (από το ειδικό στο γενικό) να προσεγγίσουν καλύτερα τη γνώση. Ως γνωστόν, στο Ελληνικό σχολείο η διδασκαλία πραγματοποιείται αποκλειστικά με την απαγωγική μέθοδο, δηλαδή από το γενικό (θεωρία) στο ειδικό (εφαρμογή, άσκηση). Υπάρχουν όμως και διαφορετικοί μαθητές… Βλ άρθρο «Καλύτερη προσέγγιση των μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων των μαθητών» http://users.sch.gr/kontaxis/paidagogika/0603mathisiakes_idiaiterotites.htm
  1. Μέσα από την εργαστηριακή άσκηση, δημιουργούνται στο μαθητή πλήθος ερωτημάτων, αναπτύσσεται  δηλαδή γόνιμο έδαφος και ενδιαφέρον για παραπέρα γνώση. Ιδιαιτέρως για μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ οι οποίοι δεν τα πηγαίνουν καλά με τη θεωρία, αυτή η μέθοδος μπορεί να αποβεί σωτήρια.
  1. Ο μαθητής «που πιάνουν τα χέρια του» έχει μια επιπλέον ευκαιρία να βιώσει την επιτυχία. Αυτό έχει κεφαλαιώδη σημασία, ιδιαιτέρως για μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, πολλοί των οποίων έχουν βιώσει τη σχολική αποτυχία και έχουν χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης.

Στην τεχνική εκπαίδευση η παραπάνω μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως :

Α. Με ατομικές και ομαδικές εργασίες. Δείτε σχετική προσέγγιση για το μάθημα της Τεχνολογίας και ιδέες για εργασίες  που όμως μπορούν να αξιοποιηθούν και στα άλλα μαθήματα: http://users.sch.gr/kontaxis/mathimata/ataxi/STOIXEIATEXNOLOGIAS.htm  

Β. Με αξιοποίηση των εργαστηρίων στα θεωρητικά μαθήματα. Δείτε σχετικά τα άρθρα:  

Γ. Με διάφορα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική, Αγωγή Υγείας κλπ).

Δείτε σχετικά το άρθρο: Αξιοποιήστε τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
http://users.sch.gr/kontaxis/eykairies/0811Perivalontiki.htm

 

Δείτε όλη την εκπομπή «Η δυστυχία να είσαι μαθητής» (προφανώς, αντιμετωπίστε την κριτικά)

http://www.megatv.com/erevna/default.asp?catid=13083&subid=2&tag=9312&pubid=1269726

ή στο you tube

http://youtu.be/RtcAPxh-NQs (1ο Μέρος - δείτε και τα υπόλοιπα μέρη)

ή αν θέλετε μόνο το σχετικό τμήμα με τον τρόπο διδασκαλίας επιστημονικών θεμάτων   δείτε το στο: http://youtu.be/0NeSPYsXpRY  (στο μέσον περίπου - από  6.30 λεπτό μέχρι το τέλος)