Τα μεγάλα ναυτικά ταξίδια των Κινέζων

Πηγές

Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Εξερευνητής




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση
Μεγάλα ταξίδια και εξερευνήσεις πριν τις Ανακαλύψεις

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω


Μεγέθυνση εικόνας

Χάρτης με τις περιοχές του Ινδικού που είχαν εξερευνηθεί από τους Κινέζους, πριν την εμφάνιση των Ευρωπαίων στην περιοχή (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).



Μεγέθυνση εικόνας

Καμηλοπάρδαλη που χάρισε ο ηγεμόνας του Μαλίντι, της σημερινής Κένυα, στον Κινέζο αυτοκράτορα (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).



Μεγέθυνση εικόνας

Κινεζικό πλοίο σαν αυτά που συμμετείχαν στα ταξίδια του Τσενγκ Χε (Time Life-Καπόπουλος, Παγκόσμια Ιστορία).

Στην Άπω Ανατολή, μετά την κατάρρευση της κυριαρχίας των Μογγόλων, ο έλεγχος πέρασε στην κινεζική δυναστεία των Μινγκ. Επί των ημερών της επιχειρήθηκε μία από τις πιο φιλόδοξες εξερευνητικές προσπάθειες. Το 1405, ο ναύαρχος της Δυτικής Θάλασσας, Τσενγκ Χο, διατάχθηκε να πλεύσει στις χώρες που βρίσκονται πίσω από τον ορίζοντα της Δύσης και να φτάσει μέχρι την άκρη της Γης. Ο Τσενγκ Χο έκανε επτά μεγάλα ταξίδια, στη διάρκεια των οποίων οι Κινέζοι έφτασαν στην Ινδία , στη Σουμάτρα και στην Ιάβα , διέπλευσαν τον Ινδικό ωκεανό και αποβιβάστηκαν στην Αραβία και στις δυτικές ακτές της Αφρικής, στη Σομαλία .

Ο κινεζικός στόλος ήταν, αναμφισβήτητα, ο πιο ισχυρός της εποχής, αποτελούμενος από τεράστια πλοία, κατασκευασμένα για να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ανδρών. Μαζί με τους ναυτικούς και τους στρατιώτες ταξίδευαν μοναχοί αλλά και διπλωμάτες για να συνάπτουν σχέσεις με τους λαούς που συναντούσαν. Καθώς οι Κινέζοι δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα άγνωστα σε αυτούς φαγητά, τα πλοία ήταν εφοδιασμένα με τροφή και νερό για όλο το ταξίδι. Μάλιστα, σε ειδικούς χώρους στα καταστρώματα υπήρχε άφθονο χώμα ώστε να καλλιεργούν εν πλω τα απαραίτητα στην κινεζική κουζίνα λαχανικά. Ο Τσενγκ Χο έπειτα από κάθε ταξίδι του, έφερνε στον αυτοκράτορα δείγματα των αγαθών που παρήγαγαν οι χώρες που εξερευνούσε.

Τα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια των Κινέζων είχαν ως αποτέλεσμα η Κίνα να είναι η ισχυρότερη ναυτική δύναμη του κόσμου στις αρχές του 15ου αι., δηλαδή λίγες δεκαετίες πριν την έναρξη των Ανακαλύψεων.

Οι κινεζικές εξερευνήσεις, ωστόσο, σταμάτησαν, μυστηριωδώς, το 1433. Σύμφωνα με μια επιστημονική ερμηνεία, ο νέος Κινέζος αυτοκράτορας θεώρησε υπερβολικά τα έξοδα που απαιτούνταν για αυτά τα ταξίδια και απλώς τα απαγόρευσε. Μάλιστα, για να είναι σίγουρος, διέταξε την καταστροφή του τεράστιου στόλου. Αυτή την απόφαση του αυτοκράτορά της, η Κίνα έμελλε να την πληρώσει ακριβά, καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν, οι δυτικοευρωπαίοι διείσδυσαν στην επικράτειά της και για αιώνες την εκμεταλλεύονταν.

ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: Περισσότερα...

http://library.thinkquest.org/

http://members.tripod.com/khle

http://www1.umn.edu/lol-hist/w