Yπολογιστικές Μηχανές > Άβακας > Ρωμαϊκός Άβακας
Ρωμαϊκός Άβακας
Οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν έναν φορητό άβακα χειρός. Επρόκειτο για μια έκδοση του προηγούμενου άβακα των Βαβυλωνίων και ουσιαστικά για την πρώτη φορητή υπολογιστική συσκευή για μηχανικούς, εμπόρους και πιθανότατα εφοριακούς. Οι υπολογισμοί γίνονταν με βάση το 10. Κατάφερνε να μειώσει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των βασικών υπολογισμών χρησιμοποιώντας λατινικούς αριθμούς. Για πιο πολύπλοκους υπολογισμούς επιπρόσθετα με τον άβακα χειρός υπήρχε και το λεγόμενο «τραπέζι υπολογισμών» με βότσαλα. Η πινακίδα της Σαλαμίνας μας δίνει μια καλή ιδέα για το πως ακριβώς μπορεί να ήταν αυτό το τραπέζι καθότι ακριβή δείγματα απ’ αυτό δεν έχουν διασωθεί.
Ο άβακας περιέχει 7 μεγάλα και 7 μικρότερα αυλάκια που χρησιμοποιούνται για υπολογισμούς με ακέραιους αριθμούς. Τα μεγάλα αυλάκια φιλοξενούν έως 4 χάντρες το καθένα ενώ τα μικρότερα έχουν μόνο μία. Το μέγεθος του άβακα ήταν τέτοιο ώστε να μπορεί εύκολα να χωρέσει σε μια τσέπη. Το γράφημα που ακολουθεί είναι βασισμένο στον ρωμαϊκό άβακα χειρός και βρίσκεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Αναπαράσταση αριθμών
Το χαρακτηριστικό αυλάκι Ι δείχνει τις μονάδες, το Χ τις δεκάδες κλπ. μέχρι τα εκατομμύρια. Οι χάντρες στα πιο μικρά αυλάκια υποδηλώνουν πεντάδες - πέντε μονάδες, πέντε δεκάδες, κ.τ.λ. Οι υπολογισμοί γίνονται με τη βοήθεια χαντρών που πιθανώς γλιστρούσαν πάνω-κάτω στα αυλάκια για να δείξουν την αξία κάθε στήλης. Οι 2 στήλες στα δεξιά μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ρωμαϊκών ουγγιών.
Πιο κάτω φαίνεται η αναπαράσταση του αριθμού 1752 με χρήση ρωμαικού άβακα
Αριστερά: αρχική θέση των χαντρών Δεξιά: οι απαραίτητες μετακινήσεις για την αναπαράσταση του αριθμού
Σχετικές εικόνες
Πατήστε επάνω τους για να τις δείτε στις πραγματικές τους διαστάσεις
Ανακατασκευή αρχαίου ρωμαϊκού άβακα
Έκθεμα στο RGZ, Μουσείο του Μainz. Ο πρωτότυπος φυλάσσεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Απεικόνιση αρχαίου ρωμαϊκού άβακα σε χαρτί
όπως αυτή βρίσκεται στη σελ. 819 του βιβλίου "Opera historica et philologica", 1682, του Marcus Welser
Πηγή: Wikipedia