Παραδοσιακές Γεύσεις > Γλυκά > Μελεκούνι

Μελεκούνι Ρόδου

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

2 κιλά σουσάμι

2 κουταλάκια γλυκού σκόνη κανέλλα 2 κουταλάκια γλυκού σκόνη γαρύφαλλο

2 κιλά μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)

500 γραμμάρια αμύγδαλα

1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σίτα.

 

Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

 

Εν τω μεταξύ βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μέσα στο μέλι ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για να δέσει καλύτερα και να πάρει επιπλέον άρωμα. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.

 

Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο.

 

Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

 

Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό, σε μια παχιά στρώση (3 εκ. περίπου) πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας.

 

Περιμένουμε να κρυώσει λίγο.

 

Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα, κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm). Τυλίγουμε ένα-ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.

 

 

Πηγή: 17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου > Δράσεις > Μελεκούνι (www.dimrodou.gr/17o)

 

 

 


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ?

Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδια και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία. Λέγεται και γλυκό της χαράς.

 

Το μελεκούνι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σουσάμι κατείχαν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία.

 

Η λέξη μελεκούνι αποτελείται από δύο συνθετικά το μέλε που προέρχεται από το μέλι και το κούνι που προέρχεται από το κουνί (κούνα, κούνες) τον όρο που χρησιμοποιείται στη Ρόδο για τον σπόρο. Ο όρος προέρχεται από το κόκκων που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος.

 

Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι διαφέρει όμως απ' αυτό στο ότι το μελεκούνι πρέπει υποχρεωτικά να λυγίζει. Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου "snack" (με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα  στον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.

 

Στις 26-9-2010 κατασκευάστηκε στη Ρόδο το μεγαλύτερο μελεκούνι του κόσμου το οποίο μπήκε και στο βιβλίο Γκίνες.

 

παρασκευή του τεράστιου μελεκουνιού

 

Πηγή: Μελισσοκομική Δωδεκανήσου (www.mel.gr)