Ιωάννης Κωλέττης
(Συρράκο, Ήπειρος, 1780 ή 1784 – Αθήνα 1847)

Κατάλογος Βιογραφιών

Ανώτερο επίπεδο

Πάνω

Κάτω
Αρχική Σελίδα



Χάρτης Πλοήγησης




Ο Μικρός Ιστορικός




Οδηγίες Χρήσης




Αξιολόγηση


Μεγέθυνση εικόνας


Πολιτικός ηγέτης, πρώτος εκλεγμένος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844-1847), ο πρώτος πολιτικός που χρησιμοποίησε επίσημα τον όρο Μεγάλη Ιδέα. Ο Κωλέττης είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

1780 ή 1784:

Γεννήθηκε στο Συρράκο, χωριό της Ηπείρου. Σπούδασε ιατρική στην Πίζα της Ιταλίας, όπου ήλθε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες που κυκλοφορούσαν εκείνα τα χρόνια στους φοιτητικούς κύκλους.

1813:

Εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα, όπου έγινε προσωπικός γιατρός του Μουχτάρ πασά, γιου του Αλή πασά, ηγεμόνα της Ηπείρου. Παράλληλα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

1820:

Μετά την εκδήλωση της σύγκρουσης του Αλή πασά με τον Σουλτάνο, ο Κωλέττης εγκατέλειψε τα Ιωάννινα και κατέφυγε στο Συρράκο.

1821:

Οργάνωσε επαναστατική κίνηση στα χωριά της Ηπείρου εναντίον των Τούρκων, η οποία, όμως, απέτυχε. Ο Κωλέττης κατέφυγε στο Μεσολόγγι και από εκεί στην Πελοπόννησο, όπου κατέλαβε σημαντική θέση μεταξύ των πολιτικών. Κατά την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου παρουσιάστηκε σαν αντιπρόσωπος της Ηπείρου.

1822:

Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

1823:

Μετά τον παραγκωνισμό του από την κυβέρνηση που σχηματίστηκε κατά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους, διορίστηκε έπαρχος (πολιτικός διοικητής) της Εύβοιας. Εκεί ασχολήθηκε κυρίως με τον προσεταιρισμό οπλαρχηγών και πολιτικών παραγόντων της Στερεάς Ελλάδας με απώτερο σκοπό να τους χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση των πολιτικών του φιλοδοξιών στο μέλλον.

1823-1825:

Στα χρόνια των εμφυλίων πολέμων ο Κωλέττης τάχθηκε με τον Γ. Κουντουριώτη και χρησιμοποιώντας Ρουμελιώτες οπλαρχηγούς κατανίκησε τους αντιπάλους της Κυβέρνησης και επέβαλε την τάξη μη διστάζοντας να ταπεινώσει ακόμη και το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που ανήκε στο στρατόπεδο των ηττημένων.

1826:

Κατά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση (Απρίλιος 1826) εγκατέλειψε τον Κουντουριώτη και συμμάχησε με τους προύχοντες της Πελοποννήσου, που με αγριότητα είχε καταδιώξει στα 1823-1824, πιστεύοντας στην υπόσχεσή τους περί συμμετοχής τους στη νέα κυβέρνηση που θα σχημάτιζαν. Η υπόσχεση, ωστόσο, δεν τηρήθηκε. Λίγο αργότερα του ανατέθηκε η κατάληψη της Αταλάντης, αλλά η επιχείρηση που προετοίμασε απέτυχε.

1828-1831:

Κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Καποδίστρια , ο Κωλέττης κατέλαβε διάφορα δημόσια αξιώματα, σημαντικότερο από τα οποία ήταν η θέση του υπουργού των Στρατιωτικών.

1831:

Οκτώβριος: Αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια έγινε μέλος, μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, της τριμελούς προσωρινής κυβέρνησης.

Δεκέμβριος: Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, παρουσιάστηκε ως αρχηγός των «συνταγματικών» που αντιπολιτεύονταν τον Αυγουστίνο Καποδίστρια. Συγκρότησε αντικαποδιστριακή κυβέρνηση και, στηριγμένος στους έμπιστούς του Ρουμελιώτες οπλαρχηγούς, άρχισε νέο εμφύλιο πόλεμο.

1832:

Τα στρατεύματα του Κωλέττη μπήκαν θριαμβευτικά στο Ναύπλιο εξαναγκάζοντας τον Αυγουστίνο Καποδίστρια σε φυγή.

1835-1843:

Διορίστηκε από τον Όθωνα πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι.

Μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 γύρισε στην Ελλάδα και πήρε μέρος στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

1843-1844:

Κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης, ο Κωλέττης χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά επίσημα, τον όρο Μεγάλη Ιδέα υπογραμμίζοντας ότι τα σύνορα του ελληνικού κράτους είναι προσωρινά και ότι θα διαμορφωθούν οριστικά μόνο όταν συμπεριλάβουν όλες εκείνες τις περιοχές που κατοικούν ελληνικοί πληθυσμοί. Έτσι, ο Κωλέττης θεωρήθηκε ο πατέρας του όρου Μεγάλη Ιδέα.

1844-1847:

Ο Κωλέττης γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά την πρωθυπουργία του βασίστηκε στην εύνοια του βασιλιά Όθωνα, που εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Κωλέττη, καθώς και στη στήριξη της Γαλλίας. Δεν έτρεφε ιδιαίτερο σεβασμό στους συνταγματικούς θεσμούς τους οποίους δεν δίσταζε να παραβιάζει όποτε αυτό τον εξυπηρετούσε. Παράλληλα, εξασφάλιζε την πολιτική του δύναμη με διαφόρων ειδών εξυπηρετήσεις προς τους ψηφοφόρους του (ρουσφέτια) καθώς και με άφθονες υποσχέσεις που πολλές φορές δεν τηρούνταν. Τέλος, γινόταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τη συνεχή προβολή της Μεγάλης Ιδέας ακόμη και όταν η υλοποίησή της ήταν, προφανώς ανέφικτη.

1847:

Πέθανε στην Αθήνα.