Η επιρροή της Ανατολής στην Ελληνική Κουζίνα(σελ. 3/3)


Κόκκινη κολοκύθα ή Ταμπουράς (ταμπουράς = έγχορδο μουσικό όργανο που μοιάζει με κολοκύθα)

Ταμπουράς (Χίος) : Συνταγή με ρύζι σταφίδες και κόκκινη κολοκύθα. Ύστερα από προσωπική μαρτυρία κατοίκου της Χίου μας γνωστοποιήθηκε ότι στη Χίο αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στα Δωδεκάνησα ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα, εξ' αιτίας της ομοιότητάς της με τον ταμπουρά (έγχορδο μουσικό όργανο με βαθουλωτό σκάφος) [1]. Η ονομασία του οργάνου προέρχεται από την περσική λέξη Tanbur, ή αλλιώς Tanbūrκαι είναι η ελληνική ονομασία μιας ευρύτερης οικογένειας έγχορδων μουσικών οργάνων με μακρύ βραχίονα, που απαντώνται στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το όργανο είναι απόγονος της αρχαιοελληνικής πανδούρας [2]. Βλέπουμε πως το όργανο και η ονομασία του φτάνει ως τα βάθη της Ανατολής, εκεί δέχεται κάποιες παραλλαγές τόσο στο σχήμα όσο και στην ονομασία του οι οποίες φαίνεται να επιστρέφουν πίσω και να επικρατούν στον ελληνικό χώρο επί τουρκοκρατίας - ο λεγόμενος αντιδανεισμός. Πηγή: 1. Προσωπική Μαρτυρία Κ.Χ. - κάτοικος Χίου - συγγενής μαθητή 2. Tanbur - Wikipedia

 

 

Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς (Κρήτη) : Παραδοσιακή αποκριάτικη γλυκιά ριζόπιτα με συκωτάκια και σταφίδες. Η ονομασία τζουλαμάς προέρχεται από την τουρκική yağlama. Τζουλαμάς ή αλλιώς γκιουλαμάς υπάρχει και στην Τουρκία, με σημαντικές όμως διαφορές από τον δικό μας. Αντί για στρώσεις από φύλλα χρησιμοποιούνται αραβικές πίτες και αντί για συκώτι κιμάς. Πηγή: www.mutfakpenceresi.com/2010/11/yaglama/

 

 

Μουσακάς : Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη mussaka που χοντρικά περιγράφει την ίδια συνταγή. Το ίδιο όνομα και η συνταγή απαντώνται σε όλες τις χώρες που προηγουμένως αποτελούσαν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η τουρκική ονομασία προέρχεται από την αραβική musaqa'h που σημαίνει κρύο. Στις Αραβικές χώρες μια παραλλαγή της ίδιας συνταγής τρώγεται κρύα. Πηγή: Μussaka - Wikipedia

 

 

Γιουβέτσι : Μοσχάρι με κριθαράκι στο φούρνο. Η λέξη γιουβέτσι προέρχεται από την τουρκική güveç που σημαίνει πήλινο σκεύος, στο οποίο παραδοσιακά μαγειρεύεται το γιουβέτσι. Πηγή: Λεξικό Τουρκικών Δανείων της Εληνικής Γλώσσας 1000 και μία λέξεις https://sites.google.com/site/1001lexeis/