1) Σε ποια τρόφιμα προστίθενται;
Είναι αυτονόητο ότι η μεγαλύτερη χρήση τους γίνεται στα βιομηχανικά παρασκευαζόμενα προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. Σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, κρουασάν, παγωτά,.σνακ, ποτά, χυμοί, αναψυκτικά, συσκευασμένα φαγητά σε κονσέρβες ή σε ειδικά κουτιά και με διάφορες ημερομηνίες λήξεως. Όλ' αυτά περιέχουν απαραίτητα ουσίες Ε. Αρκετές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν οτι ο 'Ελληνας καταναλωτής παίρνει γύρω στα 5 κιλά ετησίως τέτοιες ουσίες.Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό απ' αυτές τις ουσίες Ε είναι ότι οι περισσότερες και αθροίζονται αλλά και αλληλεπιδρώντας η μία με την άλλη δημιουργούν από απλές αλλοιώσεις (ηπατικές, οστικές, αιματολογικές κ.λπ.) μέχρι και καρκινογένεση.2) Πόσο επικίνδυνες είναι;
Δυστυχώς είναι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί κυρίως για τα παιδιά μας. Γιατί στο βωμό της κατανάλωσης (επιδιώκοντας ωραία παρουσία και γεύση) του ανταγωνισμού (παραγωγής ελκυστικών προϊόντων), δηλαδή του κέρδους, θυσιάζεται η υγεία των συνανθρώπων μας.3) Πώς αντιμετωπίζονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις τους;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί είναι πολύ περίπλοκη. Δυστυχώς υπάρχουν και ερωτήματα που δεν μπορούν όλοι να απαντήσουν.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην παρασκευή των προϊόντων με ουσίες Ε δεν γνωρίζουν ότι βλάπτουν;
Οι βιομήχανοι δεν ξέρουν ότι τα προϊόντα τους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία;
Οι δύο αυτές κατηγορίες δεν χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα για τους ίδιους και τα παιδιά τους;
Και άλλα πολλά που αν γραφτούν θα προκαλέσουν δύσκολες καταστάσεις.
Επομένως, πρέπει να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και ο καθένας από τη σκοπιά του, να πολεμήσει τις ουσίες Ε και να λιγοστέψουμε τη χορήγηση τέτοιων προϊόντων στα παιδιά μας. Δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει.420 - 421 & 950 - 967: Γλυκαντικές ουσίες
322 - 419 & 440 - 495: Γαλακτωματοποιητές
260 - 270 & 290 - 296 & 325 - : Άλλα επιτρεπόμενα πρόσθετα
1404 - : Επιτρεπόμενα τροποποιημένα άμυλα
Χρωστικές Ουσίες
Τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επεξεργασίας χάνουν το αρχικό τους χρώμα, πράγμα που δημιουργεί στον αγοραστή αμφιβολίες για την ποιότητα τους και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμπορικότητά τους. Εδώ λοιπόν έρχονται να προστεθούν οι χρωστικές ουσίες. Οι φυσικές ή συνθετικές χρωστικές που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι χημικά καθαρές, αβλαβείς και να προσδίδουν στο τρόφιμο την επιθυμητή απόχρωση, που μάλιστα θα πρέπει να παραμένει σταθερή κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες κάθε τρόφιμο επεξεργάζεται, αποθηκεύεται και μαγειρεύεται. Υπάρχει και μία κατηγορία χρωστικών η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην επικάλυψη σκληρών τυριών και στο περίβλημα των αλλαντικών. Οι περισσότερες χρωστικές ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αζωχρωμάτων (τεχνητών ενώσεων που περιέχουν άζωτο) και είναι αλλεργιογόνες, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ανάλογη προδιάθεση.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ε
100 101 102 104 110 120 122 123 124 127 128 129 131 132 133 140 141 142 150 151 153 154 155 160 161 162 163 170 171 172 173 174 175 180 Συντηρητικά
Τα συντηρητικά είναι οργανικές ή ανόργανες ουσίες, οι οποίες παρεμποδίζουν την αλλοίωση των τροφίμων όοον αφορά τη γεύση το άρωμα και την εμφάνιση, καθώς και την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το είδος και η ποσότητα των συντηρητικών που θα χρησιμοποιηθούν καθορίζεται από τον τύπο του τροφίμου, τη μέθοδο βιομηχανικής επεξεργασίας του, τη συσκευασία του, τις συνθήκες αποθήκευσης και το είδος των μικροοργανισμών που ενδεχομένως περιέχει. Υπάρχουν κοι συντηρητικά που καταστέλλουν τους μικροοργανισμούς και στη συνέχεια εξαφανίζονται από το τρόφιμο πριν αυτό χρησιμοποιηθεί. Τα συντηρητικά είναι από τα πιο απαραίτητα χημικά πρόσθετα, επειδή παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα συντηρητικά δεν έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν την υποβαθμισμένη ποιότητα των προϊόντων. Αντίθετα, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την υποβάθμιαη της καλής ποιότητάς τους.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ε
200 202 203 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 226 227 228 230 231 232 233 234 235 239 242 249 250 251 252 280 281 282 283 284 1105 Αντιοξειδωτικά
Όλοι σχεδόν ξέρουμε ότι το λάδι, όταν φυλάσσεται σε χώρο όπου υπάρχει υγρασία ή όταν έρχεται συχνά σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα ή το φως, αλλά και με το πέρασμα του χρόνου, ταγκίζει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αλλοιώνεται σε σημαντικό βαθμό η γεύση του, αλλά και να γίνεται επικίνδυνο για την υγεία μας.
