Η αποικιακή οργάνωση της Αμερικής

Πηγές

Αρχική ΣελίδαΧάρτης Πλοήγησης
Ο Μικρός Εξερευνητής
Ο Μικρός Ιστορικός
Οδηγίες Χρήσης
Αξιολόγηση
Η ανακάλυψη, η εξερεύνηση και η κατάκτηση της Αμερικής

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω


Μεγέθυνση εικόνας

Η εγκατάσταση των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων στη Β. Αμερική (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Ο βρετανικός στρατός της Αμερικής παραδίδεται (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Αφρικανοί σκλάβοι στην αιχμαλωσία (Εγκυκλοπαίδεια Grand Larousse).Μεγέθυνση εικόνας

Το ισπανικό φρούριο του Μοντεβίδεο (Εγκυκλοπαίδεια Δομή).Μεγέθυνση εικόνας

Η ίδρυση του Μπουένος Άιρες από τους Ισπανούς, το 1580 (Μαδρίτη, Εθνική Πινακοθήκη).

Μετά την ολοκλήρωση της Conquista, η αμερικανική ήπειρος, από την Καλιφόρνια, στα βόρεια, έως την Αργεντινή, στα νότια, βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Ισπανίας. Μόνο η Βραζιλία έμεινε υπό τον έλεγχο της Πορτογαλίας.

Αμέσως, όλα τα ισπανικά εδάφη στην Αμερική ανακηρύχτηκαν ιδιοκτησία του Ισπανού βασιλιά. Ο τελευταίος όρισε δύο αντιπροσώπους του στον Νέο Κόσμο που έφεραν τον τίτλο του αντιβασιλέα: ο ένας είχε την έδρα του στο Μεξικό και ο άλλος στη Λίμα του Περού.

Η διοίκηση και η οικονομία των αποικιών στην Αμερική οργανώθηκαν κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση γινόταν από ένα κρατικό οργανισμό, το ‘Συμβούλιο των Ινδιών’, που διοριζόταν από τον βασιλιά, είχε το ρόλο της κυβέρνησης των αποικιών και έδρευε στη Σεβίλλη. Πλάι σε αυτό λειτουργούσε ένα άλλο κρατικό συντονιστικό συμβούλιο που ρύθμιζε τις εμπορικές συναλλαγές με τις αποικίες, όριζε τα κρατικά ποσοστά επί των εμπορικών κερδών και ναύλωνε τα πλοία που ταξίδευαν στην Αμερική. Τα νέα εδάφη αποδείχτηκαν, γρήγορα, εξαιρετικά κερδοφόρα για το ισπανικό στέμμα.

Γρήγορα, η εμπορική κίνηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις αμερικανικές αποικίες άρχισε να αυξάνεται. Το κυριότερο εμπόρευμα που ερχόταν στην Ευρώπη ήταν τα πολύτιμα μέταλλα, ιδίως μετά την ανακάλυψη, το 1541, των ορυχείων αργύρου του Ποτόζι στο Περού.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος Ε΄, για να ενθαρρύνει τον εποικισμό του Νέου Κόσμου, ανακοίνωσε ότι όποιος Ισπανός αποφάσιζε να εγκατασταθεί στην Αμερική θα έπαιρνε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και θα του αναγνωριζόταν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ως δούλους τους ιθαγενείς που κατοικούσαν στην περιοχή που είχε εγκατασταθεί. Παράλληλα, για να επιταχύνει την πολιτιστική επικράτηση των Ισπανών στον Νέο Κόσμο, ο Ισπανός βασιλιάς ίδρυσε επισκοπές και, το 1551, δύο πανεπιστήμια, ένα στο Μεξικό και ένα άλλο στη Λίμα του Περού.

Τα παραπάνω προνόμια οδήγησαν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων, κυρίως Ισπανών, να εγκατασταθούν στην Αμερική. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με την οργάνωση και εκμετάλλευση μεγάλων φυτειών ζαχαροκάλαμου, κακάο, ρυζιού και καπνού, που βασίζονταν στην εργασία των δούλων. Υπολογίζεται ότι, στα τέλη του 16ου αι., δηλαδή έναν αιώνα μετά το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου, είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική περίπου 150.000 Ευρωπαίοι.

ΠΗΓΕΣ: Περισσότερα...