Διαγωνισμός “STEAM for all” 2023-2024

Το Center for STEM Education του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με την πρωτοβουλία
εκπαιδευτικών STEMigrants.eu

συνδιοργανώνουν το Διαγωνισμό “STEAM for all”

υπό την αιγίδα της Ύπατης
Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα,

και προσκαλούν

εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(Α’ έως ΣΤ’ τάξη Δημοτικού) από την Ελλάδα και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εκπαιδευτικούς των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ και των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) Δημοτικών Σχολείων καθώς και εκπαιδευτικούς μη-τυπικής εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων (ηλικίας 6-11 ετών) να συμμετέχουν με τους μαθητές τους υλοποιώντας δραστηριότητες εκπαίδευσης STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics).
Στόχος του διαγωνισμού είναι η εμπλοκή των μαθητών και των μαθητριών σε δραστηριότητες της εκπαίδευσης STEAM δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η επικοινωνία, καθώς και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις σχετικές επιστημονικές περιοχές μέσα από βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Το σύνολο των δραστηριοτήτων θα αναρτηθεί στο αποθετήριο STEMigrants.eu, έναν ιστότοπο που προωθεί την εκπαίδευση STEAM σε πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να εμπλουτιστεί το αποθετήριο με δραστηριότητες οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στην τάξη. Επιπλέον, καθώς θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους εκπαιδευτικούς να τις υλοποιήσουν με τους μαθητές τους.
Η μορφή με την οποία θα υποβάλλονται και θα προβάλλονται οι δραστηριότητες έχει στόχο να παρακάμψει το γλωσσικό εμπόδιο σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα. Για το λόγο αυτό, στις οδηγίες υλοποίησης προτείνεται η χρήση εικόνων και βίντεο. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα υλοποιημένων δραστηριοτήτων στο αποθετήριο STEMigrants.eu. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλλει όσες δραστηριότητες επιθυμεί, χρησιμοποιώντας πάλι τη φόρμα υποβολής.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δραστηριοτήτων είναι η Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται:
Βήμα 1: Να υλοποιήσουν με τους μαθητές τους τη δραστηριότητα που επιθυμούν, επιλέγοντας μεταξύ των θεματικών που προτείνονται παρακάτω.
Βήμα 2: Να υποβάλουν τη δραστηριότητα για το διαγωνισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες της παρακάτω φόρμας υποβολής: https://forms.gle/2qqr19hcEkP3Baga8 μέχρι την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Οι δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωτότυπες ιδέες, πρέπει όμως να υλοποιούνται εύκολα με τη χρήση απλών καθημερινών υλικών. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν υλοποιηθεί μέσα στην τάξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ώστε να υποβληθούν οι αντίστοιχες εικόνες ή/και βίντεο.

Επιτροπή αξιολόγησης:
Ηρώ Κολιάκου, Καθηγήτρια Θετικών Επιστημών, Κολλέγιο Ανατόλια / Scientix Ambassador

Ιωάννης Λεύκος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Δάσκαλος / Φυσικός / Scientix Ambassador

Χριστίνα Λούστα, Διευθύντρια 13ου Δ.Σ. Σταυρούπολης/τ. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων
Δυτικής Θεσσαλονίκης & Πέλλας/ Δασκάλα/Scientix Ambassador

Τελετή Βράβευσης
Καθώς προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησης του διαγωνισμού, οι δραστηριότητες θα αξιολογηθούν από τους διοργανωτές και οι τέσσερις πρώτες θα λάβουν ως έπαθλο ένα τύπου Arduino Starter Kit. Οι νικητήριες ομάδες θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Center for STEM Education την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.docx stem for all.

Ιανουάριος 1, 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.