Το τάγκισμα, λοιπόν, όχι μόνο του λαδιού, αλλά και όλων των λιπαρών ουσιών, δεν είναι άλλο από την οξείδωση τους. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι και τα φρούτα μαυρίζουν, όταν τα κόβετε και τα αφήνετε αρκετή ώρα χωρίς να τα καταναλώσετε. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης, η οποία δεν αλλοιώνει μόνο το χρώμα, αλλά καταστρέφει και σημαντικό μέρος των βιταμινών τους. Εδώ λοιπόν έρχονται να προστεθούν τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πρόσθετα που η δράση τους μοιάζει με αυτή των συντηρητικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ενώσεις που προστατεύουν τα συστατικά των τροφίμων από την οξείδωση. Ορισμένα τρόφιμα επίσης, όπως το λάδι, περιέχουν ως φυσικά συστατικά τους αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά σε κάποια στάδια της βιομηχανικής επεξεργαοίας (όπως η θέρμανση), αυτές καταστρέφονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οπότε και κρίνεται αναγκαία η προσθήκη επιπλέον αντιοξειδωτικών.ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ε
300 301 302 304 306 307 308 309 310 311 312 315 316 320 321 Γλυκαντικές Ουσίες
Γλυκαντικά χαρακτηρίζονται τα πρόσθετα τροφίμων (εκτός από τα σάκχαρα), τα οποία χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχουν λοιπόν γλυκαντικές ουσίες που η γλυκύτητά τους μοιάζει με αυτή της κοινής ζάχαρης, έχουν ίση ή μικρότερη θερμιδική αξία και αντικαθιστούν μέρος ή όλη τη ζάχαρη σε ένα τρόφιμο. Υπάρχουν, όμως, και γλυκαντικές ουσίες που η γλυκύτητα τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (30 έως 3.000 φορές!) από αυτή της ζάχαρης. Tα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα χαμηλών θερμίδων και σε τρόφιμα κατάλληλα για διαβητικούς.
Γαλακτωματοποιητές
Στα τρόφιμα προστίθενται μεταξύ άλλων και διάφορες ουσίες που επιδρούν στη υφή τους, όπως οι γαλακτωματοποιητές, οι σταθεροποιητές και τα πηκτωματογόνα.
Άλλα Επιτρεπόμενα Πρόσθετα
Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τις ακόλουθες πρόσθετες ουσίες: Ενισχυτικά γεύσης, μέσα οξίνισης, ρυθμιστές οξύτητας, αντισυσσωματικά, διογκωτικές σκόνες, αντιαφριστικά, βελτιωτικά αλεύρων, σκληρυντικά, υγροσκοπικά μέσα, ένζυμα, προωσιικά αέρια και αέρια συσκευασίας.
Υλικά Επικάλυψης
Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούνται μόνο επιφανειακά σε ορισμένα τρόφιμα, προκειμένου να σχηματίσουν ένα προστατευτικό κάλυμμα ή να τους δώσουν γυαλιστερή όψη. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και τα λιπαντικά τα οποία χρησιμοποιούνται για να επικαλύπτονται τρόφιμα ή διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα, ώστε να διευκολύνεται η κατάποσή τους.
Επιτρεπόμενα τροποποιημένα άμυλα
Μια άλλη κατηγορία προσθέτων είναι τα τροποποιημένα άμυλα. Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε τις μορφές του αμύλου που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ως θρεπτικά συστατικά ή βελτιωτικά της πυκνότητας.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Ουσίες επικίνδυνες για τα παιδιά Ουσίες που προκαλούν αλλεργίες Ουσίες πιθανά καρκινιγόνες Ουσίες καρκινιγόνες Ουσίες επικίνδυνες για νεφροπαθείς και ηπατοπαθείςΕ102 Ε211 Ε320
ή BHAΕ102 Ε218 Ε102 Ε230 Ε171 Ε104 Ε212 Ε321
ή BHTΕ107 Ε219 Ε107 Ε250 Ε261 Ε107 Ε215 Ε325 Ε110 Ε221 Ε122 Ε252 Ε336 Ε110 Ε216 Ε541 Ε122 Ε223 Ε128 Ε900 Ε510 Ε120 Ε217 Ε621 Ε123 Ε224 Ε151 Ε518 Ε122 Ε218
Ε623 Ε124 Ε225 Ε153 Ε541 Ε123 Ε219 Ε627 Ε131 Ε226 Ε154 Ε623 Ε124 Ε220 Ε631 Ε132 Ε227 Ε155 Ε127 Ε230 Ε632 Ε155 Ε250 Ε173 Ε128 Ε250 Ε635 Ε210 Ε310 Ε407 Ε131 Ε251 Ε211 Ε311 Ε132 Ε262 Ε212 Ε312 Ε133 Ε270 Ε214 Ε414 Ε154 Ε310 Ε215 Ε430 Ε155 Ε311 Ε216 Ε431 Ε210 Ε312 Ε217